23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Verokarhu marssii golfkilpailuihin – amatöörikisojen palkinnot verolle, älä unohda tulonhankkimisvähennyksiä

Golfkilpailuista saadut palkinnot luetaan jatkossa pelaajan henkilökohtaiseksi tuloksi, josta on ilmoitettava verottajalle. Ilmoituksesta vastaa kilpailun järjestäjä.

Amatööreille järjestetyistä golfkilpailuista voitetut tavarapalkinnot on jatkossa ilmoitettava verottajan tulorekisteriin. Tulorekisteri korvaa aiemmin käytössä olleet verottajan vuosi-ilmoitukset. Ilmoitusvelvollisuus ei kuitenkaan ole palkinnon saajalla, vaan kilpailun järjestäjällä. Ilmoitus on tehtävä viimeistään tapahtumaa seuraavan kuun viidentenä päivänä.

Aiemmin käytössä ollutta 100 euron alarajaa ei enää ole, vaan kaikki palkinnot – lukuun ottamatta arvoltaan merkityksettömiä palkintoja, kuten lippiksia ja pokaaleja tms. – ilmoitetaan tulorekisteriin arvottamalla ne niiden käypään arvoon.

Käypä arvo tarkoittaa summaa, joka tavarasta saataisiin, jos se myytäisiin välittömästi. Verohallinnon ohjeen mukaan palkinnolla on siis oltava rahallinen arvo ja ilmoittajan on harkittava, kasvattaako palkinto sen saajan varallisuutta.

Golfkilpailuista saadut palkinnot luetaan jatkossa pelaajan henkilökohtaiseksi tuloksi. Palkinnon saaja voi kuitenkin hakea tulonhankkimisvähennystä ilmoittamalla kulut OmaVero.fi -sivun kautta.

Palkinnon saajan tulee palkinnon vastaanottamisen yhteydessä muistaa täyttää palkinnonmaksulomake huolellisesti, säilyttää kulutositteet ja hakea kulunhankkimisvähennyksiä jälkikäteen OmaVero.fissä.

Lähtökohtaisesti kilpailun palkinnon arvosta voidaan verotuksesta vähentää suoraan kilpailuun kohdistuvat välittömät kustannukset, kuten osallistumismaksut sekä matka- ja majoituskulut. Vähennyksiä voi hakea riippumatta siitä, onko kyseessä ammattilais- tai amatöörikilpailu. Amatöörikilpailuissa tulonhankkimisvähennykset tulee tehdä palkinnon saajan lopullisessa verotuksessa. Palkinnon saajan tulee ilmoittaa vähennykset OmaVero.fin kautta lopulliseen verotukseen.

Golfliitto on koostanut verotuskäytönnöistä ohjeen, joka löytyy Golf.fi-sivustolta: Kilpailupalkintojen verotusohje 2019

OmaVero.fi -sivuston ohjeet tulonhankkimisvähennyksen hakemiseen.

Golfliitossa asiasta lisätietoa antaa talouspäällikkö Teemu Savolainen.

Kommentti: Kuka muu voittaa kuin isoveli?

Verottajan uusi linja lisää merkittävästi kilpailun järjestäjän sekä palkinnon voittajan velvollisuuksia. Lähtökohtaisesti palkinnon voittajalle palkinto on edelleen rahanarvoinen ja makea bonus kilpailusta, mutta saadakseen voitostaan maksimaalisen hyödyn hänen on muistettava hakea verottajalta tulonhankkimisvähennystä. Sitä ei kuitenkaan voi tehdä välittömästi palkinnon vastaanottamisen jälkeen, vaan vasta lopullisessa verotuksessa.

Jos tulonhankkimisvähennys jää hakematta, ei se maata merelle vie muutaman kympin tai parin sadan arvoisen palkinnon kohdalla, mutta arvokkaampien palkintojen, kuten matkojen, tapauksessa asialla on merkitystä.

Avainroolissa on arvottaminen käypään arvoon. Se jää ilmoittajan eli kilpailun järjestäjän vastuulle. Mitenköhän verottajalla riittää osaamista ja resursseja arvottamisen oikeellisuuden arvioimiseen ja valvontaan?

Pääosin golfkilpailuista saatavat palkinnot ovat taloudelliselta arvoltaan niin pieniä, että valtiollisen valvontakoneiston lonkeroiden ulottaminen niihin asti tuntuu hätävarjelun liioittelulta. Voittaja taitaa olla ainoastaan byrokratia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (12 kpl)

 • ripa58 says:

  Tämä tarkoittaa sitä, että en enää ota mahdollisia palkintoja vastaan ollenkaan, monasti niillä ei muutenkaan ole käyttöä, matkoja lukuunottamatta eikä aina niilläkään.

 • sissi says:

  Entä jos on kutsukilpailu, pitääkö ilmoittaa kaikki edut mitä saa? Esim. greenfee, aamiainen, lounas, kuuma sauna, kylmä kalja. Verottajalla on selvästi puutteita mistä voisi saada vielä verotettavaa. Taitaa verottajalla olla pallo omassa jalassa, nyhrätään pienten asioiden kanssa kun suuret ongelmat ovat esim. veroparatiiseissa.

