Aihe: golfpallot kylmässä - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

golfpallot kylmässä

Etusivu Foorumit Yleistä golfpallot kylmässä

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Meneekö pallot pilalle, jos niitäsäilyttää peräkontissa kylmässä talven.

  KL1

  Hyvä kysymys.

  Ajoneuvojen talvirenkaissa kumin haurastuminen kylmässä pyritään estämään sopivalla kumiseoksella, mutta onko golfpallojen kumin valinnassa otettu tämä asia huomioon? Arvelen, ettei ole. Niinpä pallon kumi saattaa hyvinkin haurastua ja menettää elastisuuttaan pakkasessa. Ei muuta kuin testi pystyyn keväällä!

  P.S. Golfpallojen laivakuljetukset taitavat kulkea lämpimien vesien alueilla, joten siellä ne eivät joutune pakkasen panemiksi. Tuli vain mieleen, että voisivatko pallot joutua pakkaselle alttiiksi muuallakin kuin käyttäjän kylmässä autossa. Miten mahtavat säilyttää valmiita palloja Kiinan tehtaissa ja onko tehtaita Kiinan kylmillä alueilla?

  Helkutti! Nyt löytyi syy lyöntieni lyhenemiseen, minun palloni ovat maanneet osin vuosikaudet kylmässä autotallissa! Minä kun olen kuvitellut iän tuovan tullessaan vääränlaista jäykistymistä ja sitä kautta lyhyempiä lyöntejä. Olenkin siis ollut väärässä koko ajan. Ja nyt uudet pallot uuninpankolle.

  Ei tarvitse testata, isot pojat ovat jo testannut ja todennut, että kylmä kangistaa…

  testi

  KL1

  Tuossa testissä käsittääkseni testattiin kylmiä palloja eikä sellaisia, jotka on ensin altistettu kylmälle ja sen jälkeen annettu lämmetä takaisin käyttölämpötilaan.

  Joku jonkin artikkelin kommentointi-viestiketjussa ihmetteli miksi siellä oli useita kommentteja, mutta itse täällä foorumilla on hiljaista. Täällä foorumilla jos edes vähänkin poikkeat aiheesta tai epähuomiossa et ihan pilkulleen vastaa johonkin tai spekuloit jotain (jonka voisit suoraan lähteestä tarvittaessa tarkistaa), niin johan täällä sinulle siitä huomautetaan.

  Pitäkää tunkkinne….

  KL1

  Niin no, jos vastaa, ettei tarvitse testata, koska on jo testattu eikä sitten olekaan testattu, niin kai sitä kommentoidaan. Ei siitä kannata itseensä ottaa. Ensi kerralla ehkä kannattaa lukea se tutkimus ensin 😉

  Tuolla linkatun artikkelin kommenteissa kysellään useaan kertaan samoja asioita: meneekö pallo pilalle jos on pitkiä aikoja kylmässä, ja miten vaikuttaa jos pitkään kylmässä ollut pallo saa ensin lämmetä ”normaaliksi”.

  Mielenkiintoinen artikkeli, mutta tosiaan Uolevin kysymykseen ei tule sieltä vastausta.

  Tähän liittyen, mitenhän klubeilla rangepallojen talvehtiminen? Ovatko pallokoneessa vai lämpimässä hallissa (epäilen). Ei rangelle syksyllä jääneet pallot ole ainakaan halki menneet kevään tullen, kun niitä on sieltä noukkinut ja läiminyt, lento-ominaisuuksista paha sanoa kun ei pelipallojen tasolle yllä muutenkaan.

  KL1

  Tähän liittyen, mitenhän klubeilla rangepallojen talvehtiminen? Ovatko pallokoneessa vai lämpimässä hallissa (epäilen). Ei rangelle syksyllä jääneet pallot ole ainakaan halki menneet kevään tullen, kun niitä on sieltä noukkinut ja läiminyt, lento-ominaisuuksista paha sanoa kun ei pelipallojen tasolle yllä muutenkaan.

  Rangepallot tosiaankin talvehtivat ulkona, ja ajan mittaan niiden ominaisuudet kyllä heikkenevät merkittävästi. Onko sitten kyse pakkasesta, vedestä, pallojen ahkerasta hakkaamisesta tai niiden yhdistelmästä, tuskin kukaan on sitä tutkinut. Fakta kuitenkin on, että vanhat rangepallot lentävät todella paljon huonommin kuin tuliterät.

  Eivät rangepallotkaan pakkasesta halkea, sisus kun imee vettä hyvin vähän eikä siellä pallon sisällä ole veden lisäksi mitään sellaista, jonka lämpölaajenemiskerroin olisi merkittävä, ainakaan niissä pitoisuuksissa. Kumi ei laajene niin paljon, että halkaisisi pallon, onhan se kuorikin sentään joustava.

  Kiintoisa aihe kaiken kaikkiaan, näin kemistinkin silmin.

  Porukka pelaa sujuvasti 10 vuotta vanhoilla provikoilla, jotka löydetty keväällä hankien sulettua, ja joku vielä epäilee kylmän kangistavan 🙂

  Golf.com sivustolta bongasin aihetta käsittelevän artikkelin Golf.com artikkeli
  Mielenkiintoista oli USGA:n edustajan tekemä testi jossa testattiin vuodesta 2009 asti pakkasessa ollutta palloa yhtä vanhaa mutta huoneenlämmössä säilytettyä vastaavaa palloa vastaan. Pakkasessa ollut pallo, joka oli saanut lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen testiä, oli menettänyt nopeutta alkuperäiseen nopeuteen verrattuna vähemmän kuin lämpimässä säilytetty. Erot toki olivat hyvin pieniä ja niitä ei perusgolfari huomaa. USGA:n edustajan mukaan palloja olisi hyvä säilyttää kylmässä ja kuivassa, jolloin palloa heikentävät kemialliset reaktiot hidastuvat. Pahinta pallolle olisi säilytys erittäin korkeassa lämpötilassa.

  Itse en palloja pahemmin hamstraa, joten taitaa olla se ja sama säilyttääkö niitä kylmässä vaiko huoneenlämmössä kunhan pitää kuivana.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
Vastaa aiheeseen: golfpallot kylmässä

Etusivu Foorumit Yleistä golfpallot kylmässä