11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfarit jäävät jämäsijoille tutkittaessa suomalaisten urheilijoiden valovoimaa ja brändiarvoa

Suomen valovoimaisin urheilijabrändi Valtteri Bottas luottaa rohkeasti kalapuikkoviiksien ja mulletin vetovoimaan. Kuva: Getty Images

100 parhaan joukkoon mahtuu Suomessa vain kaksi golfaria.

Suomen valovoimaisin ja markkinoitavin urheilija on F1-kuski Valtteri Bottas. Listan kakkonen on Lauri Markkanen ja kolmonen Kalle Rovanperä. Kovia ovat muutkin kärkikymmenikön nimet: Wilma Murto, Teemu Pukki, Kerttu Niskanen, Lukas Hradecky, Patrik Laine, Iivo Niskanen ja Robert Taylor.

Mutta kuinka korkealle nousee listan valovoimaisin golfari, Sami Välimäki? Ei kovinkaan korkealle, Välimäen sijoitus on 60:s. Nosteessa Välimäki kuitenkin on, viime vuonna hän ylsi listalla sijalle 92.

Vertailukohtia voi hakea Välimäen yläpuolella sijoilla 58 ja 59 olevista nimistä Jere Urosesta ja Linda Sällströmistä. Taakse, sijoille 61 ja 62 taas jäivät Natalia Bartholdi ja Enni Rukajärvi.

Sadan parhaan joukkoon ei mahdu Välimäen lisäksi golftähdistämme kuin Matilda Castren. Hän on sijalla 75, kun viime vuonna sijoitus oli 66:s.

Lista perustuu urheilijoiden yhteistyökumppanuuksiin ja markkinointiin erikoistuneen 10.teamin kokoaman asiantuntijaraadin arvioihin. Koko listan löydät tästä.

Raadissa vaikuttavat urheilijoiden yhteistyökumppanuuksiin ja markkinointiin erikoistuneen 10.teamin edustajien lisäksi ex-yleisurheilija ja Yle Urheilun toimittaja Noora Toivio sekä luovan markkinointitoimisto Trootin toimitusjohtaja Joona Haatainen.

Siinä missä listan ykkösellä Valtteri Bottaksella on reilut 4,1 miljoonaa seuraajaa, on Välimäellä seuraajia noin 18 000.

Listan pisteytys pohjautuu brändäämisen ja markkinoinnin kannalta olennaisiin mittareihin, kuten aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa, yleisön kokoon ja aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa, urheilijan sekä urheilulajin näkyvyyteen mediassa.  Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota myös urheilijan brändin vahvuuteen, urheilijan huomioarvoon ja vaikutusvaltaan, yhteistyökumppanuuksiin ja tuotetun sisällön laatuun.

Golfareiden sijoitus listalla kertoo hyvin siitä, etteivät lajin ykköstähtien brändit ole kovin teräviä tai valovoimaisia. Toki kyse on osaltaan siitä, ettei golf Suomessa tai edes maailmalla yllä suosiossa sellaisten globaalien jättiläisten, kuten F1:n, jalkapallon, koripallon tai tenniksen tasolle.

Arvostelussa painoarvoa annetaan paljon sille, miten aktiivisia urheilijat – tai heidän brändinsä – ovat sosiaalisessa mediassa, jonka merkitys on kasvanut jatkuvasti. Siinä missä listan ykkösellä Valtteri Bottaksella on reilut 4,1 miljoonaa ja Lauri Markkasellakin 0,45 miljoonaa seuraajaa, on Välimäellä seuraajia noin 18 000 eikä Castreninkaan yleisö yllä kuin karvan yli 23 000 silmäparin.

Kaikkia urheilijoita brändin rakentaminen ei sanottavammin kiinnosta, mutta jos tahtoa siihen on, helpoin tie kulkee sosiaalisen median kautta – unohtamatta olennaista, eli menestystä urheilussa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)