Aihe: Golf kengät - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

Golf kengät

Etusivu Foorumit Välineet Golf kengät

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Onko olemassa oikeasti vedenpitäviä kenkiä. Minulla on 8 paria. Kaikki on fj tai ecco. Mutta ei kaikki vettä pidä niin kuin on mainos, Mitö koemumuksia? Aika usein jalat märkinä jos tulee vettä.

    Jaa-a pistit pahan.
    Itellä on 6 paria Footjoyn kenkiä eikä mikään vuoda.
    Vanhin pari on vuodelta 2012 Footjoy Contour

    Kai sä huollat noita sun kenkiä jotenkin?
    Itse aina kauden päätteeksi pesen ne nahkasaippualla Le Chat ja sitten pistän kerroksen mehilaisvahaa.
    Eikä ole yksikään pari vuotanut

    …. Vuotaako kenkä vai kastuuko sukanvarren/lahkeen kautta, ei nuo ”vedenpitävät” hengittävät kengät tietenkään ikuisesti kestä. Taitaa takuu olla yksi vuosi.

    KL1

    Itse aina kauden päätteeksi pesen ne nahkasaippualla Le Chat ja sitten pistän kerroksen mehilaisvahaa.
    Eikä ole yksikään pari vuotanut

    Olen huoltanut vahaamalla kenkiäni muutaman kerran kaudessa jo kaksi vuosikymmentä eikä se ole estänyt kenkien saumojen heikkenemistä ja veden tulemista kengän sisään sieltä saumoista. Vahaaminen hidastaa veden tunkeutumista nahan läpi, muttei estä saumojen kulumista, joka on se suurin syy veden tunkeutumiseen kengän sisäpuolelle. Lisäksi vettä roiskuu kävellessä ja roiskevesi menee sukan kautta kengän sisälle, kuten edellä jo todettiin.

    Joskus kauan sitten nauhojen päällä oli sellainen ”roiskeläppä”, jonka tehtävänä oli estää lian ja veden pääsy kengän sisälle sieltä kengän päältä. Niitä ei enää ole näkynyt 90-luvun jälkeen.

    Minulla on yksi ainoa täysin vettä pitävä golfkenkäpari ja se on golfkumisaapaspari. Mikään muu golfkenkäpari ei ole estänyt ulkoisen veden tunkeutumista kengän sisälle. Eikä estä.

    KL1

    Aika usein jalat märkinä jos tulee vettä.

    Tee kuten minä, älä pelaa sateella. Jos kuitenkin päätät pelata sateella, hyväksy märät varpaat.

    PG

    Muutama vuosi sitten hankin tällaiset paksupohjaiset kengät:
    Ecco
    Näissä jalkateräni säilyivät märilläkin keleillä kuivina.

    Golfiin kosteilla keleillä sopivat hyvin myös maastojuoksuun tai -kävelyyn suunnitellut jalkineet, joissa on pitävä pohjakuvio, hyvät vedenpitävät kalvot ja jalkaa tukeva rakenne. Vetisimpiin keleihin löytyy nilkkakorkuisia vaihtoehtoja, niin ei vesi märässä heinikossa tai kentän lainehtiessa kastele herkkiä varpaita. Aina ei tarvitse maksaa golfin erikoisvarusteesta paljon saadakseen mitä tarvitsee. Golfkengistäkin löytyy kategoriassa ”winter golf shoes” märissä ja viileissä olosuhteissa toimivia malleja. Perusgolfkenkäkin kalvolla tosin toimii varsin hyvin. Kuivilla keleillä pärjää vaikka lenkkikengillä kunhan ei ole aivan sileät pohjat.

    Jatketaan aiheesta vielä hieman, kun se tuli muutakin kautta esille. Kalvollisen golfkengän vedenpitävyys kestää kokemusten mukaan keskimäärin noin 150-200 kierrosta eli aktiivigolfarilla noin 1-3 vuotta. Tässä vaiheessa irtopiikittömän golfkengän pohjakuviokin on jo usein niin kulunut, että on kenkien vaihdon aika. Vanhat kengät voivat vielä toimia kuivilla keleillä. Vedenpitävyystakuu kalvollisissa kengissä on usein 1 vuosi.

    Tuolla kierrosmäärällä on golfkengillä tepasteltu noin 1500 km. Juoksukenkien vaihtovälisuositus on lähteestä riippuen noin 600 – 1200 km riippuen paljon käyttäjän painosta ja käytetystä alustasta. Golfkenkä kestää pidempään pehmeästä alustasta ja pienemmästä iskurasituksesta johtuen. Kenkien pohjarakenne ei kuitenkaan säily ikuisesti kimmoisana ja joustavana ja kuluneiden kenkien käyttö altistaa jalan ongelmille kuten esimerkiksi plantaarifaskiitille.

    Erinomainen keino muuttaa vielä vedenpitävät perusgolfkengät edullisesti myrskynkestäviksi on käyttää polkujuoksusta, vaelluksesta ja kiipeilystä tuttuja säärystimiä. Hintahaarukasta 20 – 50 € löytyy runsaasti lyhyitä golfiin riittäviä malleja. Säärystimet kulkevat helposti mukana bägissä ja ne voi sitten laittaa päälle, kun keli edellyttää panostamatta erikseen kovan kelin kenkiin.

    Eikö säärystimet suojaa sääriä ja nilkkaa? Itse kenkä kastuu kuitenkin?

    Säärystimet on kehitetty estämään hiekan, kivien, roskien, mudan, veden ja lumen pääsy kenkään kulkemista haittaamaan sekä suojaamaan jalkaa iskuilta ja naarmuilta ja housun lahjetta kulutukselta. Lajista ja olosuhteista riippuen hieman eri ominaisuudet painottuvat. Kun vedenpitävä säärystin kiinnitetään kengän suuaukon päälle se peittää sen reilusti ja kun housun lahje laitetaan säärystimen päälle yhdistelmä estää sateen sekä vaatteista valuvan, kasvillisuudesta varisevan sekä askelista roiskuvan veden pääsyn kengän suuaukosta sisään, mikä on tyypillinen tapa kastella jalkansa, vaikka kengän kalvo vielä olisikin kunnossa. Säärystimien tavanomainen kiinnitystapa kenkään on koukku nauhoihin, kengän ali kulkeva hihna ja takaosan silikoni- tms. kitkapinta. Kuvia ja videoita säärystimen käytöstä löytyy netistä.

    Itselläni on Kahtoola Levagaiter Mid GTX Unisex -säärystimet, joiden käytöstä löytyy video mm. Partioaitan sivustolta. Paljon muitakin hyviä malleja löytyy. Kylmissä keleissä ei niin vähäinen etu on myös se, että säärystin pitää nilkan ja akillesjänteen alueen lämpimänä ehkäisten näin vammojen syntyä. Tässä hieman perustietoa asiasta: https://blogi.partioaitta.fi/jarkisyita-saarystimen-kayttoon/.

    Valitettavan paljon kentillä näkee kurakeleihin sopimattomilla kengillä jalat märkinä pelaavia henkilöitä, joilla kysyttäessä ei ole tietoa ”winter golf shoe” kategorian mahdollisuuksista, muiden lajien jalkineiden soveltuvuudesta golfiin tai säärystimien käytöstä. Ehkä tästä pohjolan olosuhteissa tärkeästä asiasta voisi syyskelien lähestyessä tehdä vaikka pienen jutun Golflehteen.

    KL1

    Minulla oli aikoinaan golfkumisaappaat. Täysin ylivertaiset jalkineet syksyisiin vesikeleihin. Nykyisin en viitsi enää pelata niin märissä olosuhteissa, että saappaisiin olisi tarvetta.

    Kumisaapas on myös hyvä valinta. Suosituin malli lienee edelleen suunnistajienkin käyttämä nappulapohjainen saapas kuten Nokian FinnTrimmi. Hintakin reilusti alle satasen. Saappaissakin toki pitää estää veden pääsy jalkineen suuaukosta sisään ja ne myös kastuvat helpommin sisältä päin. Joillekin pitkään kävely kumisaappailla sopii hyvin, joillekin ei. Esimerkiksi jalan tuki, vaimennus ja hengittävyys ovat kumisaappaissa varsin vaatimattomat. Säärystimien etu on se, että niitä voi käyttää lähes kaikkien jalkineiden kanssa ja ne on helppo ottaa tarvittaessa nopeasti käyttöön tai riisua pois ja ne kulkevat vaivattomasti mukana koko ajan.

    Rankkojen sadejaksojen jälkeen kentät ovat lainehtineet pitkään, pintakerros ”mössöytynyt” ja vedenpitävyydelle on ollut tarvetta. Syksyllä runsas aamukaste pitää ruohikon märkänä jopa iltapäivään saakka ja koko pelikauden ajan tulee välillä maaston kastelevia sadekuuroja, vaikka märkiä olosuhteita haluaisikin vältellä. Kukin sitten määrittelee itse millaisia ominaisuuksia jalkineiltaan ja varusteiltaan haluaa ja tekee valinnan sen mukaan. Jalat märkinä ei kentällä kuitenkaan tarvitse kulkea, jos ei itse sitä halua. Vaihtoehtoja löytyy.

    PG

    Säärystimien etu on se, että niitä voi käyttää lähes kaikkien jalkineiden kanssa

    Näin on. Korkokenkien kanssa käytettynä voivat olla varsin tyylikkäätkin 😉
    https://www.partyking.fi/saarystimet-vihrea-14300.html?gad=1&gclid=CjwKCAjwgZCoBhBnEiwAz35RwvHkx5AYzwCc_zB6g2T4r4lPVdvLmLS9BecjYTVvoTJs9eBETH2UhxoCB-wQAvD_BwE

    Yleensä niin asiallinen ”PG” on perjantai-illan kunniaksi hieman viihteellinen. Ei aivan ”Liddell-viihteellinen” mutta sinnepäin 😉

    PG

    Muuten, JarmoH:lta erinomaiset perustelut vedenpitävien säärystimien hyödyllisyydestä golfkäytössä. Taidanpa hankkia itsellenikin sellaiset märkiä syyskelelejä silmälläpitäen. Myös Jarmon mainitsema Nokian FinnTrimmi harkinnassa.

    https://www.partioaitta.fi/nokian-kumisaappaat-unisex-finntrim-olivo-nuovo-1000310/?sku=200084809081

    Kun vedenpitävä säärystin kiinnitetään kengän suuaukon päälle se peittää sen reilusti ja kun housun lahje laitetaan säärystimen päälle yhdistelmä estää sateen sekä vaatteista valuvan ja kasvillisuudesta varisevan veden pääsyn kengän suuaukosta sisään,

    Minulla kengät kastuu kun astun lätäkköön tai märkään ruohoon. Säärystimet ei siinä auta mitään. Mutta varmaan toimii kuten kuvailit.

    Vedenpitävää jalkinetta ostettaessa on hyvä aina tarkistaa, että iltin alue on tehty oikein. Golfista valitettavasti löytyy huonosti suunniteltuja tuotteita, joissa vedenpitäväksi mainostetun kengän iltti on sivuilta auki jättäen vedelle sisäänmenoreitin. Hieman kuin jättäisi vedenpitävästä laatikosta kannen raolleen. Silti hinta on sama tai korkeampi kuin vastaavissa hyvin tehdyissä muiden lajien tuotteissa. Vedenpitävän kalvon tms. tulee oikein suunniteltuna ja tehtynä ulottua koko jalkaterän ympäri. Myös iltin alueella. Iltin kohdalle tulee silloin yleensä hieman laskosta, jotta jalan saa sisään. Kun seuraavan kerran käy urheiluliikkeessä kannattaa vilkaista, miten vedenpitävien ulkoilukenkien iltit on yleensä toteutettu. Ja VeikkoK:lla olisi kenkien vaihdon aika.

    PG

    Pari vuosikymmentä sitten ostin itselleni erittäin kalliit vedenpitävät golfkengät, jotta selviytyisin kierroksista kuivin jaloin sateellakin. Satsaukseni oli suuri pettymys: en selviytynyt enää kuivin jaloin poutasäälläkään. Satoi tai paistoi, jokaisen kierroksen jälkeen sukkani olivat märät. Ehkä olivat vedenpitävät, hienpitävät ainakin.

    Nykyisin golfkenkien vedenpitävä kalvo lienee myös hengittävä?

    Minullakin on piikkipohjaiset kumpparit, mutta on kielletty monilla kentillä. Olen pelannut jopa viime vyonna.

    KL1

    Nykyisin golfkenkien vedenpitävä kalvo lienee myös hengittävä?

    Sellaisenahan Gore-Tex -tyyppisiä kalvoja mainostetaan. Teoriassa ja testiolosuhteissa käytännössäkin moinen kalvo päästää vesihöyryn lävitseen, muttei kapillaarista vettä. Tosin uusi ja hyvin rasvattu nahkakenkä on käytännössä vettä läpäisemätön, mutta kuitenkin hengittävä. Hiljalleen nahan pintaan syntyy (mikro)halkeamia, jolloin rasvaamisen tarve kasvaa ja vedenpitävyyskin heikkenee.

    Pari vuosikymmentä sitten ostin itselleni erittäin kalliit vedenpitävät golfkengät, jotta selviytyisin kierroksista kuivin jaloin sateellakin. Satsaukseni oli suuri pettymys: en selviytynyt enää kuivin jaloin poutasäälläkään. Satoi tai paistoi, jokaisen kierroksen jälkeen sukkani olivat märät. Ehkä olivat vedenpitävät, hienpitävät ainakin.

    Sadekelin kengät lienevät lähinnä sadekelikäyttöä varten ja poutasäällä voi käyttää kevyempiä ja merkittävästi hengittävämpiä kenkiä.

    KL1

    Minullakin on piikkipohjaiset kumpparit, mutta on kielletty monilla kentillä.

    Ainakin omissa kumisaappaissani oli vaihdettavat piikit, joten ruusukkeiden vaihto piikkien tilalle ratkaisee tuon ongelman.

    Asusteiden ja jalkineiden vedenpitävyydelle ja hengittävyydelle on standardoituja mittaus- ja ilmoitustapoja kuten mm. EN ISO 343 ja EN ISO 20345. Ns. kalvojen ideahan on yhdistää vedenpitävyys ja hengittävyys optimaalisella tavalla käyttötarkoituksen vaatimusten mukaisesti. Ihan kaikkea ei kuitenkaan voi saada samaan aikaan eli kysymys on aina siitä, paljonko mitäkin ominaisuutta tarvitaan. Nyt kun kalvoteknologia on yleisesti tunnettua suuremmat valmistajat tekevät omat tuotteensa, jotteivät joudu alan pioneerien kuten Gore Texin lypsämiksi. Kalvomerkkejä on siis monenlaisia. Tunnetut ja arvostetut tuotemerkit ilmoittavat ulkoiluasustemarkkinoilla usein vapaaehtoisesti mittausarvot, koska on kilpailuetu olla laadukas. Työasustemarkkinoilla asia on jopa ilmoitettava tai se on ainakin mainosväittämän sovittu peruste. Golfasusteiden kohdalla näitä tietoja harvoin näkee. Kysyessä myyjiltä tulee käytännössä aina vastaus että ei oo tietoa. Esimerkiksi golfkenkien vedenpitävyyden ja hengittävyyden osalta alan kehitys näyttää hieman jälkeenjääneeltä verrattuna muiden ulkoilujalkineiden kehitykseen, kun katsoo tuotetietojen puutteita ja esimerkiksi noita ilttien toteutuksia ja kuuntelee käyttäjien kokemuksia. Eikä tilanne muutu ennen kuin asiakkailta tulee riittävä paine tehdä parempaa.

Esillä 23 viestiä, 1 - 23 (kaikkiaan 23)
Vastaa aiheeseen: Golf kengät

Etusivu Foorumit Välineet Golf kengät