Talvi pitää vielä kotimaan kenttiä tukevasti otteessaan.
Etelä-Suomen golfkentillä koettiin viime vuonna kaikkien aikojen ”jäätalvi”. Viheriöiden pinnalle muodostunut paksu jääkansi oli etenkin kylänurmikalle kohtalokas ja kaikilla siipeensä pahiten saaneilla kentillä griinit eivät kasvaneet kunnolla umpeen koko kauden aikana.
On selvää, että viime vuoden kaltainen kokemus on saanut monet kentät varuilleen. Kyselimme muutamalta eteläsuomalaiselta kentältä, miten talvehtiminen on niillä sujunut. Tämänhetkinen tilanne näyttää yleisesti ottaen vähintään kohtalaiselta tai ainakin huomattavasti paremmalta kuin vuosi sitten. Kriittiset viikot ovat kuitenkin vasta edessä.
Salossa pelattaneen kuukauden kuluttua
Kenttämestari Jari Erikäinen kertoo, että Salon kentän viheriöillä on paikoin homevaurioita, mutta hän uskoo tilanteen korjaantuvan tämän osalta nopeasti. Jäätä ei hänen mukaansa griineillä käytännössä ole.
”Tammikuussa poistimme kerran sohjoa viheriöiltä talkoilla, muuten ei ole tarvinnut kolailla. Viime vuonna tämä toimenpide tuli sitäkin tutummaksi, mutta siitä ei lopulta hyötyä ollut”, hän toteaa.
Salossa vallitsee usein leuto sää talvella, eikä kentälle kerry helposti samanlaista lumihankea kuin syvemmällä sisämaassa. Viheriöt ja lyöntipaikat ovat nytkin paljaina, eikä väylilläkään ole lunta kuin muutama sentti.
”Seuraavan kahden viikon sää on ratkaisevassa asemassa. Toivon lämpimiä päiviä ja niukasti yöpakkasia. Sitten voimme huokaista, kun olemme päässeet termiseen kevääseen ilman takaiskuja”, Erikäinen sanoo.
”Tämän kanssa täytyy elää jonkin aikaa jatkossakin.”
Salo Golfissa viheriöt kärsivät viime vuonna jääpoltteesta, jonka aiheuttamista vaurioista kentällä päästiin juhannuksen tienoolla eroon.
”Pääsimme oikeastaan aika vähällä moneen muuhun kenttään verrattuna.”
Kokonaan jääpoltteelta ei Salossa ole vältytty. Kentän kolmella viheriöllä on painaumia, joissa vesi makaa. Tämä on otollista maaperää talvivaurioille, mutta ongelmalle ei ole Erikäisen mukaan tehtävissä mitään ilman tuntuvia toimenpiteitä.
”Tämän kanssa täytyy elää jonkin aikaa jatkossakin. En usko, että meillä tullaan muutamaan vuoteen tekemään griiniremonttia”, Erikäinen pohtii.
Kenttämestari arvelee, että Salossa voisi päästä pelaamaan kuukauden kuluttua.
Nordcenterissä suotuisa talvi
”Kevät on meille liiketaloudellisesti tärkeää aikaa, jotta saamme tuottoja. Mutta jos meillä sattuisi olemaan, sanotaan vaikkapa kotimaan koko kauden tärkein kilpailu tänä vuonna, olisin siinä tapauksessa valmis pitämään kentän kiinni toukokuun puoliväliin saakka.”
Raaseporissa on ollut Nordcenter Golf & Country Clubin kenttämestarin Staffan Lundmarkin mielestä hyvä talvi. Jos lämpötila olisi ollut läpi lumettoman talven +5:ssä asteessa, olisi arvio kallistunut erinomaisen puolelle. Lunta kentällä on 10–20 senttiä, rantaväylillä hieman vähemmän. Jäätä on viheriöillä paikoin, mutta vain ohut kerros.
”Tänä keväänä kentälle voisi Lundmarkin ennustuksen mukaan päästä pari viikkoa aikaisemmin.”
”Lumihometta ei ole näkynyt, paitsi jonkin verran väylillä, joita torjuntaruiskutukset eivät kata”, hän kertoo.
Nordcenterissä oli viime keväänä isoja eroja vaativasta talvesta hyvin selvinneiden ja hieman huonommin talvehtineiden kylänurmikkaviheriöiden välillä. Joidenkin griinien osalta meni pitkälle kesäkuuhun, että tilanne normalisoitui.
”Viime talvesta ei ollut iloa edes kokemuksena. Ehkä sen verran kuitenkin, että ymmärsi, miten tärkeätä on satsata monivuotisiin ruoholajeihin.”
Lundmark toivoo, että lumi pysyisi kentällä sen aikaa, että päästäisiin kylmien öiden yli. Jos yöpakkaset alkavat painua kymmenen asteen toiselle puolelle, viheriöitä on ryhdyttävä suojaamaan harsoilla tai hiekkakattauksella.
