21.2.–28.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][10]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Verottaja muutti linjaustaan – vain yli 100 euron palkinnoista ilmoitettava

Golf- ja muista kilpailuista saatavat palkinnot on jatkossakin ilmoitettava verottajalle, mutta ilmoituksen alaraja nousee 100 euroon.

Suomen eduskunta ehti vielä ennen jouluvapaita tehdä pienen, mutta monelle urheilulajille ja tapahtumanjärjestäjälle merkittävän päätöksen liittyen verotukseen. Kun vuoden 2019 alusta lukien tapahtumanjärjestäjän on ollut pakko ilmoittaa verottajalle: ”Kaikki palkinnot… …ilman euromääräistä alarajaa”, on raja jatkossa 100 euroa.

Muutos saattaa tuntua pieneltä, mutta monessa tapauksessa sen vaikutukset ovat suuret. Esimerkiksi golfkilpailuissa saadut palkinnot, arvoltaan vain muutaman kymmenen euron arvoisetkin, on katsottu henkilön tuloksi ja niistä on siksi pitänyt verottajalle ilmoittaa. Ilmoitusvelvollisuus on ollut tapahtuman järjestäjällä.

Järjestäjän on täytynyt arvottaa palkinto, vaikkapa lippalakki tai golfhanska sen käypään arvoon, ja ilmoittaa arvo verottajalle. Verottaja on huomioinut palkinnon arvon sen saajan henkilökohtaisessa tuloverotuksessa.

Toki palkinnon saaja on voinut hakea tulonhankkimisvähennystä ilmoittamalla kulut OmaVero.fi -sivun kautta. Näin voi toimia jatkossakin. Tällöin kilpailun palkinnon arvosta voidaan verotuksesta vähentää suoraan kilpailuun kohdistuvat välittömät kustannukset, kuten osallistumismaksut sekä matka- ja majoituskulut. Vähennyksiä voi hakea riippumatta siitä, onko kyseessä ammattilais- tai amatöörikilpailu.

Verottajan lanseeraamaa uutta linjausta kohtaan on esitetty valtavasti hyvin aiheellista kritiikkiä. Jo maaliskuuhun 2019 mennessä verokarhun olikin jo pakko muuttaa linjaustaan siten, että se rajasi pois ilmoitusvelvollisuuden piiristä arvoltaan merkityksettömät palkinnot. Mitä ne sitten ovat, jäi edelleen tapahtuman järjestäjän harkinnan varaan, mutta ainakin niihin linjattiin kuuluvan mitalit ja pokaalit sekä erilaiset muut palkinnot, joilla ei myytäessä olisi verottajan peräänkuuluttamaa käypää arvoa.

Vielä maaliskuisen muutoksenkin jälkeen verotuskäytäntö on ollut omiaan vaikeuttamaan toimintaa monessa lajissa. Iltalehti kertoo omassa artikkelissaan mm. kalastus- ja keilailutapahtumien järjestämiseen liittyvistä ongelmista. Monesti ne järjestetään vapaaehtoisvoimin, eikä monillakaan ihmisillä ole ollut intoa käyttää vapaa-aikaansa verottajan lappujen täyttelemiseen ja byrokratian kiemuroiden opiskelemiseen.

Vapaaehtoiset ovat jättäneet toiminnan ja kilpailuiden järjestäminen on siten vaikeutunut entisestään. Järjestelmää voi pitää malliesimerkkinä siitä, miten huonosti valmisteltu lakiuudistus saattaa käytännössä iskeä kohteisiinsa ja saada aikaan ennakoimattomia seurauksia. Nyt verottaja sentään on ottamassa pieniä taka-askeleita.

Golfkilpailuiden kohdalla tilanne on ollut yhtä lailla haastava. Järjestäjät, myös golfseurat, ovat joutuneet ilmoittamaan palkinnoista verottajalle entistä huomattavasti hanakammin. Jatkossa tilanne sentään helpottuu, kun ilmoitusraja nousee 100 euroon.

Vain jos kilpailupalkinto on arvoltaan 100 euroa, se lasketaan saajalleen veronalaiseksi tuloksi ja se on ilmoitettava tulorekisteriin. Tällöin sen koko arvo, ei vain 100 euron ylittävä osa, lasketaan saajalleen tuloksi.

Lue seuraavaksi: Verokarhu marssii golfkilpailuihin – amatöörikisojen palkinnot verolle, älä unohda tulonhankkimisvähennyksiä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Bunkkeripete says:

    ”Kilpailun palkinnon arvosta voidaan vähentää suoraan kilpailuun kohdistuvat välittömät kustannukset”, kertoo juttu. Onko tämä taas muuttunut? Aiemmin ainakin vastuussa oleva veroviranomainen on kertonut haastattelussa, että vähentää voidaan kaikkien kilpailujen kustannukset eikä vain niiden kilpalujen, joista palkinto on tullut. Vähennysten yläraja on tietenkin saatujen palkintojen arvo eli kilpailukustannuksia ei voi vähentää muista tulolähteistä. Voisiko Golfliitto nyt pitävästi selvittää tämän asian, niin saataisiin konkreettista hyötyä jäsenmaksullemme. Golfliiton ko. asian aiemmat ohjeet ovat olleet ristiriidassa verottajalta saatujen tietojen kanssa.

    pjs says:

    Huomaa, että verovuonna saatujen kilpailupalkintojen arvon tulee olla yhteensä enintään 100 euroa. Jos sama taho, esimerkiksi seura, järjestää useita kilpailuja (kuten tyypillisesti viikkokilpailuja), näiden palkintojen yhteissumma saattaa hyvinkin nousta ainakin joillakin pelaajilla yli 100 euron, jolloin kaikki palkinnot on ilmoitettava.