Kysyimme Suomen LET-pelaajilta, mitä mieltä he ovat kiertueen saudisponsorista, jota vastaan naisfutarit äänekkäästi nousivat - Golfpiste.com

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista

12.11.–19.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[7][1]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Kysyimme Suomen LET-pelaajilta, mitä mieltä he ovat kiertueen saudisponsorista, jota vastaan naisfutarit äänekkäästi nousivat

Charley Hull juhli voittoa loka–marraskuun vaihteessa pelatussa Riadin LET-kilpailussa. Kuva: LET

FIFA:n yhteistyösopimus Aramco Saudin kanssa sai naisfutarit nousemaan vastarintaan. Sama yhtiö käyttää suurta vaikutusvaltaa LET:llä.

Joukko lajinsa parhaimmistoon lukeutuvia naisjalkapalloilijoita vaati syyskuun puolivälissä kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa perumaan sponsorisopimuksensa Saudi-Arabian valtion omistaman öljy-yhtiö Aramco Saudin kanssa. Vaatimus esitetiin Fifan puheenjohtajalle Gianni Infantinolle osoitetussa kirjeessä, joka julkaistiin samanaikaisesti valikoiduissa tiedotusvälineissä ympäri maailmaa.

Kirjeen allekirjoittajina on toistasataa jalkapalloilijaa, joiden joukossa on useita maajoukkuepelaajia myös Suomesta.

Fifa on solminut yhteystyökumppanuuden Aramcon, ei Saudi-Arabian valtion kanssa. Organisaatiot yhdistyvät kuitenkin toisiinsa lähes saumattomasti, sillä Aramco on käytännössä kokonaan valtio-omisteinen. Yleisessä tiedossa on, että Saudi-Arabia ajaa valtiollista agendaansa urheiluvaikuttamisen kautta. Se on sijoittanut valtavia summia useisiin lajeihin, kuten jalkapalloon, nyrkkeilyyn, tennikseen ja golfiin.

Usein saudit pyörittävät toimintaa valtiollisen sijoitusrahaston PIF:n (Public Investment Fund), joka omistaa mm. LIV Golfin, mutta golfissa Aramco on toinen avainpeluri.

Jalkapalloilijoiden kritiikin kärkenä on Saudi-Arabian surkea ihmisoikeustilanne sekä öljyntuotannon ympäristövaikutukset. Pelaajat muistuttavat räikeästä ristiriidasta joka syntyy, kun seksuaalivähemmistöihin kuuluvien jalkapalloilijoiden vaaditaan mainostavan Aramcoa, vaikka Saudi-Arabia on kriminalisoinut seksuaalivähemmistöt maassaan.

Naisten oikeudet ovat niin ikään Saudi-Arabiassa hyvin rajoitettuja. Viime vuosina on puhuttu edistyksestä, kun naisille on myönnetty oikeus opiskella, omistaa passi, matkustaa ja tehdä työtä. Liikutaan siis perusasioiden äärellä ja matkaa edes jonkinasteiseen tasa-arvoon on valovuosi.

”Saudi-Arabiassa on todella ongelmallinen ihmisoikeustilanne, mitä tulee sananvapauteen, naisten asemaan ja seksuaalivähemmistöjen asemaan. Minusta se on todella kummallinen yhdistelmä, että Saudi Aramco sponsoroi naisten jalkapalloturnausta. Minusta se haiskahtaa urheilupesulle”, kirjeen allekirjoittanut Linda Sällström lausuu Helsingin Sanomien artikkelissa. HS kirjoitti aiheesta ensimmäisenä Suomessa.

Fifaa myös julistaa taistelevansa ilmastonmuutosta vastaan. Kuten kirjeessä muistutetaan, ristiriita Aramcon yhteistyösopimuksen ja ilmastotavoitteiden kanssa on valtava. Aramco Saudi on maailman suurin valtio-omisteinen öljy-yhtiö, joka lobbaa aktiivisesti ilmastotoimia vastaan. Aramco tuottaa kasvihuonepäästöjä enemmän kuin yksikään toinen yritys maailmassa, ja sen osuus maailman kokonaispäästöistä liikkuu 4–5 prosentin välillä.

Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen parhaan maalintekijän mielestä Fifa on tehnyt sopimuksensa puhtaasti raha edellä. Silloin mennään Sällströmin mukaan ”pahasti metsään”.

Aramcon ote Ladies Europen Tourista on rautainen

Ladies European Tourista saudeilla on vahva ote Aramcon – siis rahan – kautta. Aramco on kiertueen merkittävin yksittäinen sponsori. Aramco Team Series -kisojen yhteenlaskettu palkintopotti kaudella 2024 on kymmenen miljoonaa dollaria. Se on lähes kolmasosa koko kiertueen palkintorahoista kuluvalla kaudella. LET:n taloudellinen tilanne on jo pitkään ollut niin heikko, että ilman saudirahoja sen taloudellinen tilanne olisi huomattavasti heikompi, eikä se siksi ole pystynyt sanomaan ei. Samalla puheet ihmisoikeuksista ja ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ovat loistaneet poissaolollaan.

