23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista

Droppaaminen 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Droppaaminen 2019

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #1275900 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Pyynnöstä tässä avaus niin voi keskustella tästäkin aiheesta.

    Myös tässä on uusi sääntöpykälä, johon uskon tulevan ( siis minun mielipide ) muutoksen jonkin ajan jälkeen ja seuraavassa perustelua.
    – polvenkorkeus on toki eksakti korkeus jokaisella pelaajalla, mutta loppujen lopuksi aika epämukava toteuttaa, koska aina pitää niiata tai kumartaa. Kenenkään käsi ei yllä polvenkorkeudelle.
    – edellisestä johtuen jotkut sääntöniilot uusituttavat ( tai antavat rankkuja ) väärältä korkeudelta tehtyjä droppeja.

    Edellisistä johtuen olisi ollut fiksumpaa määritellä droppauskorkeus esim lantion ja polven väliseltä alueelta tehtäväksi. Tai käsi alaspäin suoristettuna, tosin tuolloin on vaara että pallo kimmahtaa kintuille, mutta uudet säännöthän eivät tuota droppia välttämättä edellytä uusittavaksi.

    PS. Joku toinen saa piirtää tai liittää kuvat. Huom. Polvi ei saa olla koukistuneena, joten kroppa taipuu lantiosta ylöspäin.

    #1275964 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Polvi saa olla koukistuneena, säären pitää vain olla pystysuorassa. Pelaaja voi olla jopa toisella polvella dropatessaan. Jos haluaa kovinkin tarkkaan sihdata. Pallo ei myöskään saa osua pelaajaan ennen osumistaan maahan.

    Syytä miksi sääntöihin kirjoitettiin vain polvi, eikä reisi, ei tarina kerro.

    Kehotan oikeasti kokeilemaan kuinka vaikeaa/helppoa seisaaltaan on yltää omaan polveensa. En ole mielestäni gorilla, mutta silti onnistun koskemaan polveani ilman mitään akrobatiaa.

    Droppi

    Ei noissa mallisuorituksissa tuo droppaaminen kovin vaikealta näytä. Ja korkeustarkkuus näyttää riittävän epätarkalta.

    https://www.randa.org/en/rog/2019/rules/players-edition/rule-14

    #1275973 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Niin kuin kuvista voimme havaita niin aiempaan verrattuna nuo vihreällä hyväksynnällä varustetut asennot ovat ehkä osalle haasteellisemmat kuin vanha käytäntö.
    Ymmärtääkseni myös yhden liittotuomarimme mielestä ei ollut välttämättä kovin fiksu sääntömuutos juurikin tuon droppauskorkeuden osalta.

    Putoamisvaiheessa pallo ei saa osua pelaajaan (lähinnä kainet jalkaan) mutta osuttuaan maahan ja sen jälkeen pelaajaan, pääsääntöisesti droppia ei tarvi uusia.

    #1275974 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Kannattaa kuitenkin itse kokeilla, eikä piirustuksia ihmetellä. Samoin laittamassani linkissä on hyvät videot oikeilla ihmisillä. Ainut ihmettely on viimeisen dropin naisen niiausasento, mutta ehkä jollekin jalat yhdessä seisominen on luontevampaa.

    #1275977 Vastaa Ilmoita asiaton viesti

    Tarkoituksena lienee ettei palloa tarvitsisi enää droppailla useampaan kertaan vaan se jäisi kerralla siihen mihin kuuluukin. Tämä olisi omiaan hieman nopeuttamaan pelaamista.
    Toisaalta tuskinpa kukaan ryhtyy varsin mittailemaan tai moittimaan pelikaveriensa droppausasentoa. Uusi tapa saattaa myös hieman vähentää droppaamisella ”kikkailua” siinä tarkoituksessa että pallo pompsahtaisi maksimaalisesti parhaaseen paikkaan.

    Tähän asti nokkelimman osasivat harjoituskierroksilla hoitaa asian siten että pallo asetettiin kädellä kohtaansa ja sanottiin pelikavereille että ”kolmas kerta”. Näin erityisesti sellaisilla kaltevilla vesiesteen reunoilla joissa normaalikorkeudelta dropattu kierähti aina esteeseen.. Kukapa sitä uhraisi kahta ProV:tä aivan turhan takia.

    Eli pitäisin todennäköisenä että matalammalta dropattu pallo osuu ja jää paremmin tarkoitettuun paikkaansa.

    #1275978 Vastaa Ilmoita asiaton viesti
    KL1

    Omat sormenpääni ovat noin 10 senttiä polven yläpuolella, kun käteni on ojennettu suoraksi kylkeä pitkin. Aivan hurjasti ei siitä tarvitse taipua, kun pystyy droppaamaan polven korkeudelta.

    Lisäksi on syytä ymmärtää, että droppikorkeus ei ole mikään absoluuttinen mitta, vaan pieni heitto sallitaan, kunhan pelaaja vilpittömästi yrittää toimia parhaansa mukaan.

    En tiedä pistääkö muiden silmään (itse olen varmaan jo jäävi useammastakin herneestä ) mutta mielestäni MOD Q8 ja KL1 ovat varmaan parhaimmat puolesta puhujat uusien ( josko vanhojenkin ) sääntöjen puolesta, mitään moitittavaa perusteluissa, toteutustavoissa ei ole eikä niitä niin ollen ole oikein soveliasta arvostella tai kyseenalaistaa tai esittää säännöistä poikkeavia mielipiteitä. Molemmat toimivat ikään kuin Sääntöpalstan moderaattoreina, sääntöjen mukaan mennään.

    Hieman ihmettelen moista suhtautumista, koska jos esim itse olen ollut kuulemassa kuinka liittotuomarimme uusien sääntöjen koulutustilaisuudessa toi esille oman mielipiteensä mm tuon droppikorkeuden määrittelystä uusissa säännöissä: epäonnistunut kohta säännöissä, jonka arveli muuttuvan tulevina vuosina.

    Samanaikaisesti, kun korostetaan että sääntöjen mukaan mennään niin, KL1 kirjoittaa että dropatessa pieni heitto sallitaan, vaikka heittoahan ei varmaan voi tehdä kuin 180 astetta sivusuuntaan. Nyt olisi kyllä varmaan hyvä osoittaa se kohta säännöistä missä noin lukee.

    PS. Kyllä on useamman kuin kerran tullut kaivattua nimimerkki TS:ä tällekin osiolle, josko koko palstalle. Vaikka hän mielestäni olikin värikäs persoona niin samanaikaisesti hänellä oli kuitenkin kyky sisäistää toisen kirjoittajan ajatukset heidän kirjoituksissaan.

    Molemmat toimivat ikään kuin Sääntöpalstan moderaattoreina, sääntöjen mukaan mennään.

    Minä toimin moderaattorina virkani puolesta. Näissä sinun aloittamissasi kahdessa ketjussa en tässä roolissa kertaakaan. Kommentaattorina toimin säännöistä kiinnostuneena seuratuomarina kuten sinäkin. Näissä ketjuissa näköjään vastaväittelijänä.

    En kaikista säännöistä itsekään pidä tai ymmärrä, kuten uusi musiikin salliva sääntö. Mutta en silti pitäisi ko sääntöä hyvänä pitäviä ja asiansa perustelevia ”keskustelun kieltävinä moderaattoreina”.

    Kyllä on useamman kuin kerran tullut kaivattua nimimerkki TS:ä tällekin osiolle, josko koko palstalle. Vaikka hän mielestäni olikin värikäs persoona niin samanaikaisesti hänellä oli kuitenkin kyky sisäistää toisen kirjoittajan ajatukset heidän kirjoituksissaan.

    ts:n luvalla hänen videonsa asian ytimestä:

    No nyt ollaan todella asian ytimessä, onhan tuo aivan pöyristyttävää että säännöt sallivat musiikin kuuntelun.
    Itseäni taas harmittaa pelikaverit joilla on tuhmia kuvia sääntökirjojensa välissä, joita sitten sopivissa paikoissa peliä häiritsemättä sitten vilkuilevat, eikä säännöt kiellä sitä mitenkään. Ja harmitusta vain lisää kun he eivät näytä noita kuvia muille pelikavereille vaan heidän täytyy tyytyä katsomaan sääntökirjan uutta kuvitusta, esim droppaamisesta.

    KL1

    Samanaikaisesti, kun korostetaan että sääntöjen mukaan mennään niin, KL1 kirjoittaa että dropatessa pieni heitto sallitaan, vaikka heittoahan ei varmaan voi tehdä kuin 180 astetta sivusuuntaan. Nyt olisi kyllä varmaan hyvä osoittaa se kohta säännöistä missä noin lukee.

    Tuplavaari, tuohon ei tarvita kuin hitunen järkeä. Ainakaan minun polveni eivät ole mitään yksittäisiä pisteitä, vaan kymmenisen senttiä pituus- ja leveyssuunnassa vaikuttavia ihmisen osia. Voin siis pudotella pallojani ainakin 10 sentin toleranssilla ilman mitään tai kenenkään kummastelua.

    Jos sinua tämä toleranssiasia alkaa seuratuomarina toimiessasi jäytää, niin kiinnitä huomiota pelaajien ryhtiin heidän dropatessaan palloa. Jos selkä on samassa linjassa reisien kanssa, niin mitä luultavimmin dropataan liian korkealta. Lailliseen droppin siis tarvitaan se pieni kumarrus, aivan kuten ts tuolla mainiolla videonpätkällään havainnollisti.

    Liian alhaalta lähtevä droppi paljastunee vielä helpommin, ja sen tulkitsemisessa auttaa tuo sääntökirjan kuva.

    Luulen että droppaaminen on yhtä vaikeaa kuin ennnenkin, vaikka säännöt ovat olleet aika selkeät:
    – droppietäsyydet (mahd.lähelle, 1 tai 2 maila mittaa, linjassa taakse) ovat suffelikoissa aika hakusessa
    – vinosta rinteestä aika usein dropataan lähemmäs lippua ajatellen, että se kuitenkin valuu alarinteeseen
    – droppaamisen pitäisi tapahtua nykyisin hartian korkeudelta ja Käytännössä aika usein joko suoraan taskusta tai bägistä kentälle
    – kahden dropin jälkeen ei osata asettaa lähellekään sitä pistettä, johon pallo putosi
    – ja vaikka droppi olisi sääntöjen mukainen, pelaajat droppaavat pallonsa mahdottomiin paikkoihin: pallo ajautuu kuoppaan tai kiinni risuun tms

    Kun pohditaan tätä polvenkorkeudelta droppaamista, ei se voi em. Käytännön esimerkit huomioiden olla senttipeliä, kunhan on edes yritystä sinne päin … ja vältetään jatkossa nuo em. Rikkeet

    KL1

    Putti-Possu, yleisesti ottaen pelaajat eivät tunne sääntöjä juuri lainkaan eikä tämä asia tule paremmaksi muuttumaan, päinvastoin. Lähivuodet pelataan uusien ja vanhojen sääntöjen ynnä terassiparlamenttien jälkipolville kiveen kirjoittamien väärien tulkintojen sekamelskalla.

    Eri seuroissa vuosien varrella pitämieni sääntökoulutusten perusteella voin huoletta väittää, että alle 5% pelaajista on edes kiinnostunut osaamaan säännöt. Tämä on toki täysin ymmärrettävää, koska alle 20% harrastajista ylipäätään kilpailee edes suffelikisoissa. Tähän asiaan tuskin tulee koskaan mitään muutosta, mutta ainakin omalta osaltani yritän tarjota koulutusta kaikille asiasta kiinnostuneille. Onhan se aina mukavaa, kun joku jotakin oivaltaa ja jopa muistaa sen sitten kentällä.

    Kaikkia sääntöjen osaamisesta kiinnostuneita kannustan osallistumaan oman tai naapuriseuran sääntötapahtumiin, olivat ne sitten seuratuomarikursseja tai sääntöiltoja. Ainakin jälkimmäisiä on helppo järjestää nopeallakin aikataululla, koska varsin monessa seurassa on liittotuomari omasta takaa, eikä Suomessa ole sellaista maantieteellistä aluetta (noh, ehkä pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta…), jossa lähin liittotuomari olisi kohtuuttoman matkan päässä. Niinpä rohkeasti yhteys vaikkapa oman seuran kapteeniin ja järjestämään uusia sääntöjä koskevia oppimistilaisuuksia!!

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Droppaaminen 2019

Etusivu Foorumit Säännöt Droppaaminen 2019