26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Kylmä kevät viilensi golfintoa – golfareiden määrä laski ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen

Laskusta huolimatta golfin tunnusluvut selvästi pandemiaa edeltävän tason yläpuolella.

Suomen Golfliiton 134 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 154 338. Vuotta aiemmin jäsenmäärä oli ennätykselliset 157 175. Golfin harrastajia on nyt 2837 pelaajaa vähemmän kuin kaudella 2021. Jäsenmäärä on 1,8 prosentin laskusta huolimatta selvästi korkeammalla tasolla kuin 2010-luvulla.

”Takana on kaksi huimaa ennätysvuotta, kun golfin pariin on tullut kymmeniä tuhansia uusia pelaajia. Osasimme odottaa tiettyä rekyyliä, sillä luonnollisesti kaikki tästä valtavasta massasta eivät jatka harrastusta, vaikka sekä golfyhteisöissä että liittotasolla tehdään hartiavoimin töitä sen eteen. Golfin vetovoima jatkuu yhä vahvana, vaikkei aloittajien määrä pysynytkään ennätystasolla”, Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen sanoo.

Golfarien määrä laski kuluvalla kaudella koko Suomessa. Golfin ajokortin, green cardin, on suorittanut tänä vuonna yli 11 500 pelaajaa, mikä on normaalia enemmän mutta lähes kolmanneksen vähemmän kuin ennätysvuonna 2021. Green cardin suorittaneiden keski-ikä nousi 31,9 vuoteen, mutta on alle pitkäaikaisen keskiarvon.

Golfliiton hallinnoimassa uusien jäsenten kyselystä käy ilmi, että suurin syy lajin aloittamiseen on yhä perheen tai ystävän suosittelu, joka korostuu varsinkin nuorilla aikuisilla.

Omat haasteensa kehityksen jatkumiseen heitti tällä kaudella myös luontoäiti, joka ei kohdellut golfia hellästi. Juha Korhonen myöntää, että erityisesti kylmä kevät vaikutti selvästi golfin pelaamisen määrään.

”Kevään olosuhteet olivat ulkolajille erittäin haastavat. Kylmyys myöhästytti niin kenttien avaamista kuin alkeiskurssien aloittamistakin useilla viikoilla normaalista, ja etenkin rannikkoseudun golfkentillä kärsittiin kylmyyden aiheuttamista kasvitaudeista vielä pitkään kauden alun jälkeenkin. Kiitos kuitenkin golfyhteisöille ja erityisesti ammattitaitoisille kenttämestareille ja kenttätyöntekijöille, että kentät saatiin kesän sesonkiin mennessä kuntoon.”

Eniten suhteellista laskua juniori-ikäisissä

Pelaajamäärät laskivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti eniten junioreissa. Osittain juniorimäärän laskua selittää vuonna 2000 syntyneiden iso ikäluokka, joka poistui viime kauden jälkeen junioripelaajista.

Rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 16 385, mikä on 732 pelaajaa (4 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Junioreista poikia on 12 625 ja tyttöjä 3760. Poikien määrä laski 3 % ja tyttöjen 8 %. Junioreiden osuus kaikista pelaajista pysyi ennallaan ja on edelleen noin 11 %.

Naisten harrastajamäärä laski vajaat 3 % ja on nyt 39 469 pelaajaa. Naisten ja tyttöjen osuus golfareiden kokonaismäärästä on reilut 28 %. Miesten harrastajamäärä laski noin prosentin verran ja on nyt 98 484.

Laskua kaikilla alueilla

Golfliiton 134 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä laski hieman. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 53 seurassa ja laski 81 seurassa. Jäsenmäärältään Suomen suurin golfseura on kirkkonummelainen Kurk Golf, jossa oli elokuun lopussa 6205 jäsentä.

Alueittain tarkasteltuna suurimmalla alueella, yli 60 000 pelaajan Uudellamaalla, jäsenmäärä laski vajaat 2 %. Eniten jäsenmääräänsä edellisvuodesta kasvatti HIFK Golf, yli 600 jäsenellä.

Myös Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla lasku oli kahden prosentin luokkaa. Pohjanmaa oli ainoa alue koko maassa, jossa tyttöjen määrä kasvoi. Lounais-Suomessa jäsenmäärä laski prosentin verran, ja Itä-Suomessa noin kolme prosenttia. Pohjois-Suomessa alueen jäsenmäärä pysyi lähes ennallaan, laskua oli vain 0,4 %.

Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tarkemmin analysoiva golfin toimialaraportti valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.

Golfliiton jäsenseurojen viralliset jäsenmäärät 2022

Lähde: Golfliiton tiedote

Lue seuraavaksi: 3,7 miljoonan golfkierroksen kausi – golfareiden keski-ikä laskee edelleen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje