28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista

Golfosakkeiden hinnat vain laskevat?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfosakkeiden hinnat vain laskevat?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • No siltä vähän näyttää, jos vastaan itse tuohon kysymykseen. Olen seuraillut tilannetta, ja ihan viime päivinä markkinoilla tuntuu olevan hädissään olevia osakkeenomistajia jotka slumppaavat pois pelioikeudellisia osakkeita monilta kentiltä. Voisiko joku guru kertoa, olisiko nyt aika iskeä kiinni osakkeeseen, pelata kesän, ja myydä syksyllä pois ’syyshintaan’ tai talvella ’varmista pelaamisesi ensi kesänä-hintaan’ – pienellä tai suuremmallakin voitolla ja ilmaisella pelioikeudella tänä kesänä. Voi tietysti esittää myös kysymyksen olisiko osakkeen osto nyt kannattavaa pidemmällä tähtäimellä – vai ei?

  Kyy

  Osakkeen osto on pitkällä tähtäimellä aina kannattavaa jos clubilla on perusasiat kunnossa.(sijainti,oma maa,vakavaraisuus,pätevä johto tms) Sitä on hyvin vaikea arvioida miten hinnat kehittyy lyhyellä aikavälillä.Ja yleensä ottaen ns. sopuli-ilmiöstä johtuen osakemarkkinoilla nousut ja laskut jyrkempiä kuin ne taloudelliset seikat huomioon ottaen pitäisi olla; eiköhän noissa golfosakkeissa päde noi samat jutut.

  Nimetön

  Kerropa mulle, millähän perusteella luulet, että osakkeiden hinnat sitten oikeasti nousisivat syksyllä, jos ne nyt kerta on laskusuunnassa. Sitä paitsi jos haluat keinotella ja tehdä pikavoittoja, niin mene mieluummin tavallisille osakemarkkinoille. Mullaa meinaa sitä paitsi mennä se kuuluisa herne nenuun, kun törmään tollaiseen ajattelutapaan, jossa golfosake alennetaan keinottelun välikappaleeksi.

  Ja lopuksi: golfpisteen keskustelupalsta onkin varmaan tosi luetettava sijoitusvinkkilähde, hehheh…

  Eipähän nuo osakkeiden pyyntihinnat ole hirveästi tippuneet viime viikkojen aikana. Eri asia on vain, saako osakkeen pyydetyllä hinnalla kaupaksi. Jollei saa, niin annetaan pelioikeus esim. kummipojalle tai jollenkin muulle tutulle seuraavaksi kesäksi ja koetaan seuraavan vuonna uudestaan.

  Golfosake on yleensä pidemmällä tähtäimellä huomattavasti järkevämpi sijoitus kuin uusi auto.

  MMS

  Eipä tuohon Kyyn kirjoitukseen ole paljon lisättävää. Golfosake ei ole pelipaperi vaan pelaamisen mahdollistava paperi. Pitkällä tähtäimellä etenkin suurten asutus- tai lomakeskusten lähellä olevat hyvin hoidetut kentät kuitenkin menestyvät ja niiden osakkeiden hinnat nousevat.

  Pitkän tähtäimen sijoittaminen voi olla hyvinkin järkevää, mutta lyhyellä tähtäimellä (alle 5 vuotta) osakkeiden hinnat voivat muuttua paljonkin, molempiin suuntiin.

  Yksi asia kannattaa muistaa. Golfosake on sidoksissa harrastukseen, ei tuotannolliseen toimintaan. Siksi on varmasti olemassa yläraja niiden hintojen nousulle ja se on siinä kohtaa, missä hyvätuloinen palkansaaja päättää investoida johonkin muuhun. Niin ei käy, että osakkeiden hinnat nousisivat satoihin tuhansiin euroihin. Sellaisia rahoja ei ihmisillä ole.

  Näin kirjoitit:

  ’Golfosake on yleensä pidemmällä tähtäimellä huomattavasti järkevämpi sijoitus kuin uusi auto.’

  Heh, heh, en ole ennen kuullutkaan, että jonkun mielestä uuden auton osto olisi sijoitus! Jos ostaa auton sijoitusmielessä voi olla varma, että sijoituksen arvo laskee sekä pitkällä että lyhyellä tähtäimellä.

  Niin kauan kun pelioikeuksia on vuokrattavissa lähellä yhtiövastiketta olevilla tai muuten järkevillä hinnoilla, on aika vähän perusteltua syytä ostaa golf-osaketta, eikö totta?

  Auton vuokraaminen on aika paljon kalliimpaa kuin sellaisen omistaminen, mutta golfpelioikeuden kohdalla tilanne ei ole ollenkaan sama.

  ’Auton vuokraaminen on aika paljon kalliimpaa kuin sellaisen omistaminen, mutta golfpelioikeuden kohdalla tilanne ei ole ollenkaan sama.’

  Enpä sanoisi noin! Voit ottaa leasing-auton, josta makselet aika niukasti enemmän kuin jos ostaisit sen omaksi lainarahalla! Kuukausimaksun ero ei ole kovin suuri…

  MMS

  Täydennän kommenttiani vielä parilla huomatuksella.

  Sijainti on se ainoa seikka, jota golfkentän kohdalla ei voi muuttaa. Siksi se on sijoittajalle tärkeä vaikutin. Jokainen uusi kenttä rakennetaan kauemmaksi asutuskeskuksista – noin yleissääntönä. Toinenkin Vuosaari voi ilmestyä markkinoille, mutta monta ei.

  Muoti ja jotkin kentän ominaisuudet saattavat nostaa sen hinnan pilviin, tehdä siitä äärimmäisen halutun. Yksi tai kaksi Sarfvikia mahtuu pääkaupunkiseudulle. Mutta osakkeiden yleinen hintataso noussee harrastuksen kasvaessa vain hiukan inflaatiota nopeammin, sillä niiden ihmisten määrä, jollla on mahdollisuus sijoittaa esim. 30 000 euroa golfosakkeeseen – tavallisen ihmisen nettovuosipalkan verran – on aina varsin rajallinen.

  Jos kenttäkokoinaisuuteen kuuluu kaksi tai kolme täysmittaista kenttää, sen osakkeen hinta pitää jakaa jos ei kahdella tai kolmella, niin puolellatoista tai kahdella vertailtaessa sitä muihin. Siten Kytäjä – mahtavan upeat kaksi kenttää, joiden ominaisuudet eivät lopu, vaikka oma pelitaito kehittyisi kuinka – on suorastaan halpa.

  Kuten jo todettiin: hyvässä paikassa, siis lähellä Hgin tai muun suuren kaupungin keskustaa sijaitseva hyvin hoidettu kenttä on hyvä sijoitus, muutaman vuoden sihdillä.

  Spekulanttien käy hyvin tai huonosti. Nopea kauppa on nollasummapeliä.

  Tarkoitin kyllä autovuokraamon auton vuokraamista pidempään käyttöön, mutta olet oikeassa: ehkäpä pelioikeuden vuokraamista voisikin verrata paremmin autoleasing-sopimukseen. Kummassakaan eivät omistamisen ja liisaamisen väliset kustannuserot ole vuositasolla kovinkaan suuret, kuten totesit. Sen sijaan parempaan kohteeseen sijoitettavaa pääomaa sitoutuu aika paljon sekä golfosakkeeseen että ostoautoon.

  Koska pelioikeuksia näyttää olevan jatkuvasti vuokralla enemmän kuin niistä on kysyntää, vuokraushinnat pysyvät järkevinä ja osakkeen omistaminen ei tuo juuri mitään lisäetuja itse pelaamiseen.

  Nimetön

  Lainaus: ’Koska pelioikeuksia näyttää olevan jatkuvasti vuokralla enemmän kuin niistä on kysyntää, vuokraushinnat pysyvät järkevinä ja osakkeen omistaminen ei tuo juuri mitään lisäetuja itse pelaamiseen.’

  No, enpä nyt ihan noinkaan sanoisi. Osakkeeni (kentän sijainti pääkaupunkiseudulla)vuosivastike ja saman kentän pelioikeuden käypä markkinahinta eroavat tällä hetkellä toisistaan hiukan vajaat 300 € osakkaan eduksi eli ei nyt ihan mitätön etu sekään. Olkoon se nyt sitten sitä sijoitetun pääoman tuottoa, joka tässä tapauksessa on osakkeen ostohinta huomioiden kelvolliset 10 prossaa ;). Toisin sanoen kestää kymmenisen vuotta ja osake on haukkunut ostohintansa.

  Jos ero yhtiövastikkeen ja pelioikeuden toteutuneen vuokran välillä on todella 300 euroa (eikä esim. vastikkeen ja vuokrahintaPYYNNÖN välillä?), saattaa omistamisesta oli niukin naukin etua. Älä kuitenkaan unohda, että voisit ehkä käyttää johonkin muuhun sen rahan, joka on sidottu osakkeeseen. Tai voisit tulla toimeen ilman asunto/autolainaa tai pienemmällä lainalla (ehkä sulla ei ole lainaa ollenkaan), jos et ole sitonut rahaa osakkeeseen.

  Henkilökohtaiset tilanteet vaihtelevat, mutta yleisellä tasolla nykytilanteessa ja useimpien kenttien kohdalla vuokrahintojen ja yhtiövastikkeiden välinen ero ei ole kovin suuri.

  Osake kannattaa ostaa, jos saman rahan meinaa sijoittaa johonkin muihin kulutushyödykkeisiin, esim. autoon. Autoon nähden osake on hyvä sijoitus. Puhtaasti sijoitusmielessä ei osaketta kannata ostaa. Sama on jollain seudulla esimerkiksi asunnon kanssa. Jos nyt ostat asunnon, et välttämättä saa voittoa vuoden – kolmen päästä, muttei sijoituksen arvo romahda samaan tahtiin kuin uuden auton arvo. Jossainhan sitä on asuttava ja mielellään kerryttää omaisuutta, kuin kasvattaa olutvatsaa.

  Kaikkea ei kannata (voi) ajatalla puhtaasti tauloudellisesti. Perhettäkään ei kannattaisi perustaa. Muksuista on huolta ja markkinoille tulee joka vuosi nuoria kauniita naisia. Vaan mitäpä on jäänyt käteen poikamieselmästä 10-20 vuoden päästä? Sama asunnossa, golfosakkeessa ym. itseen sijoitetussa investoinnissa. Hyöty korjataan 20 v päästä, kun löysä raha on sijoitettu – eikä kulutettu :-).

  Nimetön

  Golfosake on juuri niin järkevä sijoitus, kuin mitä vuokrapelioikeuden ja vastikkeen erotus on (jaettuna osakkeen hinnalla).

  Kytäjällä vuosituotto (1050€-700€)/20000€ = 1.75% vuodessa.

  St. Laurence vuosituotto (650€-540€)/6000€ = 1.83% vuodessa

  [hinnat keskimääräisiä hintoja golfpisteen pörssistä]

  Jos sijoituksen tuotto golfosakkeen kokoiselle rahasummalle jää vain pariin prosenttiin vuodessa, voidaan sen sanoa olevan huono sijoitus. Saman rahasumman saa kasvamaan reilusti suurempaa tahtia muissa ja riskittömämmissä kohteissa (ja tästä erotuksesta voi vaikka sitten käyttää osan vuokrapelioikeuden vastikkeen ylimääräisen osuuden maksamiseen).

  Jos taas osakkeen ostaa siinä toivossa, että sen arvo nousee, voidaan todeta, että yleisesti ottaen näkymät golf-osakkeiden hintojen nousulle vaikuttavat huomattavasti heikommilta kuin monissa pörssiosakkeissa, vaikkakin tietenkin kenttäkohtaisia eroja on.

  Tästä voidaan siis päätellä, että golfosakkeen ostamista motivoivat eniten ei-taloudelliset seikat, kuten varmuus omasta pelaamisesta, kotikentän ’omistaminen’ ym, eivätkä siojoitusmielessä ansaitut voitot.

  Nyt puhutte asiaa!

  Nimetön

  Jos saan 10 prosentin vuosituoton sijoittamalla golfosakkeeseen ja vastaavasti maksan samaan aikaan asuntolainasta kolmen prossan korkoa, niin laskepa, kumpaan se x-summa rahaa kannattaa mieluummin sijoittaa: sen asuntolainan lyhennykseen vai golfosakkeeseen. Se 800 € ei ollut mikään pyyntö, vaan toteutunut kauppahinta allekirjoittaneen kohdalta tältä keväältä.

  Kuten sanotkin, niin nämä laskelmat ovat hyvin henkilökohtaisia riippuen osakkeen ostohetkestä ja -hinnasta ym. Jos olisin maksanut osakkeesta esim. 10 000€, niin mun laskelmathan heittäis ihan häränpyllyä. Mutta en suostu sulattamaan myöskään sitä, että tällä palstalla joku aina noin yleisellä tasolla olettaa jotain ja julistaa sitten syvällä rintaäänellä, miten asiat muka on.

  Mistähän sikiää sellainen käsitys, että golfosakkeen ostaminen olisi poikkeuksetta rahallisesti kannattavaa pitkällä tähtäimellä?

  Kukaan ei osakemarkkinoiden kehitystä pysty ennustamaan. Voi hyvin olla niin, että hinnat ovat nyt tapissa eivätkä enää koskaan nouse korkeammaksi. Itse en ainakaan usko suurempaan nousuun, pikemminkin päinvastoin, perusteena hurjasti lisääntynyt tarjonta. Mutta varmuutta asiasta ei kellään voi olla.

  Jos hankinta liittyy pelaamiseen, voi kannattavuutta perustella itselleen muilla arvoilla kuin rahalla. Hyvä niin.

  Sijoitusmielessä golfosake ei ole sen varmempi kohde kuin mikään muukaan osake. Jos olisi, voisi olettaa että ammattisijoittajat ostaisivat kilvan golfosakkeita. Eivät kuitenkaan jostain syystä niin tee…

  Nimetön

  Nipottaja:

  Tottakai 3000€ maksava osake, josta saa 300€ tuottoa vuodessa onkin loistava sijoitus. Olet onnistunut sijoittamaan hyvään sijoitukseen (ostit osakkeen kun hinta oli halpa -> hinta nousi -> hyvin kävi)

  Nyt kun hinnat ovat korkealla, ei ostaminen olekaan enää kannattavaa. Karkeana esimerkkinä vaikkapa Nokia: ennen nousukautta ostaneet saivat hyvät tuotot, nille jotka ostivat hintojen ollella korkeimmillaan ei käynytkään ihan niin hyvin.

  Nimetön

  ’Mistähän sikiää sellainen käsitys, että golfosakkeen ostaminen olisi poikkeuksetta rahallisesti kannattavaa pitkällä tähtäimellä?’

  Minä taas olen ihmetellyt päinvastaista käsitystä täällä, että golfosake olisi lähes poikkeuksetta huono sijoitus sijoitusmielessä. Golfosakkeilla on nousu- ja laskukausia niin kuin on pörssiosakkeillakin. Monet, jotka ovat ostaneet osakkeensa esim. 5 vuotta sitten, ovat saaneet kohtuullisen hyvän tuoton osakkeen arvon nousun muodossa. Toisaalta pari vuotta sitten osakkeensa ostaneet ovat saattaneet hävitä. Nyt saattaa olla huono hetki ostaa tai hyvä, vaikea tietää.

  Täytyy myös muistaa, että markkinoilla on yliarvostettuja golfosakkeita kuin myös aliarvostettuja. Aivan varmasti osa pitää arvonsa tai nousee, jotkut laskevat. Ei kaikkia golfosakkeita voi käsitellä yhtenä ryppäänä.

  hc

  Ja mistä oraakkelikristallipallosta tällä hetkellä katsot missä trendivaiheessa golfosakkeiden hintakehitys ja ylipäätänsä Suomen talous tällä hetkellä on ja mihin ollaan menossa? Hintakehitys on ollut varsin maltillista tai lievästi laskusuuntaista viimeset vuodet, mutta tulevaisuuden ennustaminen on yksi niistä hankalimmista ennustusaloista.

  Oliko Nokian osake 90-luvun puolessa välissä huono sijoituskohde, sillä hinta oli jo tolkuttoman korkealla viiden vuoden takaiseen hintatasoon, ja moni ennustikin katon olleen jo saavutettu.

  Bottom-fishing on yksi sijoittamisen hankalimmista aloista, ja yleensä ei halvalla saa kuin huonoa. Toki uskomattomista menestystarinoista on kiva lukea, mutta harvemmin ne omalle kohdalle osuu.

  Oman näkemykseni mukaan en tällä hetkellä lähtisi ostamaan uusia golfosakkeita sijoitusmielessä, mutta eipä juuri tarvetta myydäkään ole, mutta en toki väitä tätä miksikään yleiseksi totuudeksi täällä. Ylipäätänsä golfosakkeet ovat sijoitusmielessä hieman hankala kohde piensijoittajalle huonon likviditeetin takia.

  Nimetön

  Kuten sanottu, niin näihin laskelmiin vaikuttaa monta tekijää eikä ole olemassa yhtä totuutta. Toisaalta esimerkiksi yksityisten suomalaisten pankkitileillä makaa hirvittävä määrä joutilasta rahaa käytännössä nollakorolla. Jos täppiä sattuu olemaan ja jostain golfosakkeesta saa vaikka tämän hetkisilläkin hinnoilla tollaisen 2-3 prossan ’vuosituoton’ joko vuokratulon tai halvemman pelaamisen muodossa, niin onhan sekin jo moninkertaisesti enemmän. Eikä siitä tuotosta muuten mene edes veroa.

