23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

Eka kierros simulaattorissa

Etusivu Foorumit Yleistä Eka kierros simulaattorissa

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Lauantaina ois edessä elämäni ensimmäinen kierros simulaattorissa. Mitkä ovat suurimmat eroavaisuudet ’aidon’ ja simulaattorin välillä? Jotain muuta huomioitaa? Kertokaa kokemuksistanne.

    Simulaattoreissa on tietysti eroja, mutta itse olen pelannut muutamankynnentä simukierrosta Malmin simuissa ja ainakin kaksi selvää eroa tulee heti mieleen:

    I Kannattaa valita 1-2 mailaa lyhyempi rauta. Simulaattori antaa 10-20 m pitempiä mittoja.

    II Avauksessa pitkälyöntisten suosimat ’moonball’:it eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia simussa. Jos osaa, kannattaa koettaa lyödä hieman matalampia avauksia niin voittaa parikymmentä metriä pituudessa. Hyvä pallon lähtökulma on alle 15 asetetta. Simussa on asetus, josta pallon lähtökulman voi valita näyttöön.

    Kannattaa ottaa sen verran aikaa, että ehtii harjoittelemaan pari väylää ennen kierroksen alkua. Ja slaissiahan simu ei juurikaan huomioi, joten tyyli on vapaa.

    Pelionnea.

    Jos mailanapään nopeus on hidas, simulaattori antaa noin 50 metriä normaalia lyhyempiä mittoja.

    En tiedä kuinka hidas se sitten pitää olla, mutta voi tuo niinki olla. Paksupekka minulle ainakin tässä taannoin väitti, että suurempi mailanpäännopeus antaa ylöspäin vääristyneitä lukemia ja pienempi alas. Joten tältä osinhan tuo pitäisi ihan paikkansa.

    Omani on sellainen keskiverto klubipelaajan nopeus. Viime kesänä löin rautafemalla 150 m, simussa nyt esikarsinnoissa seiskalla. Mailanpään nopeus rautaseiskalla n. 85 mph (tosin se on kasvanut 10 mph muutaman viikon sisällä, joten en kyllä enää tiedä millä tuon 150 m löisin. Kiitos vaan sinne Brån suuntaan 🙂

    Sellainen nyrkkisääntö vielä jäi mainitsematta, että jos pelaa tuloksen HCP-10 brutto, silloin tulosta voi pitää onnistuneena. Eli kympin händärillä 71 br, on ihan mukava tulos.

    Kahta puttia enempää ei saa tulla per reikä.

    Tuo mailan valinta vähän vaihtelee. Itselläni ainaki on rautalyönnit aika lailla livepelin mitoissa. Välillä tulee kyllä vähä ihmemittoja, kuten viime kerralla r6:lla 230m. Meni aika paljo griinin yli…

    Nuo pituuserot lienevät erilaisia eri simulaattoreissa. Tuo Oulun kone, jossa silloin tällöin tulee käytyä rankaisee aika hurjasti epäpuhtaista osumista, rautalyönneistä saattaa joskus jäädäkin tuo 50 metriä puuttumaan. Totuuden nimissä pitää kyllä mainita, että tuollaisesta tietää itsekin että lyönti ei ollut täysin onnistunut, mutta kuitenkin sellainen epäilys kalvaa mieltä, että kentällä kevyesti duffatun rautaviitosen pitäisi kuitenkin mennä yli 100 metrin. Viime talvena löin tuolla jatkuvasti kuitenkin mailan, jopa kaksi lyhyeksi raudoilla – nyt proolla käytyäni mitat ovat olleet aikas lailla samoja mitä viime kesänä kentällä. Saas nähdä mihin saakka pallo ensi kesänä lentääkään.

    Oulun simu ei siis ole tuollainen Par-T-Golf, missä nuo tällä hetkellä käynnissä olevat kisat pelataan, vaan muistaakseni OptiGolf. Lähin Par-T-simu taitaa löytyä Ylivieskasta (tuokaan ei ole sitä uutta mallia vaan jo vuosia käytetty kone), käväisin siellä kertaalleen alkutalvesta. Ja löin jatkuvasti suunnilleen mailan verran pidemmälle kuin mitä viime kesänä oikeasti löin.

    Lammet tulevat simussa vähemmän peliin kuin luonnossa – ainakin minulla 🙂

    Noi pituudethan riippuu varmaankin eri simulaattoreiden säädöistä. Ei kai ykskantaan voi sanoa, että simulaattori antaa pidempiä tai lyhyempiä lyöntejä kuin ulkona pelatessa.

    Ainakin joissakin vanhemmissa malleissa esim. lyöntipaikkaa 10 cm eteen-taakse siirtämällä wedgepituudessa tuli helposti 5-10m eroja. Tässä tapauksessa pituuden mittaus tapahtui ainakin osittain lyöntipaikan alla olevan mikrofonin avulla – mitä lähempää takaseinää lyötiin, sitä pidempiä sitten lyönnitkin muka olivat jne.

    Toi matalan lyönnin lyöminen driverilla + lisäpituus on kyllä tullut havainnoitua monessa simulaattorissa. Sekin lienee kuitenkin laitteiston säätökysymys.

    Nimetön

    Suurin ero on tuloksessa. hcp 6 useasti välille 60-63. Eipä oo oikealla kentällä tapahtunut.

    Itse olen sitä mieltä, ettei hidas mailanpään nopeus lyhennä kantamia simulaattorissa. Sitä vastoin pienikin duffi lyhentää kantamaa dramaattisesti. Ilmeisesti matto jarruttaa mailanpään nopeutta enemmän kuin ruoho. Suurellakin mailanpään nopeudella duffattu lyönti voi lyhentyä 30-40% simulaattorissa. Se, että pienellä mailanpään nopeudella pelaavat duffaavat enemmän kuin suurella mailanpään nopeudella pelaavat, on mielestäni syy lyöntien lyhentymiseen. (Lue: pieni mailanpään nopeus = kokematon pelaaja; suuri mailanpään nopeus = kokenut pelaaja). Tämä on siis vain minun mielipiteeni ja vielä ihan mutu sellainen.

    Minä allekirjoitan myös tuon Turzin väitteen että pienikin duffi saatta tosiaan lyhentää lyöntiä helposti tuon 30-40%. Vastaavia kokemuksia on myös pienistä kylkkäreistä, kaari jää ruudulla milestäni huomattavasti todellisuutta matalemmaksi ja näin myös hyvinkin tuon 30% lyhyemmäksi.

    Toisessa ääripäässä on sitten ylipitkät lyönnit joita itselleni ainakin draiverilla tuli useita. Viimeksi Niittykummussa taisi tulla 6 kertaa yli 300m kun nomaali hyvä draivi kentällä on n. 240m.

    Eli yleisesti pienett virheet kostautuu pituudessa nomaalia enemmän mutta onnistuneet taas vastaavasti saattaa lentää yli pitkälle. Varsinaisia slaisseja tai hukkeja ei juurikaan näy mutta pullit ja pushit kyllä, lisäksi hyvinkin sivuun lyöty lähestyminen saattaa ylättäen löytyä griiniltä. Puttaaminen on aika helppoa , esim pisin putti Nittykummussa taitaa olla n.6m, eikä kallistuksia luonnollisestikaan ole, kolmea puttia ei juurikaan saa aikaiseksi jos vain vähän viitsii ekaan puttiin keskittyä.

    Hyvä kun selvensit tota duffauksen vaikutusta pituuteen. Mulla on ollut simussa ongelmana, etten saa pituutta millään ja ulkona tätä ongelmaa ei ole.

    Olen lyöntien lyhyydestä syyttänyt hidasta mailanpäänopeutta, mutta kyllä toi duffi taitaa olla suurempi syy. Täytyy yrittää kiinnittää huomiota tuohon ensi sunnuntain pelissa.

    Duffin suhteen olen samaa mieltäpuolta, spuuniduffi 56 meetrii (ja täsä onkin jo yli 100 meetriä heittova). Muuten tuota pituutta näyttäis tulevan parikymmentä meetriä lisää. Tosin mitä lyhyempi keppi, sen enämpi heittää. Tai siltä tuntuu.

    GWS

    Sama homma edessä täällä. Tällainen käytännön kysymys tuli mieleeni. Millaisia kenkiä käytätte simulaattorissa? Golfkenkiä vaiko tavallisia tennareita tms? Onko golfkenkien käyttö yleensäkään sallittua? Niillä kun kuitenkin saa yleensä jämäkämmän asennon kuin tennareilla.

    Itse olen käyttänyt ihan tavallisia lenkkareita. Omani ovat kyllä ehkä hieman enempi sisäpelitossujen tyyliset ja eivät kovin urheilullisen näköiset, joten sellaisilla kehtaa myös kävellä sen päivän töissä jos on simulaattoriin menossa 🙂

    Suurin eroavaisuus on, etta kyseessa on kaksi taysin eri pelia. Vahan sama kun ajat Grand Tourismolla autoa ja sitten oikeaa kilpa-autoa.

    Kivaahan se silti on, ei siina mitaan. Rentouttavaa! En kuitenkaan usko, etta ne jokuset kerrat kun itse olen simua pelannut, niin tekisin samoja tuloksia oikeissa puitteissa. Vaikea meinaan kuvitella, etta Pebblea pelaisin kahdesti par:iin tmv…

    Ketun kommenttiin vielä lisäys, mikäli asia jäi epäselväksi, että golfkengillä toki saa pelata. Itse teen aina näin. Jotenkin kun on tottunut noiden omien kenkien ’tatsiin’

    Ja kuten Golfinn totesi, kyseessähän on pirun iso videopeli, eli leikki ja hyvä fiilis mielessä.

    Tosin yllättävän usein ne kesältä tutut tasoerot siinnäkin tulee esille.

    Ole

    Mielestäni suurin ero on scoressa. Kierros keskiarvoni on huomattavasti parempi simussa (~65) kuin ’aidossa golfissa’ (77). Simussa paras scoreni on bäkäriltä 59 joka normaali kentällä on minulle utopiaa. Ehkä juuri tämän takia se on niin hauskaa.

    GWS

    Kiitoksia vastauksista! Ehkäpä otan golfkengät varusteeksi, kun on niillä tottunut pelaamaan.

    ..kovia tuloksia… tammikuun kuukausikilpailussa näkyi olleen 75 osallistujaa, joista 5 alitti nettotuloksen 70 ja pelattiin 1/2-tasoituksilla…

    Simulaattoritulokset eivät ole verrannollisia kentällä tehtyihin tuloksiin. Pallo makaa aina hyvin, metsissäkään ei ole puita edessä (ainakaan Oulussa) ja putit ovat lyhyitä ja kaikki tutulla griinillä ja samalla reiän paikalla putattavia…

    Itse olen pelannut Ylivieskan simussa (joku vanha Par-T-Golfin tekemä simulaattori) SpyGlass Hillin 72 lyönnillä, oma händärini on 18 ja osia. 4 viimeistä kierrosta Oulun simussa (OptiGolf) ovat olleet 82-82-85-85.

    Ei tuo 1/2 tasoituksilla netto alle 70 ole kovinkaan vaikeaa, varsinkaan alhaisen tasoituksen omaaville Simussa on helppo pelata noin 10 lyöntiä alle händärin. Tällöin oikean kentän tasoituksella 4 pelaavan slope on 2. Hän siis saa käyttää 74 lyöntiä, mutta pelaa helposti 66 lyöntiä, eli 8 alle.

    Händärillä 32 tekee slopen 16 ja siinä onkin jo kovempi homma alittaa netto 72.

    Veikkaan, että ne siellä nettotulosten kärkipäässä ovat suurimmaks osaks singelin pelureita?

    …kohtuullisen vaikealta näyttää (netto) 70 alittaminen 1/2-tasoituksilla, kun 75 osallistujasta siihen 5 pystyi…

    Mutta singelipelurin ei tartte lyödä kuin muutama lyönti alle händärin… ei se vaikeata ole pienellä treenillä.

    Katso vaikka golfpisteen simulaattorikisan tuloksia tasoituksellisesta sarjasta. Ja nuo pelattiin takatiiltä ja 2/3 tasoituksin, mut siinä ei ole eroa kuin 1 lyönti, jos händäri on alle 6.

    Itse vasta unelmoin 80 lyönnin alituksesta takatiiltä. Simussa menee helposti yli 15 lyöntiä vähemmän…

    Lue lisää: tuloksia

    Täällä etelässä on tullut osuttua kyllä useammankin kerran puuhun. Jos näkymässä on puu edessä, niin melkein voi väittää, että siihen osuu varmemmin kun luonnossa, koska oksien asemaa ei pysty varmuudella tietämään.

    Simugolfin ja ’oikean’ golfin välillä on oikeasti paljon eroja, niin kuin joku jo mainitsikin. Lyöntien pituudet eivät välttämättä vastaa kovin hyvin kesän lyöntien pituuksia, ja siksi pituudet onkin syytä tarkistaa. Erot lyöntien pituuksissa voi selittää simun säädöillä ja toisaalta sillä että kentällä lyöminen on tosiaan hieman erilaista.

    Simulaattorin lyöntimatto oli pirun pehmeä siinä laitteessa, millä pelailimme joskus aikoinaan eli muistaakseni talvina -92-94. Oisko se ollut se OptiGolfin simu. PartGolfin simun matto oli jo hieman parempi. Se duffista rankaisu johtui ainakin siinä vanhassa laitteessa käsittääkseni siitä, että kone mittasi pallon lentoajan osumaäänen ja parin metrin päässä olleen valosilmän välillä. Jos osuma siis on duffi, lähtöääni tulee todellista osumaa hieman aikaisemmin, ja matkaan kuluva aika näin ollen pitenee. Toisaalta jos itse osuma on huono, niin maila painuu pehmeään mattoon. Moni varmaan koki tuon ’mattoon’ painumisen vaikutukset viime kesän pehmeillä kentillä. Kesäinen, kuiva kenttähän antaa pienet duffit anteeksi, en siis tarkoita mitään kyntämistä. Pehmeältä simun lyöntialustalta piti siis kuitenkin lyödä niin kuin löisi märältä alustalta – hyviä, puhtaita, mutta melko ohuita osumia.

    Vaikka lyöminen simussa onkin hieman erilaista kuin oikealta nurmelta, oli minun kokemukseni simulyömisestä ihan hyvä. Tavallaan simu pakottaa hyvään osumaan. Ja siitä lähipelaamisesta ja puttaamisesta ei sitten puhutakaan mitään…

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 25)
Vastaa aiheeseen: Eka kierros simulaattorissa

Etusivu Foorumit Yleistä Eka kierros simulaattorissa