Selvittyään ihan kohtuullisesti edellisestä tulikokeestaan Valderramasta, odottaa Sami Välimäkeä torstaina alkavassa U.S. Openissa vielä muutamaa astetta haastavampi kenttä, New Yorkin liepeille sijaitseva Winged Foot.
Albert Tillinghastin vuonna 1921 suunnittelema kenttä on aikaisemmin isännöinyt, vuodesta 1929 lähtien, jo viittä U.S. Open -tapahtumaa ja joka kerta on järjestävä taho U.S. Golf Association (USGA) pitänyt huolta siitä, että kenttä antaa mestareille kunnon vastuksen. Voittajien tulos on yleensä mennyt yli parin, paitsi vuonna 1984, jolloin sekä voittaja Fuzzy Zoeller, että kakkonen Greg Norman selvisivät ainoina 4 alle.
Viimeksi U.S. Open pelattiin Winged Footissa vuonna 2006. Tuolloin voittajaksi selvisi Australian Geoff Ogilvy tuloksella +5. Kilpailun johdossa olleet Phil Mickelson ja Colin Montgomerie tekivät molemmat viimeisellä reiällä tuplan ja jäivät taas kerran nuolemaan näppejään.
Mikä sitten tekee tästä Winged Foot -klubin West-kentästä niin vaikean?
Jack Nicklaus oli aikoinaan sitä mieltä, että kentän kovat ja nopeat viheriöt ovat vaikeimmat mitä hän on koskaan tavannut ja kun siihen lisätään USGA:n kaventamat väylät ja kuuden tuuman tuuheat karheikot, ei paljoa auta vaikka kentällä ei ole, muutamaa puropahaista lukuun ottamatta, vesiesteitä ollenkaan. Tällä kertaa tulosta voi syntyä vain, jos kenttä joutuu tällä viikolla sateiden pehmittämäksi, mikä näin syksyllä on hyvinkin mahdollista.
Winged Footin jäsenistö on aina koostunut New Yorkin eliitistä ja sen jäsenistöön taitaa vieläkin kuulua – vaikka miehellä riittää omiakin kenttiä – Presidentti Donald Trump (hcp 2,9).
Sotien jälkeen klubin opettavana ammattilaisena toimi mies nimeltä Claude Harmon, joka kävi varsinaisen työnsä ohessa voittamassa vuoden 1948 Mastersin. Hänellä oli myös useampia poikia, joista kaikista tuli menestyviä golfopettajia.
Klubin jäsenenä oli kauan sitten myös mies nimeltä David Bernard Mulligan, joka vaati itselleen aina oikeutta uusia pieleen mennyt avauslyönti. Hänen nimeensä vedoten pitävät miljoonat golfarit kaikkialla maailmassa edelleen oikeutenaan tehdä juuri niin.
Sääennusteiden mukaan sää on tuolla onneksi ilmeisesti kokonaan sateetonta. Golf televisiossa kun on parhaimmillaan silloin kuin kenttä on viritetty pelaajille vaikeaksi. Liian usein sää on ”pilannut” hyvät viritykset, tai esim. The Openissa on ollut vähätuulista.