Se jatkunee sittenkin – golf nimittäin! - Golfpiste.com

3.12. – 10.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][2]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Tilander Tuulettaa

Se jatkunee sittenkin – golf nimittäin!

Törmäsin sosiaalisessa mediassa hauskaan juttuun pari päivää sitten. Otsikko kuului näin: ”Olen pitänyt fyysistä etäisyyttä kaiken ikäni”. Sitten oli kuva täysin tyhjästä golfväylästä, jota reunusti metsät molemmin puolin. Pelaajia ei näkynyt, mutta kummankin metsän päällä oli puhekupla. Vasemmanpuoleisen metsän kuplassa oli teksti: ”Oletko jo löytänyt pallosi”? Ja oikeanpuoleisessa: ”En ole. Entä sinä?” Lopuksi kuvan alta löytyi toteamus: ”Sitä kutsutaan golfiksi!”

Tarina kuvaa hyvin sitä tosiasiaa, että golf näyttäisi onnistuvan tämän päivän haastavissakin olosuhteissa. Kun vielä muistamme pitää sekä tiiauspaikalla että griinillä tuollaisen kolmen metrin välimatkan pelikaveriimme, olemme tarpeeksi etäällä.

Australiassakin pelataan edelleen, ja siellä on kuulemma puttaamisessa käytössä niin sanottu koronasääntö eli kuusi jalkaa  (1,8 metriä) pitkät putit annetaan. Jossain päin maailmaa on otettu käyttöön ikivanha ”inside the leather” -käytäntö, jossa putterin lapa työnnetään reikään ja kaikki putit gripin alareunan ja kupin välillä annetaan.

Itse kannatan Australian mallia, joka tuntuu paljon turvallisemmalta. Ja kun pallo sattuu sitten vahingossa menemään sisään jostain kauempaa, poimimme sen hanskakädellä varovasti pois reiästä. Lipputankoon ei onneksi tarvitse kajota nykysäännöillä ollenkaan.

Saimme nyt keväällä käyttöömme uuden koko maailman kattavan WHS-tasoitusjärjestelmän, joka muun muassa määrää, että putit on pelattava reikään asti, jotta tuloskortti olisi ”laillinen”. Ensimmäisten virallisten tasoituskorttien jättäminen jäänee näin ollen vähintäänkin uuden kauden loppupuolelle, ellei peräti ensi vuoteen. Kun kilpailuja tuskin näissä oloissa nyt järjestetään, niin tällä asialla ei liene sen suurempaa merkitystä.

Monet nyt jo auki olevat kentät ovat keränneet bunkkereista pois kaikki haravat, mikä on tietysti hyvä asia. Sitä en kuitenkaan ymmärrä, etteikö niistä voisi silti pelata. Haravathan alkoivat ilmestyä bunkkereihimme joskus 80-luvulla. Sitä ennen lajin etiketti edellytti meiltä vain, että tasaisimme jälkemme, minkä teimme joko jaloillamme tai mukana olleella mailalla. Jälki ei tietenkään vastannut haravointia, mutta noina aikoina oltiin yleisesti sitä mieltä, että koska bunkkeri on este, ei siellä ole tarkoituskaan olla kivaa.

Klubin kärryihin kielletään tarttumasta ja sama pätee varmasti myös golfautoihin, eli nyt mennään omilla kärryillä tai pelkillä kantobägeillä. Uskon, että nykyinen tilanne tulee selvästi elvyttämään kevyempää golfia, jolloin kantobägissä on mukana vain 7-8 mailaa ja meno sen myötä kevyttä, nopeaa ja reipasta.

Klubin muut palvelut pitää ainakin alkukesästä jättää vähemmälle. Ravintolaan ja pro-shopiin ei ole asiaa – tuskin edes pron tunneille.

Rahasta pelaavista ammattilaisista tuskin kuulemme pitkään aikaan. Kolme ensimmäistä major-turnausta on jo peruutettu ja huonosti taitaa käydä myös The Openille ja tänä vuonna taas vuorossa olevalle Ryder Cupille.

Lajin ylivoimaisesti tärkein osa-alue eli tavallisten ihmisten harrastaminen näyttäisi kuitenkin onnistuvan, ja se on hieno juttu.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (9 kpl)

    Bryson says:

    Sitä vaan, että jos tulee jostain suunnalta narinaa, että etäisyyksiä ei noudateta niin penalti pitäisi kohdistua vain ko kenttään eikä niin, että koko Suomen kentät menevät kiinni jonkun hönön takia. Se on jo tarpeeksi että joku kenttä kärsii yhdestä/kahdesta hönöstä. Aika turhauttavaa olisi myös kenttä henkilökunnalle kun hoitavat mutta kukaan ei pelaa.

    juham says:

    Vihdoinkin järkevä juttu golfin pelaamisesta nykyisissä olosuhteissa

    spinaakkerix says:

    Jäin miettimään, miten se tekee asian turvallisemmaksi, jos vahingossa reikään menneen pallon nostaa hanskakädellä. Eikö tärkeintä ole olla koskematta sillä kädellä kasvosi limakalvoihin (suu, nenä, silmät) oli se käsi hanskassa tai ei? Ja toisekseen, miten se pallosi olisi kontaminoitunut? Eli eihän lipun varteen tarvitse koskea kun pallon kahdella sormella reiästä nostaa.

      bogiman says:

      Voimme jatkaa ihmettelyä,miten yleisten golfkärryjen työntäminen eroaa ostoskärryjen työntelystä,miten
      pallokorin kantaminen eroaa ostoskorin kantamisesta,miten haravasta,tai lipusta kiinni ottaminen eroaa
      oven kahvoista kiinni ottamisesta,miten neljän ryhmissä pelaaminen eroaa täydessä ruuhkabussissa
      matkaamiseta(paitsi,että bussissa on kymmeniä).Kyllä näitä riittää,ei ihmisen touhu aina niin loogista ole.
      Kyse taitaa olla enempi siitä,että yritetään välttää paheksuntaa niiltä,jotka eivät harrasta golffia.

    Bunkkeripete says:

    ”Kyse taitaa olloa enempi siitä, että yritetään välttää paheksuntaa niiltä, jotka eivät harrasta golfia.”

    Bunkkeripete says:

    Viesti karkasi ennenaikaisesti. Tuosta Bogimanin viimeisestä lauseesta nimenomaan on kyse, koska todennäköisesti mahdollisten kovien päätösten tekijät ovat pääosin niitä, jotka eivät harrasta golfia. Siksi alan pitää olla nyt paavillisempi kuin paavi itse. Golfin maine ei ole kovin kaksinen suuren yleisön keskuudessa. Jos jotain kielteistä löytyy, sitä myös levitetään ja paisutellaan. Onneksi tässä kriisissä golf on toistaiseksi pärjännyt hyvin julkisuudessa.

    TreSenior says:

    Tuskin päätöksenteon perusteena käytetään mieltymystä tai paheksuntaa johonkin harrastukseen. Eiköhän niiden ohjeiden ja päätösten takana ole enemmän tutkittua/kokeiltua tietoa.En ole huomannut,että golf olisi ainoa harrastus,jossa pyritään rajoituksilla hillitseen epidemian etenemistä. Eikä alan omaehtoinen toiminta ole mitenkään paavillista vaan vastuullista.
    Myös paljon käytetty vertaus golfin pelaamisen ja kaupassa käynnin välillä tuntuu jo ”lapselliselta”. Jos minun pitää valita tartuntavaaran,jota elämisen ylläpito(syöminen) edellyttää tai taruntavaara,jota harrastamisen (pelaaminen) halu vaatiin,niin valinta ei tuota vaikeutta. Mutta kaikilla meillä on omat halumme ja valintamme.

    Bunkkeripete says:

    Missähän sitä ”tutkittua” tietoa koronasta on julkaistu? Ymmärtääkseni ei missään. ”Kokeiltua” tietoa on, mutta johtopäätökset tuntuvat niistä vaihtuvan vähintäin viikoittain. Golf ei todellakaan ole ”ainoa harrastus”, johon rajoituksia sovelletaan. Sen sijaan golf on melkein ainoa urheiluharrastus, jota voi vielä harjoittaa. Sitä ”etuamme” kannattaa vaalia koronarajoitukset muistaen.

    KL1 says:

    ’Saimme nyt keväällä käyttöömme uuden koko maailman kattavan WHS-tasoitusjärjestelmän, joka muun muassa määrää, että putit on pelattava reikään asti, jotta tuloskortti olisi ”laillinen”. Ensimmäisten virallisten tasoituskorttien jättäminen jäänee näin ollen vähintäänkin uuden kauden loppupuolelle, ellei peräti ensi vuoteen.’

    Mistähän golfin Grand Old Man on tuon ajatuksen mahtanut muodostaa? Kyllä niitä tasoituskelpoisia kierroksia on pelattu ihan kenttien aukeamisesta saakka.