Aihe: Aloittelijalle uudet alennusmailat vai metsästänkö käytettyjä? - Golfpiste.com

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista

Aloittelijalle uudet alennusmailat vai metsästänkö käytettyjä?

Etusivu Foorumit Välineet Aloittelijalle uudet alennusmailat vai metsästänkö käytettyjä?

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • Olisi tarve hankkia rautamailat sillä edelliset käytettynä hankitut myin niiden ollessa itselle hieman hankalat näin aloittelijana (Ping i20)

  Kysymys kuuluukin, että onko järkeä ostaa uudet raudat alennuksella (n.300-400€)?
  Tällä hetkellä tarjolla nettikaupoissa Esim.
  ~300€ Taylormade RBZ, Cobra FlyXL.
  ~400€ Taylormade M2, Cobra Fmax3 airspeed tai Wilson D9

  Vai onko kenties fiksumpaa koittaa löytää käytettynä soveliaammat? Säilyttääkö nuo yo. uudet edulliset raudat arvoaan käytettynä mitenkään ja onko ne ylipäätään soveliaat pari kesää satunnaisesti pelanneelle aloittelijalle, jolla myös ollut pari viime kesää taukoa pelaamisesta?

  Lisähaastetta tuo myös vasurin puolelta pelaaminen joten käytettyjä on hieman huonosti saatavilla.

  KL1

  Golfuran alkutaipaleella olet päätellen kirjoituksestasi, mutta olennaista tietoa puuttuu. Paljonko olet pelannut ja millä tasolla? Miksi nuo Pingit eivät sinulle sopineet? Väärä varsi, liian ohut/paksu grippi, liian vaikeat lavat?

  Tässä mennään taas sille perusvaikealle alueelle, ts. raha versus helppous. Se oikea metodi olisi mennä asiantuntevalle fittaajalle ja selvittää millaiset mailat olisivat ne sinulle sopivimmat. Toisaalta jos pelailet vain silloin tällöin eikä ajatuksena ole kehittyä (merkittävästi), niin on koko lailla sama millaisilla aloittelijan maililla huitelet, lompakon paksuus sen määrittää.

  MUTTA, jos tarkoituksesi on ryhtyä oikeasti harrastamaan, niin sinulle epäsopivilla mailoilla opit lyömään väärin ja sen korjaaminen on, kuten täälläkin on tullut moneen kertaan todettua, ihan pikkaisen perkuleen vaikeaa.

  Siis: mieti mitä haluat ja tee päätös sen jälkeen. Fittaajalla käyminen maksaa vain sen fittausajan verran, mutta kannattaa aina. Suosittelen.

  Pingin i20 on kehäpainottainen eikä mitenkään vaikea. Todennäköistä on, että mailat ovat väärin mitoitetut: grippi, varren jäykkyys, paino ja pituus, lie-kulma (Pingillä väripiste). Kannattaisi myös kokeilla Pingin konfiguraattoria, jonne syötetään omia mittoja ja ohjelma antaa suositellut speksit – sitten voit verrata, onko jokin noista em. tekijöistä kovinkin poikkeava.

  Jos ostat alennusmailat kaupasta tai käytetyt, miten voit tietää, että mitoitukset ovat oikein. Suosittelen fittausta tai vähintään asiantuntevan myyjän kanssa keskustelua, että saat oikein mitoitetut mailat.

  Uno

  Ehdotan, että fittaat rautamailat (5-P tai 6-P)) ja maksat siitä muutaman kympin.
  Suosittelen myös putterin fittaamista.
  Tämän jälkeen voit hetken etsiä itsellesi sopivia mailoja.
  Pyydä fittauksen jälkeen itsellesi kahden erilaisella varrella rauta seiska ja käyt rangella lyömässä korin palloja parina päivänä.
  Saat ymmärryksen mitkä mailanvarret sopivat sinulle.

  Suosittelen, että ostat kehäpainoitteiset mailat (joku tavanomainen isompi merkki).
  Merkkejä on useita, isoja eroja ei harrastelija näiden välille saa.

  Minusta puumailoissa harrastelija huomaa eroavaisuuksia helpommin kuin rautamailoissa.
  Suosittelen, että hankit rautamailojen lisäksi puu vitosen avauksiin sekä 56 asteisen wedgen (tai S-mailan) hiekkamailaksi.
  Ensi vuonna lisää mailoja, kun lyöntitekniikka on parantanut sekä parempi ymmärrys omista tarpeista.

  Vaikka olet golf harratuksen alussa, niin erityistä huomioita varsiin sekä jonkinverran grippiin.

  Varressa tulee olla lyöntitekniikkaan sopiva jäykkyys, joka vaikuttaa lentokaareen ja pituuteen. Gripeissä paksuus sekä oma fiilis.

  Jos ostat edulliset pakettimailat tai käytetyt, niin grippien vaihto kustantaa noin 90-140 e. Tämä kannattaa huomioida hankintaa tehdessä.

  Joka kerta kun lyöt ensimmäisiä lyöntejä uusilla mailoilla, niin ensimmäisissä lyönneissä on parempi tempo kuin oikeasti pelaat.
  Ero on voi olla suurikin.

  Aikuisilla miehillä yleisemmin mailat ovat liian jäykkiä kuin löysiä. Teineillä tilanne voi olla toinen, kun voimia tulee lähes itsestään.

  Tänään alkaa Golf Center TAGi:ssa vuosittainen demomailojen myynti. Sieltä voisi varmaan löytyä sopivia mailoja fiksuun hintaan. Bonuksena mailojen testaaminen rangen studioista.

  Osta muskelit. Kehäpainotteisten kanssa et koskaan tule tietämään miten hyvältä puhdas osuma tuntuu 😉

  Aloittelijoillahan swingi kehittyy usein todella nopeasti. Jo yhden kesän jälkeen jos ajatuksella on treenannut ,niin swingi on jo ihan eri näköinen. Swingi elää muutenkin ensimmäisten vuosien aikana paljon ja kestää oman aikansa kunnes veto alkaa ns.vakiintumaan. En suosittelesi aloittelijalle fittaamista. Varsinkin lie- kulmien osalta jos mailat fittaa väärälle lyöntitekniikalle ,niin niillä mailoilla on vaikea sitten oppia se oikea tekniikka. Esim. Slaissareille usein fitataan uprightit lavat. Riittävän helpot mailat eli kehäpainotteiset ainakin ja sitten joko regu tai stiffi varsi, sekään ei ole niin tarkkaa alussa.
  Ei kannata uskoa näitä markkinamiesten fittausmyyntipuheita. Fittaus on toki hyvä juttu, mutta vasta vakiintuneelle lyönnille.

  KL1

  Fittaus on toki hyvä juttu, mutta vasta vakiintuneelle lyönnille.

  Missä vaiheessa voi sanoa lyönnin vakiintuneen? Siinä vaiheessa, kun on oppinut lyömään joka kerta väärin? Vai jossain muussa vaiheessa?

  Nimetön

  Samaa mieltä ”Tompen” kanssa, hanki lompakkosi mukaisesti kehäpainoitteiset mailat. Käytä ”Ollipeks” sitten saman verran €€€ pron palveluihin.

  Täällä esitetty näkemys, että oppii lyömään väärin, mikäli jättää fittauksen myöhempään vaiheeseen on silkkaa pötypuhetta. Oleellista on, että heti alussa käy pron opetuksessa (fittaajahan ei opeta mitään) ja saa hyvän tekemisen liikkeelle heti alkuun. Itse en tätä ymmärtänyt tehdä riittävästi, ja niitä alussa tulleita virheitä tässä sitten korjataan talvi toisenssa jälkeen.

  Sitten kun svingi on hyvällä mallillaan ja tuntuu, että mailoja voi vaihtaa, tai lisätä uusia bägiin, niin on hyvä käydä fittaajalla. Hänen tekemisensä helpottuu merkittävästi, jos tekijä jo osaa jokseenkin toistettavasti lyödä palloa.

  Onko sillä väliä, onko lyönti vakiintunut väärin tai oikein? Väärin ja oikein ovat niin suhteellisia käsitteitä. Fittaus voi olla ihan hyvä asia jo lajia aloittaessa, mikäli rinnalla on asiansa osaava pro, joka kykenee havaitsemaan golfarin potentiaalin kehittyä. Osa golfareista ei vain yksinkertaisesti kykene edes lyömään ”oikein”, ei ehkä koskaan. Heillekin tosin saattaa fittauksesta olla apua.

