-
JulkaisijaArtikkelit
-
Missä määrin golfsäännöissä, paikallissäännöissä tai kilpailumääräyksissä mahdollista rangaista golfetikettiä koskevista rikkeistä. En tarkoita tässä pukeutumiskoodia, vaan turvallistuuteen tai kentän vahingoittamiseen (tai vahinkojen korjaamiseen) liittyviä rikkeitä.
Paikallissäännöillä voidaan käsittääkseni jossain määrin vaikuttaa tekojen rangaistavuuteen samoin kuin kilpailumääräyksillä. Tässä esimerkki erään golfseuran kilpailusäännöistä:
Etiketti ja turvallisuus
Kilpailuissa on noudatettava yleisiä ja paikallisia turvallisuusohjeita sekä golfin etikettiä.
Jos pelaajan katsotaan käytöksellään rikkoneen turvallisuusohjeita tai golf-etikettiä, kilpailutoimikunnalla on oikeus rikkeen vakavuudesta riippuen antaa pelaajalle huomautus, varoitus tai sulkea pelaaja kilpailusta.
Turvallisuusohjeiden rikkominen johtaa kuitenkin aina kilpailusta sulkemiseen.Eli ajattelin lähinnä ensi kautta ajatellen herättäisin keskustelua siitä, miten näillä toimenpiteillä voitaisiin kitkeä erityisesti menneenä kautena lisääntynyt välinpitämättömyys jälkien korjaamisesta ja myös turvallisuusohjeiden noudattamisesta. Tämä ei tietenkään poista satunnaisia häiriköitä, mutta jos saataisiin kulttuuria piirun verran paremmaksi.
Tuolta löytyy tarkempaa ohjeistusta asiaan sääntöjen ja menettelytapojen kannalta. Kilpailuissahan noita voi (ja mielestäni pitäisikin) tarpeen mukaan soveltaa, mutta kuinka paljon niillä on sitten vaikutusta itse golfkulttuuriin muokkaamiseen? Kilpailuissakin varsin harvat CoC-tyyppiset rikkeet päätyvät toimikunnan tietoisuuteen, ja kaiken lisäksi klubikisoissa ja alempien tasojen liiton alaisissakin kilpailuissa toimikunnan jäsenten määrä itse kentällä on kovin pieni, jotta rikkeitä pystyisi kattavasti havaitsemaan ja niihin puuttumaan.
Miten noihin sitten voisi puuttua tavallisilla pelikierroksilla? Tuo linkkaamani kohta 5H käsittelee kilpailuja, joissa yleensä on joku asioita valvomassa. Kilpailujen ulkopuolella tilanne on aivan toinen eivätkä nuo esimerkkirangaistukset oikein pure. Kenttäyhtiölläkin taitaa olla rajalliset mahdollisuudet rangaista pelaajia CoC-rikkeistä, etenkin jos yhtiöjärjestyksessä ei ole asiaan pureuduttu.
Paras kulttuurin kehittämismenetelmä taitaa sittenkin olla esimerkin voima ja tarvittaessa ystävällinen opastaminen. Toki golfkentille aina eksyy ihmisiä, jotka eivät näitä asioita ymmärrä eivätkä niistä piittaa, mutta heistäkin voi tehdä ilmoituksen joko seuran kapteenille tai yhtiön toimitusjohtajalle. Tunnen muutaman tapauksen, jossa häirikkö on saatu aika hyvin kuriin. Aina se ei valitettavasti onnistu, mutta ainakin kannattaa yrittää.
Jos pelaajan katsotaan käytöksellään rikkoneen turvallisuusohjeita tai golf-etikettiä, kilpailutoimikunnalla on oikeus rikkeen vakavuudesta riippuen antaa pelaajalle huomautus, varoitus tai sulkea pelaaja kilpailusta.
Minkähän takia tuosta on jätetty pois yhden/kahden lyönnin rangaistukset / reiän menetys? Ne löytyvät kuitenkin ohjemateriaalista ja ovat aika lailla tehokkaita.
Tuossa R&A:n käyttämässä (lisensoimassa) käännössoftassa on ollut bugeja tai jotain on voinut jäädä pois ”vahingossa”, koska tuohon (netti-/appi-versioihin) lauseet/tietyt määritelmät lisätään yksitellen… Itse löysin (aikanaan suomenkielisiä käännöksiä laittaessa) monta puutosta tai kohtaa, joissa tekstit olivat väärissä paikoissa yms.
Golfseurana on vaikeampi antaa rangaistuksia, mutta kentän ja klubin omistaja/haltija voinee siinä ominaisuudessa rankaista henkilöä, joka on aiheuttanut vaaratilanteen taikka olennaisella tavalla rikkonut omistajan/haltijan hallituksen vahvistamia turvallisuusohjeita, järjestyssääntöjä, yleisesti tunnetun golfetiketin määräyksiä tai käyttäytynyt muulla tavoin sopimattomasti, kunhan tällainen pykälä on kirjattu omistaja/haltijayhteisön yhtiöjärjestykseen/sääntöihin.
Ärjy:
Golfseurana on vaikeampi antaa rangaistuksia, mutta kentän ja klubin omistaja/haltija …Pelaamisen kieltäminen on kyllä vaikeaa – olipa kyse osakkeenomistajasta tai vuokrapelaajasta. Greenfee-pelaajaa voi kyllä kieltää tulemasta kentälle ”enää ikinä”
Mutta ajattelin enemmänkin sitä, että voisiko esimerkiksi bunkkerin haravoimisen laiminlyönnistä määritellä paikallissäännöissä 2 rangaistuslyöntiä – jolloin kisoissa pelaajan pitää merkitä rangaistukset korttiin DQ:n uhalla ja merkkarille velvoite huolehtia, että kaikki rankut on korttiin merkitty. Myös harkkakierroksilla – varsinkin jos pelataan skinejä tms – syntyy ainakin sosiaalinen paine vaikkei rahasta pelattaisikaan
Mutta ajattelin enemmänkin sitä, että voisiko esimerkiksi bunkkerin haravoimisen laiminlyönnistä määritellä paikallissäännöissä 2 rangaistuslyöntiä
Aika hyytävä ensimmäinen rangaistus etikettirikkeestä eikä mielestäni missään suhteessa rikkeeseen. Kaiken lisäksi tuolla tehtäisiin kanssapelaajien elämä perin hankalaksi, rikkeen ilmoittamatta jättämisestä kun voisi olla seurauksena jopa diskaus. Kuka muuten määrittelisi onko bunkkeri riittävän hyvin haravoitu, jotta rikettä ei ole tapahtunut?
En kannata.
PP ja kl eikö näistä käytös ja vaaratilanteista ja rankuista ole aika hyviä kokemuksia teillekin tutulta seuralta vuosien takaa mitens ne nyt menikään?
Vai oliko jo kl silloin jo aktiivi?teillekin tutulta seuralta
ei ainakaan yhteisiä kokemuksia, kun käsittääkseni me ollaan aika lailla eri puolelta Suomea
… mutta olisko jotain uutta ideaa tai toimivaa vanhaa, jolla saataisiin golfetikettiä parannettua koskien jälkien korjaamista ja vaaratilanteiden vähentämistä … siis muuta kuin valvojien määrän lisääminen
Eräs Uudenmaan seuroista lanseerasi joitakin vuosia sitten omasta mielestäni aika kivan kummi-konseptin. Kentän jokaiselle reiälle nimettiin oma kummi, joka oli aktiivinen pelaaja ja monelle tuttu. Kummin tehtävänä oli aina pelatessaan ryhmässä opastamalla ja omalla esimerkillään saada ryhmän muutkin ihmiset huolehtimaan kentästä. Kummin tehtävä ei ollut toimia poliisina, vaan nimenomaan ohjaavana henkilönä. Samalla kummi piti huolen siitä, että ryhmä pysyi edellisen kannassa tai tarvittaessa päästi takaa tulevia ohitse. Oliko vielä peräti niin, että kummien nimet ja kuvat löytyivät ilmoitustaululta, jotta ihmiset osasivat tunnistaa heidät.
Ehdotin aikanaan samaa omaan kotiseuraani, mutta siellä ei ehdotukselle lämmetty.
Eihän pelikieltoa voi antaa osakkeelle muutoin kuin ottamalla osake yhtiön haltuun osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan. Virhe pitää olla merkittävä, esim. vastikkeen maksamattajättäminen.Menettelyssä on noudatettava osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä.
Yhdistyksestä voi erottaa yhdistyslain tai seuran sääntöjä rikkomalla. Asiasta voi sitten käräjöidä tai valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.Eihän pelikieltoa voi antaa osakkeelle muutoin kuin ottamalla osake yhtiön haltuun osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen mukaan. Virhe pitää olla merkittävä, esim. vastikkeen maksamattajättäminen.Menettelyssä on noudatettava osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestystä.
Yhdistyksestä voi erottaa yhdistyslain tai seuran sääntöjä rikkomalla. Asiasta voi sitten käräjöidä tai valittaa urheilun oikeusturvalautakuntaan.Useimpien yhtiöjärjestysten mukaan pelaamista säädellään peliohjeessa, jonka useimmiten vahvistaa hallitus. Kirjataan siihen, että pelaaja, joka toistuvasti rikkoo peliohjesääntöä (esim. vaarallisen pelin muodossa), voidaan asettaa esim. 2 viikon pelikieltoon (sovituilla menettelyillä). Jos tämä ei riitä jonkun jäärän mielestä niin otetaan asia yhtiökokoukseen ja kirjataan siellä yhtiöjärjestykseen. Varmaan sielläkin löytyy näitä jääriä, mutta olisihan siinä hauskaa näytelmää kun joku yrittää puolustella asiaa vetoamalla ”minä olen osakkeenomistaja ja minulla on oikeuteni…”
Ei riitä, että pelioikeuteen voidaan puuttua peliohjeilla. Pitää noudattaa osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestysta. Muutoin voi tulla kalliiksi, kun joutuu vastaamaan asiasta oikeudessa. Hallitus saattaa saada kenkää. Osakkeen tuomat oikeudet ovat erittäin vahvoja. Sinoa keino on ottaa osake yhtiön hallintaan ja siihen ei hepposet rikkeet riitä. Katsoppa vaikka tehdyistä päätöksistä.
Golfyhtiöihin sovelletaan usein AsOy-lain menettelyjä, vaikka Golf Oy onkin OYL:n alainen. Esimerkiksi tämä pelioikeuksien haltuunotto edellyttää kirjausta yhtiöjärjestykseen, jolloin sitä voidaan käyttää samalla tavoin kuin AsOy:ssä.
Entä jos Golf Oy:n yhtiöjärjestykseen kirjattaisiin tämä haltuunotto laajemmin … siis samalla tavoin kuin AsOy:ssä. Esim tätä soveltaen:
Huoneisto voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa yhtiön hallintaan mikäli
1. osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta
2. huoneistoa hoidetaan niin huonosti, että yhtiölle tai sen toiselle osakkeenomistajalle aiheutuu siitä haittaa
3. huoneistoa käytetään oleellisesti muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on aiottu tai muuten yhtiöjärjestyksen vastaisesti
4. huoneistossa vietetään häiritsevää elämää
5. osakeenomistaja tai muu huoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen
Mikäli rikkomuksella on vain vähäinen merkitys, yhtiöllä ei ole oikeutta ottaa huoneistoa hallintaansa.Golfkentät ovat osakeyhtiölain alaisia. Minkähän laisia asioita voitaisiin käyttää yhtiöjärjestyksessä. Hyviä esim.löytyy as.usakeyhtiöistä. Jatkuvia oikeustapauksia ja vuokralaisissa löytyy kaikenlaisia tapauksia. Jos yrittää vuokralaista pois, niin saa usein itse syytteen rasismista. Ei sovi golfyhtiöihin.
Ei riitä, että pelioikeuteen voidaan puuttua peliohjeilla. Pitää noudattaa osakeyhtiölakia ja yhtiöjärjestysta. Muutoin voi tulla kalliiksi, kun joutuu vastaamaan asiasta oikeudessa. Hallitus saattaa saada kenkää. Osakkeen tuomat oikeudet ovat erittäin vahvoja. Sinoa keino on ottaa osake yhtiön hallintaan ja siihen ei hepposet rikkeet riitä. Katsoppa vaikka tehdyistä päätöksistä.
Olisipa aivan mahtavaa, jos väitteen esittänyt kirjoittaja ihan itse kaivaisi tänne luettaviksi ne dokumentit, joihin ao. kirjoittaja väitteensä perustaa. Tuo ’katsopa vaikka tehdyistä päätöksistä’ ei ole mistään kotoisin, koska erilaisia päätöksiä on miljoonia ja vain murto-osa niistä liittyy käsiteltävään asiaan.
Minä viittainkin as.osakeyhtiöihin, joihin putte-possukin viittasi. Kyllä näistä haltuunotoista on paljonkin esimerkkejä ja no. maahanmuuttajien osilta. Eipä lähde as.osakeyhtit hevillä ottamaan näitä asuntoja haltuun. Oikeudessa voi käydä huonosti. Ei tahdo riittää perustelut.
