Aihe: Kilpaileminen golfissa. - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista

Kilpaileminen golfissa.

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kilpaileminen golfissa.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 48)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Olen innostunut ja halukas kilpailija. Kilpaileminen on golfin suola. Vasta kilpailussa tulee pelaajan todellinen taso esille. Olen suorittanut pienimuotoisen tutkimuksen eri klubien kilpailutoiminnasta. Täysin omaa luokkaansa aktiivisuudessa näyttävät olevan pohjanmaalaiset seurat Kokkola ja Vaasa. Joista Kokkola on vielä ylivoimainen, koska siellä useista kymmenistä kilpailuista scr-sarja on mukana kymmenissä kilpailuissa. Useimmissa seuroissa lähes kaikki kilpailut ovat joko hcp ta pb-kilpailuja, joissa voittajan voisi yhtähyvin valita hatusta nostamalla kilpailun huonoinpien pelaajien keskuudesta. Vilkaiskaapa eri kerhojen kilpailukalentereita.

    Vaasasta on paljo hyvii tennispelaajiaki…. Kokkolasta ei..

    kOKKOLASSA JO V 1947 PERUSTETULLA KENTÄLLÄ OON PELANN VAASAASSA EN. KIITOS VINKEISTÄ KILPILUJA MÄKIN DIGGAAN.

    MISSÄ OLIS TÄN VUON 4-PÄIVÄINEN TOSI KISA ?

    Scr-pelaajille löytyy riittävästi tasokkaita kilpailuja mm. FG-tour, Mid-tour ja junnuille omansa. Tämän lisäksi on varsin monissa seurakisoissa scr-sarja tai ainakin palkitaan parhaan brutto-tuloksen pelannut pelaaja.

    Loppuviimeksi harvassa seurassa on niin monta 0-tasoituksella (tai + tasoituksella) pelaavia että syntyisi kunnon kilpailua pelkästään oman seuran pelaajien kesken. Voisi melkein sanoa että, jos seurassa on vähemmän kuin 30 ykköstasoitusryhmän pelaajaa, ei scratsikisoissa liene juurikaan järkeä.

    Tasoituksellinen lyöntipeli on aika hyvä kilpailumuoto, kun sarjat on tehty niin että siinä pelaavat esim. 0 – 12 hcp (tai 0-18) pelaajat omassa sarjassaan. Tällaiseen kisaan löytyy yleensä riittävästi osallistujia. Isommilla tasoituksella palaaville lienee PB-kisa joka tapauksessa fiksumpaa.

    Oma kysymyksensä on se, kuka on hyvä ja huono pelaaja?

    Scratsipelaaja pelaa huonon kierroksen, jos brutto tulos on esim. 74 – 76, eli yli kolme lyöntiä huonompi kuin kentän par. Eikä sellaisella tuloksella (=huonolla pelillä) kuuluisi voittaa minkäänlaista kilpailua.

    Hyvä tulos on sellainen jossa pelaaja alittaa oman HCP:n ja pelaa alle par nettotuloksen.

    Golf on siitä fiksu laji että pelkän pelituloksen perusteella ei selviä kuka on hyvä tai huono pelaaja.

    Golf on siitä kiva laji kisamielessä, että parhaan bruttotuloksen pelannut on sen kisan paras pelaaja. Ei kukaan muu.

    Tasoituksellisia sarjoja ei pitäisi kutsua kilpailuiksi, vaan ajanvietteeksi tai arvonnaksi. Tai no kilpailuja ne voivat olla, mutta vain itseä vastaan.

    Tasoitukselliset kilpailut ovat vähän niinkuin suomalaiset vaalit. Suurin osa puolueista yleensä julistautuu voittajaksi: joku absoluuttisesti eniten ääniä saaneena, osa eniten kannatustaan prosentuaalisesti nostaneena, jotkut läpimenneiden ehdokkaiden määrällä.

    Eräänä vuonna muistaakseni Kokoomuskin vai oliko se nyt Vihreät, hävitti kannatuksestaan useita prosentteja, monta edustajaa ja kymmeniä tuhansia ääniä. Puheenjohtaja väitti kuitenkin voittaneensa olevansa vaalivoittaja, koska äänimäärä oli hieman parempi kuin galluptulokset olivat antaneet odottaa.

