Oman elämäni DeChambeau - Golfpiste.com

31.12.–6.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Ilon sanomat

Oman elämäni DeChambeau

Jokunen viikko sitten monien penkkigolfareiden pitkäksi venynyt odotus palkittiin, kun televisiosta pärähti käyntiin yksi odotetuimmista golfturnauksista – US Open. Itsekin villiinnyin seuraamaan kisaa sekä minut että lähipiirini yllättäneellä intensiteetillä ja hartaudella.

Tehdään yksi asia heti selväksi: en seuraa huippugolfia aktiivisesti, enkä ole vuosiin katsonut ainuttakaan golfturnauksesta taltioitua lähetystä. En siis voi parhaalla tahdollanikaan sanoa olevani huippugolfin asiantuntija.

Nyt kuitenkin tapitin silmät suurina televisiota kaikkina neljänä kilpailupäivänä, eli yhteensä liki 30 lähetystuntia. Imin itseeni vaikutteita, ihaillen ja analysoiden kuin parempikin golftietäjä. Upea peliareena, turnauksen maine erityisen haasteellisena kilpailuna ja koko golfmaailmaa jo hetken varpaillaan pidellyt Bryson DeChambeau saivat minut hykertelemään. Ja jos minä olin kilpailun jälkeen myyty, niin pohdinpa vain, kuinka moni intohimoinen juniori kävi viikonlopun jälkeen täydentämässä lippisvalikoimaansa uudella Hogan capilla.

Bryson DeChambeau on golfin uusi suunta – eihän siitä mihinkään pääse. Tieteeseen perustuvat laskelmat, ennakkoluuloton asenne ja luotto omaan originaaliin pelistrategiaan toivat tänä vuonna voiton ja uuden sulan DeChambeaun tavaramerkiksi nousseeseen hattuun.

Ensimmäisten kierrosten aikana selostajat ihmettelivät toistuvasti DeChambeaun valintaa pelata tiiboksista ulos aggressiivisesti. Selostajien näkemys oli, että vaikeaksi viriteyllä Winged Footin kentällä tulisi hinnalla millä hyvänsä pysyä väylällä. Epäuskoinen hymistely alkoi kuitenkin kilpailun edetessä vaihtua varovaiseen ihailuun.

Elämässä pitää uskaltaa olla sopivasti kapinallinen.

DeChambeaun näkemys golfista on yksikertainen: lyö niin pitkälle kuin mahdollista. Tiedemies on vienyt laskelmansa käytäntöön hankkimalla koronaviruksen aiheuttaman kilpailutauon aikana lisää massaa ja lyöntinopeutta. Fyysisten ominaisuuksien kehittyminen lennättää palloa roimasti pidemmälle kuin kenelläkään muulla.

Koska imin lähetysten ajan itseeni DeChambeaumaista rohkeutta, päätin viedä oppimani ajatukset kentälle ja suoraan tiiboksiin. Pidemmälle, kovempaa, isommin! Uuden pelitaktiikan lanseerauksen jälkeen löysin palloni toki useammin karheikosta, mutta toisaalta myös lähempää viheriötä.

DeChambeau ei hänkään osunut massiivisen pitkillä avauslyönneillään väyliin ensimmäisinä kisapäivinä. Toisaalta se ei häntä edes haitannut, sillä Winged Footin kapeisiin väyliin ei osunut kovin moni muukaan. Erona muihin DeChambeaulla oli avauslyönnin jälkeen kädessään wedge, kun toiset heiluttelivat pitkiä rautoja.

Kierrostensa jälkeen DeChambeau kuitenkin suuntasi harjoittelemaan. Selostajien mukaan hän jatkoi lyöntinsä hiomista aina pimeän tuloon asti. Jälleen yksi DeChambeaumainen ominaisuus, jonka haluaisin kopioida: sinnikkyys, määrätietoisuus, omistautuneisuus. Golfkierros on suoritus, jota voi aina parantaa. Aina voi lyödä paremmin tai putata tarkemmin. Pyrkimys oman potentiaalin maksimaaliseen käyttöön on jotain, mitä tiedemieheltä sopiikin odottaa.

Siispä suuntasin ensimmäistä kertaa koko kesässä kierroksen jälkeen harjoitusgriinille. Jo useamman viikon ajan olin tuskaillut pelikierroksillani hukattuja birdiepaikkoja ja tuhrattuja mahdollisuuksia hyvään tulokseen. Oma harjoitussessioni ei kestänyt iltahämärään asti. Mutta se kasvatti itseluottamustani. Nähtäväksi jää millaiseen birdietulitukseen Pingini vielä syksyn peleissä intoutuukaan.

Bryson DeChambeau sai minutkin ajattelemaan golfia eri vinkkelistä. Oman kuplan ulkopuolelle astuminen tekee hyvää, eikä sen tarvitse rajoittua vain golfiin. Seuraan ihaillen, vaikuttuneena ja uteliaana sitä, että joku haastaa perinteiset ja totutut toimintamallit. Elämässä pitää uskaltaa olla sopivasti kapinallinen. Itsekin laitoin tänään DeChambeaun innoittamana mustaa kynsilakkaa sovinnaisen vaalean sävyn sijaan.

Lue seuraavaksi: Kun pelaamisesta tuli makaronilaatikkoa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)