Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Greenikartat käyttökieltoon 2022 ammattilaisten kisoissa?
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Puttiguru Phil Kenyon oli Rick Shiels Golf Show podcastissa #105 vieraana ja kommentoi greenikartat kieltävää ja strokesavereitä muuttavaa ensi kaudelle kaavailtua PGA Tourin sääntöluonnosta.
Nyt olemassa olevan ehdotuksen mukaan greenikarttojen sekä teknisten apuvälineiden käytön kielto koskisi myös harjoittelua niin kentällä kuin harjoitusviheriöllä. Kenyon kommentoi myös sitä, ettei kaikki tälläkään hetkellä niitä käytä parhaalla mahdollisella tavalla. Hän piti niiden tulkitsemista ja hyödyntämistä taitona, jota kaikilla ei välttämättä ole käytössä olevasta informaatiosta huolimatta.
Ihmiset oppivat asioita eri tavoin ja mielestäni jokaisen oma tapa opetella ja omaksua asioita pitää ehdottomasti sallia yrityksissään kehittyä niissä taidoissa, joita peli vaatii.
Ymmärrän osittain teknisten tai kirjallisten apuvälineiden käytön kieltämisen kilpailutilanteessa, mutta myös harjoittelua koskevana en sitä ymmärrä. Pelaajan käytössä olevan taidon ja tiedon voi jakaa kahteen. Itse kokemuksen myötä hankittuun, varmasti huipputasolla myös kirjalliseksi omaan pelikirjaan tallennettuun tietoon ja kilpailun järjestäjän jakamaan tietoon. Järjestäjältä saatu tieto ei minun nähdäkseni ole mitenkään ristiriidassa pelin hengen kanssa, koska sen hyväksi käyttäminen tuloksenteossa on pelitaitoa.
Samaan hengenvetoon on todettava, että loogisena linjauksena myös rangelle pystytettävät Trackmanit pitäisi hävitä kuvista harjoituspäivinä, jos kisaan valmistautuessaan ammattilaiset eivät saisi käyttää esim stimp-meteriä tai vatupassia edes harjoitusviheriöllä.
Mitä ajatuksia kaavaillut muutokset herättää?
Apuvälineiden käytön kieltämistä harjoittelussa en pysty mitenkään ymmärtämään. Tuntuu hieman samalta kuin kunkin mailan lyöntimitan määrittämisen kieltäminen, ts. et saisi selvittää itsellesi kuinka pitkälle milläkin mailalla lyöt. En myöskään ymmärrä muistiinpanojen käytön rajoittamista, vaikka taustalla olisikin ajatus pelinopeuden kohentamisesta. Säännöt antavat jo nykyisellään täysin riittävät välineet saada ammattilaistenkin kierrosajat lyhenemään, jos vain halua riittää.
Kohta alkavat olla arvossaan sellaiset caddiet, joilla on valokuvamuisti 😀
P.S. Ketjun otsikko on kovasti nykyjournalismin kaltainen, osin siis virheellinen ja sensaatiohakuinen. Kysehän on PGA Tourin omiin kilpailuihinsa asettamasta rajoituksesta ja koskee siten vain murto-osaa ammattilaiskilpailuja.
Golf auto tai vastaava sähköinen liikkumismuoto voisivat nopeuttaa peliä, kun siirtymiin kuluva aika vähenee.
Millaisia vaikutuksia olisi henkilökohtaisen Caddien poistamisella mm. bunkkerien harvoinnin voisi tehdä kentällä oleva henkilökunta ja mailat sähköisissä kärryissä tai autoissa.
Usein keskustelu hidastaa peliä, ääneen pohtiminen.
Hitaaseen peliin puuttuminen on haastavaa, lähes mahdoton.
Ehkä tehokkainta olisi pitää julkista listaa jokaisen kierroksen hitaista pelaajista, koska hitaus saattaa vaikuttaa mainosarvoon sekä maineeseen.
Hitaaseen peliin puuttuminen on haastavaa, lähes mahdoton.
Ei suinkaan. Tässä lähimenneisyydessä pelattiin (ET:n ?) kisa, jossa jokaisen ryhmän peliä seurattiin ja pelaajat itsekin näkivät koko ajan missä mennään. Kierrosaika taisi lyhentyä puoli tuntia tai enemmän.
Ns. check point -systeemi pistää pelaajat liikkeelle, mutta suurin jarru taitaa olla siellä järjestäjien päässä. On suhteellisen helppoa painaa ammattilaiskierrosten kesto neljään tuntiin ja varttiin, jos vain tahtoa löytyy, vaan ei näytä löytyvän. Huomattavasti hankalampaa on tehdä sama kotimaisilla areenoilla, koska tuo check point vaatii semmoiset 8-10 tuomaria joka kisaan eikä sellaista kenenkään kukkaro kestä.
Tässä lähimenneisyydessä pelattiin (ET:n ?) kisa
Se oli Itävallassa 2018 pelattu Shot Clock Masters, jonka Mikko Korhonen muuten voitti. Ja ymmärtääkseni kierrosajat lyhenivät reilusti. Se vaan ihmetyttää, ettei sitä jalkautettu enempää.
Pelinopeuden parantamiseksi greeneillä voitaisiin ottaa käyttöön koripallosta ja jenkkifutiksesta tutut ”hyökkäysaika näytöt”, joka lähtee pyörimään kohti 0 seluntia, edellisen putattua reikään / merkattua pallonsa / lyötyään chippinsä tai bunkerilyöntinsä. Yleisökin näkisi kellon.
Tuskin mikään edes mikään kallis ratkaisu = 1 kello ja kellokalle / viheriö.
Viheriöille tuhlataan eniten aikaa.
Pelinopeuden parantamiseksi greeneillä voitaisiin ottaa käyttöön koripallosta ja jenkkifutiksesta tutut ”hyökkäysaika näytöt”, joka lähtee pyörimään kohti 0 seluntia, edellisen putattua reikään / merkattua pallonsa / lyötyään chippinsä tai bunkerilyöntinsä. Tuskin mikään edes mikään kallis ratkaisu = 1 kello ja kellokalle / viheriö.
Tuo vaatisi vielä useamman henkilön per kisa kuin mainitsemani 8-10, joten ratkaisu on vielä huonompi amatöörikisoja ja pieniä ammattilaiskisoja ajatellen. Nykytilanteessahan tuomari kellottaa juurikin tuota aikaa, mutta hän tekee sitä yleensä vain silloin, kun ao. ryhmä on jo aikataulusta / edellisestä ryhmästä perässä.
Nykytilanteessahan tuomari kellottaa juurikin tuota aikaa, mutta hän tekee sitä yleensä vain silloin, kun ao. ryhmä on jo aikataulusta / edellisestä ryhmästä perässä
Mitä jos kellotettaisiinkin aina? Olisi ainakin jenkkien tv-yleisön palvelemista tämän kauden F1:sten tapaan, jossa keksittiin luovasti uusia sääntöjä jännityksen säilyttämiseksi?
Olisi kiva seurata tv:stä hitaaksi tunnetujen pelaajien ilmeet, kun lyönnille asetettu maksimi-aika alkaa isolla & kaikille näkyvällä valotaululla laskeen jäljellä olevaa aikaa .. 60 – 50 – 40 – 30 – 20 – 15 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1 – 0 ja mahdollinen penalty. Bryson ei tykkäisi, mutta Koepka voisikin tykätä.
Ja jätettäisiin Brysonille mahdollisuus tulkita greenikarttaansa suoritukselle annetun ajan puitteissa .. reilua.
Ei tietenkään onnistuisi pienissä kisoissa, mutta kylläkin isoilla toureilla.
Kyllä. Kuten koripallon shot clock. Ripeä suoritus vaatii taitoa ja päättäväisyyttä.
3-5 aikalisää vaikeisiin tilanteisiin.
Mitä jos kellotettaisiinkin aina?
Niinhän tuossa ET:n kisassa tehtiin. Jostain syystä hommaa ei vain ole viety eteenpäin ja syyllinen löytynee kisoja rahoittavista tv-yhtiöistä. Mainoksille pitää löytyä riittävästi aikaa, nääs…
-
JulkaisijaArtikkelit
Etusivu › Foorumit › Kilpagolf & harjoittelu › Greenikartat käyttökieltoon 2022 ammattilaisten kisoissa?