    Ihan niinkuin golfissa. Tasoituksellisen kisan voi voittaa absoluuttisesti kisan huonoimman tuloksen pelannut. Ihan OK sinänsä, mutta ei hän kisan paras pelaaja ole.

    Jos tasoituksella ei ole mitään merkitystä, pitäisi täälläkin varmasti lopettaa tasoituksista puhuminen tason mittarina. Ainoa mikä oikeasti vaikuttaa on lyöntien määrä. Pohjois-Amerikassa pelatessani kukaan ei koskaan ole puhunutkaan tasoituksista, ainoastaan lyöntimääristä.

    Olen kuitenkin sitä mieltä, että tasoituksellista lyötipeliä voidaan kutsua kilpailuksi. Jos ei, silloin tasoitusjärjestelmässä on vikaa ja se pitäisi poistaa. Toisaalta, kyllä ainakin omassa seurassani lähes aina ne scr-miehet ovat kärjessä, oli pelimuoto mikä hyvänsä.

    Pb-järjestelmä on tietenkin asia erikseen, se ei kyllä kehitä ketään. Pitää ehkä mukana harrastuksessa.

    Tasoituksellinen kilpailukin on kilpailu. Siinä tosin ei pyritä selvittämään kuka on kaikista paras.

    Asian korjaaminenhan pitäisi olla helppoa. Kaikkihan kuitenkin pelaavat samalla kentällä. Erot kilpailusarjoen kohdalla ovat vain laskutavoissa. Miksei siis tavallisiin tasoituskisoihin aina SCR-lisäsarjaa ja siihen ilmoittautuneet omiin lähtöihin tarpeellisen väännön aikaansaamiseksi.

    PS. Osallistukaa seurojenne toimintaan ja olkaa aktiivisia kilpailutoimikunnan suuntaan. Siitä se lähtee.

    hc

    Tasoituksellisistakin kisoista tulisi edes hieman mielenkiintoisia sopivilla tasoitusrajoilla. Korkein kisatasoitus saisi olla 18 tai 24, ja sarjat esimerkiksi tasoituksellinen lp 0-12 ja pb 12-24. En ymmärrä miksi kilpailut pitää järjestää alle vuoden pelanneiden ehdoilla. Useimmissa kisoissa nyt on onneksi korkein kilpailutasoitus edes 36, mutta aika korkea raja tuokin on.

    Tietenkin moni voi epäillä tuleeko kilpailuihin tarpeeksi osanottajia tms. mutta kilpailuiden profilointi pienemmille ryhmille saattaa enemminkin nostaa suosiota, kun pelaajat kokevat mahdollisuutensa realistisiksi. Ja toki pistebogiarpajaisiakin voidaan aina välillä viettää, kunhan vain tarjolla olisi edes vaihtoehtoja.

    Jotta kisat olisivat mielekkäitä pitää olla todellista kilpailua. Golfiin on vartavasten luotu kohtalaisen hyvin toimiva tasoitussysteemi, jotta näin tapahtuisi.

    Pelitaidoiltaan kovin eritasoisten pelaajien kesken on turhaa edes kisata ilman tasoituksia, sijoitukset ja palkinnot voisi yhtä hyvin jakaa jo etukäteen.

    Tämä koskee kaikkea urheilua/kilpailua.

    On reilua että scr-pelaajat pelaa keskenään pienimmästä scoresta. Näin tapahtuu FG-tour’illa ja muissakin kunnon kilpailuissa. Tällaisen kilpailun voitolla (ja kunnon scorella = alle 70) on myös jotain arvostusta.

    Seurojen omiin ns. suffelikisoihin tasoitukset sopii oikein hyvin.

    En tiedä mikä nyt tässä on niin vaikeaa?

    Yleisesti ottaen nuoren ja kehittyvän pelaajan kannattaa etsiä kilpailuja sekä kovatasoista vastusta. Jopa etukäteen arvioiden itseään parempien pelaajien joukosta. Pitää hakeutua erilaisten tour-kisojen karsintoihin jne.