  Minä fittaan itse omat mailani. Vaihdan mailoja kuin paitaa eri specseillä. Kyllä ajan kanssa ”se oikea löytyy”, olen täysin vakuuttunut siitä. Prosessi on vielä 11 vuoden jälkeen kesken, mutta olen toiveikas ja huomaan lähestyväni vuosi vuodelta sitä mahdollista optimi settiäni…ikääntymiseni ei toisaalta helpota asiaa!

  Katsoisin, että lyönti on vakiintunut silloin kun itse päättää, että tällä vedolla mennään eikä halua merkittäviä swingimuutoksia enää tehdä. Siihen swingiin sitten kannattaa mailat fitata oli tekniikka sitten enemmän tai vähemmän oppikirjasta.

  Mitä tulee aloittelijan ja keskimääräisen klubigolffarin lyöntitekniikkaan, niin yleisin virhe mikä löytyy 90 % golffareista on se , että lyönti tulee liian jyrkästi ja usein myös ulkoa sisään suunnasta. Tuolle swingille fitatut mailat ovat kyllä eri spekseillä kun ’oikean’ lyöntitekniikan omaavilla ,jotka tulevat pallolle loivasti ja näin aikaansaavat paremman spinloftin. Huomioisin että tämän merkittävän eron lyöntitekniikassa voi korjata ihan muutaman harjoituskerran aikana kunhan oivaltaa oikeat asiat. Oivaltaminen voikin sitten olla se vaikeampi juttu ,varsinkin jos opetus ei ole laadukasta.

  Alkuperäiseen kysymykseen jos vastataan, niin käytetyillä mailoilla pärjää kyllä ihan siinä missä uusillakin. Kolmasosa ammattilaisista pelaa rautamailojen osalta 50 vuotta vanhalla tekiniikalla eli blade mailoilla. Bladeilla ei ehkä kannata aloittaa lähinnä mukavuussyistä, mutta ei niissä helpommissakaan mailoissa mitään merkittävää kehitystä ole tapahtunut aikoihin. Jos on lavoisaa vähän edes uria jäljellä ja varret suorat niin toimivat kyllä. Mailat ovat niin kalliita tänä päivänä, että tarjousmailoistakin saa mielestäni maksaa itsensä liian kipeäksi.

  KL1

  Täällä esitetty näkemys, että oppii lyömään väärin, mikäli jättää fittauksen myöhempään vaiheeseen on silkkaa pötypuhetta.

  Nyt on Pärre ymmärtänyt jotakin väärin. Täällä on ainoastaan esitetty näkemys, että itselleen epäsopivilla mailoilla oppii lyömään väärin, ja se pitää kyllä täysin paikkansa. Esimerkiksi liian jäykkä tai löysä varsi lennättää pallon eri suuntaan kuin mihin pelaaja on tarkoittanut ja sellaista asiaa pelaaja lähtee korjaamaan väärällä tavalla. Samaten liian paksu tai ohut grippi vaikuttaa lyöntiin yllättävän paljon, asia jota ei moni tule ajatelleeksi. Väärä lie-kulma vaikuttaa, samoin varren pituus.

  Fittaaminen on myös monen mielestä vähäpätöisten asioiden kohdalleen laittamista, kuten juurikin gripin paksuus ja varren pituus. Nämä on helppo määrittää henkilön fyysisten mittojen mukaan kuin myös merkittävästi poikkeava lie-kulma. Fittaamisen tulos voi näiden osalta hyvinkin olla se, että normimaila sopii käteen vallan hyvin. Keskivertoa osaavampi myyjäkin osaa nuo katsoa kohdalleen, etenkin jos setelinkuvat eivät pyöri liikaa mielessä.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Vastaa aiheeseen: Aloittelijalle uudet alennusmailat vai metsästänkö käytettyjä?

Etusivu Foorumit Välineet Aloittelijalle uudet alennusmailat vai metsästänkö käytettyjä?