Tasoitusjärjestelmään kolme merkittävää muutosta - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Tasoitusjärjestelmään kolme merkittävää muutosta

Kuva: Getty Images

Suurin muutos liittyy kenttien minipituuteen. Jatkossa yhä useampi par 3 -kenttäkin on tasoituskelpoinen.

Maailmanlaajuinen WHS-tasoitusjärjestelmä otetiin käyttöön alkuvuodesta 2020. Nyt, neljän vuoden käyttökokemusten perusteella järjestelmää päivitetään ensimmäistä kertaa.

WHS-tasoitus on nykyään 3,5 miljoonalla ihmisellä ja järjestelmään on jätetty jo noin sata miljoonaa tasoituskierrosta. Dataa on kertynyt niin paljon, että järjestelmän ylläpidosta vastaavat kattojärjestöt USGA ja R&A päättivät hienosäätää järjestelmää. Pelkästä nyanssitason piiperryksestä ei kuitenkaan ole kyse, vaan muutoksilla on todellista vaikutusta.

Ensimmäinen muutos liittyy vajaisiin pelikierroksiin. Jatkossa WHS-järjestelmä laskee edellisen vuoden tulostietojen perusteella jokaiselle tasoitusryhmälle odotusarvoisen tulokset pelaamatta jääneille rei’ille. Tätä tulosta sovelletaan pelaamatta jääneille rei’ille. Tähän asti pelaamatta jääneiden reikien tulos on ollut niin sanottu nettopar, eli tulos joka on pelaajan par tasoitus huomioiden. Jatkossa tulos on tasoitusryhmän keskimääräisen tuloksen mukainen, eikä automaattinen nettopar.

Järjestelmä myös huomioi jatkossa yhdeksän reiän kierrokset yhtä nopeasti kuin täydet 18-reiän kierroksetkin, eli päivittynyt tasoitus on nähtävissä heti seuraavan päivänä.

Toinen muutos liittyy golfkenttiin. Kun kentän minimimitta on tähän asti ollut 3000 jaardia eli 2743 metriä 18-reikäisellä kentällä ja 1500 jaardia eli 1371 metriä yhdeksänreikäisellä kentällä, ovat minimitat jatkossa puolet tästä, eli 1371 metriä 18-reikäisellä golfkentällä ja 685 metriä yhdeksänreikäisellä golfkentällä.

Muutos on erittäin olennainen siksi, jatkossa useimmat par 3 -kentät muuttuvat tasoituskelpoisiksi. Kädenkäänteessä tämä ei kuitenkaan tapahdu, sillä kentät on ensin niin sanotusti ”reitattava”, eli arvioitava, eli niille on luotava course rating ja slope rating. Suomessa on yli 50 par 3 -kenttää, eikä kaikkia todennäköisesti edes ehditä arvioida vuoden 2024 aikana.

Kolmas merkittävä muutos liittyy tasoituslaskennan peliolosuhdelaskentaan, josta käytetään lyhennettä PCC. Laskennassa huomioidaan kaikki kyseisellä kentällä kyseisenä päivänä pelatut tasoitustulokset, joiden pohjalta luodaan peliolosuhteet huomioiva tulos, johon jokaista tasoituskierrosta verrataan.

Tavoitteena on huomioida kentän viritys ja sääolosuhteet mahdollisimman hyvin. Jos keli on haastava ja viritys tiukka, voi esimerkiksi tasoituksella 15 pelaavien golfareiden tulos nousta kentällä tavallista korkeammaksi. Tämän WHS-järjestelmän algoritmit huomioivat laskiessaan tasoituskierroksen tuloksen.

PCC-tarkistusta on kuitenkin sovellettu tuloksiin hyvin niukasti, arviolta vain noin 5–10 % kierroksista. Jatkossa kynnystä madalletaan ja PCC-laskenta huomioidaan noin 10–15 % kierroksista.

Artikkeliin päivitetty yhdeksänreikäisen kentän mitta klo 9.05

Lue seuraavaksi: Tiedätkö, mitä course rating ja slope rating todella tarkoittavat?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)