    Olen jyrkästi sitä mieltä, että golfissa pitäisi kisata samalla tavalla kuin muissakin mailapeleissä. Esim tenniksessä ja sulkapallossa pelaajat on jaettu 4-5 eri luokkaan, ja sitten kisa pelataan luokittain, ilman mitään erillisiä tasoituksia. Kauden jälkeen tehdään sitten luokkasiirrot ylös- tai alaspäin pelimenestyksen mukaan.

    Miksei golfissakin? Tasoitus on kyllä hyvä menetelmä ja pelitaitojen mittari, mutta sitä pitäisi käyttää vain peliluokan määrämiseen oikeita avoimia kisoja varten. Klubi- ja ystävyysottelut voidaan pelata tasoituksellisina jos halutaan. Avoimet kisat aina scratchina, luokittain.

    Sanoit, että kyseessä ei ole mikään kunnon kilpailu eikä tulos, jos pelaa haarukkaan 74-76. Sittenhän paraikaa käytävä Euroopantourin kisa San Roguessakaan ei ole mikään kunnon kisa, koska useat kymmenet pelaajat ovat pelanneet noin huonosti tai, jopa huonommin.

    Kyllä hyvä tasoitukseton kilpailu saadaan aikaan niidenkin pelaajien kesken, joiden tasoitus on esim. viisi tai alle. Useimmissa vähän vanhemmissa kerhoissa on kymmeniä tuontasoisia pelaajia ja innokkaat vieraskilpailijat päälle.

    Ei pelaajien todellakaan tarvitse olla scr-tason ( hcp 0 tai alle) pelaajia, jotta kunnon kisa toteutuisi.

    Tuolla logiikallahan ei muissa lajeissa Suomessa kannattaisi järjestää ollenkaan kilpailuja( ehkä mäkihyppyä lukuunottamatta), koska niissä ei tasoitusjärjestelmiä yleensä tunneta.

    Kyllä tenniksessäkin on aikanaan pelattu paljon tasoituskisoja, ja yhä pelataan seuran sisäisiä tasoituskisoja joissaki seuroissa.

    Ja onhan golfissakin noita luokkakisoja, eli pistebogisarjat joskus esim. HCP alle 18 ja 18-32 erikseen. Ja mestaruuskisojakin on pelattu siten, että esim. HCP 22 on raja. Itse voitin kerran seurani B-mestaruuden. Sain tosi ison pokaalin!

    Kisoja järjestetään kysynnän mukaan…

    J.J. kaipaili kilpailuja luokittain, jolloin syntyy todellista kilpailua. Kun vilkaisee kilpailukalenteria, ylivoimaisesti suurin osa avoimista kilpailuista on varustettu merkinnällä: 18 scr/hcp.

    Siispä kaikki osanottajat pelaavat pienimmästä bruttotuloksesta ja samoin parhaasta hcp-tuloksesta. Ei ole lainkaan harvinaista, että molemmat palkinnot pokkaa sama pelaaja.

    Senioripuolella homma toimii jo käytännössä. Alle 7:n tasoituksella pelataan Päätouria, tasoituksella 7 – 15 kisataan Välitouria ja Aluetoreille voivat tulla kaikki, joilla on max. tasoitus 36.

    Tasoituskäytäntö on vuosien varrella hioutunut niin hyväksi, että sen liika sorkkiminen olisi lähinnä idioottimaista.

    Myös pb-kisoja tarvitaan sellaisia harrastelijoita varten, joille kynnys ’oikeisiin’ mittelöihin on liian korkea. Ja keneltä ne ovat pois?

    Kalenterissa on joka tapauksessa itse kullekin sopivia kisoja paljon enemmän kuin kukaan ehtii ja jaksaa pelata.

    No joo, mikä nyt sitten on hyvä tulos kenellekin.

    En pidä mitään yli 75 tuloksia tai suurempia kovin erikoisina ammattimiehiltä, eikä sellaisilla oikein tahdo pärjätä heidän kisoissaan. Meikäläiselle se tietenkin olisi kelpo tulos, varsinkin takaa (back-tee) pelattuna.

