-
JulkaisijaArtikkelit
-
Golfliitto ja toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi ilmoittivat hetki sitten purkaneensa yhteisymmärryksessä Peltoniemen työsopimuksen. Peltoniemen työsuhde Golfliiton kanssa päättyy 13. toukokuuta 2017
Millaisia vaikutuksia uskot asialla olevan Golfliiton toimintaan? Minkälaista toiminnanjohtajaa Golfliitto mielestäsi seuraavaksi tarvitsisi?
Uusi puheenjohtaja tuo uusia ajatuksia, todella hienoa.
Uusi toiminnanhoitaja pitäisi tulla kokonaan toimialan ulkopuolelta ja tuoda ihan uusia tuulia ja näkemyksiä 60 vuotiaan liiton vanhentuneisiin hyvävelikäytäntöihin.
Vaarana on jos uusi vetäjä tulee golffin sisäpiiristä, niin siellä jatkuu niin ominainen kaverille kans ja meidänsakin salaseuran eduntavoittelu.
Strategiakeskusteluissa on tullut vahvasti esiin vanhat ”etujärjästöt” joiden takia asiat ja aikataulut on venynny ja osa leikkijöistä on ottanut lelunsa pois hiekkalaatikosta ja menneet omaan pihaan leikkimään, koska omat edut on menneet yhteisten ja toimialan etujen edelle.
Nyt on mahdollisuus uuteen terveeseen alkuun ilman toimialalle niin tuttua oman sakin etujen vahvaa ajamista. Liiton tulisi ennenkaikkea keskittyä ”palvelemaan” maksajiaan tavisgolffareita ja senlisäksi tukea myös pientä osaa maksajista – kilpagolffareita.
Liiton tulee toimia kokoavana voimana unohtamatta muita toimijoita jotka jatkavat omien näkemystensä vahvaa ajamista joka tapauksessa.
Liiton tulisi ennenkaikkea keskittyä ”palvelemaan” maksajiaan tavisgolffareita ja senlisäksi tukea myös pientä osaa maksajista – kilpagolffareita.
Liitto voisi nyt muuttaa jäsenyysehtoja ja tehdä maksujen suhteen seuraavan jaon:
a) voidaksesi osallistua golfkilpailuihin sinun on kuuluttava johonkin golfseuraan;
b) kaikille muille golfseuran jäsenyys on vapaaehtoista.Sen jälkeen liitto aloittaa neuvottelut kenttäyhtiöiden kanssa siitä, millaisia etuja golfyhteisöt voivat tarjota golfseurojen jäsenille (esim. gf:t -10% ym.). Lisäksi tulisi neuvotella muidenkin eri alojen toimijoiden kanssa sovittavista jäseneduista (vakuutukset ym.). Näin myös vapaaehtoinen jäsenyys tehdään sen verran houkuttelevaksi, että monet liittyvät seuroihin etujen houkuttelemina, eivät pakosta.
P.S. Golflehti olisi ilman muuta vain jäsenille kuuluva ilmaisetu, muille maksullinen.
Minkä vuoksi työsuhde on purettu sen sijaan, että Peltoniemi olisi sanonut itsensä irti?
Onko Peltoniemen asema ollut ns. johtajastatus, jolloin normaalit työelämän irtisanomisklausuulit eivät pure?
Voisiko tuon purku-termin käyttö olla liiton tiedottajan moka. Purkuun tarvitaan yleensä painavat perusteet. Tosin osapuolet voivat keskenään sopia mitä tahansa, myös purusta.
Rekisteröidyn yhdistyksen toimitusjohtajien/toiminnanjohtajan/tms. asemaa korkein hallinto-oikeus pitää työsopimuslain mukaisesti työsuhteena (KKO 1996:49).
Tuollainen ”johtajastatus” voi olla vain osakeyhtiön toimitusjohtajalla. Loput ovat työntekijöitä.
Calex :
Sen jälkeen liitto aloittaa neuvottelut kenttäyhtiöiden kanssa siitä, millaisia etuja golfyhteisöt voivat tarjota golfseurojen jäsenille (esim. gf:t -10% ym.). Lisäksi tulisi neuvotella muidenkin eri alojen toimijoiden kanssa sovittavista jäseneduista (vakuutukset ym.). Näin myös vapaaehtoinen jäsenyys tehdään sen verran houkuttelevaksi, että monet liittyvät seuroihin etujen houkuttelemina, eivät pakosta.
Calexin ajatuksissa in ideaa.
Tuo olisi hieno asia, mutta suurella osin kentistä GF-hinnastoja luetaan vain yhtiökokouksessa. Senjälkeen pelilippukauppa ja vuokrapelioikeudet alkaa nakertaa tuloja. Aika harva maksaa valitettavasti kädärin tiskillä listahintaa. Kunhan nuo ylimääräiset osakkeet saadaan pois markkinoilta, niin senjälkeen liittokin voi toimia kokoavana voimana monissa eduissa ja yhteistyökuvioissa. Sgky:n haki toimaria jokin aika sitten, joten kai silläkin osalla on tapahtumassa jotain mielenkiintoista.
Tuleva toimari voisi olla todellakin uusilla ajatuksilla ”hyvällä organisaatio ja johtamiskyvyllä” varustettu toimialarasitteeton – eikä huono idea vaikka olisi lady.. näin ladygolf vuosina.
MarX kirjoitti fiksusti toiminnan arvoista ja periaatteista. Calex teki rakentavan ehdotuksen pakkojäsenyyskeskusteluun. Itse jatkan osin samalla linjalla ja ehdotan tuuletusta ummehtuneisiin käsitteisiin, joilla karkotetaan tehokkaasti uusia golffareita pois lajista.
Hyväksytään, että alalla on (ainakin) kolme erityyppistä käsitemaailmaa. Ensimmäisessä maailmassa on asiakkaita ja palveluita sekä investointeja ja tuottoja. Toisessa maailmassa puolestaan on jäsenyyksiä, seuratoimintaa ja seurayhteisöllisyyttä. Kolmannessa maailmassa on eri tasoista kilpagolfia ja siihen liittyvää harjoittelua. Nämä kolme maailmaa menevät osin ristiin, mutta golfliitolla on suuri vastuu siitä, ettei näitä maailmoja oleteta samoiksi tai jotain maailmaa oleteta oikeammaksi kuin toista. Tästä seuraa mm. seuraavat viestintäperiaatteet:
Ei puhuta kotikentästä ja kotiseurasta silloin, kun sellaista ei käytännössä ole olemassa. Ei puhuta vieraspelaamisesta silloin, kun kotipelaamista ei ole olemassa. Ei automaattisesti samaisteta peliporukkayhteisöllisyyttä ja seurayhteisöllisyyttä. Ei puhuta klubigolffareista silloin, kun mitään tosiasiallista yhteyttä klubiin ei ole.
Käsitteiden tärkeys tulee konkreettisesti esille esim. erilaisissa gallupeissa. Kun käytetään vääriä termejä, mikään vastausvaihtoehto ei tunnu oikealta. Silloin koko laji ei tunnu omalta. Golfliitto ei voi luonnollisestikaan määrätä, mitä käsitteistöä yksittäiset ihmiset käyttävät, mutta ajan mittaan liiton viestinnän luomalla esimerkillä on suuri vaikutus koko toimialaan. Liiton avainhenkilöiden vaihtuminen on olennainen murroskohta viestinnässä.