 • Maunu Wirkkala says:

  Älytöntä!
  Kukaan amatöörigolfari ei tienaa golfpalkinnoilla.
  Kaikkien – myös verottajan – liilisi tietävän, että golfissa vain kuluu rahaa: mailat, varusteet, vuosimaksut, green-feet, kilpailumaksut, bensakulut jne. jne.
  Verottajan käytäntö tuottaa vain kustannuksia sekä seuroille, että verottajalle itselleen, mutta tuskin lainkaan lisää verotuloja.
  Mitä järkeä tällaisessa systeemissä on, jos kulut ovat suuremmat kuin tulot?
  Yksi tippa lisää valtion tulovajeen kasvattamiseen!
  Missä on järki?

 • lgt says:

  Verottajan järki on p-rs–ssä.
  Älkämme ottako ainuttakaan palkinotoa vastaan,
  seura voi lähettäkää ne yhdessä paketissa suoraan verottajalle niin ne voi myydä niitä
  ja tienata. Kyllä Suomi on hullujen maa.

 • HessuVee says:

  Saako verottajalta palautusta jos 500 €:n voiton hankkimiseen on kulunut 10 tusinaa ProVeetä arvoltaan 650 €? #tulonhankkimisvähennys #ihanhullua

 • PS says:

  Tästä olisi kiva saada asiaan liittyvät perustelut verottajan puolelta. Isommissa palkinnoissa kuten matkat asian ymmärrän, mutta kyllä alle 100e linjan olisi voinut klubikisoissa pitää. Olisiko toimituksella mahdollista tehdä haastattelupyyntöä asian tiimoilta verottajalle?

 • Aki 1 says:

  Olisi hauskaa tietää miten verottaja suhtautuu esimerkiksi, kerran kesässä voitettuun lehtipuhaltimeen arvo 150€, kun ei ole omaa pihaa? Voiko silloin vähentää kaikki vuoden aikana tehdyt harjoituskierrokset, pallot, matkat, jäsenmaksut ja kilpailumaksut ym. Ovathan nämä kaikki pelitaidon hankkimiseen tarpeen jotta tällaisen palkinnon on voinut voittaa. Koska nämä ovat ”tulonhankkimiseen” tarvittavia toimenpiteitä. saako nämä kaikki sitten myös vähentää muusta tuloverotuksesta?
  Yt. Aki

 • Jusa1st says:

  Niin siis kuka ilmoituksen tekee Omaveroon?Ilmoituksen tekee ilmeisesti seura tai kilpailun järjestäjä tms. Ei pelaaja joka on saanut palkinnon. Itselläni ei ole oman seurani procura tai ole valtuutettu asioimaan seurani puolesta oma verossa. Jutun sävystä ja asiajaottelusta voisi luulla että on tulipalo jossain menossa.

 • Utelias says:

  Tämä on tuloksena Suomen Golfliiton vuosien aikana surkeasti hoidetusta tiedottamisesta ja toiminnan ohjauksesta sekä oikeasta mielikuvasta. Verottaja ei voi tietää, eikä ymmärtää, miten suuret tai pienet rahat suomalaisessa golfissa ja kilpailuissa voi liikkua. Nämä suuren maailman miljardimiehet ja yksi suomalainen miljonääri ovat se mitä heillä on tiedossa. Lisäksi verottajan tietoja vääristävät golfliiton ministerien tasoiset palkat. Arvoisat päälliköt; antakaa lajista oikea kuva, niin kansalaisille kuin myös verottajalle. Se on golfliiton tehtävä ei omien lompakoiden kasvattaminen.

 • OikeaJuuso says:

  Tämä Verottajan liike tuntuu oikealta, kun pohtii sitä mielenpahan määrää, jota händärihuijarit aiheuttivat meille rehellisille amatöörituuppareille lentelemällä etelään huijaritasoituksillaan kisoja voittaen scramblessä jne tasoitussysteemin tavoittamattomissa.

  Kuten intissä jo opittiin, asioiden korjaaminen yhden sössiessä – kaikkia rangaistaen – on se halpoin malli. Tosin se ei johda kuin valituksiin kasarmialuueen ja diktaattorialueiden ulkopuolella.

  Mielestäni on ihan oikein, että homma ns tervehtyy. Etelään ei siis enää lennellä ilmaiseksi niin vain omaa händäriä tarkoituksellisesti tuunaamalla. Samalla tosin moni rehellinen menettää kiinnostuksen kisailuun ja ehkä lajiin. Ei siis amatöörikisoja palkinnoilla enää jatkossa. Ei se minua haittaa, ehkä virkaiältään nuoria vauhdilla kehittyviä rehellisiä golfareita se voi haitata.

  Terkkuja muuten Nurmijärvigolfin kapteenille vm. 1996. Voitin klubikisan (rehellisesti) 48 pst suorituksella ensimmäisenä pelikautenani ja ehkä 2. kisassa. Ei ollut kovin kivaa kuunnella pikkunousuhumalaisen kapean kapasiteetin kapun huutoja ”händärijuijari”, noutaessani matkapalkintoani. Saman seuran jäsen olin kuitenkin silloin.

 • xpro says:

  Se, että yhteiskunnan varoja käytetään tällaiseen toimintaan on lähes rikollista. Ei ole taloudellisesti ja/ tai älyllisesti perusteltavaa, että voimavaroja käytetään tähän. Mutta niin kauan kun annamme kohdella itseämme hallintoalamaisina ja verotuskohteina, tulee tämä meininki jatkumaan. Vastenmielistä ja samalla vähämielistä.