Shaun Murphy hallitsee lyömisen, heittämisen ja svingaamisen tasolla, jonne harva yltää.
Monessa tarkkuuslajissa on olemassa jokin supersuoritus, jota paremmin ei voi enää onnistua. Golfissa, pelissä, jossa on tarkoituksena lyödä pallo lyöntipaikalta reikään mahdollisimman vähin lyönnein, ultimaattinen suoritus on hole in one. Sitä paremmin ei voi yksittäisellä lyönnillä onnistua.
Monissa muissa lajeissa huippusaavutukseksi käsitetään jokin suoritusten sarja. Snookerissa on 147 pisteen maksimibreikki, dartsin suosituimmassa kilpailulajissa, 501-pelissä, niin sanottu 9-darter (501 pisteen heittäminen pienimmällä mahdollisella heittomäärällä eli yhdeksällä tikalla) ja keilailussa täydellinen 300 pisteen sarja kahdellatoista perättäisellä kaadolla.
Hole in onen erottaa muista se, että golfarin unelmasuoritus on kenelle tahansa mahdollinen, vaikkakin epätodennäköinen. Suomestakin tiedetään ainakin yksi tapaus, jossa lajin aloittanut nainen teki hole in onen ensimmäisellä koskaan pelaamallaan golfreiällä.
Edellä mainitut snookerin, dartsin ja keilailun maksimisuoritukset eivät sen sijaan sattumalta synny. Jokaisessa lajissa on oltava erittäin taitava suoritukseen pystyäkseen. Jos maksimisuorituksen pystyy tekemään näissä kolmessa lajissa useammassa kuin yhdessä, puhutaan jo todellisesta harvinaisesta suorituksesta. Ainakin yksi ihminen on saavutukseen kuitenkin yltänyt.
Englantilainen snooker-tähti Shaun Murphy on tehnyt maksimibreikin omassa leipälajissaan ja pudotellut myös dartsin 501:ssä pisteet nollille yhdeksällä tikalla. Näiden lisäksi Murphy on tehnyt myös hole in onen golfissa.
Murphy twiittasi asiasta äskettäin ottaessaan kantaa Discovery-kanavalla käytyyn keskusteluun siitä, mikä suorituksista on vaikein: maksimibreikki, 9-darter vai hole in one. Asiasta keskustelivat Snookerin supertähti Ronnie O’Sullivan sekä skotlantilainen snooker-ammattilainen Alan McManus. Murphy kirjoitti, ettei tiedä kenenkään muun kuin itsensä yltäneen kyseisten huippusuoritusten hattutemppuun.
As the only person that I know of to have completed all three of these, the correct order is….
1. 147 🎱
2. 9 Darter 🎯
3. Hole in one ⛳️Anyone else out there achieved all three? Membership to this exclusive club remains open 😉 https://t.co/W41AXYRbHT
— Shaun Murphy (@Magician147) December 1, 2022
Murphyn mielestä myös suoritusten vaikeusjärjestys on selvä. Snookerin maksimibreikki on vaikein, 9-darter toiseksi vaikein ja hole in one kolmikosta helpoin. Keilailun 300-sarjasta vertailussa ei puhuttu.
Murphy todella saattaa olla ainoa lajissaan, etenkin jos maksimibreikin on oltava yhtenä suorituksista mukana. Snookerissa täysien pisteiden pöydän tyhjennykseen eivät edes kaikki lajin huippuammattilaiset ole yltäneet. Esimerkiksi yllä mainittu, hienon uran snookerissa tehnyt Alan McManus ei koskaan kirjannut yhtään maksimibreikkiä.
Tiedätkö yhtään suomalaista, joka olisi tehnyt hole in onen lisäksi myös maksimibreikin, 9-darterin tai 300-sarjan, kenties jopa kaksi kolmesta? Ilmiannot voi tehdä osoitteeseen: toimitus@golfpiste.com
Golfpisteen toimituksen saaman tiedon mukaan ainoa suomalainen, joka on tehnyt snookerissa maksimibreikin, on lajin kotimainen ykköstähti Robin Hull. Hänellä on vyöllään yhteensä yksitoista 147 pisteen sarjaa, joista viisi on tehty Suomessa, muut ammattilaisturnauksissa eri puolilla maailmaa.
Juttua täydennetty klo 17:06 Robin Hullia koskevin osin.
Lue seuraavaksi: ”Dartsia” pelannut korealainen oli tehdä PGA Tourilla kaksi hole in onea
Maksimibreikkiä ei kaiketi kukaan suomalainen ole tehnyt, ei edes Robin Hull.
Pääkiertueella taitaa Robinin paras breikki olla 145,mutta muissa kisoissa on kullä tehnyt.
Itsekkin olen yhtä ollut todistamassa Turun Aurabiljardissa.
Kyllä tuo ysi on vaikein, ainakin jos mitataan brittiyleisöä ?!
….. siis kännissä olevaa !
Suomen Kari Saukkonen sen teki vuosikymmeniä sitten livenä kuningas Charlesin maassa ? Jos muistan oikein
Snookerin 147 on ylivoimaisesti noista vaikein
Väittäisin että 147 on tehtävissä ilman tuuria, erittäin vaikea se tosin on. Varmaan Dartsin 9 on myös on enimmäkseen taitoa, ehkä hieman epäonnen välttämistä( nimimerkki Rautoihin on erittäin helppo osua). Golfin holari vaatii aina myös tuuria, mahdollisuudet toki paranee mitä taitavampi pelaaja kun pallo tippuu useammin lähelle haluttua kohtaa.
Sanoisin, että golfin maksimisuoritus on pikemminkin alle 60:n lyönnin kierrostulos. Eihän noissa muissakaan lajeissa tuijoteta vain yhtä lyöntiä tai heittoa. Holareita nyt tulee joka kisassa.
Snookerin 147 vaatii paitsi taitoa myös pikkaisen tuuria. Ei se pakan hajoittaminen aina mene putkeen, ja ylipäätään breikin aloittamisen tilanteella on iso merkitys. Dartsin ysitikkainen puolestaan on täysin taidosta kiinni. Golfin holari puolestaan on tuurikauppaa, joskin hyvät taidot ja suuri kierrosmäärä pienentävät todennäköisyyttä, kuten kaiketi missä tahansa lajissa.