16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Yhdeksän reiän kierrokset kasvattavat suosiotaan – golfjärjestöt mielissään

Vajaat kierrokset ovat nousseet arvoon arvaamattomaan, kun golfin asema osana aktiivisten ihmisten arkea pyritään säilyttämään.

Huono omatunto. Se oli usein palkka vajaasta kierroksesta Talin maisemissa vielä 1970- ja 80-luvuilla. Jos hiemankin ruuhkaisella kierroksella uskalsi jättää leikin sikseen, oli varauduttava merkitseviin katseisiin klubilla kierroksen jälkeen.

Klubin kulttuuriin kuului, että vajaata kierrosta pelaavat olivat väistämisvelvollisia. Sama kohtalo oli myös kentälle uskaltautuneilla junioreilla, jotka vähän väliä joutuivat pälyilemään taakseen, ettei lähestymässä vain olisi ohitustilaisuutta kärkkyviä täysivaltaisia jäseniä. 

Ajat ovat muuttuneet, ja suhtautuminen vajaata kierroksia pelaaviin on kääntynyt päälaelleen. R&A, USGA ja muut tahot ovat jo vuosia kampanjoineet vajaiden kierrosten puolesta. Niiden kun katsotaan olevan yksi parhaiten toimivista lääkkeistä yhä kiireisemmäksi käynyttä elämänrytmiä ja työikäisten ihmisten ajankäytöllisiä haasteita vastaan.

Talissakin on astuttu uudelle vuosituhannelle.

”Mahdollisuus lähes lukemattomiin reikäyhdistelmiin on Talissa jäsenen etuoikeus”, sanoo golftoimintaa Helsingin Golklubilla johtava Lauri Gulin. 

”Itse pelaan usein viisi reikää kahdella pallolla. Jotkut tulevat seiskan jälkeen päätösreiälle, jotkut ysiltä kuudelletoista tai jatkavat kolmentoista kautta neljälletoista. Reikämäärä voi viiden rinnalla olla luontevasti esimerkiksi kahdeksan, kymmenen, yksitoista tai kaksitoista. Aika harva kenttä pystyy tarjoamaan vastaavan määrän erilaisia vaihtoehtoja.”

Vajaat kierrokset lyövät läpi globaalisti

R&A julkaisi alkuviikosta raportin, jossa käytiin läpi tilastoja yhdeksän reiän kierrosten lisääntyneestä suosiosta. Mukana oli myös video, jossa monet golfammattilaiset puhuivat vajaiden kierrosten puolesta.

Raportin mukaan Englannissa kirjattujen yhdeksän reiän kilpailukierrosten määrä on kasvanut 50 prosentilla vuodesta 2014 vuoteen 2017. Irlannissa kasvu on ollut vielä huomattavasti nopeampaa, vaikka absoluuttiset määrät ovat toistaiseksi selvästi pienempiä. Suunta on sama esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa. 

Kanadassa pelattiin 2007 noin 278 000 yhdeksän reiän tasoituskierrosta. Viime vuonna luku oli jo runsaat 732 000. Suomessakin ”ysien” suosio on voimakkaassa kasvussa. Yhdeksän reiän kierroksia myös tuotteistetaan monin eri tavoin. Erityisesti muutenkin vähän pelaavat valitsevat usein puolikkaan kierroksen täyden asemesta, kertovat Suomen Golfliiton kahden vuoden takaisen kyselytutkimuksen tulokset.

Monia etuja

Varhainen nousija pelaa yhdeksän reiän kierroksen ennen työpäivää aamun vasta sarastaessa. Puolikas kierros sopii hyvin myös päättämään päivän työkiireiden tai vaikkapa lasten harrastusten parissa vietetyn tovin jälkeen. Kesäyön rauhan laskeutuessa myöhäinen vajaa kierros hiljentyvällä kentällä voi olla myös väkevä luontoelämys.

Pelaajakommetit R&A:n videolla muistuttavat, että yhdeksän reikää jättää jälkeensä sopivasti pelaamisen nälkää ja että nuorimmatkin pelaajat jaksavat puolikkaalla kierroksella keskittyä loppuun asti.

USGA nostaa omassa Play9-kampanjassaan esiin monia yhdeksän reiän etuja:

  • Vie vähemmän aikaa.
  • Antaa aloittelijoille hyvän johdatuksen pelin saloihin.
  • Helpottaa koko perheen saamista kierrokselle mukaan.
  • Kelpaa nykyisin myös tasoituksen ylläpitoon (Suomessa tasoitusryhmään 2 asti).
  • Tarjoaa sopivan annoksen liikuntaa.
  • Antaa mahdollisuuden golftaitojen pelinomaiseen hiomiseen.
  • Tulee useissa tapauksissa täyttä kierrosta halvemmaksi.

R&A järjesti viime kesänä ensimmäisen klubigolfareille suunnatun 9 Hole Championshipin. Tänä kesänä kisaan on lähdössä jo tuhatmäärin pelaajia Isosta-Britanniasta ja Irlannista. Yksistään Skotlannissa mukana karsintakilpailuja järjestämässä on 170 golfseuraa. Porkkanana on pääsy Carnoustien Open-kentällä käytävään finaaliin, joka pelataan vain viikkoa ennen varsinaista major-tapahtumaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje