Pian putataan lipputankoon? - Golfpiste.com

14.1.–21.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][3]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Teemu Tyry

Pian putataan lipputankoon?

Jätetäänkö lippu reikään putatessasi? Siihen asti kun pallo on pysähtynyt. Tähän kysymykseen pelaajat saattavat joutua vastaamaan myös kisoissa, jos alkuviikosta julkistetut sääntömuutosehdotukset menevät läpi sellaisinaan.

Golfin ylimmät auktoriteetit ja säännöistä vastaavat järjestöt R&A sekä USGA toivat alkuviikosta näyttävästi julki ehdotuksensa sääntöjen muutoksiksi kauden 2019 alusta.

Arto Teittinen kirjoitti aiheesta artikkelin golfpisteen sivuille.

Muutettavia ja nimenomaan peliä yksinkertaistavia sekä jouduttavia kohtia oli varsin paljon.

Harrastajat, mutta myös ammatikseen pelaavat ovat olleet yleisesti huuli pyöreinä sääntökirjan avatessaan-jo vuosikymmenten ajan.

Tämän myöntää avoimesti myös R&A:n sääntötoimikunnnan puheenjohtaja David Rickman.

”Liian yleistä on se, että pelaajilla on korkea kynnys edes avata sääntökirjaa. Kun he sen ovat tehneet, sekä löytäneet kyseisen kohdan sivuilta, tulkinta ratkaisusta on saattanut muodostua vääräksi tai lukija on ollut entistä enemmän sekaisin siitä, miten hänen kuuluisi toimia”, Rickman kuvailee.

Tiger Woods ja Rory McIlroy ovat suhtautuneet varsin positiivisesti tuoreisiin sääntömuutosehdotuksiin.Kuva : Getty Images

Pelin nopeuttaminen on yksi sääntömuutosten selkeimmistä tavoitteista. Tälle ovat twiiteissään peukkua nostaneet useat tähdet, Tiger Woods ja Rory McIlroy etunenässä.

Dustin Johnson nosti esiin omakohtaisesti US Openissa kokemansa julmuuden pallon liikkumisesta viheriöllä.

”Jotkut uusista sääntömuutosehdotuksista ovat erittäin hyviä. Erityisesti se, jossa nykyään pelaaja saa penaltin pallon liikkuessa viheriöllä, vaikkei hän sitä itse koe aiheuttaneensa. Siinä ei mielestäni ole järkeä”, US Openin kyseenalaisesta rangaistuksestaan huolimatta voittanut Dustin Johnson luonnehtii.

Johnsonin kommentissa kiinnittää huomiota ensimmäinen sana ”jotkut”. Selvää on, että tätä ”historiallisen suurta sääntömuutosta” suunniteltaessa on jouduttu ja joudutaan jatkossakin miettimään niiden vaikutuksia kilpagolfiin.

Pelin nopeuttamiseksi ehdotettu mahdollisuus putata lipputanko reiässä myös viheriöillä mietityttää minua eniten.

Mikäli tähän mennään, eikä sitä kilpagolfissa ja pääkiertueilla suljeta pois Tourin omalla säännöllä tai vastaavalla, puttaamiseen tulee aivan uusia aspekteja.

-Alamäkiputeissa ja erityisen nopeilla viheriöillä pelaajat käyttävät lippua apunaan.

-Lyhyemmilläkin matkoilla lipun käyttämistä harkitsee osa pelaajista, myös reiän paikan visualisointia helpottaakseen

-Peli ei välttämättä kisatilanteessa nopeudu, mikäli lippua siirrellään viheriötyöskentelyn aikana useasti reiästä ulos ja takaisin.

-Kisoissa käytettävien lippujen tarkempi standardisointi materiaalin, lipun paksuuden ja jäykkyyden osalta tulee ratkaistavaksi.

Barack Obama ja varapresidentti Joe Biden kävivät toisinaan tekemässä pienen harjoituksen Valkoisen talon puttiviheriöllä. Ilman lippua.
Kuva: Golf Digest USA

Helppo ennustus on se, että jo tulevan kauden alkuvaiheissa monet mediat sekä pelaajat tekevät omia tutkimuksiaan siitä, missä tilanteissa ja millä vauhdilla lipun jättäminen reikään myös viheriöllä parantaisi putin mahdollisuutta upota reikään.

R&A ja USGA ovat tehneet erittäin kannatettavan liikkeen tuodessaan ehdotuksensa julki, osallistuttaen lajin parissa vaikuttavat niiden arviointiin sekä kehittämiseen.

Lipputankoon liittyvässä ehdotuksessa on selkeät pointtinsa pelin nopeuttamisen kannalta. Kilpailuihin vietynä sääntömuutos tuntuisi kuitenkin askeleelta taaksepäin.

Ajatuskin major-kilpailusta, jossa ratkaisevassa alamäkiputissa kahden metrin matkalta lippu olisi reiässä tuntuu kovin vieraalta.

Tämän säännön mahdollisesti toteutuessa varmasti taitetaan peistä julkisesti ja lajin järjestöjen kesken siitä, kuinka kisatilanteissa ja kiertueilla meneteltäisiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Downhill says:

    Peliä nopeuttavat ja sen sääntöjä selkeyttävät muutokset ovat aina hyvä asia, mutta en näe, että lipun jättäminen reikään olisi sellainen. Ensinnäkin, en ymmärrä miten lipun pois ottaminen ja takaisin laittaminen voisi olla peliä hidastava toiminto. Eli ettei sitä muka tehtäisi muun toiminnan ohessa, niin ettei se lisää kokonaispeliaikaa. Jos joku peliryhmä niin ”onnistuu” tekemään, niin luulen että siinä tapauksessa tuo on vielä ongelmista pienin.
    Toiseksi, lippu lienee ainakin jossain määrin standardoimaton esine eli aikamoinen ruljanssi tulisi määritellä (ja yhtenäistää kentille) se tarkkaan (materiaali, taipuvuus, koko…) olosuhteiden yhtenäistämiseksi.
    Kolmanneksi, jos tällainen sääntömuutos todellakin otettaisiin käyttöön, niin se ei taatusti nopeuttaisi peliä, vaan päinvastoin, kun griinityöskentelyyn lisätään yksi muuttuja lisää ”arvottavaksi”. Eka puttaaja katsoo hyötyvänsä siitä, joten lippu jätetään; toinen haluaa sen pois jne. Sopivan tuulinen keli niin puttaaja on kuin mäkihyppääjä tornissa odottamassa sopivaa tuulirakoa (kirjaimellisesti: tangon ja reiän reunan väliin)…

    = Ei jatkoon.

    OikeaJuuso says:

    Mutta mutta, moni pro tai proksi halajavahan ottaa lipun pois silloinkin kun tarkoitus on griinin ulkopuolelta ”hätyytellä reikää”. Eli näiden ajatushan on ollut, että lippu haittaa pallon reikään saamista.

    Jutusta paljastuu totuus, jonka TM:kin jokin vuosi sitten testasi: Lipusta on hyötyä. Putti joka on liian kova ja kimpoaa lipusta, olisi ollut liian kova ilman lippuakin, mutta lipun ansiosta pallo jää lähemmäs.

    Huvittunut says:

    Hienoa että ollaan vihdoin tekemässä muutoksia. Golf on ”uhanalainen laji” jonka on pakko tehdä uudistuksia pelaajien kosimiseksi. Osa säännöistä on naurattavia kuten olemme saaaneet huipuilta kuulla. Vielä kun palloja ollaan hidastamassa niin saamme seurata kisoja hienoilla kentillä jotka ovat jääneet liian lyhyiksi pelaajien ja välineiden kehittyessä. Vielä kun saadaan herrasmieslaji-imago karistettua suomessa, niin on paljon paremmat mahdollisuudet saada terveydestään kiinnostuneet ihmiset tämän hienon lajin pariin.