Viime vuonna Nordcenterissä pelattiin vappuna, mutta tänä keväänä kentälle voisi Lundmarkin ennustuksen mukaan päästä pari viikkoa aikaisemmin.
Viipurissa viikko kerrallaan
Itä-Suomessa talven ote on vielä sen verran tiukka, että lähinnä kristallipallo antaisi kevään osalta parhaan vastauksen. Viipurin Golfin toimitusjohtaja Kari Kalin sanoo, että vuosi sitten Lappeenrannassa näytti samaan aikaan paremmalta kuin nyt.
”Nollan molemmin puolin sahaava lämpötila aiheuttaa huolta. Vielä ei ole merkkejä kasvitaudeista, mutta tarkkana saadaan olla ja tilannetta seurataan.”
”Talvehtimiseen liittyvät asiat ovat niin kenttäkohtaisia. Naapurista ei välttämättä kannata ottaa mallia.”
Hyvin talvehtinut Etelä-Saimaa-kenttä avattiin keväällä 2022 äitienpäivänä. Nyt ei VG:n huoltohallilta tai toimistosta lähdetä spekuloimaan avaamisajankohdalla.
”Sitä on ihan mahdotonta sanoa. Lunta on vielä 70 senttiä, vaikka olihan sitä viime vuonna enemmän. Ei tässä oikeastaan muuta voi kuin mennä päivä ja viikko kerrallaan”, Kalin toteaa.
Kesällä naisten EM-joukkuekisoja isännöivän Tawast Golfin kenttämestari Mika Uutelaa askarruttaa, mikä on sulaan maahan loppuvuodesta sataneen lumen vaikutus kokonaiskuvassa.
”Ongelmia voi tulla, joskin ne ovat toisenlaisia kuin vuonna 2022. Vähän odottavalla kannalla ollaan.”
Viheriöillä on paikoitellen muutama sentti jäätä ja lunta parikymmentä senttiä. Paavolankulmassa levitettiin hiekkaa kentälle pari viikkoa sitten, mikä nopeuttaa lumen sulamista ja kohentaa maapohjaa.
”Kollegoihin on tullut pidettyä yhteyttä, mutta nämä talvehtimiseen liittyvät asiat ovat niin kenttäkohtaisia. Naapurista ei välttämättä kannata ottaa mallia”, hän kertoo.
Lämmin kevät auttaisi kahden kentän kenttämestaria
Tawastin 17. viheriö on joka kevättalvi erityisen seurannan alla. Griini on aikoinaan rakennettu aivan Katumajärven rantaan, ja se jää usein tulvan alle. Kaupunki pienensi viereistä siltarumpua, mikä voi aiheuttaa viheriölle vielä isompia ongelmia. Se merkinnee keväisin pidempiaikaista talvigriinin käyttöä.
”Toivottavasti tulee lämmin kevät. Siitä olisi paljon apua. Kovat yöpakkaset saisivat jäädä pois”, Uutela sanoo.
Tawastista 85 kilometriä idempänä sijaitsevassa Lahden Golfissa ei tarvitse kenttämestari Harri Waldenin mielestä olla huolissaan − ainakaan toistaiseksi.
”Viime talvea huonompaa ei voi olla, joten se on tässä hyvä puoli. Lumi on ollut pitkään maassa, mikä hieman lisää tautiriskiä, mutta talven loppusuora yleensä ratkaisee. Se ei vielä takaa mitään, vaikka vähän jo vihreää väriä pilkahtaisi.”
”Viiden sentin lumikerroskin riittää antamaan suojaa sahaavan lämpötilan aiheuttamalta harmilta.”
Tästä kaudesta alkaen myös Vierumäen vastaavana kenttämestarina toimiva Walden nostaa isoimmaksi huoleksi plussan ja pakkasen välillä sahaavan lämpötilan. Vaikka lumi tarjoaa suojaa jäätymiseltä, hän toivoisi jo nopeampaa sulamista.
”Lumen poistaminen viheriöiltä on aina työläämpää, mitä pidempään se maassa pysyy. Viiden sentin lumikerroskin riittää antamaan suojaa sahaavan lämpötilan aiheuttamalta harmilta.”
Lahden Golfissa pelataan vuosittain suuria kierrosmääriä, ja kenttä on kovassa käytössä heti kun väylät avataan.
”Viime vuonna pelaamaan pääsi toukokuun alussa, mutta sillä ei ollut kentähoidollisesti merkitystä, kun griineillä ei kasvanut mikään. Heinäkuun lopussa saatiin viheriöt umpeen. Nyt jos kasvu lähtee nopeasti käyntiin, mielelläni hieman pitkittäisin viheriöiden avaamista. Täällä kuitenkin pelataan sellaiset 300 kierrosta päivässä”, Walden sanoo.
Lue seuraavaksi: Kylmä kevät viilensi golfintoa – golfareiden määrä laski ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen