23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Gollfin säännöistä!

Etusivu Foorumit Säännöt Gollfin säännöistä!

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 77)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • On hienoa, että golfin säännöt tulevat laajempien piirien tietoon Urheilukanavan golfselostusten yhteydessä. Nytkin Teemu kertoi varmuuden vuoksi kahteen kertaan, että harjoitusputti jo pelatulla greenillä on sallittu vain reikäpelissä ja kielletty lyöntipelissä. Tämä on varmasti ollut monelle epäselvää aikaisemmin. Monesti aiemminkin katsojien sääntökysymykset ovat tulleet samalla tarkkuudella selvitetyksi.

    ts

    Vai niin kerto Teemu 🙂

    Todellisuudessahan koko kentällä saa harjoitella reikäpeliä edeltävänä aikana ja se on kiellettyä lyöntipelin edellä. Puttaaminen jo pelatulla viheriöllä on sallittua jos sitä ei erikseen ole kielletty. Sääntö 7-2

    Pieniä ongelmia lllll-kirjaimen kanssa, juuttuu pohjaan. Syynä lienee jälkikasvun koneen ääressä nauttima limsa.

    CG – laitetaan selityksenä muistiin. Ajattelu kuulemma kuluttaa aivosoluja, mutta tilaisuutta kertoa vaimolle ei ole vielä tullut tilanteissa joissa meikäläinen ole taas(kaan9 ajatellut.

    Golfin säännöt kyllä sallivat harjoitusputit pelatulla greenillä jos ei peliä viivytetä. Näillä toureilla on sitten omia sääntöjään. Mm. FGT:n kisoissa harjoitusputit ovat kiellettyjä.

    Suomenkielisten sääntöjen mukaan reikä on pelattu vasta kun pallo on pysähtynyt kupissa. Eli jos poimii pallon pois liian aikaisun, kyseessä on liikkuvan pallon suunnan muuttaminen ja rapsahtaa pari penaltia. Säännöissä on käännösvirhe, eikä penalteja ko. tapauksessa anneta.

    Tästä on olemassa loordien päätös 16/5.5. Ei kyseessä ole varsinaisesti käännösvirhe, koska englanninkielisessä säännössä sanotaan “A ball is holed when it is at rest within the circumference of the hole …” . Päätöksen mukaan rankkuja ei tule, ellei ota koppia reiästä ulos pomppaavasta pallosta.

    Oukkidoukki. Kuinkakohan moni on saanut kisoissa rankkareita turhaan…

    En tiedä, moniko on saanut rankkuja. Mutta tuon käännösvirheen mukaista käyttäytymistä opetettiin ainakin muutama vuosi sitten edustusjunioreillemme, jotka sitten aina kärsivällisesti odottivat, että pallo lakkaa pyörimästä kupissa.

    Käännösvirhe on myös ’suomalaisoloinen’. Meillähän yritetään aina löytää säännöistä omituisia peliä haittaavia tulkintoja. Varmaan tämä asenne on ollut kääntäjänkin takaraivossa. Ja lopputuloksena oli todella hölmö tulkinta.

    ts

    Nyt puhuu takatii asiaa.

    Moni täälläkin käyty keskustelu on ollut juuri samalla tavalla värittynyttä. Loordit onneksi edelleen ymmärtävät mikä on olennaista ja mikä ei. Kyllä jos tuosta olisi joskus penaltteja minulle tarjottu, niin melkoinen nauru ois päässy ilmoille.

    KL

    Miten itse kääntäisit tuon sääntökohdan: “A ball is holed when it is at rest within the circumference of the hole …” ?

    Tuo alkuperäinen lause nimenomaan sanoo, ettei pallo enää ole liikkeessä reiän reunan alapuolella. En ymmärrä mitä väärää käännöksessä on.

    Tuo Decision, johon Left viittasi on tehty selventämään tuota sääntökohtaa eikä se varmastikaan ole syntynyt vain siksi, että Suomessa olisi tehty huono suomenkielinen käännös. Päätöksellä halutaan selventää säännön henkeä, eli pallo on reiässä, kun se on pudonnut reikään maanpinnan alapuollelle eikä sieltä enää omin avuin tule pois.

    Jossain muuten oli myös kysymys miten tulee menetellä, jos reiän pohjalla on sammakko ja pallo jää sammakon päälle, joka sitten hyppää pois reiästä ja samalla pallo tulee pois reiästä. Muistaakseni tässäkin käytettiin säännön henkeä ja tuomittiin reikä jo loppuun pelatuksi.

    Takatii, jäämme odottamaan tuon yllämainitun lauseen suomennostasi. Päätyköön se ensi vuoden sääntökirjan käännökseen opastamaan harhaan johdettuja edustusjunioreitamme ja muitakin, joilla terve järki ei vielä (tai enää) toimi.

    Meni nyt vähän semantiikan puolelle – olkoon sitten tulkintavirhe.

    Mutta olennaista on, että missään esim. sadoissa TV:ssä näkemistäni golfturneista en ole yhdenkään pelaajan havainnut odottelevan, että pallo lakkaa pyörimästä kupissa. Vai pysähtyvätkö ammattilaisten pallot kupissa nopeammin kuin amatöörien?

    Mutta kuten totesin, Suomessa tähän olen törmännyt. Ehkä loordit ovat kuulleet suomalaisten tulkinnasta ja tehneet decisionin…

    Sama täällä. Mä opin sen kantapään kautta = rankkuja seuran mestaruuskisoissa about 10 vuotta sitten :-). Syyllistyin siis samalla aiheettomien rankkujen tuloskorttiin kirjaamisen takia virheellisen tuloskortin allekirjoittamiseen = DQ olis tullut, jos asiaa olisi puitu silloin. Onneksi penaltit eivät vaikuttaneet lopputulokseeni merkittävästi.

    Kyllä pikemminkin taitaa olla kyse siitä, että Suomessa ei tunneta noita päätöksiä. Niistähän saisi mainion kirjan, kun joku viitsisi kääntää päätökset suomeksi. On siellä sen verran mielenkiintoisia tapauksia. Voisi tulla best seller joulumyyntiinkin. Idea on vapaasti käytettävissä.

    KL

    Ei voi sääntöjä syyttää, jos terve järki ei toimi, sitä olen mieltä! Ja Left on tasan oikeassa, liian harva viitsii tutustua Decisioneihin ja sitten itkee diskauksia tai penaltteja. Deccareita on niin monta, ettei niitä kukaan kertalukemalla muista, mutta aina jotakin jää mieleen.

    Mutta suurin hämmästyksen aihe on varmaan siinä, että joku opettaa ylläkuvattua moskaa edustusjunioreille!! Kuten Takatii mainitsi, ihan pelkästään telkkaria katsomalla toteaa miten tuo asia käytännössä on. Millähän mandaatilla sekin henkilö on junioreita päässyt opettamaan…..?

    Itse asiassa, kaikkien edustuspelaajien harjoitusohjelmaan pitäisi välittömästi liittää Decision Bookin lukeminen vähintään neljä kertaa vuodessa ja sääntökoe kolme kertaa vuodessa. Jos sillä vältettäisiin edes se yksi turha penaltti, jolla voitto jää saavuttamatta, niin ei ole hukkaan heitettyä aikaa. Samalla saattaisi hieman lisää golfkulttuuriakin tarttua pelaajiin.

    Golfin säännöt ovat erittäin hyvät, koska ne ovat niin seikkaperäiset, eivätkä juurikaan jätä tulkinnoille varaa. Käännöksiin tulleet virheet/epätäsmällisyydet nakertavat niiltä pohjaa. Tämä johtaa siihen, ettei sääntöjä lukiessaan voi olla 100%:n varma niiden oikeellisuudesta suomenkielisessä versiossa. Täytynee ottaa originaali, englanninkielinen ’raamattu’ bägiin (uskonasioita lähellä olevat antanevat anteeksi ilmaukseni).

    Me olemme lainkuuliainen ja auktoriteettejä pelkäävä kansa. Historiallinen painolasti. Ei voi mitään I :< O

    ’…en ole yhdenkään pelaajan havainnut odottelevan, että pallo lakkaa pyörimästä kupissa.’

    Täh? Ja mä oon kyl nähny vaikka kuinka usein tuon! Yksikään pro ei ota palloa kupista ennen kuin se on pysähtynyt. Näin ainakin mä olen silmilläni havainnut.

    Saat sä kyllä liian ison tuloksen reikäkohtaisesti allekirjoittaa ja palauttaa. Se vaan jää sitten voimaan. Ei DQ:ta. 6-6d.

    Miten itse kääntäisit tuon sääntökohdan: “A ball is holed when it is at rest within the circumference of the hole …” ?

    Circumference = ympärysmitta, kehä (eikä siis viittaa viheriön pinnan tasoon.

    Tässä on muistaakseni tullut muutos koska aiemmin pallo oli reiässä vasta kun se oli pinnan alapuolella ja tuli siis lyönti lisää jos jäi nojaamaan.

    Nykyisin jos pallo jää lipun ja reiän väliin pallo on kupissa kun otat lipun sössimättä pois. Siitä tuo circumference.

    KL

    Tästä ei varmasti kannata alkaa peistä taittamaan, mutta seuraavan kerran katsopa tarkkaan ja kysy itseltäsi ODOTTAAKO pallonsa kuppiin laittanut ammattilainen pallon pysähtymistä vai kumartuuko hän muutoin vain verkkaisesti (ettei persii repeä).

    En mitenkään jaksa uskoa, että joku todella odottaisi pallon pysähtymistä ennen kuin uskaltaa sen kupin pohjalta nostaa, mutta kuten sanottu, en käy asiasta väittelemään. Ehkä joku odottaakin. Mitään perustetta en sille kuitenkaan pysty keksimään.

    KL

    Vuoden 2004 säännöt sanovat (määritelmä):

    Holed:

    A ball is “holed” when it is at rest within the circumference of the hole and all of it is below the level of the lip of the hole.

    Mistä muutoksesta nyt puhut? Ei kai pallo voi mitenkään olla ’below the level of the lip of the hole’ olematta ’within the circumference of the hole’, vai kuinka? Mitä tuo viittaamasi lisäys selventäisi? Vai onko joku tintannut pallonsa muovikupista läpi ja vinoon, niin että pallo on maan sisässä, muttei reiän kohdalla? Sepä olisi vinkeä lyönti!

    Varsinainen asiahan oli pitääkö pallon olla pysähtynyt ennen kuin se on ’holed’ ja vastaus löytyy jo mainitusta Decisionista, eli ei tarvitse, kunhan se ei omin voimin sieltä reiästä enää ylös kiipeä.

    Meillä on kavereitten kanssa sellainen sääntö, että jos saa kupissa pyörivän pallon napattua kiinni ennen pyörimisen lakkaamista, saa ylimääräisen bogeypisteen. Tämä ei koske alta 2 metriä lyhyempiä lyöntejä.

    Allekirjoittanut saa usein runsaita aplodeja yli neljä metrisistä tiikerisyöksyistä, lyhyemmistä heittäytymisistä puhumattakaan. Tämä tuo uuden ulottuvuuden golfiin! Kokeilkaa ihmeessä!

    EFC

    Noin se tasoitus putoaa….

    Rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto.

    Tarkoitin tilannetta jossa pallo jää nojaamaan lipputankoon mutta ei ole kokonaan greenin pinnan tason alapuolella (sääntö 17.4).

    Joskus aloittaessani lajia sääntö oli (ellei kyseessä ole yksi näistä kuuluisista väärinymmärryksistä)että tankoon nojaava ei kokonaan sisällä oleva pallo piti asettaa reiän ulkopuolelle eli useimmille yksi putti siitä sitten sisään.

    Nykyisin (tai sitten aina on ollutkin) jos otat lipun pois niin että pallo putoaa kuppiin, sisällä ollaan edellisellä lyönnillä.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 77)
Vastaa aiheeseen: Gollfin säännöistä!

Etusivu Foorumit Säännöt Gollfin säännöistä!