5.3.–12.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][7]
KilpailuaSuomalaista

Golf-osakkeet siis tosiaan droppaa!

Etusivu Foorumit Yleistä Golf-osakkeet siis tosiaan droppaa!

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 61)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • On jopa jännä seurata miten osakkeiden hinnan lasku vain kiihtyy. Jo pari vuottahan tämä on ollut ilmassa, mutta vasta nyt on ’paniikin’ merkit ilmassa. Ihmiset tajunneet, että myymällä osakkeensa maksaa koko loppu elämänsä golfit (joko vuokrapelioikeudella tai Green Feellä). Trendi on hyvä ja terve, sillä osakkeethan nousi viime vuosina jo älyttömiin hintoihin, ilman järjellisiä perusteita. Ei vieläkään olla edes lähelläkään lopullista ja oikeaa tasoa, mutta tällä vauhdilla se kohta saavutetaan. Hauskat nää seniori oikeudet, myydään vanhuksille ja perilliset ei niitä tule tarvimaan (eivät voi ikänsä puolesta hyödyntää…eli dumppavaat markkinoille ilmaiseksi?). Rahastuksen makua näissä, eivät voi lyödä itseään läpi (ja jo sen ikäiset pelaavat vain vuokraoikeuksilla, sillä eihän osake ehdi heille ikinä maksamaan itseään takaisin).

  Mun mielestä asuntojen ’oikea’ hintataso on noin 800 e neliö. Myisköhän Golf-Fan kämpän pääkaupunkiseudulta mulle tuohon hintaan.

  No joo anteeksi vaan olihan tuo silti asiaa: kyllä ne hinnat taitavat oikeasti tulla nyt alaspäin ja ehkä siihen on varaakin.

  Näille senioriosakkeille on ilmiselvä tilaus niiden keskuudessa joilla on mahdollisuus pelata silloin kun muilla ei. Siinä on sekin hyvä puoli että pelivauhti päivällä voi olla vähän leppoisampi.

  Jos nyt ajattelet mitä täysi vuokrapelioikeus maksaa vuodessa niin ihmettelen vaan ettei muka kiinnosta. Ja mitä tuosta jälleenmyyntiarvosta niin varmaan säkin annoit puhelinyhtiön osakkeesi heti naapurille ilmaiseksi kun ostit kännykän eiks je…

  KL

  Tämä osakkeen omistaminen on ikuisuuskysymys paitsi golfkentällä, myös ihan oikeassa elämässä. Omistamisella ja vuokraamisella on molemmilla puolensa, joita en tässä sen suuremmin lähde kertaamaan.

  Yksi asia Golf-Fanilta on tässä myymisen huumassa ehkä unohtunut, jonka haluan nostaa esille. Monilla golfosakkeen omistajilla on lapsia, jotka myös pelaavat. Voisin kuvitella, ettei osakkeen myymisestä saatavat varat paljon lämmittäisi näitä jälkeläisiä. Sen sijaan osake on ja pysyy ja sitä voivat nuo tulevaisuuden golffarit aikanaan hyödyntää. Tätä voidaan kutsua vaikkapa pitkän tähtäimen suunnitteluksi.

  Näin se on. Kohta alkaa olla viimeinen hetki saada myytyä osakkeensa. Golfosakkeiden kohdalla tämä nyt ei ole mikään iso ongelma, puhutaan kuitenkin suhteellisen pienistä summista. Kalleimmatkin golfosakkeet maksavat meillä vain luokkaa 50.000 euroa. Kun vertaa muun maailman hintatasoon, niin meillä on vain ja ainoastaan halpoja golfosakkeita.

  Muiden kiinteistöjen kohdalla tilanne on toinen, siellä hintojen muutoksilla on isompi merkitys. Pääkaupunkiseudulla monien alle miljoona euroa maksavien asuinkiinteistöjen hinnat tulevat putoamaan vähintään 20-40% seuraavien viiden vuoden aikana. Huippupaikat säilyttävät tietenkin hintatasoaan paremmin.

  Golfosakkeiden suhteen trendi lienee likimain sama. Huippupaikat pitävät hintansa, tai ne nousevat. Keskinkertaisten ja vanhojen, korjausten tarpeessa olevien kenttäyhtiöiden hinnat tietenkin laskevat.

  Sama juttu kaikessa. Laatu säilyttää aina arvonsa.

  En voi kuin ihmetellä näiden ihmisten intressejä, jotka avaavat viikon välein keskustelun osakkeiden hintojen laskusta. Miksi ketään, jolla ei ole osaketta eikä aio sellaista hankkia kiinnostaisi jatkuvasti seurata osakkeiden hintoja.

  Ainoat järkisyyt tällaiseen kirjoitteluun ovat yritys polkea hintoja ostomielessä tai muuten vain kateellisten panettelu. Saatte tosin ihan vapaasti olla tyytyväisiä, jos hinnat laskevat. Jos osakkeet ovat mielestänne ylihintaisia, älkää ostako.

  Osakkenomistajana voin sanoa, että niinkuin asunto on sijoitus elämiseen on golfosake sijoitus pelaamiseen. Jos henkilökohtainen talous on terveellä pohjalla, ei näiden kummankaan hetkellisestä arvosta tarvitse sen kummemmin murehtia.

  Oikeastaan hyvä, että osakkeiden hinnat palaavat järkevälle tasolle. Osakemarkkinoilla voidaan ehkä enemmän puhua menossa olevassa segmentoitumisesta. Jokainen oy on omanlaisensa. Sijainti on yksi merkittävä tekijä osakkeen hinnan muodostumisessa, mutta esim. pelioikeuksien lukumäärällä, maanomistukselle ja vastikkeella (ts. osakkeen tuotolla) luulisi olevan nykyistä enemmän merkitystä.

  Jos vuokrallapelaaminen olisi 4-5 kertaa kalliimpaa verrattuna osakkeen omistamiseen, niin kuin on asuntojen kohdalla, niin osakkeiden hinnat pysyisivät korkealla (kuten asuntojen hinnat). Kun vuokrapelaaminen on kuitenkin useimmiten vain 20-50 % kalliimpaa (jos sitäkään) kuin jokavuotisen yhtiövastikkeen maksaminen, ei kiinnostus omistamiseen ja ison rahasumman sitomiseen vuosikausiksi ole järin kiinnostavaa. Kyllä asunto-osakkeiden myyntikin hiipuisi, jos vuokrataso olisi vain 20-50 % yli hoitovastikkeen.

  Jos tuota hieman provosoisi, niin kohtahan me kaikki olemme myyneet osakkeemme ’pilkkahinnalla’ ja sitten pelaisimme vuokralla – se kun olisi edullisempaa. ’Golf- Fan’ vuokraisi pilkkahinnalla ostettujen osakkeiden pelioikeuksia ja kauppaisi niitä muutaman vuoden jälkeen kovalla hinnalla takaisin.

  Kenttäyhtiöitä on perusteilla useitakin, mutta tuskin tähän saumaan niissä päästään alkutoimia pitemmälle – pelioikeuksista on ylitarjontaa.

  Ballmarker on jäljillä. Asunnossa ja golffissa on vain se ero, että asuminen on puolipakollista ja golf ei. Kun vuokrapelioikeus tai GF on liian kallista, niin sitten ei pelata. Ts. vastikkeita on saatava alas, mikäli halutaan vuokrapelioikeuden ja vastikkeen välistä eroa kasvattaa. Tämä siis oy -kentillä. Ry-kentillä asia on toinen, koska siellä ei osakkeita ole kaupan.

  Miksi muuten huolestua tai olla hyvillään osakkeiden hinnanlaskusta. Osakehan on ostettu pelaamista varten vai mitä?

  Esimerkki elävästä elämästä lyhyesti kerrottuna: muutama vuosi sitten sain erään kaupan seurauksena sen verran ylimääräistä fyffeä, että harkitsin kahden golfosakkeen ostoa niillä rahoilla. Päätin kuitenkin sijoittaa ne rahat pörssiosakkeisiin. Sen jälkeen olenkin rahoittanut vuokrapelaamiseni noiden pörssiosakkeiden myyntivoitoilla, osingoilla ja lisäosingoilla. Yhtään raskaasti verotettuja ansiotuloja ei ole tarvinnut pelioikeuksien vuokriin panna. Alkuperäinen pääoma on samalla hieman kasvanut, joten voin olla valintaani tyytyväinen.

  KL

  Minä voitin kerran yli kaksikymppiä RAY:n hedelmäpelistä. Pelasin sillä 9 reikää Hiekkaharjussa.

  Tämä on ihan hyvä keskustelunaihe – varsinkin tähän vuodenaikaan. Hintoja puhutaan ylös ja alas siellä täällä joten…

  Mun veikkaus on, että golf ottaa samanlaisen kehityksen kun tennis 15 vuotta sitten. Eli ens kaikki innostuu ja kuitenkin harva jatkaa tosissaan alkuinnostuksen jälkeen.

  Golf on hyvin vaikea peli. Kentillä liikaa pelaajia jotka eivät voi nauttia pelaamisesta. Jos joka kerta pelaa 4-5 tuntia ja 110-150 lyöntiä niin lajista luopuminen on oikea ja järkevä vaihtoehto. Eli nyt kun innostus alkaa loppumaan nämä asian oivaltaneet haluavat myydä osakkeensa ja hinnat tulee alas rytinällä. Tai sitten ei…

  Onko jossain päin Suomea kenttä jossa osakkeen hinta on noussut 2004/2005 aikana? Ja onko arviota paljonko osakkeita on näillä kentillä vaihtanut omistajaa eli onko siis toimivia jälkimarkkinoita?

  Kun lueskelee näitä viime vuoden verotietoja, voi tehdä päätelmän, että Suomessakin on melkoisesti hyvätuloisia ja huomattavan omaisuuden keränneitä ihmisiä. Monet nästä pelaavat myös golfia.

  Verotiedoista voi päätellä, että on asioita, joiden hinta ei merkittävästi laske:

  – omakotitalo Kauniaisissa, West Endissä ja Haukilahdessa

  – Huoneisto merinäköalalla Kaivarissa

  – Merenrantatontit Espoossa (joissa venepaikka-mahdollisuus)

  – Sarfvikin golf-osake, niin kauan, kuin pystyy pitämään pelaamisen niin väljänä, ettei lähtöaikojen varausta tarvita, ja kentälle voi näistä edellä mainituilta asuinpaikoilta piipahtuu juuri silloin kuin haluttaa

  Kaikelle tälle on melko lailla järjellinen syy: näihin sijoitettuna omaisuuden arvo ei laske.

  Suomessa myydään tänä vuonna kalliimman hintaluokan autoja – Audeja, Mersuja jne – enemmän kuin koskaan. 60-100 000 EUR autosta ei ole hyvällä tulotasolla paljonkaan. Halutaan ajaa hyvällä autolla. Vaikka auton arvo sillä ajettaessa laskee.

  Nimetön

  Golf-fan on ihan oikeassa ja puhuu täyttä asiaa!

  Olen jo pitkään ihmetellyt, että minkä ihmeen takia ihmiset ostavat kalliita osakkeita ja sitovat niihin huomattavia summia rahaa kiinni (toisaalta, jos tilillä on sen verran ylimääräistä kapitaalia, niin mikäpä siinä). Mitään rationaalista syytä nykyisillä osakkeiden hintatasoilla on vaikea löytää – ei taloudellisessa eikä harrastus mielessä.

  Osakkeiden spekulatiivista arvonnousua lienee täysin turha odottaa – pikemminkin päinvastoin!

  Tällä hetkellä kausikohtaisia vuokrapelioikeuksia saa pääsääntöisesti vapailta markkinoilta jotakuinkin osakkeista vuosittain maksettavan hoitovastikkeen hinnalla.

  Lisäksi markkinoille on tullut muitankin loistavia palveluita, joiden kautta pääsee pelaamaan pienellä rahalla useammalle eri kentälle (tee-off, http://www.supergolf jne), jolloin ei tarvitse sitoa itseään vuokravastikkeenkaan hinnalla yhdelle ja samalle kentälle.

  Keskivertopelaaja pelaa kaudessa 15-25 kierrosta, jolloin on helppo laskea pelaamisen kustannus ja kysyä itseltään, että onko järkevää investoida tuhansia euroja osakkeeseen ja maksaa vielä siitä hoitovastiketta n. 500€ kaudessa?

  Meitäkin on paljon, jotka rakastavat golffia ja haluavat sitä pelata, mutta joilla ei vain ole varaa investoida nykyisiä hintoja golfosakkeisiin!

  Kenttäyhtiöt ovat melko jäykkiä tariffeissaan ja palvelukonsepteissaan, eivätkä ole muistaneet huolehtia perusgolfareiden tarpeista. Siinä on syy näihin ’tee-off:eihin’, jotka jalostavat osakkeiden pelioikeuksia. Joku voisi sanoa, että he kikkailevat (yritys eli siirrettävillä)pelioikeusksilla ja ongelma kaatuu osakkeenomistajien ’housuille’. Esimerkki:

  – klubigolfari pelaa 25… 30 kierrosta vuodessa

  – siirretttävällä pelioikeudella teeoffit pelaavat 200…300 kierrosta vuodessa (40 osakkeella noin 900 osakkeesta saadaan 30% käyttöaste.

  Asiasta voi todeta lyhyesti, että tariffit ovat pielessä jos tuollainen menettely muodostuu järkeväksi.

  Myönteisenä asiana voi todeta, että teeoffit pakottavat kenttäyhtiöt palvelukehitykseen ja sehän on todella tarpeen.

  Nimetön

  ’Olen jo pitkään ihmetellyt, että minkä ihmeen takia ihmiset ostavat kalliita osakkeita ja sitovat niihin huomattavia summia rahaa kiinni’

  Yleensä myös siksi kun harrastuksesta ei yleensä haluta maksaa liikaa ja osakeomistus on tosi-asiassa halvin tapa pelata ja keskiverto pelaajalla on yli 25 kiekkaa kaudessa oikeastaan keskiarvo on jotain 27,x (oli taannoin päivän kysymys jne.) Oma pelaamiseni osakkeella on vain noin 12-13 Eur./kierros ja viimekaudella 29 kierrosta. Ja siihen perustuu myös tee offit ja superit. Nehän vetää välistä, jos et vielä huomannut!

  Osakkeen arvo ei yleensä nouse mutta niitäkin on useita. Pelikaveri kehui omaansa kun oli noussut 5:ssä vuodessa jo 7 kertaiseksi. Eli arvonnousua kyllä usein odotetaan. Tosin ei enää kalliimmilla osakkeilla.

  Persaukiset puhuu bensan hinnasta! Tästähän tässä on myös kyse.

  Kyllähän kierrosmäärä vaikuttaa, mikä on edullisin vaihtoehto. On pelkästään positiivista ja hyvää palvelua, että vaihtoehtoja on erilaisille kohderyhmille.

  Itsellä on takana nyt n. 70 kierrosta, joista 30 TeeOffin -kortilla. Lopuista suurimmasta osasta maksettu åyydetty gf-hinta.

  Jos olisin halunnut edullisinta vaihtoehtoa, silloin olisi kannattanut vuokrata pelioikeus. Mutta kun ei houkuta höylätä koko ajan samaa kenttää.

  Itse olen aikanaan ostanut Keimolan osakkeen noin kahella kympillä (mk). En tiedä, mitä siitä tällä hetkellä saisi. Loppujen lopuksi Suomessa on aika harvoja kenttiä, joiden osakkeen hankintaa voi pitää millään tasolla merkittävänä investointina, ei edes pääkaupunkiseudulla. Useimmat pääkaupunkiseudun kenttien osakkeet maksavat noin 10 000 euroa, selvästi allekin löytyy. Mikä investointi tällainen on verrattuna siihen, mitä muuten käytetään matkoihin, veneisiin puhumattakaan autoilusta ja asunnoista. Itselläni pelaaminen jäisi aika vähiin, ellen voisi palata ysejä, joten greenfee pelaaminen ei tulisi kyseeseen.

