Näkökulma: Golfkenttien olisi järkevää edistää ysien pelaamista – monestakin syystä - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Näkökulma

Näkökulma: Golfkenttien olisi järkevää edistää ysien pelaamista – monestakin syystä

Toimittaja Tarja Hurme on aina vannonut 18 reiän pelaamiseen nimiin. Nyt hän pitää puheenvuoron ysien puolesta.

Olen muutamalla viime kaudella pelannut poikkeuksellisen paljon puolikkaita kierroksia kotikentällä ja mökkipaikkakunnan ysireikäisellä kentällä.

Itsestäni riippumattomia syitä on muutamia: parhaan pelikaverin kävelyhaasteet sekä aikuisen pojan korona-aikaan uudelleen virinnyt golfharrastus.

Ysin jaksaa pelata huonommillakin seniorijaloilla ja silloinkin, kun harrastus käynnistyy uudelleen ja peli on vähän vielä hakusessa. Nuorenkin ihmisen jaloissa koko kierros voi tuntua liian rankalta, jos liikuntaharrasteet ovat olleet ihan muuta kuin pitkäkestoista kävelyä.

Kuuden tunnin pelireissu matkoineen tuntuu liian pitkältä.

Vaikka olen itse aina vannonut 18 reiän pelaamisen nimeen, olen alkanut viihtyä yseilläkin. Kaksi tuntia on helppo heittää peliin vaikka päivittäin. Tosin edelleen koen ysin haastavuudeksi sen, että pelirupeama on lyhyt eikä saa mahdollisuutta paikata alkupään huteja toisella puoliskolla.

Mutta silti: ysit kunniaan.

Jäimme äskettäisen ysipelin jälkeen pojan kanssa pohtimaan lyhyttä ja pitkää golfkierrosta. Sain häneltä, vähän alle kolmikymppiseltä, vahvistuksen ajatukselleni: nykyistä useampi nuori aikuinen saataisiin golfin harrastajiksi, ellei koko kierroksen pelaaminen veisi niin paljon aikaa.

Nuorilla aikuisilla on niin monta rautaa tulilla, että kuuden tunnin pelireissu matkoineen tuntuu liian pitkältä. Heissä on myös entistä enemmän niitä, jotka eivät yksityisautoile, eikä bussimatka bägin kanssa innosta.

Jos ysin pelatakseen kuitenkin lähtee liikkeelle, niin se tapahtuisi iloisemmalla mielellä, jos ysien hinnoittelu olisi nykyistä motivoivampaa.

Puolikkaan kierroksen hinta on enemmän kuin puolet

Nuorisohinnat loppuvat useimmiten 20–27 vuoden välillä, mutta nuorten aikuisten opiskelu usein jatkuu ja rahat ovat vähissä ainakin kolmikymppiseksi asti. Kympilläkin on merkitystä.

Puolikkaan kierroksen tavanomainen aikuishinta sesonkiaikaan näyttää olevan Suomen kentillä yleensä ainakin kympin verran enemmän kuin tasan puolet koko kierroksen hinnasta. Toki poikkeuksia on suuntaan ja toiseen.

Sama logiikka on nuorisohinnoissakin. Puolikkaan kierroksen hinta on enemmän kuin puolet koko hinnasta.

Jos haluamme, että kiireiset nuoret aikuiset aktivoituisivat golfaamaan, rimaa tulla ysille kannattaisi madaltaa myös green fee -hinnoittelun avulla.

Jos haluamme, että lapsiperheet jaksavat ja raaskivat golfata yhdessä, ysien suosiminen olisi järkevää niin ajankäytöllisesti kuin taloudellisestikin.

Ja lopuksi: jos haluamme tukea seniorien ja terveyssyistä jaksamattomien pelaamista mahdollisimman pitkään, ysit olisivat siihen oiva ratkaisu – ja nimenomaan aidosti puolihintaiset ysit. Asiaa edistäisivät myös puolikkaita kierroksia mahdollistavat edullisemmat pelikausimaksut ja golfautojen vuokrat.

Sama pätee tietysti ysireikäisiin kenttiin ja niiden hinnoitteluun.

Meillä on aika kortilla, rahat tiukassa ja joskus voimat ja jaksu vähissä.

