Mentiinkö Phoenix Openissa liian pitkälle, kun yleisön örvellys suututti jo tähtipelaajatkin? - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Mentiinkö Phoenix Openissa liian pitkälle, kun yleisön örvellys suututti jo tähtipelaajatkin?

PGA Tourin Phoenix Openissa eivät katsojat säästele äänijänteitään. Kuva: Getty Images

Turnausjohtaja Chance Cozby lupaili ensi vuoden kilpailuun isoja muutoksia.

Tämänvuotinen Phoenix Open herätti tavallista enemmän keskustelua. Ei siksi, että kilpailun avauskierroksella jaettiin TPC Scottsdalen kenttäennätystä tai siksi, että turnauksessa nähtiin ensimmäisen kerran suomalaisväriä. Viikonvaihteessa huomion keskipisteeksi nousi yleisön käytös, eikä suinkaan hyvässä mielessä.

Meno äityi villiksi etenkin lauantaina, jolloin kisajärjestäjät joutuivat estämään sisäänpääsyn kentälle noin kello 14 paikallista aikaa. Juhlinnan hillitsemiseksi myös alkoholin myynti oli keskeyttävä tilanteen rauhoittumiseksi.

”Karnevaali” on railakkaimmillaan kolmantena kisapäivänä, jolloin lehtereille sulloutuu noin 200 000 katsojaa. Näin valtavaan joukkoon mahtuu aina niitä, joille itse kilpailu on sivuseikka, mutta nyt homma riistäytyi käsistä tavallista räikeämmin.

Järjestysmiehet ja lainvalvojat joutuivat herättelemään ja poistamaan kisa-alueelta sammuneita katsojia. Osa hieman virkeimmistä hyödynsi sateen kastelemia pintoja ja keksi tehdä rinteistä mutaliukumäkiä.

Paikan päältä raportoitiin myös tappelunujakoista, ja päihtynyt nainen putosi 16. reiän katsomosta kuuden metrin korkeudesta loukkaantuen vakavasti. Jotkut olivat puolestaan nauttineet kyytipoikaa niin paljon, etteivät hallinneet enää virtsarakkoaan.

Mutta jos ihmisiä putoaa katsomosta ja yleisön seassa tapellaan, asialle pitäisi luultavasti tehdä jotain.

Edellä mainitut tapaukset eivät täytä golfin ykköskiertueen oletetun katsomokäyttäytymisen normeja. Kilpailijoiden kannalta sen sijaan ikävintä oli, että katsomoista kuului nyt tavallista enemmän mölyä ja huutelua myös silloin, kun pelaaja oli lyömässä palloaan.

Johnson poltti päreensä

Zach Johnson menetti perinpohjaisesti malttinsa suutaan pieksäneisiin katsojiin ja myös Billy Horschel ja Jordan Spieth joutuivat antamaan palautetta köysien toiselle puolelle.

Johnsonin mielestä Phoenix Openissa on rikottu sopivan katsomokäyttäytymisen raja siitä lähtien, kun hän on kiertueella pelannut. USA:n joukkueen kapteenina viime syksyn Ryder Cupissa toiminut Johnson liittyi PGA Tourille 2000-luvun alussa, joten hänellä perspektiiviä riittää.

”En tiedä, mihin kohtaan turnauksessa on vedetty raja yleisön suhteen. Mutta jos ihmisiä putoaa katsomosta ja yleisön seassa tapellaan, asialle pitäisi luultavasti tehdä jotain”, hän ihmetteli.

Kysymykseen, pelaatko myös ensi vuoden turnauksessa, Johnson vastasi tunteiden olevan sen verran pinnassa, että jos asia pitäisi nyt päättää, vastaus olisi luultavasti: ”en”.

Monet huippupelaajat sivuttavat Phoenix Openin ja esimerkiksi jatkuvasti paljon huutelua yleisön seasta Yhdysvalloissa kuuleva Rory McIlroy skippaa Scottsdalen kilpailun vuodesta toiseen automaattisesti.

Muutoksia luvassa

Golf Channel -kanavan Golf Today -ohjelman vieraana ollut Phoenix Openin turnausjohtaja Chance Cozby lupasi, että muutoksia on tulossa.

”Meillä on vuosi aikaa korjata tämä asia. Tulette näkemään täydellisen toiminnallisen muutoksen, ei pelkästään perjantain ja lauantain vaan koko kisaviikon osalta. Pelaajat ja fanimme eivät pidä siitä, mitä tapahtui lauantaina. Emme anna tämän tapahtua enää uudelleen.”

Jenkit voisivat ottaa mallia mistä tahansa DP World Tourin kilpailusta.

Kuten Johnson mainitsi, Phoenix Openissa on hänen läsnä ollessaan ollut aina rauhatonta. Yksi keskeinen asia, joka pelaajien mieltä entisestään kuormitti oli se, että monet joutuivat ZJ:n tavoin urakoimaan 54 reikää kahdessa päivässä. Silloin muuten rautahermoiset pelaajat ovat alttiimpia puuttumaan yleisön käytökseen.

Ongelma ei koske pelkästään Scottsdalen yleisöjuhlaa. Yhdysvalloissa on jo kauan raportoitu yleisön huonosta käytöksestä golfkilpailuissa siellä ja täällä. Jos tähän retkahtaneeseen katsomokulttuuriin halutaan täyskäännös, on Phoenix Openilla nyt tuhannen taalan paikka toimia muutoksessa suunnannäyttäjänä.

Mallia DP World Tourilta

Jenkit voisivat ottaa mallia mistä tahansa DP World Tourin kilpailusta. Vaikka DPWT:n turnausten lehtereille ei kokoonnu likimainkaan sellaisia yleisömääriä kuin Scottsdalessa, osoittavat läsnä olevat katsojat kunnioittavaa käytöstä kentällä olevia urheilijoita kohtaan.

Eikä tilannetta muuta sekään, että myös DPWT:n kisojen myyntipisteissä on alkoholia saatavana.

Phoenix Openissa on ollut parhaimmillaan yli 600 000 katsojaa turnausviikon aikana. Tämän upean ”golf-festivaalin” soisi jatkuvan, mutta yleisön osalta uudenlaisin pelisäännöin. Muutoksia tuskin saadaan aikaan muulla kuin karsimalla selvästi sisään otettavan yleisön määrää ja mahdollisesti supistamalla anniskelukapasiteettia.

Kilpailussa 41. sijan jakanut Sami Välimäki nautti Phoenix Openin ilmapiiristä, vaikka hänkään ei huonoa käytöstä hyvällä katsonut.

”Mun mielestä oli hieno festaritunnelma ja itse tykkäsin. Ei niin justiinsa, jos vähän buuattiin tai huudeltiin törkeyksiä. Mutta pitää osata nauraa välillä”, Välimäki sanoi.

Lue seuraavaksi: Sami Välimäellä Phoenix Openissa upea loppukiri: ”Mukava saada vähän onnistumisia”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)