  Hyvä vaihtoehto osakkeen omistamiseen onkin vuokrapelioikeus, ei gf-pelaaminen. Silloin voi pelata ysejäkin. Vuokrapelioikeuksien markkinahinnat ovat vain hiukan enemmän kuin yhtiövastikkeet, mutta rahaa ei sitoudu osakkeeseen yhtään.

  Eräällä pääkaupunkiseudun kentällä vuokrapelaaminen on ollut viime vuosina jopa edullisempaa kuin osakkaana pelaaminen, sillä osakkeenomistajat ovat joutuneet maksamaan ylimääräisiä rahoitusvastikkeita ja lainanlyhennyksiä, joita he eivät ole kyenneet siirtäämään vuokrahintoihin.

  Samalla kentällä osakkaille (siis vain osakkaille) suunnataan nyt 100 osakkeen (ja pelioikeuden) uusmerkintä, mikä lisännee omalta osaltaan vuokrapelioikeuksien tarjontaa ensi keväänä. Talouden lakien mukaan se on omiaan jälleen laskemaan vuokrapelioikeuksien hintoja.

  Osakkaan etuihin kuuluu kuitenkin aina ja iankaikkisesti vapaus valita ajankohtansa koska kentällänsä kierroksensa tai siitä puolet, miten huvittaa, kiertävät. Vasta sitten tulevat hyyryläiset ja muut lokit!

  Nimetön

  Onko yleistä että osakkailla on vuokrapelaajia paremmat varausoikeudet? Kotikentälläni ei ole, eikä muillakaan tutuilla kentillä.

  On. Varsinkin pk-seudun ruuhkaisimmat kentät ovat ottaneet tavan käyttöön.

  Nimetön

  Juu, enpä paljoa viitsi miettiä laskeeko omistamani osakkeen hinta vai ei. Pelaan silloin kuin huvittaa, eipä tarvitse jonotella aikoja ja säätää omaa aikataulua muiden pelaamisen mukaan….

  Sopii minulle vaikka jonkun mielestä on ehkä kallista…lienee suurimmaksi osaksi kateutta ja katkeruutta tämä keskustelu….ja sehän ei johda mihinkään…

  Osake / gf- pelaamista voi verrata löyhälti autoiluun. Omalla autolla pääsee milloin haluaa. Omalla autolla runsaat kilsat tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin pirssillä hursitelu. Muutamaan matkan per vuosi tekeminen on taasen pirssillä edullisempaa.

  Vaan mitäpä teet, jos väylät on täynnä oman auton tai oman osakkeen käyttäjiä. Siinä vapauden tunne varisee, kun ei pääsee huristelemaan totuttuun tahtiin eikä vapaita teeaikoja ole tarjolla.

  Tuskimpa osakkeet droppaa 90-luvun tapaan, jolloin jopa 1000 markalla pystyi saamaan 2 pelioikeuden osakkeen. Pientä hinnan heilahtelua saattaa tapahtua. Nyt on hyvä morkata osakkeen omistamista, jotta saisi ostettua halutun osakkeen esim. 500 – 1000 e yleistä tasoa edullisemmin. Osakkeen voi myydä ensi keväänä 500 – 1500 e yleistä tasoa korkeammalla hinnalla :-).

  Osakkeen substanssiarvo lähtee siitä, mitä yhtiö omistaa. Jos yhtiö omistaa kentän maat ja rakennukset eikä sillä ole velkaa ja osakkeita/pelioikeuksia on vähän, niin osakkeen tulisi maksaa selvästi enemmän kuin vuokramaalla olevan kentän osakkeiden. Omituista kyllä aina ei ole näin, mutta riski on kyllä suurempi jos ostaa osakkeen yhtiöstä, joka omistaa vain bunkkeriharavat ja lipputangot.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 61)
Vastaa aiheeseen: Golf-osakkeet siis tosiaan droppaa!

Etusivu Foorumit Yleistä Golf-osakkeet siis tosiaan droppaa!