Apinoivat ne tähdetkin – McIlroy sekoitti svinginsä matkimalla DeChambeauta - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Apinoivat ne tähdetkin – McIlroy sekoitti svinginsä matkimalla DeChambeauta

Rory McIlroy aikoo palata pikavauhtia vanhaan svingiinsä, sillä muutokset eivät tuottaneet toivottua tulosta. Kuva: Getty Images

Rory McIlroylla on tiedossa rangella kiireisiä päiviä, sillä ensi viikolla odottaa jälleen iso turnaus.

Rory McIlroyn kehnot otteet viikonvaihteen Players Championshipissä herättivät kysymyksiä pohjoisirlantilaisen pelillisestä suunnasta. Vielä viime kesänä maailmanlistan ykkösenä paistatellut McIlroy ei ole hetkeen ollut sellaisessa luotettavassa iskussa, joka hänet edellisen kerran OWGR-listan kärkeen lennätti.

Siinä missä McIlroy vuosina 2019–2020 pelaamissaan 42 turnauksessa karsiutui vain kahdesti, ovat vuonna 2021 pelatut seitsemän kisaa tuottaneet jo yhtä monta karsiutumista. Näistä toinen tuli edellä mainitussa Playersissä, jossa voittoa puolustaneen tähden jatkopaikka jäi tylysti kymmenen lyönnin päähän.

Joukkoon on mahtunut edelleen hyviäkin sijoituksia, mutta McIlroyta on riivannut jo tovin odottamaton epävarmuus. Tämä johti viikko sitten siihen, että hän luiskahti maailmanlistalla ensimmäisen kerran top 10:n ulkopuolelle kolmeen vuoteen. Aiheetta ei McIlroy istunut Playersin lehdistötilaisuudessa vakava ilme kasvoillaan selittämässä vaihtelevia edesottamuksiaan.

McIlroy totesi ongelmien juontavan juurensa viime lokakuuhun, jolloin hän alkoi hankkia lisää vauhtia svingiinsä ja mailanpäähänsä. Svingi muuttui tässä yhteydessä hänen mukaansa liian flatiksi (backsvingi enemmän sisään), pitkäksi ja kiertyväksi, mikä on johtanut lyöntien hajontaan.

Muutoksiin ryhdyttiin U.S. Openin ja Mastersin välissä, jolloin hän halusi tosissaan alkaa tavoitella draiverilla omaa maksimiaan. Miksi? Onhan McIlroy 175-senttisestä varrestaan huolimatta jo entuudestaan yksi PGA Tourin pitkälyöntisimmistä pelaajista oltuaan kiertueen draivipituustilaston ykkönen vuosina 2017 ja 2018 ja sijoituttuaan samassa tilastossa top 4:ään viiden viimeisen vuoden aikana.

Ajatuksen lisämetrien hankintaan hän sai tämän vuosikymmenen taitteen kohutuimmalta pelaajalta.

”En puhuisi totta, jos sanoisin, että sillä mitä Bryson (DeChambeau) teki U.S. Openissa, ei ollut mitään tekemistä tämän ratkaisun kanssa”, McIlroy kertoi.

McIlroy lähti syyskuun jälkipuolella pelattuun U.S. Openiin toiveikkaana. Kesän kilpailut olivat sujuneet pitkän koronatauon jälkeen heikosti, mutta PGA Tourin finaalisarjaan kuuluvien BMW Championshipin 12. sija ja Tour Championshipin seitsemäs sija antoivat odottaa Winged Footissa hyvää lopputulemaa − ja kenties seitsemän vuoden voitottoman jakson katkeamista majoreissa.

Hän sijoittui U.S. Openissa kahdeksanneksi, mutta jäi kahden huonomman kierroksen takia kauas kärkitaistelusta. Eroa suvereenisti pelanneeseen ja palloa täysin omille mitoilleen vaikealla kentällä lyöneeseen DeChambeauhun kertyi 12 lyöntiä. Kiusaus matkimiseen kävi liian suureksi, siitäkin huolimatta, että valtaosa huippupelaajista voi vain haaveilla McIlroyn lyöntimitoista.

Ei sovi kaikille

Epäilemättä muutaman mph:n (mailia tunnissa) lisäys svingiin näkyy ja tuntuu lyöntien mitoissa. Mutta kun nopeuteen liittyvät muutokset ja niiden sopivuus on yksilöllistä. DeChambeaulle vauhdin ja pituuden tavoittelu on luultavasti ollut helpompaa, paitsi hänen kokonsa ja svingiprofiilinsa, myös osin poikkeuksellisten välineiden takia.

”Tähän ne ongelmat perustuvat. Nyt olisi palattava pikimmiten entiseen svingiin”, myönsi McIlroy, jonka tilastot eivät olleet mairittelevia TPC Sawgrassilla sen koommin avausten kuin puttipelinkään osalta.

Tämänhetkisen svinginopeuden haluan säilyttää, mutta en sillä tavalla, miten olen sitä viime aikoina tuottanut.

Myös vasemmalle herkästi ajautuvat lähestymiset ovat herättäneet ihmetystä. Paul Caseyn valmentaja Peter Kostis ehti jo aiemmin analysoida, että McIlroyn rautojen asetukset eivät toimi nykyisellä svingillä, mikä selittää hänen mielestään pelaajan epätarkkuutta.

Bryson DeChambeau sanoi olevansa otettu, että hänen tekemisensä ovat tehneet vaikutuksen Rory McIlroyn kaltaiseen pelaajaan. Kuva: Getty Images

Jotain saattaa mennä väsymyksenkin piikkiin. McIlroyn kalenterissa oli tammikuun lopulla pelatusta European Tourin Abu Dhabin kilpailusta lähtien seitsemän turnausta kahdeksan viikon jaksossa, jonka piti päättyä juhlavasti Playersissä.  Nyt on sen sijaan edessä työtä, johon ei muutama laadukas rangeharjoitus taida riittää.

”Se vie varmasti vähän aikaa, mutta ei ole mahdoton urakka. Tämänhetkisen svinginopeuden haluan säilyttää, mutta en sillä tavalla, miten olen sitä viime aikoina tuottanut. Ryhdyn työstämään svingiäni välittömästi.”

McIlroylla on tällä viikolla täysi työrauha, sillä hän pelaa seuraavan kerran vasta maaliskuun viimeisenä keskiviikkona käynnistyvässä WGC-Match Play -kilpailussa. Sitten alkaakin valmistautuminen kevään kohokohtaan Masters Tournamentiin.

Myös DeChambeau ottanut muutaman askeleen taaksepäin

Hän ei ole ainoa, joka on jollain tavalla koetellut rajojaan DeChambeaun innoittamana. Muun muassa Dustin Johnsonin ja Tony Finaun tiedetään haastaneen itseään nopeammalla svingillä, mutta kumpikaan ei tiettävästi ole tehnyt olennaisia muutoksia rutiineihinsa.

Rajansa kaikella, etenkin matkimisella. Täysin eri sorttinen DeChambeau teki ensin tunnollisesti töitä fysiikkansa eteen saadakseen pohjaa sille mitä tavoittelee, mutta myös hän tuntuu viimeaikaisten ratkaisujen perusteella ottaneen muutaman askeleen suosiolla taaksepäin.

Se tarkoittaa painon pudotusta muutamalla kilolla, aavistuksen kevyempää nopeusharjoittelua ja spinnaavamman -pysyäkseen paremmin väylällä – draiverinlavan käyttöönottoa. Balanssi näyttää olevan kohdallaan. Kaksi edellistä kilpailua ovat tuoneet maailmanlistan viitoselle voiton ja kolmannen sijan.

Lue seuraavaksi: McIlroylta uran heikoin kilpailu? – Huippuvalmentaja uskoo huonon vireen johtuvan rautojen säädöistä  

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

    Bunkkeripete says:

    Tuttua tekstiä. Itse asiassa Bryson D taitaa olla enemmänkin säännön vahvistava poikkeus eli lisäpituuden hankkiminen draiviin ei sekoittanut svingiä. Sen sijaan ongelmat, jotka Rorynkin peliin tulivat ovat koituneet monen muunkin lisäpituutta hakeneen kohtaloksi. Yksi heistä on Matteo Manassero, joka ”lyhytlyöntisyydestään” huolimatta voitti 4 ET-kisaa parikymppisenä. Sitten todettiin, että pituutta täytyy saada lisää. Nyt hän ei pärjää enää CT:llakaan. Viimeksi saimme lukea/kuulla, että Sami Välimäen pitää saada 10 mailia lisää mailanpäänopeuteen, mitä nyt työstetään. Toivottavasti saadaan Bryson D -tuloksia. Jostain syystä näistä pituusasioista uutisoidaan herkästi. Missään ei uutisoida, että pelaaja XX ryhtyy kehittämään tarkkuuttaan. Kait golf vielä tarkkuuspeli on.

    golftintti says:

    Luke Donald sekoitti pelinsä kun luuli, että tarvitsee pidemmät lyönnit. Palasi takaisin vanhaan myöhemmin, mutta ei ole vieläkään päässyt entiselle tasolleen.