PIF on näkyvästi esillä Aramcon nimikkokisan taustavoimana. Molemmat organisaatiot ovat Saudi-Arabian valtion suorassa hallinnassa. Kuva: LET

Otteen rautaisuudesta kertoo se, että kun pitkään haikailtu yhdistyminen LPGA:n kanssa alkoi näyttää mahdolliselta, muutti LET viime hetkellä suuntaa. Sitä se ei olisi tehnyt jos vaihtoehtoja olisi ollut.

Ladies European Tourin ja LPGA Tourin yhteistyötä on pyritty syventämään vuosia. Tammikuussa neuvottelut kuitenkin katkesivat. Useiden lähteiden mukaan taustalla vaikuttivat saudit, jotka alkoivat pelätä vaikutusvaltansa LET:llä murenevan, jos yhteistyö LPGA:n kanssa syvenisi. Sittemmin neuvottelupöytään on palattu.

Mitä sanovat LET:n suomalaiset?

Naisjalkapalloilijoihin verrattuna golfareilla on huomattavan vähän liikkumatilaa, sillä jalkapallon rahoituspohja on leveämpi ja taloudellinen tilanne vakaampi kuin golfin. Ladies Europen Tour on työpaikka parille sadalle pelaajalle. Määrä vastaa ehkä kahdeksaa jalkapallojoukkuetta. Jalkapallossa työnantajien määrä on moninkertainen golfiin verrattuna. Jalkapalloilijat myös osoittivat kritiikkinsä lajiliitolle, ei yksittäiselle sarjalle, johon LET rinnastuisi.

Pelaajia ei voi syyllistää siitä, millaista politiikkaa Saudi-Arabia tekee. Ei kuitenkaan voida ajatella niinkään, ettei vaikeneminen tarkoittaisi mitään. Vaikeneminen on täynnä merkityksiä.

Syyllistämättä yksittäisiä urheilijoita tai ajattelematta kenties naivistikin, että yksittäinen urheilija voisi ulostulollaan muuttaa jotain, on todettava, että urheilijoillakin on vastuuta. Jos kukaan ei reagoi tai sano mitään, se vähintäänkin tarkoittaa, että arvot ovat kaupan ja että rahoittaja saa toimia, miten haluaa, vaikka se rikkoisi niitä sääntöjä ja sopimuksia vastaan, joista esimerkiksi YK:ssä on yhteisesti päätetty.

Mutta mitä aiheesta ajattelevat Suomen kärkipelaajat? Kysyimme asiaa Noora Komulaiselta, Tiia Koivistolta, Sanna Nuutiselta ja Ursula Wikströmiltä.

”Mielestäni tällaiset kysymykset kuuluvat ja ne pitää ratkaista valtiollisella tasolla poliittisten päättäjien toimesta. Yksittäisellä urheilijalla ei ole vaikutusmahdollisuutta mahdollisiin globaaleihin epäkohtiin. Keskityn golfissa vain tekemään työni mahdollisimman hyvin”, Tiia Koivisto sanoo.

Noora Komulainen on samoilla linjoilla.

”Tourin pelaajana en pysty vaikuttamaan tourin yhteistyökumppaneihin. Mulle se on työ ja työpaikka. Menen sinne, missä kisoja järjestetään. Luotan, että tour haluaa luotettavia ja vastuullisia yhteistyökumppaneita. Olen urheilija, en poliitikko”, hän pohtii.

”Olen urheilija ja urheilu on minulle työ, jolla ansaitsen elantoni. Joudun vuosittain ansaitsemaan pelisuorituksillani seuraavan vuoden työpaikan. Pelaan LET-kiertuetta ja itse en pysty päättämään, missä kiertueen kisoja pelataan. Uskon ja toivon, että LET kiertueena pelaa kisoissa, jotka tukevat LET:in ja urheilun arvoja”, Ursula Wikström näkee.

”Toivon, että omalla esimerkillä inspiroin ihmisiä ja varsinkin naisia urheilun pariin. Urheilu on kuitenkin yleisesti ottaen maailmaa ja ihmisiä yhdistävä asia. Mikään maa tai yritys ei varmastikaan ole täydellinen, mutta itse toivon, uskon ja luotan, että heillä kaikilla on halu vilpittömästi parantaa asioita. Jostain on aina aloitettava”, Wikström sanoo.

Sanna Nuutinen kommentoi kysymyspatteristoa lyhytsanaisemmin.

”Sen verran haluan noihin kysymyksiin vastata, että pelaajien keskuudessa ei juuri puhuta poliittisista aiheista.”

Pelaajat ovat puun ja kuoren välissä. Julkisesti yksikään LET-pelaaja, meillä tai muualla, ei ole saudikytköksiä selkeästi kritisoinut.

Artikkelia päivitetty 11.11.

Lue seuraavaksi: Saudirahaa lisää LET:lle – Aramco Team Series -kisat pelataan New Yorkissa, Lontoossa ja Singaporessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)