16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 120)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • Kysyin tätä 1995 Wannseen kentällä Berliinin kupeessa Jamaikalaiselta prolta. Ensin kaveri sanoi, ettet tarvi backspiniä ( YA DON’T NEED NO BACKSPIN ! )…sitten hän sanoi….hieman harkitummin.. YOU HAVE TO HIT ACROSS THE BALL ! Ilmeisesti hyvä osuma ja voimakas leikkaus läpi pallon mailan kulkiessa alaspäin terävästi osumahetkellä..toinen asia on sitten se pallo joka ei saa olla pinnaltaan liian kova. Lyhyehkö bleidi maila ja kova lyönti lienevät myös A & O ko. lyönnissä…pitkillä mailoilla se lienee mahdottomuus ? Onko muita neuvoja ?

    Backspinniä ei tehdä eikä sitä kannata tavoitella – se syntyy jos on syntyäkseen.

    Harrastajapelaajien lyönneistä 90% on liian lyhyitä, silti pallon pitäisi vielä tulla taaksepäin – miksi ihmeessä?!

    Kysymys ei nyt olekaan siitä että tarviiko klupipelaaja sitä vaan kuinka se lyödään ?

    Ammattilaiset tyypillisesti lyövat sitä. Minäkin löin kun mulla oli lainassa kolme uutta blade mailaa ( sandi, gabi ja lobi ) stiffillä varrella.

    Nykyisillä PING ISI-K ( white dot ) mailoilla sitä ei synny….tosin pallo ei kauas vieri, mutta kuitenkin. Mailojen offsetti vaikuttanee siihen jäykkyyteen millä maila osuu palloon ja kierteen syntymiseen samoin varsien 17 mm lisäpituus stadardiin verrattuna.

    Mielestäni on todella siistin näköistä kun pallo rullii takaperin greenillä.

    Usein kerrotaan että se johtuu vain pallosta..sanoisin 30/70 ( pallolle 30 % ja lyönnille 70 % painotus ).

    Vaikka nimimerkki Jukka-62 aloittaakin heti pureutumalla asian ytimeen kysymällä ’Kuinka se lyödään ?’, ja sen jälkeen kertoo itse harrastaneensa taaksepäin vierivien pallojen lyömistä, jää kuitenkin tämä vastaus kysymykseen ’kuinka se lyödään ?’ kovin vajaaksi.

    Riittävän backspinnin syntymiseen vaikuttavat tekijät voidaan jakaa olosuhteellisiin ja svingimekaanisiin asioihin.

    Mailojen urien tulisi pallon pinnan ohella olla mahdollisimman puhtaat. Ruohoa ei saisi jäädä väliin pallon ja lavan välisessä kontaktissa. Usein tämä on hyvin hankalaa varsinkin Suomen olosuhteissa, koska väyläruohot ovat täällä vähän pidemmät kuin esimerkiksi US Openiin 9,5mm 🙂 En väitä, että olisi mitenkään mahdoton lyödä taaksepäin rullaavia palloja lähestymisissä (silminnäkijähavainnon mukaan olen siihen joskus pystynyt), mutta kuitenkin annan tästä pisteet Jukka-62:lle varsinkin Suomen olosuhteet huomioiden. (Pisteet annan Jukka-62:lle myös toisessa topicissa ilmikäyvistä rautamailojen lyöntimitoista.)

    Svingimekaaniselta puolelta voisi sanoa, että lyömällä jyrkästi alas palloon käsien ollessa selvästi pallon edellä osumassa saa kyllä tarvittavan spinnin aikaiseksi – jos olosuhteet ja pallon ominaisuudet sen sallivat.

    Nimetön

    Takakierrettä syntyy kaikkiin kohtuudella lyötyihin rauta- ja puulyönteihin. Vähiten kierrettä syntyy ajurilla ja eniten wedgeillä. Kierteen määrä lienee suoraan verrannollinen mailapään nopeuteen. Jos pallon haluaa peruuttavan, niin siinä auttaa kovapohjainen matalaksi leikattu väylöruoho, puhdasurainen maila, hyvä lyöntitekniikka ja kasteltu lyhyeksileikattu greeni sekä jyrkkäkulmainen maila. Tietysti jos greeni on ns. vastaanottava eli kallistunut lyöjäänpäin niin sekin auttaa niin ja pehmeä pallo.

    Katselin muuten kerran kun hieman minua parempi rautalyöjä veteli kevyitä rauta nelosia rangella. Tempo oli uskomattoman rauhallinen. Pallo lähti matalana noin 150 m ja lähti sitten kohoamaan ja jossain 180 m jälkeen se kävi lakikorkeudessa, josta pallo putosi kuin pörssikurssi romahduksen aikaan. Näissä lyönneissä oli ns. osumapainetta ja voimakas takakierre, joka pudotti pallon lakikorkeudesta kuin kanan orrelta. En nyt sano kaverin nimeä, mutta vihjaan sen verran, että jokainen teistä tuntisi ko. herran nimeltä.

    Nimetön

    No nyt vasta huomasin, miksi haluat kovan takakierteen. Jos rauta vitosella huitelee 250 m siivuja, niin kyllä se voisi vähän spinnata taaksekkinpäin.

    Joo no tarkennukseksi, että kerran huitasin sopivissa olosuhteissa rauta femmalla Luukki-Lakistossa greenin ohi 70 metriä, kun lipulle oli matkaa 180 m. Varmaan pallo sai hiukka alamäki rulliakin.

    Samoin spinniä greenillä taaksepäin tuli muistaakseni kerran niillä lainableideillä..jottei tässä mitään ammattilaisia olla.

    Tavoitteena olisi viiden vuoden heikon pelaamisen jälkeen päästä taas händäriin joka on noussut luppoaikana 2 pykälää. Seuraava tavoite on singeliin….se menee varmaan seuraavaan kesään.

    Välinehuoltoa on tehty kuten varmaan luitte välineet osastolta.

    Jep likaa ei varmaan saa olla lavassa jos aikoo saada pallon peruuttamaan.

    Nyt sitten rangelle ja harjoitusrundille kokeilemaan backspinniä greenillä..joko sitä on riittävästi…

    Ei se mitään salatiedettä ole, kova alusta ja tarpeeksi jyrkässä kulmassa alaspäin tuleva lyönti, vertaa tennis / pöytätennis. pallot käyttäytyy samoin.. !!
    lyönti täytyy olla kova ja pallon sopivan pehmeä, ota tyttöjen pallo ja mene harkka alueelle kokeilemaan.. !!

    Herbus kirjoitti: (11.7.2006 18:48:05)
    Katselin muuten kerran kun hieman minua parempi rautalyöjä veteli kevyitä rauta nelosia rangella. Tempo oli uskomattoman rauhallinen. Pallo lähti matalana noin 150 m ja lähti sitten kohoamaan ja jossain 180 m jälkeen se kävi lakikorkeudessa, josta pallo putosi kuin pörssikurssi romahduksen aikaan. Näissä lyönneissä oli ns. osumapainetta ja voimakas takakierre, joka pudotti pallon lakikorkeudesta kuin kanan orrelta. En nyt sano kaverin nimeä, mutta vihjaan sen verran, että jokainen teistä tuntisi ko. herran nimeltä.

    Olen antanut kertoa itselleni, että tuo takakierre on juuri se joka pallon nostaa sinne lakikorkeuteensa. Pallon Backspin yhdessä dimppelien kanssa aiheuttaa imun pallon yläpinnalle. Kun pallon lähtövauhti on tarpeeksi suuri tuo imu ei pääse vaikuttamaan heti. Kun pallon nopeus hieman hidastuu imu vaikuttaa ja pallo nousee ylös. What goes up must come down => eli nousukulman jyrkkeneminen pienentää etenemisnopeutta ja lakikorkeuden saavutettuan pallo alkaa vajoamaan jyrkästi. Tälläistä ylempänä (Herbus) kuvattua lentorataa kutsutaan tour trajectoryksi.

    Ja nyt kaikki korjaamaan minun erheitäni 🙂

    Jukka-62 kirjoitti: (11.7.2006 18:24:18)
    Ammattilaiset tyypillisesti lyövat sitä.

    Ammattilaiset eivät lyö backspinniä, ammattilaiset lyövät palloa. Ja kun ammattilaiset lyövät palloa, syntyy backspinniä. Eivät ammattilaiset YRITÄ lyödä backspinniä, sitä vain syntyy silloin kun mailassa on riittävästi vauhtia, osuma puhdas, pallo pehmeä jne jne. (eri tekijöitä tuossa jo mainittiinkin). Moni ammattilainen on ollut ajoittain jopa vaikeuksissa liiallisen backspinnin kanssa, backspinni on vienyt palloa taaksepäin yhtä paljon kuin keskivertomummon pallo rullii griinillä eteenpäin -> pallo ei pysy griinillä.

    Itsekin saan pallon joskus rullaamaan griinillä väärään suuntaan, silloin kun chippaan pitkäksi mennyttä lähestymistä.. mutta eihän Jukka-62 se ole sama asia eihän?

    En tiedä mutta tänä vuonna on alkanut tulla backspinnia palloon IHan ittekseen, varsinkin lyhkäsillä raudoilla. Tietoisesti en sitä tee vaan se vaan tulee. Olisko lyönti nykyään mukamas puhtaampi tai sitten svingi muuttunut.
    Joskus aikaisemmin täällä väiteltiin noiden urien vaikutuksesta spinniin, tottakai ne parantaa osumista märällä ja heinissä mutta kuivalla säällä väylällä niillä ei ole mitään tekemistä spinnin kanssa. Saman saa aikaiseksi mailalla jossa ei ole uria. vai?

    Tässä yksi url aiheesta backspin. Tosin näitä löytyy enemmänkin ja suuntaan jos toiseen.
    Backspin

    Backspinin fysikaalinen selitys on seuraava. Kun mailanpää osuu palloon, se aiheuttaa voiman, jolla on sekä pinnan normaalin suuntainen komponentti (joka vie palloa eteenpäin) että tangentiaalinen (eli leikkaava) komponentti, joka synnyttää alakierteen. Mailanpään tangentiaalisen voiman välittymistä palloon edesauttaa mahdollsimman pieni kitka pallon ja mailan lavan välillä. Väliin jäävä ruoho toimii likasteena, joten tämän vuoksi raffista ei saa backspinniä kovin paljon (eikä tyypillisiltä suomalaisilta väyliltä). Lavan urat lisäävät kitkaa olennaisesti, jos ovat puhtaat.

    Siis vastaus alkuperäisene kysymykseen on:

    1) Puhdista mailan lavan urat.
    2) Lyö palloa erittäin lyhyeksi leikatulta väylätä (tai hyvästä makuusta väyläbunkkerista).
    3) Suuntaa mailanpään liike jyrkästi alaspäin palloon (mutta älä niin jyrkästi, että ranteet murtuvat lavan osuessa maahan), jolloin voiman tangentiaalisen komponentin osuus kokonaisvoimassa on mahdollisimman suuri.
    4) Vapauta ranteet mahdollisimman myöhään, niin että mailanpää kiihtyy palloon.
    5) Osu puhtaasti ja ensin palloon. Koska lyönti kohdan 3 mukaan suunatutuu alaspäin, lyönnin seurauksena pitäisi lähtä siistä file, joka alkaa muutaman millin pallon keskikohdan jälkeen.

    Tuo väyläruohon pituuden vaikutus on aika ällistyttävä. Suomessa en saa palloa palaaman takaisinpäin kuin väyläbunkkerista, mutta toissakeväänä kun pelailin hyväkuntoisella espanjalaisella kentäällä hyvin lyödyt gap wedge -lyönnit tulivat melko koviltakin griineiltä säännönmukaisesti takaisinpäin pari metriä ja pitchingin wedgelläkin puolisen metriä.

    Ja: voimakas alakierre on tavoiteltavaa – ei siksi, että pallo tulisi takaisinpäin, vana siksi että alakierre stabiloi pallon lentorataa.

    Yksi lisää

    Ja ote tuolta urlin takaa:
    ’On the subject of spin, the grooves on the club do not produce spin.’

    Proffalta ko kyselin asiasta hän tenttas jotta paljonko lyön rautakutosella johon vastattuani tuo totes jotta miks ihmeessä sen pitäis tulla takaisinpäin…

    Jos on oikein tarkka niin eikö juuri pallo joka istuisi griinille liikahtamatta juuri eteen tai taakse olisi juuri se paras..ottais vaan pienen pompun eikä jäisi omaan jälkeen ?

    Tuo mailan pinnan karheuden ja urien vaikutus backspinniin näyttäisi olevan nopean kirjallisuusselvityksen perusteella olevan jossain määrin ristiriitainen kysymys.

    Varmasti tiedetään, että
    – karheammassa lavassa pallon likuliike pitkin lapaa muuttuu nopeammin pyörimisliikkeeksi, jos pinta on karheampi
    – teflonpinnoitetussa (=liukkaassa) lavassa backspin jää paljon pienemmäksi kuin tavanomaisessa lavassa

    Kirjallisuudesta löytyy kokeellisia tuloksia ja näiden tueksi mallilaskuja, joiden mukaan loftin noustessa yli 40 astetta ja mailanpään nopeuden ollessa runsaat 40 m/s osumassa karhea pinta antaa selvästi voimakkaamma backspinin. Esimerkiksi loftilla 50 astetta, kierteet olivat 150 ja 250 rps sileälle ja karhealle mailalle.

    Viitteeksi suosittelen – kuten muutaman kerran aiemminkin tällä palstalla – artikkelia A. R. Penner, ’The Phycis of Golf’, Reports of Progress in Physics, vol 66, 131-171 (2003). Tästä löytyy pari sivua juttua karheuden vaiktuksesta tehdyistä tutkimuksista j nippu jatkoviitteitä.

