Kiira Riihijärvi ja Sami Välimäki ovat todenneet olevansa voittajatyyppejä – henkisesti valmiita siihen, että oma nimi komeilee tuloslistan kärkipaikoilla. Tämän väitteen he ovat myös pelisuorituksillaan todistaneet. Heti ammattilaisuransa kärkeen Välimäki voitti nuorimpana suomalaisena Euroopan kiertueen osakilpailun, ja Riihijärvi puolestaan on tottunut pelaamaan voitosta kovatasoisissa yliopistokilpailuissa Yhdysvalloissa. Mutta mitä tarkoittaa, että joku on voittajatyyppi?
Kaikki voittajatyypit eivät ole huippu-urheilijoita. Moni tunnistaa klubin vakiovoittajat, jotka kerta toisensa jälkeen putsaavat kisojen palkintopöydät tai tyhjentävät peliporukan skini-illoissa toisten lompakot. Usein mestistenkin kärkipaikoilla pyörii vuodesta toiseen tuttuja kestomenestyjiä, joiden pelivire tuntuu aina osuvan kohdilleen tärkeillä kierroksilla.
Voittajat eivät välttämättä lyö pisimpiä draiveja tai taituroi näyttävimpiä lobby -lyöntejä. Voittajatyypit osaavat kartoittaa riksit ja hyödyt ja tehdä analyysien pohjalta ratkaisuja, jotka eivät vie heitä ongelmiin. Kun päätökset esimerkiksi väylien avauslyönneistä on tehty etukäteen, voi pelaaja rauhassa luottaa suunnitelmaansa, ja välttää turhan riskinoton.
Muistan itse kilpailuja, joissa olen päässyt pelaamaan ammattilaispelaajien kanssa. Usein kisakierrosten jälkeen muistan ihmetelleeni sitä, että ammattilaisten peli ei näyttänytkään maagisen hienolta. Se ei ollut jatkuvaa ilotulistusta eikä täydellisyyttä hipovaa suorittamista. Se oli vain vakaata ja kontrolloitua – fiksuja valintoja, jotka johtivat siihen, että peli oli koko ajan hallussa. ”Drive for show, putt for dough”, pitkät drivet ovat näyttäviä, mutta lopulta leivän pöytään ja mitalin kaulaan tuo tylsä, mutta varma lähipeli.
Vaatii pokkaa ilmoittaa pitävänsä itseään voittajatyyppinä.
Se vaatii vankkumatonta luottoa omiin taitoihin ja kykyyn suoriutua minkälaisissa paineissa hyvänsä. Usein voittajatyyppi kuitenkin syttyy paineista ja saa puristettua itsestään parhaan irti juuri silloin, kun muilla alkavat puntit tutista. Voitosta pelaaminen onkin ultimaattinen paineensietotesti – jokainen voittokamppailussa ollut tietää tunteen, kun sydän hakkaa rinnassa ja grippi hikoaa. Silloin lyöntivalikoimasta löytyy joko yhtäkkisiä duffeja, toppeja ja tuplakosketuksia, joiden seurauksena panta kurkun ympärillä kiristyy entisestään, tai sitten paineet sytyttävät pelaajan hurmokseen, jossa pallo lentää 10 metriä pidemmälle ja reikä kasvaa silmissä ämpärin kokoiseksi.
Toisaalta voittajatyyppi ei myöskään hätkähdä epäonnistunutta suoritusta, eikä itseluottamus murene huonon suorituksen takia. Itsevarma voittajatyyppi hyväksyy sen tosiasian, että on epätodennäköistä, että kierroksen jokainen lyönti olisi ihanteellinen – huippulyöntikin voi osua sadettimen kanteen tai puttilinjalle lentää yhtäkkiä oksa. Voittajatyypit hallitsevat kuitenkin tunteensa, tilanteesta riippumatta. Etenkin kielteiset, mutta myös ylitse pursuavan iloiset tunteet olisi kierroksen aikana parempi käsitellä nopeasti ja siirtyä eteenpäin. Voittajatyypit eivät jää vellomaan pettymykseen, mutta eivät myöskään tyytyväisyyden tunteeseen.
Riihijärvi ja Välimäki ovat voittajatyyppejä niillä areenoilla, joilla he pelaavat. Voittajatyyppejä voi olla kuitenkin yhtä lailla myös muilla elämän areenoilla. Joku meistä on pistebogey -kisojen vankkumaton mestari, toinen tekee työkseen tiukkoja päätöksiä paineiden alla, ja kolmas hallitsee hermonsa voittajan tavoin perheen yhteisellä automatkalla. Kyse on vain siitä, että tunnistaa ja tunnustaa itsessään asuvan voittajatyypin. Jokainen meistä voi myös kehittää voittajatyypin ominaisuuksia itsessään. Fiksujen päätösten tekeminen, luottaminen omiin kykyihin ja sinnikäs yrittäminen ovat hyviä kohteita aloittaa. Ja seuraavan kerran ykköstiillä, päätä pelata kuin voittaja!
Lue seuraavaksi: 6 syytä, miksi golf on mielen hyvinvoinnin kannalta ylivoimainen harrastus