Tulevaisuuden golfaamista ajatellen voisi olla myös järkevää panostaa huippuunsa viritettyihin täyspitkiin kilpakenttien ohella ennen muuta laadukkaisiin ja hyvien (myös julkisten) yhteyksien päässä oleviin ysireikäisiin kenttiin ja par 3 -kenttiin. Ne houkuttelisivat eri-ikäiset harrastajat lapsista ja nuorista aikuisista vanhoihin ja vaivaisiin asti matalalla kynnyksellä lajin pariin ja sen äärellä pysymiseen. Ja kyllä ne yseillä perheineen ahkeroivat lapsetkin lopulta päätyvät täysmittaisille kentille ja jopa kilpagolfin pariin.

Golfin historia on elitistinen, mutta nykyisyys aika lailla tavisharrastajien puuhaa. Meillä on aika kortilla, rahat tiukassa ja joskus voimat ja jaksu vähissä. Nämäkin näkökulmat kannattaa ottaa huomioon niiden, jotka lajin tulevaisuutta ja kenttiä suunnittelevat.

Lue seuraavaksi: Yhdeksän reiän kierrokset kasvattavat suosiotaan – golfjärjestöt mielissään

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (10 kpl)

    Pappa Tykki says:

    Pari kommenttia:
    1) Ysin täyden kierroksen puolikasta korkeampi hinta 18 reiän kentällä selittynee sillä, että sen toisen ysin myyminen on hankalaa ja siten ysi syö keskimäärin enemmän kuin täysi kierros kentän kapasiteetista. Kun ollaan kapasiteettirajoitteisessa tilanteessa (prime time ajat = ”eläkeläisten aamut”, iltapäivät, illat ja viikonloput) on luonnollista pyytää ysin pelaamisesta sen todellisen kapasiteettia kuluttavan vaikutuksen hinta.
    2) Itse en ole pelannut ysejä aiemmilla 37 kaudellani, koska siirtyminen koti-kenttä on vienyt suuntaansa 30-45 min. Tällöin ysin hyötysuhde jää alhaiseksi; 2 tuntia golfia ja 2 tuntia siirtymistä + kierroksen valmistelua. Nyt kun minulla on asunto golfkentän vieressä, ysit tuntuvat houkuttelevammilta.
    3) Taustoja paremmin tuntematta kuulostaa hieman yllättävältä, että täysi kierros fyysisenä suoritteena olisi vajaat kolmekymppiselle miehelle vaativahko. Senioreilla epäilemättä ennemmin tai myöhemmin jaksaminen tulee vastaan.

    Nahkamaila says:

    Noita reippaampia alennuksia tulee varmasti niille kentille miltä löytyy kapasiteettia myytäväksi. Nämä ovat yleensä sijainniltaan syrjässä, huonossa kunnossa tai muuten pelaajien epäsuosiossa.

    Pääkaupunkiseudun, Tampereen ja ilmeisesti myös Turun alueen kentät ovat piukassa tänäkin vuonna. Toisaalta 27 tai useamman reiän golfkentillä ysin hinnoittelu on ’reilumpaa’, kun ei tarvitse myydä puoleen hintaan 18 reiän kapasiteettia.

    Aktiiviselle pelaajalle 9 reiän kierros tuo monta kertaa onnistumisia kun ’jänne’ riittää ysin stintin, mutta peli ei välttämättä pysy kasassa koko 18 reiän kierrosta. Välillä pitkän työpäivän päätteeksi kori palloja rangella ja 3-4 reikääkin on ihan riittävä määrä golfia.

    J.J. says:

    Nopeat aamuysit yksin pelattuna ovat koko oman golfini perusta ja aivan loistava ratkaisu itselleni. Tuskin viitsisin/ehtisin koko lajia muuten edes harrastaa. Kotiseura on valittu sillä perusteella, että ysien pelaaminen on mahdollista.

    Juhani Malmberg says:

    Kyllä ysin pelaaminen ainakin minulle on ihan hyvä,se on kuin kävisi iltalenkillä

    pekkartg says:

    En ole koskaan ymmärtänyt kenttäyhtiöiden ja muiden businesslogiikkaa ”pakottamaan” 18 pelaamiseen.
    Esimerkki, iltaisin etuysi täynnä eikä pelaamaan pääse mutta takaysi loistaa tyhjyyttään.
    Muista tuossa aiemmin ollutkin puhetta.

    Kannattaisi hyödyntää nyt tämä menossa oleva Golfbuumi ja ottaa palaute vakavasti. Pelaajakunta myös ikääntyy kuten monilla kentillä nähty ja tämäkin iso ryhmä voisi jatkaa mielekästä pelaamista yseillä.

    Tänä kesänä nelisenkymmentä ysiä ja koetan jatkaa kauden loppuun samalla tavalla. Täysiä kierroksia olisi ollut käytännössä mahdoton pelata = harrastuksen loppuminen todennäköistä.
    Toisaalta, eipä sitten noiden osalta kukaan päässyt takaysille…

      KL1 says:

      Keimolassahan tämä on ratkaistu laittamalla ajanvaraus Kirkan kummallekin ysille erikseen. Toimii loistavasti ysejä pelaaville, mutta 18 reikää kiertäville on varsin kökkö ratkaisu, etenkin ruuhka-aikoina.

      Perinteinen golfkierros on 18 reikää ja yhden kentän yhtiöille olisi varmasti melkoinen haaste muuttaa 18-reikäinen kenttä kahdeksi 9-reikäiseksi. Maaseudulla homma voisi onnistuakin, koska lähistöllä asuvilla ei juuri vaihtoehtoja ole, mutta esimerkiksi pk-seudulla moinen muutos olisi kentän loppu.

    LauraD says:

    Ruotsissa on kymmenkunta 12-reikäistä kenttää. Peli onnistuu täydelläkin kentällä alle komen tunnin.

    GR says:

    No KL1:llä on aivan väärät tiedot Keimolan Kirkan pelaamisesta. Mutta kerrotaan nyt oikeat, joita yli 70 % osakkaista kannattaa. Arkipäivinä Kirkkaa pelataan vain ”palloränninä”, koska varaus pitää tehdä tiskiltä. Silloin pelaajat voivat varata myös toiselle ysille Kirkalle haluamansa jatkoajan. Wisegolfin systeemistä näkee kivasti, kuinka paljon on vapaita aikoja jäljellä, kun tulet klubille ja jos olisi ruuhkaa, niin käyt klubilla varaamassa ajan/ajat ennenkuin menet rangelle. Yleensä ei ole tarvetta, vaan rangelle ensin. Viikonloppuna Kirkalle pitää toki varata aika ysille erikseen, kun porukkaa on arkipäiviä enemmän, mutta silloinkin osakkaat voivat varata Kirkan toiselle ysille jatkon, jos tilaa on. Ja Saraksen voi varata perinteisti etukäteen. Osakkaat pari viikkoa etukäteen.

      KL1 says:

      Tunnen Kirkan systeemin, olen pelannut Keimolassa vuokrapelioikeudella kaksi kautta. Toinen oli ennen ”palloränniä” ja toinen sen tultua käyttöön. Jälkimmäisellä kaudella pelasimme 95-prosenttisesti Sarasta, koska emme halunneet pitää 15-40 minuutin taukoa ysien välillä.

      Otetaanpa esimerkki. Menet mukaan täyteen ryhmään ja varaat itsellesi jälkimmäisen ysin ajan 2h20 min ekan lähdön jälkeen, koska oletat ysin kestävän hieman yli 2 tuntia. Käykin niin, että ryhmä pelaa ysinsä 1h45min. Sitten menet äkkiä cädärin luo ja yrität saada varauksesi muutettua aiemmaksi. Näin tapahtuu:
      1) Et voi, koska kaikki lähdöt ovat täynnä
      2) Yhdelle on tilaa heti, mutta useammalle vasta 30 minuutin kuluttua. Hylkäät ryhmäsi ja liityt uuteen ryhmään.
      3) Tilaa on neljälle aika pian

      Vaihtoehto 3 oli hyvin harvinainen, vaihtoehto 2 oli todennäköisin. Siinä kun pelaat vaimosi kanssa, niin 30-40 minuutin odotus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, paitsi tietenkin kentän ollessa puolityhjä.

      Sennuthan tuosta tykkäävät ja heitä varten se on kehitetty, jottei aina tarvitse pelata sitä samaa etuysiä. Kerran kysyin eräältä sennulta eikö niiden ysien järjestystä voisi vaihtaa viikottain, kuten Keimolassa ruukattiin tehdä silloin, kun heillä oli 27 reikää. Sennu vastasi reippaasti, että ”ei, tämä on hyvä näin”. Kyseinen sennu pelasi vain ysejä, joten hänelle se oli hyvä ratkaisu. Vaimoni kanssa äänestimme jaloillamme.