Tuohon pakkojäsenyyteen kommentti täältäkin. Pelaan nykyään n. 10-15 kierrosta kesässä kotimaan kentillä ja maksan satasen jäsenmaksua. Eli maksan jokaisesta kierroksestani n. kympin ekstraa ja mitä sillä rahalla saan? Golflehden jota en kaipaa sekä kaiketi vakuutuksen? joka sisältyy jo omaan henkilökohtaiseen vakuutusturvaani. En oikein ymmärrä miksi minun pitää pönkittää jonkin itselleni täysin tarpeettoman liiton taloutta. Pelasin kymmeniä vuosia tennistä eikä minulta kukaan vaatinut Tennisliiton jäsenyyttä.
Ps. En kilpaile ja tasoitukseni on vain numero jäsenkortissa – minulla on ihan muut motiivit golfkentällä kuin otsa rypyssä seurata tuloskorttia tai analysoida pelisuoritustani.Alberto:
Tuohon pakkojäsenyyteen kommentti täältäkin. Pelaan nykyään n. 10-15 kierrosta kesässä kotimaan kentillä ja maksan satasen jäsenmaksua. Eli maksan jokaisesta kierroksestani n. kympin ekstraa ja mitä sillä rahalla saan? Golflehden jota en kaipaa sekä kaiketi vakuutuksen?
Onhan se mukavaa että saat pakolla ”sponsoroida ” jotain kotiseuraa josta et ole koskaan kuullut mitään muuta kun pankkitilin numeron ja ehkä saanut postissa jäsenkortin. Ne elää sillä aika mukavasti. Tuskin tiedät missäpäin maata seura sijaitsee jolle lahjoitat rahasi. Samalla tietysti tuet golfliiton johtoportaan maailmanmatkailua ja ministeritason tuloja.. Olisit iloinen antaja. Toivottavasti et sentään ole samalla osakeloukussa pakkovastikkeineen ja samalla sponsoroi hevareidenkin pelaamista.
Olisiko aika golffin hissuksiin tulla nykyaikaan… nyt ei olisi vielä liian myöhäistä maksajakadon uhatessa. …
Liitto kaipaa uudistumista ja uudistua ei voi kuin johtoa vaihtamalla, joten oikeaan suuntaan mennään.
Uuden johdon tulee kuunnella paremmin kenttää ja vastata paremmin kentän toiveisiin, joka onkin varsin haasteellista kun lueskelee keskustelupalstan ”tarinoita”Fakta on kuitenkin, että harrastuksemme käytännössä 100 %:sti maksamme me, pääosin ”klubituupparit” – se miten raha kerätään on erilaisten näkemysten sävyttämää..
Ne ketkä ovat sijoittaneet (osakkaat) saavat tänä päivänä erittäin vähän hyötyä, joskus jopa haittaa, sijoituksestaan. Suuri haaste on tulevaisuudessa ns. pakkovastikkeet, jotka nakertavat golfin imagoa ja jolle on pakko tulevaisuudessa tehdä jotain. Ilokseni on jo useita kenttäyhtiöitä, jotka ovat asiaan puuttuneet.Toinen fakta on, että golfkentillä-/seuroilla ei mene taloudellisesti kummoisesti, kuitenkin rahat on kerättävä harrastajilta – miten se on se tuhannen taalan kysymys, jotta kaikki kokevat maksamisen oikeuden mukaiseksi.
Uudella toiminnanjohtajalla on haasteita, häneen kohdistuu odotuksia (jopa kohtuuttomia, joten tulkoon sisältä tai ulkoa tehtävää riittää….
Huomenta
Saiko Golfliiton Hallitus valittua uuden Toiminnanjohtajan eilisessä kokouksessa, toki ymmärrän että liiton tiedottajan työaika oli päivän osalta jo päättynyt, mutta olisiko puheenjohtaja ehtinyt laittaa tiedon ennen päivän päättymistä?
==========
Liitetty ketju Golfliiton Toiminnanjohtaja.
LDR-MOD Dole
Uusi toiminnanjohtaja on valittu, nimi julkaistaan ensi tiistaina. Tiedottaja voi edelleen viettää vapaa-aikansa kuten haluaa. 😉
JP Salakari
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)