    Meillä omissa kisoissa parhaat kaverit FGT ja junnutourin pelaajat pelaavat yleensä muutaman lyönnin yli kentän par’in. Ei siitä mitään erikoista kilpailua syntyisi jos kaikki 0 – 12 hcp pelaisivat ilman tasoitusta. On 100% varmaa ettei joku 10 tasoituksella pelaava pysty kisamaan tasavertaisesti 0-händärillä pelaavan kanssa ilman että tasoitukset otetaan lukuun. Seuran mestaruudet pelataan toki ilman tasoitusta.

    Pitäisin tavallisia seurakisoja vaan harrastustoimintana ja mahdolloisesti harjoituksena kunnon kisoja varten. Näihin suffelijuttuihin kuuluu tasoitukset ja sopivan tasapuolinen sarjajako.

    Sitten kun puhutaan oikein kilpailusta, niin siellä pelataan aina scratch’istä.

    Itse olen pitänyt aina tuota termiä loukkaavana ja alentavana. Useimmille nuo kisat ovat ainoa ja kiinnostavin tapa kilpailla golfissa.

    Miksi jonkun joka tietää olevansa parempi, täytyy aina heitellä tällaisia termejä?

    Kuten aiemminkin sanoin, nytkin kisoissa on SCR-sarjat. Ohjataan vielä SCR-pelaajat samoihin lähtöihin, niin johan kilpailua syntyy.

    En itse osallistu ollenkaan kilpailuihin, joissa on pelkkä hcp- ja pb-sarja. Pitää olla edes teoreettinen mahdollisuus hyvään sijoitukseen. Palkinnot ovat sivuseikka. Jos on scr-sarjassa toinen ja hcp:ssä 18., niin ei se paljon innostaisi, mikäli scr-sarjaa ei olisi.

    Kilpailuissa on aina muutama, jotka pelaavat neton kuudenkympin pintaan tai 50+ pb-pistettä, sitten nämä reilusti yli sadan pelanneet kehuskelevat: ’Hei , mä voitin sut’. Kyllä siinä sitten pokkaa kysytään. Tyypillistä on myös, että kun tälläiselta kaverilta kohteliaisuuden nimissä kysyy, että miten pelasit, niin saa vastaukseksi nettotuloksen. Eihän se kerro pelistä mitään.

    Mikä nyt mättää.

    Tämä ei ole tieto, vaan vahva arvaus, että yli 80 % suomalaisista golfareista pelaa tasoituksella >20. Näillekö ei sitten pitäisi kisoja järjestää ollenkaan. Olisiko teistä arvostelijoista sitten ollut motivoivaa kisata vain scr-sarjassa silloin harrastuksenne alkuaikoina.

    Niin kuin joku mainitsi, scratch-pelaajille on miltei jokaisessa kilpailussa on sarjansa. Scratch pelaajat ovat vahvoilla yleensä myös hcp-sarjassa. Kyllä tämänkin lajin taitajille on riittävästi tasokkaita toureja ja yksittäisiä kilpailuja, joissa kukin voi mitata omaa osaamistaan.

    Pb-kisoja pelataan siksi, että kaikilla on mahdollisuus kokeilla kilpailemista. Pb-kilpailut sujuvat jouheammin, kun pallon voi laittaa taskuun silloin kun pisteitä ei ole enää luvassa. Tämä on hyvä kilpailumuoto suuremman tasoituksen omaaville. Kilpaileminen on hauskaa ja erilaiset klubikilpailut lisäävät yhteishenkeä.

    Hcp <18 -sarjat ovat yleensä tasoituksellisia lp-kisoja ja suurempiin virheisiin ei niissäkään ole varaa. Nämä pelaajat ovat niitä, jotka kisaavat sitten myös scr-sarjan voitosta.

    Missä muussa lajissa kaikilla on yhtäläinen mahdollisuus osallistua niin moniin kilpailuihin ja vieläpä voittaa?

    En missään tapauksessa vastusta hcp- ja pb-sarjoja, vaikka en niitä yhtä korkealle, kuin scr-sarjaa arvostakaan. Niille on perusteensa. Mutta, jos tapahtumaa nimitetään kilpailuksi ja kilpailumuodot ovat sellaisia, että kilpailun absoluuttisesti parhailla kilpailijoilla ei ole voittomahdollisuuksia, niin onko se oikein?

