16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Golfkenttien ja -seurojen historia?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttien ja -seurojen historia?

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Moni kenttähän on rakennettu vaiheissa: esim. ekaysi on tehty talkoilla ry:n puitteissa ja takaysiä varten on perustettu oy, johon ry on tullut osakkaaksi apportti-etuysin panoksella. Onko kenelläkään tietoa miksi joissakin tapauksissa oy:n perustamisvaiheessa ry:lle on allokoitu suuri osuus oy:n osakkeista ja äänistä? Onko kaikki käyttäneet samaa lakitoimistoa ja yhtiöjärjestyspohjaa vai onko osake/äänijaolle jokin asiallinen peruste esim. kentän sisäpiirin intressit, hallinto tai verotus? Paljon kenttiä on rakennettu myös suoraan Oy:n malliin perustuen; erilaisia osakesarjoja ja erilaisia vastuita, erilaisille maa-alueille (metsää, suota, peltoa…). Amazing story (maa-alueet muuttuvat, pallot lentävät, tuopit tyhjenevät, osakkeet häviävät, oikeustapaukset vellovat, perikunnat tappelevat ja maksavat…)! Jos tiedät asioista jotain, kerro tarinasi…

    KL1

    Onko kenelläkään tietoa miksi monella kentällä oy:n perustamisvaiheessa ry:lle on allokoitu järjettömän suuri osuus oy:n osakkeista ja äänistä?

    Laita tänne lista kaikista niistä kentistä, niin voin lähteä asiaa selvittämään.

    Selvitä aluksi palstan akuuteimmat tapaukset Gumböle ja Lahden Golf.

    Minä voin tehdä tämän LG:n osalta tämän viikonlopun aikana, ellei joku muu ehdi ensin. Asiassa ei todellakaan ole mitään ihmeellistä, salaperäistä eikä mitään (maksavien) osakkaiden oikeuksia loukkaavaa.

    KL1

    En. Haluan listan kaikista kentistä. Tee sinä oma työsi ensin.

    Etsi samalla myös perustamisasiakirjat ja ne dokumentit, joilla sen jälkimmäisen ysin rakentaminen on rahoitettu ynnä ry:lle allokoitujen osakkeiden määrä koko yhtiöstä, sekä pöytäkirjat, joilla tuo on tehty. Helpottaa omaa työtäni.

    Pienemmillä paikkakunnilla: etuysi ja sitten takaysi on ollut aika normi etenemisjärjestys. Ei minulla ole tietoa, miten tuolla on edetty ry/oy kontekstissa; varmasti on ollut monia malleja esim. paikkakunnan suuri yritys/tehdas ollut mukana. Siksi kysynkin? Pääkaupunkiseudulla luonnollisesti ollut enemmän massaa ja varoja edetä ihan markkinaehtoisesti; näyttää vaan täälläkin, esim. Gumböle-casen perusteella, ettei asiat ole sitten edenneet niinkuin Stromsöössä.

    Ensiksikin golfkenttien rakentaminen alkoi oikeastaan 80-luvun lopulla ja silloin kyllä kaikki kentät rakennettiin suoraan osakeyhtiöiksi. Syitä tähän oli monia, mutta käsittääkseni tärkein oli rahoitusmarkkinoiden vapautuminen. Myös mahdollisuus tehdä businesta golfkentän avulla onnistui golf oy:n avulla (ry-kentän kanssa se aika lailla vaikeampaa). Mutta käsittääkseni aika harva kenttä on tehty tuolla esittämälläsi mallilla (9r ry-kenttä -> 18r oy-kenttä).

    Mainittu järjestely, jossa ry:llä on merkittävä määräysvalta, mutta oy omistaa kentän on itse asiassa aika hyvä järjestely, ottaen huomioon se, että päätösvalta pysyy samalla tavoin ”hajautettuna” kuin ry-toiminnassa. Eli golfkentän päätösvalta pysyy golfpelaajilla (1 ääni per pelaaja), kun oy-omistuksessa on riski, että joku ryhtyy keräämään osakkeita ja käyttää määräysvaltaa eri suuntaan, mitä golfarit haluaisivat (kuten esim Rinkussa oli tapahtumassa aikanaan).

    KL1

    Onko kenelläkään tietoa miksi monella kentällä oy:n perustamisvaiheessa ry:lle on allokoitu järjettömän suuri osuus oy:n osakkeista ja äänistä?

    Pienemmillä paikkakunnilla: etuysi ja sitten takaysi on ollut aika normi etenemisjärjestys. Ei minulla ole tietoa, miten tuolla on edetty ry/oy kontekstissa; varmasti on ollut monia malleja esim. paikkakunnan suuri yritys/tehdas ollut mukana. Siksi kysynkin?

    Aika hyvä…

    Voi olla ettei tuo ry:sta oy:ksi ollut kuitenkaan niin yleinen Gumbölestä ja Lahden Golfista huolimatta. Sinällään ainakin Aura Golf ja Talikin taitaa olla yhdistyksiä vieläkin. Kenttien rakentamisessa vaiheittaisuus on ollut hyvinkin yleistä: 9 + 9, 18 + 9 jne (pelaajat, rahoitus, maa-alueet, rakennusluvat…). Mielenkiintoinen aihe, josta joku kiinnostunut voisi KL1:n lisäksi tehdä opinnäytteen.

    Lahden Golf ry perustettiin 1959. Aluksi se operoi Hollolan lentokentällä ja siirtyi Mukkulaan 1966, jossa oli aluksi 6-reikäinen, myöhemmin 9-reikäinen kenttä. Isku Oy:n tieltä tapahtui muutto Takkulaan 1986. Aluksi käytössä oli 9 väylää, laajennus 18-reikäiseksi tapahtui 1992. Vielä tästäkin eteenpäin homma jatkui ry-vetoisena. Ajanjaksoa on kuvailtu niukkuuden ajaksi: oli rakennusvelkaa ja uudet, isommalla rahalla tehdyt kentät Messilässä ja Vierumäellä kilpailivat asiakkaista. Ongelmana oli myös epätasainen ja huonosti ennakoitavissa oleva tulorahoitus, mm vuotta ennen osakeyhtiön perustamista 800 jäsenestä noin 450 maksoi kausimaksunsa.

    Oli pakko tehdä jotain. Lahden Golf Oy perustettiin 1997. LG ry siirsi kenttäomaisuutensa (5,0 Mmk) ja velkansa (3,0 Mmk) perustettavalle osakeyhtiölle, kausimaksunsa maksaneille jäsenille tarjottiin merkittäväksi osake 100 mk hintaan. Tarjouksen tarttui 692 ry:n jäsentä. Kentän operointi osakeyhtiöpohjaisena tervehdytti talouden ja loi paremmat mahdollisuudet toiminnan kehittämiseen.

    Nuo ry:n I-lajin osakkeet (20000 kpl, myöhemmin 3000 kpl) ovat ns omistajaosakkeita, 2 ääntä/osake, ei vastikelvollisuutta eikä pelioikeutta. II-lajin pelaajaosakkeella (A, C) on yksi ääni, 1 pelioikeus ja vuosittainen vastikevelvollisuus.

    Osakeyhtiön valmisteluaikaan liike-elämässä ja seuran toiminnassa ansioituneella Mikko Luhtasella oli jalka poikki, joten hänellä oli aikaa kehitellä yhtiöjärjestystä. Hänelle hankittiin kaikkien Suomen kenttien yhtiöjärjestykset ja hän poimi niistä parhaat palat Lahden Golf Oy:n säännöiksi. Syntyi osakerakenne, jossa pelaajaosakkaat kustantavat kentän ylläpidon yhtiövastikkeella ja ry on massiivisella äänimäärällään hiljaisena ’takapiruna’ turvaamassa oy:n toimintaa mahdollisilta osakeomistukseen perustuvilta epätoivotuilta hankkeilta. Koska yhtiöjärjestyksen mukaan oy ei tavoittele voittoa osakkailleen eikä jaa osinkoa, ei ry:llä ole mitään taloudellista hyötyä osakeomistuksestaan.

    Tietolähde: ’Lahden Golf, Draivia 50 vuotta’, ISBN 978-952-5723-2

    KL1

    Voi olla ettei tuo ry:sta oy:ksi ollut kuitenkaan niin yleinen Gumbölestä ja Lahden Golfista huolimatta.

    Ei näköjään ollut, etenkään 9r ry -> 18r Oy kuvion osalta.

Esillä 11 viestiä, 1 - 11 (kaikkiaan 11)
Vastaa aiheeseen: Golfkenttien ja -seurojen historia?

Etusivu Foorumit Yleistä Golfkenttien ja -seurojen historia?