  EFC

  Kyllä osakkeilla voisi tehdä voittoa, mutta tuskin kovin nopealla aikajaksolla. Itse ostin 90-luvulla HYGin osakkeen ja nyt hinta about nelinkertainen, mutta mutta, en aio myydä, vaikkakin osake on jo maksanut itsensä takaisin, kun ei tartte maksaa joka vuosi vuokrapelioikeudesta muutaman sadan egen extraa verrattuna vastikkeen hintaan. Lisäksi on se etu että ei tartte keväisin kytätä vuokrapelioikeuksia.

  Joku väitti että uusilla autoilla ei voi tehdä bisnestä. Väärin !! Autot joilla on kysyntää rahamiesten keskuudessa, voidaan myydä ns. eteenpäin kovempaan hintaan tai sitten voidaan myydä oma paikka jonosta jollekin sopivaa korvausta vastaan. Optiossa oli juttu eräästä suomalaisesta liikemiehestä joka myi oman vasta varauksessa olevan mersun urheilupirssin jollekin Italialaiselle futispohatalle!! Sai muistaakseni useamman kymppitonnin tästä hyvästä. Joo, tiedän: meni hieman ohi aiheen…

  Kuka on niin lapsellinen että uskoo golfosakkeen olevan vain pelaamiseen tarkoitettu paperi. Henkilökohtaisesti asia saattaa olla näin, mutta maailmassa on kikki kaupan, naiset ja lapsetkin. Eiköhän suurimmat voitot kahmi kiinteistöjalostusta harjoittavat maanomistajat, jotka rakentavat vuokraamilleen mailleen ensin golfkentän ja myyvät osakkeet. Sitten myyvät maan ’toiseen kertaan’ muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Vai rakkaudesta lajiinko luulitte niiden toimivan.

  Ei liene järkeä ostaa osaketta yhden kesän ajaksi, siinä tuskin pääsee voitolle.

  Jos haluaa varmistaa pelioikeuden haluamalleen kentälle myös tulevaisuudessa, niin silloin kannattaa hankkia osake. Jos pihtaa ostopäätöksen kanssa siihen vaiheeseen kun vuokrapelioikeuksia on niukasti tarjolla, osakkeiden hinnat ovat jo nousseet.

  Jos on käytettävissä sopivasti rahaa tai omistaa esim. muita osakesijoituksia, niin miksei voisi hankkia muiden sijoitusten ohessa golf-osakkeen? Siis tietenkin omaa pelaamistaan helpottaakseen.

  Itse olen hankkinut golf-osakkeita sekä sijoitusmielessä että pelaamisen takia. Uskon että laadukkaiden kenttien osakkeet ovat 5 – 10 vuoden aikajaksolla rahassa arvioiden yhtä hyviä sijoituskohteita kuin esim. kiinteistot. Myyntivoittoja odotellessa nautitaan pelaamisesta ja ’kävelytetään koiraa’.

  Saattaa olla että olenkin pahasti väärässä ja osakkeiden hinnat sekä pelaaminen ylipäänsä halpenee tulevaisuudessa. No, mitäpä siinä sitten – sellaista sattuu.

  Golfosake on hyvin epälikvidi, kuten joku mainitsikin.

  Jos haluat sijoittaa, älä sijoita golfosakkeeseen. Etsi likvidimpi kohde, löydät sitäpaitsi paljon tuottavampiakin kohteita.

  Pari viisautta loppuun:

  Ennen kuin sijoitat mihinkään, selvitä miten pääset siitä eroon!

  Mennyt kehitys ei ole tae tulevasta.

  Jos mukaan tarkasteluun otetaan sijoitus harrastukseen, niin silloin joissain tapauksissa voi olla hyvinkin järkevä kohde.

  Ei kai tämä tämän monimutkaisempaa ole?

  Tuskinpa golfosake yllättää kuten auto. Kun ajat kakkoskaaran huoltoon, odotetun reilun 100 euron sijasta käteen lyödään n. 550 euron kustannusodotukset pikahuollossa.

  Auto on huono käyttöhyödyke verrattuna golfosakkeeseen (jos semmoinen riski tulee joskus otettua).

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 32)
Vastaa aiheeseen: Golfosakkeiden hinnat vain laskevat?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfosakkeiden hinnat vain laskevat?