    Ei ole!

    Kullekin omat sarjansa. Mullekin haastavin kilpailu on seuran tasoitukseton B-mestikset.

    Jotkut vaan tuntuvat väheksyvän näiden pb-sarjojen tarpeellisuutta. Itsekin olen joskus voittanut kisan 46 pisteen tuloksella, eikä vatuttanu yhtään. Oli se hyvä rundi sen hetkiseen tasoon nähden. Suon sen joskus, hyvän rundin tullen, muillekin. Silloin kyllä vatutti ja hävetti, kun voitin LD-kisan 197 m lyönnillä. Pisin raffiin osunut lyönti oli tuolloin n. 280 m ja joku kymmenen muuta omaani pidempää, mutta kun ei osu väylään, niin ei osu!

    Hyvin useissa lajeissa haetaan keinoja tasoittaa kilpailuja. Onko oikein, että isomman painoindeksin omaava mäkihyppääjä saa käyttää pidempiä suksia? Miksi joissain autourheilulajeissa käytetään menestypainoja? Keilailussa käytetään tasoitusjärjestelmää kilpailujen tasoittamiseksi.

    Tasoitukselliset kisat ovat omasta mielestäni lähinnä mukavaa hauskanpitoa, eivät vakavaa kilpailua. Voittaja on se joka on pelannut omaan tasoonsa nähden parhaiten. Olisi ihan mukava pelata tennistä Jarkko Niemistä vastaan, mutta jotenkin musta tuntuu, että se ei olisi kovin hauskaa. Onneksi voi haastaa edes golf-ammattilaiset.

    Valitettavasti klubikisojen ’hyvien’ palkintojen perässä on kaikenlaista suhaajaa, joiden moraalikäsitykset eivät aina vastaa normaalia. Sopivilla sarjajaoilla ei kuitenkaan kovin kummoisia ylilyöntejä pääse ns. 1-sarjan tasurikisoissakaan tapahtumaan. Kun pelataan lyöntipeliä <10 tasoituksilla on pelaajat kyllä melko samalla viivalla. Näissä hupailukisoissa parhaan scr-tuloksen palkitseminen on turhaa.

    Arvokilpailuissa ei tasoituksia käytetä ja siellä voi käydä hakemassa oikeasti ansaittua gloriaa. Valitettavasti itse olen sen verran kädetön, etten ole enää muutamaan vuoteen mahtunut edes klubini mestiksiin mukaan näyttääkseni mistä pesee.

    Kyllä kaikissa sarjoissa pitää voittajan onnistua voittaakseen.

    SCR-taso vaatti yleensä niin paljon enemmän uhrautumista lajille , että kaikk fiksut eivät viitsi siihen rääkkiin lähteä – sama pätee kaikissa urheilulajeissa.

    Juuri Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasi kaveri , joka ei voi lähteä maajoukkueeseeen, ku polvet ja selkä on sökö.

    Huipulla olo – oleminen voi vaatia jopa lisäaineiden jatkuvaa, epätervettä syöntiä.

    En usko, että me 10-20 HCP;llä pelaavat haluaisimme kiristää tunnelmaa päästäksemme

    scr-peleihin.

    Mielstäni paras kierros scr tulisi ain kuiteskii huomioida.

    Nyt en kyllä oikein tajua ongelmaa..

    Bruttotulos ja nettotulos ovat kaksi eri asiaa ja niiden erottaminen toisistaan ei voi olla kovin vaikeaa.

    Jos haluaa kilpailla oikeasti niin miksi osallistua suffelikisoihin?

    Kysymys on vaan siitä, että aina pitää saada valittaa jostain. Join muuten tänään eräällä Etelä-Suomalaisella klubilla 1,50€ maksaneen kahvikupin…

    Eikö se ollut hankala niellä? 🙂

    Kiitos.

    Ei tuota kai nyt kukaan purematta niele. Sain parhaat naurut pitkästä aikaa.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 48)
Vastaa aiheeseen: Kilpaileminen golfissa.

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Kilpaileminen golfissa.