23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Hienoja kisoja jenkkitourilla..

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Hienoja kisoja jenkkitourilla..

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Maailman huippujen kisoista on tullut entistäkin mielenkiintoisempaa katsottavaa. Erityisesti katsojien kannalta pelaaminen on muuttunut hienompaan suuntaan. Viimeisin BMW-kisa oli tästä mainio esimerkki.

    Kenttien osalta on muutosta sikäli että jo useampaa kisaan ne on viritetty (=siis pääasiassa leikattu) aikaisempaa vaativimmiksi. Raffit on oikeasti jätetty korkeampaan pituuteen. Ehkä väylätkin on leikattu kapeammiksi kuin aikaisemmin vaikka niihin on jätetty selkeästi pelattavat ja tarkoille pitkille avauksille tilaa ”risk&reward” tyyliin. Näyttäisi että myös greenit ovat huomattavan nopeat jne. Kaikella tällä on tietysti ratkaiseva merkitys pelaamiseen ja tuloksiin.
    – tosin ehkä raffien pituuteen jossain määrin vaikuttaa sekin ettei kentillä ole katsojia polkemassa ruohoa matalaksi
    – viime yönä ratkennut kisa voitettiin (vain) +4 kokonaistuloksella.
    – ja erityisesti väylien ulkopuolelle joutuminen rankaisi monin tavoin myös huippupelaajia.
    – aikaisempaa enemmän pelitaito ratkaisee kuin pelkästään pitkälle ympäri kenttää roiskitut avaukset.

    Viime viikonlopun kisan ratkaisu huipentui huikeisiin putteihin.

    Näyttää muuten siltä että yhä enemmän lipputanko jätetään paikoilleen..varsinkin silloin kun joudutaan puttaamaan hiemankin pidemmältä ja varsinkin kaltevilla greeneillä.
    – eikä kysymys liene pelkästään siitä että pallon osuminen tankoon olisi merkityksellistä..
    – monista ja eri suunnista näytetyistä hidastuksista jäi mielikuva että lipputanko selkeästi helpottaa hahmottamaan 3-ulotteista tilaa sekä pallon liikkeen (ja puttilinjan) arviointia kumpuisilla ja kaltevilla greeneillä.
    – siis edellä mainittu verrattuna siihen että pelaaja katsoisi puttilinjaansa pelkästään horisontaalilla akselilla.

    Oli miten hyvänsä, kisa oli hienoa seurattavaa. Toivotaan lisää samanlaisia ”tiukkoja” kenttiä ja kisoja

    Näyttää muuten siltä että yhä enemmän lipputanko jätetään paikoilleen..varsinkin silloin kun joudutaan puttaamaan hiemankin pidemmältä ja varsinkin kaltevilla greeneillä.
    – eikä kysymys liene pelkästään siitä että pallon osuminen tankoon olisi merkityksellistä..
    – monista ja eri suunnista näytetyistä hidastuksista jäi mielikuva että lipputanko selkeästi helpottaa hahmottamaan 3-ulotteista tilaa sekä pallon liikkeen (ja puttilinjan) arviointia kumpuisilla ja kaltevilla greeneillä.
    – siis edellä mainittu verrattuna siihen että pelaaja katsoisi puttilinjaansa pelkästään horisontaalilla akselilla.

    No mitäs uutta siinä varsinaisesti on, erityisesti pitkien puttien tähtäilyn osalta? Olihan siellä aina ennenkin caddie huoltamassa tankoa ja nostamassa sen pois vasta sitten kun pallo oli jo hyvän matkaa vauhdissa kohti reikää tai sen reunamia. Jos lippu pitkissä puteissa jätetään paikoilleen, niin siinä kyllä AINOA syy on se mahdollisuus tankoon osumisesta, ei tähtäily…

    KL1

    Onkohan gloffare koskaan miettinyt sitä, että ammatticaddiet lipputankoa huoltaessaan varsin tavanomaisesti nostivat sen ensin pois reiästä ja sitten asettivat sen takaisin reikäkuoppaan, mutta kallistivat sitä itseensä päin = pelaajasta pois päin. Jos tanko jotenkin helpottaisi tähtäämistä, niin aivan vitivarmasti pelaajat olisivat käskeneet huoltajaa toimimasta vallan toisin.

    Mutta niinkuin sanotaan, kukin tulkoon vahvaksi uskossaan 😉

    Minusta on hyvä että ihmiset kirjoittelevat ja analysoivat asioita, vaikka kokeneet jo tietävät kaiken. On paljon pelaajia, jotka ovat vasta alkutaipaleella, eikä kaikkia vastauksia ole tiedossa. Tanko auttaa tilan hahmottamista että varmaan auttaa myös saamaan pallon reikään pitkillä puteilla. Itse olen huomannut by the way että lyhyissä puteissa lipputanko vaikeuttaa usein pallon sisään saamista, varsinkin kun reikien reunat ovat kuluneet, kun palloja on kaivettu käsin reiästä tangon ollessa paikoillaan. Lisäksi vähänkin vinossa oleva tanko ( esim. tuuli ) pienentää reikää. Tuo viime yön voittotulos oli kyllä -4 eikä +4.

    KL1

    Tanko auttaa tilan hahmottamista

    Auttaako oikeasti vai onko kyse samanlaisesta jo tehdyn havainnon omaehtoisesta vahvistamisesta, kuten on kyse putterin roikottamisessa griinin kallistusta luettaessa?

    Lisäksi vähänkin vinossa oleva tanko ( esim. tuuli ) pienentää reikää.

    Eikä ainoastaan pienennä reikää, vaan myös vääntää horisontin vinksalleen, jos tuota tankoa käyttää sen määrittämiseen.

    Minusta on hyvä että ihmiset kirjoittelevat ja analysoivat asioita

    Ehdottomasti, mutta silloin se analyysi pitää tehdä faktojen eikä mutujen perusteella, olkoonkin että golf perustuu pitkälle fiilikseen ja tuntumaan. Niitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa faktoihin.

    Enpä usko että tässä kohdassa on faktaa, vaan pelkkää mutua. Ihmiset hahmottavat asioita eri tavoin, toisia auttaa tanko pitkän putin hahmottamiseen, toiset sitä pilkkaa. Minulle se, että on kohteessa on tanko pystyssä, tai vaikka vähän vinossa reiän kohdalla, auttaa pituuskontrolliin pelkän reiän sijasta. Kukin tyylillään.

    Varsinainen aihe oli kuitenkin hienot kisat jenkkitourilla. Näin on, varsinkin kun on paljon uusia tulokkaita ja uusia lähestymistapoja huippugolfiin ( Wolff, Bryson, Rahm, etc. ). Hieno ja mielenkiintoinen laji juuri nyt, mihinkä vielä mennäänkään? Innostaa myös nuoria lajiin, kun tästä lajista pyyhitään pölyt hienoja perinteitä unohtamatta.

    KL1: Onkohan gloffare koskaan miettinyt sitä, että ammatticaddiet lipputankoa huoltaessaan varsin tavanomaisesti nostivat sen ensin pois reiästä ja sitten asettivat sen takaisin reikäkuoppaan, mutta kallistivat sitä itseensä päin = pelaajasta pois päin. Jos tanko jotenkin helpottaisi tähtäämistä, niin aivan vitivarmasti pelaajat olisivat käskeneet huoltajaa toimimasta vallan toisin.

    Tämä on tuttu asia.. On kysytty, selvitetty ja vastauksetkin saatu.

    Aikaisemman säännön mukaan lipputanko piti nostaa pois kupista ennen kuin pelaajan pallo ehtisi vieriessään osumaan siihen. Osumasta olisi seurannut rankkuja, siksi meneteltiin seuraavasti:

    A) Caddie nosti jo ennen puttia lipputankoa hieman irti ja pois varsinaisesta kolostaan.
    – syynä oli se että näin ehkäistiin tilanne jossa tankoa pois nostettaessa se olisi ikävästi tarttunut kiinni.
    – toisekseen ei myöskään ollut vaaraa että lippua voimalla nostettaessa kupin muovinen kehys nousisi ylös estämään pallon pääsyä kuppiin.

    B) Caddien tuli ehdottomasti kääntää lipputankoa hieman takakenoon..
    – missään tapauksessa ei vinoon sivulla vaan tarkasti taaksepäin
    – siis mahdollisimman tarkkaan pystysuorassa, puttaajan suunnalta katsottuna.
    – tämä juuri siksi että pelaaja ei saisi (sivulle käännetystä tangosta) väärää vaikutelmaa puttilinjan kallistuksista.
    – pelaajan on kuitenkin tarpeellista saada hyvä käsitys reiän paikasta ja mahdollisimman tarkka tuntuman tarvittavasta putin voimakkuudesta. Juuri tätä varten lippua ns. ”hoidettiin” ja käytettiin apuna.

    Kuten tiedossa on uuden säännön mukaan tanko saa olla paikoillaan, eikä siihen osumisesta seuraa rankkuja.
    – nuo aiemmissa meileissä mainitut, erilaisista syistä johtuvat tangon taipumiset ovat poikkeustilanteita.
    – käytännössä lipputanko on lähes aina oikeassa asennossaan.
    – varsinkin kilpailuja varten sekä reikä että lipputanko asennetaan huolellisesti vaakasuoraan (laitteessa olevan vesivaa’an avulla).
    – yleenä pelaajan caddie käy vielä kokeilemassa/tarkistamassa että lipputanko on asianmukaisesti paikoillaa.

    Omasta mielestäni ammattilaispelaajat ovat ryhtyneet hyödyntämään lipputankoa yhä useammin myös aikaisempaa lyhyempien puttien kohdalla.
    – myös ne tietyt pelaajat jotka aikaisemmin eivät juuri koskaan käyttäneet reiän merkkaamista lipulla, hyödyntävät mahdolisuutta silloin tällöin. (esim. DJ puteissaan 18-reiällä)
    – tanko jätetään nykyään (lähes) poikkeuksetta paikoilleen jos putataan tai chipataan greenin reunoilta (forelta tai kauempaa).

    Mutta ei tässä mitään elämää suurempaa ole. Jokainen toimii omalta kohdaltaan miten parhaakseen näkee. Mielestäni uusi sääntö on ollut erittäin onnistunut muutos.

    Taito ratkaisee kaikissa tapauksissa. Kunnolliset pitkät raffit ja nopeat greenit erottaa ”jyvät akanoista”.

    Kumiankka: Tuo viime yön voittotulos oli kyllä -4 eikä +4.

    Kiitos oikaisusta..

    Kisan vaativuudesta kertoo sekin ettei näitä Par’in alle pelanneita ollut kovin montaa. Osaltaan juuri kentän vaativuus tekee kisasta jännittävän loppuun asti. Pienikin herpaantuminen ja yksikin epäonnistunut lyönti saattaa aiheuttaa jopa tuplabogeyn. Niitä nähtiin aika monessa tuloskortissa.
    – silti kierroksen kykeni pelaamaan virheettömästi, ilman mitään jarrutteluita ja safety-peliä.

    Lisää tällaisia kisoja..

    Tykkään kyllä lukea sun juttuja Gloffare, mutta tossa caddie ja lippujutussa ennen vanhaan olet väärässä.
    Suuntauksen osalta siis.
    Ei tarvi kuin muutama youtuubi video katsoa ja sen näkee. Muttei tosta ton enenmpää.

    Tää loppu varmaan kuulus tohon lipputanko ketjuun, mutta menkööt ny tänne.
    Mää seuraan aika tiiviisti Aasian golfia ja siellä.
    Lippu pysyy reiässä todella paljon. Varsinkin nais golfareilla. Sanoisinko, että 85%.

    KL1

    Caddien tuli ehdottomasti kääntää lipputankoa hieman takakenoon..
    – missään tapauksessa ei vinoon sivulla vaan tarkasti taaksepäin

    Mutta miksi? Minkä takia caddie ylipäätään lähti kiskomaan tankoa pois reiästä jo ennen kuin pelaaja oli puttaamassa?

    No siksi, ettei tanko missään tilanteessa juuttuisi holkkiin kiinni. Tämä seikka oli valtavasti paljon tärkeämpi kuin se onko tanko tasan pystysuorassa, koska se ei sitä kuitenkaan ollut. Lisäksi caddiet pyrkivät mahdollisimman vähän tallomaan reiän ympäristöä, mistä syystä tanko otettiin haltuun ja sen jälkeen siinä reiän ympärillä ei enää tepasteltu ennen kuin tanko laitettiin paikoilleen.

    Tästä muuten on siinnyt yksi paha tapa klubipelaajienkin keskuuteen, joka tapa onneksi on nyt sääntöuudistuksen myötä vaipunut unholaan. Tuo ammattilaisten toimintatapa kun kirvoitti klubituupparitkin tekemään samaa, mutta ilman taitoa ja ymmärrystä. Tuloksena oli pahasti turmeltu reiän reuna, kun sitä tankoa hierottiin reiän reunaan, mitä ammattilaiset eivät suurin surminkaan koskaan tehneet.

Esillä 10 viestiä, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
Vastaa aiheeseen: Hienoja kisoja jenkkitourilla..

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Hienoja kisoja jenkkitourilla..