Ihan asiasta ja sen vierestäkin, kuinkahan usein golfosake on tässä maassa otettu haltuun? Ihan vain rupesin asiaa pohtimaan. Asunto-osakkeita on saamieni tietojen mukaan otettu haltuun aika kasa vaikkapa viimeisten 40 vuoden aikana. Tästä minulla ei valitettavasti ole esittää mitään dokumenttia, koska kyseessä on nk. suullinen tiedonanto Helsingin kaupungin asuntoasioiden osaston entiseltä osastopäälliköltä, nykyisin eläkkeellä.
Minä viittainkin as.osakeyhtiöihin, joihin putte-possukin viittasi. Kyllä näistä haltuunotoista on paljonkin esimerkkejä ja no. maahanmuuttajien osilta.
Voisitko kaivaa meille edes kaksi tuollaista esimerkkiä? Kiitos jo etukäteen.
KL: Ihan asiasta ja sen vierestäkin, kuinkahan usein golfosake on tässä maassa otettu haltuun?
Ihan tämennykseksi, että golfyhtiö voi ottaa haltuun pelioikeuden – ei itse osaketta (eli muut osakeoikeudet jää edelleen osakkeen omistajalle).
Maksamattomien vastikkeiden perusteella on ymmärtääkseni pelioikeuksia otettu haltuun vähän jokaisessa golfyhtiössä. Omassa golfyhtiössä haltuunotettuja on tälläkin hetkellä kymmeniä.
Omassa golfyhtiössä haltuunotettuja on tälläkin hetkellä kymmeniä.
Vau, onpa paljon! Mistä muuten tiedät? Ovatko julkista tietoa?
Ihan tämennykseksi, että golfyhtiö voi ottaa haltuun pelioikeuden – ei itse osaketta (eli muut osakeoikeudet jää edelleen osakkeen omistajalle).
Juuu… eiköhän tuo ole ihan sama kuin as oy:ssäkin…
Eiköän näitä haltuunotettuja ole joissakin yhtiöissä satojakin. Yhtiöt, joitten omistus on ties missä ja vastikkeet maksamatta.
Kl. Empä ala niitä julkistamaan näillä palstoilla, mutta kaikki tietää asian, jotka ovat seuranneet vuokratalojen ongelmia. Myös golfyhtiöissäkin niitä on.
Empä ala niitä julkistamaan näillä palstoilla
Tämä ei tullut minulle yllätyksenä. Et sinä ole koskaan aiemminkaan laittanut esille mitään konkreettista väitteitäsi tukemaan.
kaikki tietää asian, jotka ovat seuranneet vuokratalojen ongelmia
Vuokratalojen? Tässä on koko ajan puhuttu osakkeenomistajan käyttämästä osakkeesta (EDIT: Tarkennus: peli-/asumisoikeudesta).
Tuo pelioikeuden haltuunotto maksamattomien vastikkeiden/kausimaksujen johdosta on hieman liioitteleva sanonta. Käytäntö lienee, että pelikausittain seura vahvistaa pelioikeudet eli niiden käyttömenetelmät vain maksunsa hoitaneille. Eli vaikka kuinka omistaisit osakkeen, joka oikeuttaa pelioikeuteen, niin et tiiaikaa pysty varaamaan, ellet ole maksujasi hoitanut.
Tuohon P-P:n viestiketjun aloittanutta aihetta tutkaillessani löysin googlettamalla otsikon: “Myyjällä oikeus valita asiakkaansa” alta seuraavaa:
“ Porttikielto on käsite, jota laki ei tunne. Kenellekään ei siis voi antaa lain perusteella porttikieltoa, mutta laki ei myöskään kiellä asettamasta sitä. Asiakasta ei kuitenkaan voi määräaikaisesti kieltää tulemasta liikkeeseen, vaan jokainen tapaus on harkittava erikseen. Jos on syytä epäillä, että asiakas ei osaa käyttäytyä, voidaan hänen sisäänpääsynsä estää. Esimerkiksi aikaisempi sopimaton käyttäytyminen voi olla perusteltu syy evätä sisäänpääsy. Järjestyksenvalvojien ohjeiden mukaan järjestyksenvalvojalla on oikeus estää pääsy toimialueelleen henkilöltä, jonka aikaisemman käyttäytymisensä perusteella on syytä epäillä vaarantavan siellä järjestystä tai turvallisuutta tai joka ei täytä ehtoja, jotka tilaisuuden järjestäjä tai alueen haltija on asettanut sinne pääsemiselle.” -
JulkaisijaArtikkelit