    Hyvä kommentti Pappa-Tykki !

    Voiko 8 vuotta vanhan mailan pinnan jotenkin karhentaa ja siistiä naarmuista ?

    t. Juke -62

    Jukka-62 kirjoitti: (12.7.2006 10:45:42)
    Jos on oikein tarkka niin eikö juuri pallo joka istuisi griinille liikahtamatta juuri eteen tai taakse olisi juuri se paras..?

    Holarin mahdollisuus pienenisi melko paljon.. itse en tosin ole tehnyt vielä yhtään joten todennäköisyys on muutenkin melko olematon.

    Jäykkien varsien myötä olen ainakin paljon tarkempi…holaria en ole myöskään saanut..jos pallo osuu 10 cm ennen reikää greenille ja pomppaa ( liikahtaa jäämättä omaan osumareikäänsä ) pienen loikan reikään niin eikös se ole hole-in-one.

    Minäkään en ole sellaista lyönyt. Stefulla jo 4 lyötynä.

    Jukka-62 kirjoitti: (12.7.2006 10:45:42)
    Jos on oikein tarkka niin eikö juuri pallo joka istuisi griinille liikahtamatta juuri eteen tai taakse olisi juuri se paras..
    ottais vaan pienen pompun eikä jäisi omaan jälkeen ?

    Kannattaa lainata koko lausetta..ettei tule sekaannusta ! Vai mitä ?

    Nimetön

    Jepjep. Aamupäivällä Masterin viimeisellä reiällä heitin leppoisan santavekkulin kakkoslyöntinä griinille. Hyvältä näytti, kunnes lähempää tarkasteltuna havaitsin, että lyöntijälki oli lipun tasalla noin 70 cm:n päässä, mutta pallo oli hilannut itsensä yli kolme metriä takaisin tulosuuntaan. Pelikaveri vahvisti asian: ’päätit sitten laittaa perinteistä kuminauhaa’. Varma birkku vaihtui näin huolimattomaksi bogiksi. Spin Milled -kepponen. Olisinko huolinut lyöntijäljessä lepäävän pallon?

    Nimetön

    Milloinhan joku wedgevalmistaja tekee wedgesarjan, jokaa rullii saman matkan loftista riippumatta ?

    Nimetön

    Spinni… niin!

    Vaikuttavia asioita oikeat välineet puhdas lyönti. Lyönti joka poimii pallon nurmen pinnasta ei survo sitä sinne, vaan sillalailla nätisti poimii sen siitä nurmen pinnasta.

    Suurin vaikuttava tekijä spinnissä on lyönnin rytmi mitä sulavammin swinggin lähtö alkaa ja suunta vaihtuu, lataava liike vaihtuu kiihtyväksi liikkeeksi kohti palloa. Lavan osuessa palloon voima on saavuttamassa maksiminsa 97… pallon puristuessa lapaan voima purkautuu täysin 100% liike jatkuu planessa swingin loppu asentoon tuottaen sweet-pot osumalla suoran ja spinaavan pallon.
    Se että osuuko pelaajan voiman vapautus juuri oikealle alueelle vaikutta suoraan siihen miten pallo käyttäytyy lennossa ja laskeutuessaan griinille onko pallossa biteä vai ei. Mitä puhtaammin ja nopeammin lapa kulkee pallon lävitse sen enempi sitä spinniä on.

    No…

    Mites ne välineet sitten vaikuttavat, tietenkin oikeilla varsilla ja kulmilla varustettu maila auttaa pelaajaa onnistumaan lyönnissään paremmin. Suosittelen jokaiselle amatööristä ’ammattilaiseen’ kokeilemaan omia mailoja verraten jäykemmillä varsilla varustettuihin mailoihin.

    Oma kokemukseni jäykempi varsi kertoo käsille paremmin missä maila kulkee jolloin kontrolli lisääntyy ja palloon osuminen tarkentuu.

    Toivottaen paljon hyviä lyöntejä=)

    Jukka-62 kirjoitti: (13.7.2006 17:20:50)
    Minäkään en ole sellaista lyönyt. Stefulla jo 4 lyötynä.

    Ja Peralla on 7. Kuka Steffu?

    Tai no, ei mua oikeastaan edes kiinnosta.

Esillä 25 viestiä, 1 - 25 (kaikkiaan 120)
Vastaa aiheeseen: Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?

Etusivu Foorumit Kilpagolf & harjoittelu Backspin….eli kuinka pallo ottaa pakkia greenillä ?