18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kulloo aktivoi osakkaitaan

Kulloon kenttä on saanut vuosien varrella aiheesta kehuja keskimäärin erinomaisesta kunnostaan.

Kulloon

Kulloon golfkeskusta markkinoitiin sen perustamisen ja ensimmäisen kentän rakentamisen aikoihin 2000-luvun alussa 36-reikäisenä luksuskohteena jossa osakkaat ja heidän vieraansa pelaavat ensiluokkaisten palveluiden ympäröimäinä. Jan Sederholmin kenttä Itäisellä Uudellamaalla sai jo ensimmäisinä vuosinaan kehuja hyvästä kunnostaan ja hyvästä kunnostaan. Maaston ja lay outin puolesta se menee hyvien peruskenttien luokkaan.

Minea Blomqvist oli Kulloon käyntikortti ja sopimuspelaaja, elokuussa 2004 hän pelasi British Openin jälkeen näytöspelin itseään Annika Sörenstamia vastaan. Taloudellisesti Kulloon yhtiöjärjestys piti sisällään miinan, joka on aiheuttanut ennakoimattomia ongelmia. Vain 416 osaketta on aktivoitu, loput lähinnä perustajaosakkaiden hallinnassa olevat makaavat passiivisina kassakaapeissa. Yritystilaisuudetkaan eivät ole vetäneet kiristyneen kilpailun johdosta budjettien mukaisesti.

Toiminta on näistä syistä johtuen ollut vuosikausia tappiollista, toisen kentän osalta lupaukset ja puheet ovat hiljentyneet. Kulloossa lähdettiin paikkaamaan taloutta ottamalla käyttöön huokeammat greenfeemaksut hiljaisina aikoina, tätä linjaa vedettiin neljän vuoden ajan. Kenttään kävi tutustumassa paljon vieraspelaajia, pelioikeuden vuokraajiksi, saati osakkeenomistajiksi heitä ei kuitenkaan toiveiden mukaisesti saatu.

Kulloo velkaantui, ja osakkaiden välillä käytiin riitaa siitä, ovatko velat vain aktivoitujen vai kaikkien osakkaiden maksettavia. Nämä torat on nyt sovittu, osa veloista maksettu pois ja toiminnassa otettu uusi suunta.

”Se suunta on oikeastaan hyvin pitkälti alkuperäisen tavoitteen mukainen. Tavoitteemme on, että osakkaat ja heidän vieraansa ovat ensisijaisia käyttäjiämme, muita otetaan kentälle tilanteen mukaan”, valottaa toimitusjohtaja Antti Hiltunen.

Kompassia oikaistiin jo vuodelle 2010. Keskiviikot olivat varattuja vain osakkaille, samoin viikonlopun aamupäivät sekä perjantai-iltapäivät.

”Terästämme tätä linjausta muutenkin. Huippuluokkaisen rangemme käyttö on veloituksetonta, kaikissa palveluissa osakkailla on omat hintansa ja etuoikeutensa”, Hiltunen jatkaa.

Tavoite on kunnianhimoinen, saada aktivoitua noin 200 osaketta passiivista vuokraamalla ne ulos hintaan 1350 euroa. Vastike on verraten korkea, 1080, joten matkaa maaliin on paljon. ”Naapurissa” Vuosaaren kentällä pelioikeudet käyvät varsin hyvin kaupaksi 1190 euron hintaan, Itä-Uudenmaan kentilä pääkaupungista poispäin ajettaessa hinta on tähän asti laskenut radikaalisti. Kulloossa on ollut hyvin vaikeaa saada osakettaan vuokrattua eteenpäin.

Nyt kentällä haetaan ”faceliftingiä” vahvoilla eduilla.

PGA:n

”Pitkässä juoksussa meille on tärkeää saada osakkeita aktivoitua, jolloin talouden pitäminen helpottuu ja osakkeen arvo nousee takaisin sille tasolle jolla sen pitäisi olla” Hiltunen muistuttaa ja maistelee puheessaan tälle hinnaksi 10.000 euroa.

Valittu tie on varmasti perusteltu, vastiketta maksavien osakkaiden määrä on Kulloossa taloudenpidon kannalta kynnyskysymys. Hieman yli 400 maksavaa osaketta ei anna toimivalle yhtälölle pohjaa.

”Saimme jo vuonna 2010 osakkaiden ja pelioikeuksien haltijoiden kierrosmäärän kasvamaan 170 prosenttia. Uskon tämän kasvun jatkuvan edelleen. Hintaa voi ja pitää perustella nimenomaan laadullisin kriteerein. Kulloo halua olla palveluiden tuottajana osakkailleen hyvin eksklusiivinen kohde. Täällä on tilaa ja puitteet kunnossa, sellaista pelaajakuntaa jotka ostavat nämä argumentit on markkinolla,” Hiltunen uskoo.

Greenfeepelaajia Kulloosta ei suinkaan haluta potkia pois.

”Suunnitelmat vieraspelaamisen osalta ovat olemassa. Tilaa on varmasti myös heille, hinta kelluu koko kauden ajan tilanteen mukaan.Neljän vuoden ajan täällä on käynyt paljon vieraspelaajia hyväkuntoisela kentällä. Uskomme nyt osan heistä tarttuvan syöttiin ja ottavan Kulloon kotikentäkseen”.

Itä-Uudenmaan kentät nousivat kansalliseen julkisuuteen porvoolaisessa kahvilassa pidetyn kokouksen ja sen kuuluisan pöytärkirjan vuoksi. Tämän mukaan taloudelinen tilanne on alueen kentillä keskimäärin vakava ja ”yhteisiä päätöksiä sekä toimenpiteitä ” tilanteen laukaisemiseksi tarvitaan. Hiltunen oli mukana kokouksessa ja hän pyysi tuoreeltaan monen muun osallistujan kanssa pöytäkirjan oikaisemista.

”Se oli valitettava episodi joka sai turhan suuret mittasuhteet. Minun käsitykseni on se, että tällä alueella meillä menee ihan ok. Haasteita on, mutta ne ovat omilla toimilla ratkaistavissa. Toki yhteistyötä saa ja pitääkin tehdä. Kenttien pitää profiloitua, ja löytää oma pelaajakuntansa. Me panostamme nyt vahvasti siihen, että osakkuuden arvo nousisi laadukkaiden palveluiden myötä”, Antti Hiltunen lopettaa.

Teemu Tyry

Kulloo, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje