Wedgen urien teroittaminen voi melkein tuplata mailan käyttöiän - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Wedgen urien teroittaminen voi melkein tuplata mailan käyttöiän

Vasemmalla huollettu maila ja oikealla kulunut aisapari.

Wedgen lavan urat voi teroituttaa. Toimenpide kannattaa kuitenkin jättää ammattilaisen tehtäväksi. Kisakäyttöön tällaisesta mailasta ei enää ole.

Golfmailoja täytyy harvoin uusia kulumisen takia. Poikkeuksen muodostavat wedget, jotka kuluvat muita mailoja nopeammin. Syypää on pehmeä metalliseos, josta wedget valmistetaan. Pehmeä metalli tuottaa palloon paremmin kierrettä, joka wedge-pelissä on erittäin tärkeässä roolissa. Mutta se myös kuluu nopeammin. Wedgeillä myös lyödään usein bunkkerista. Se on omiaan syömään osumapinnan uria.

Wedge-setin uusiminen ei tule ihan halvaksi. Uusien mailojen hintahaarukka liikkuu 100–190 eurossa, joten kahdenkin wedgen uusiminen tekee ison loven lompakkoon, puhumattakaan kolmea wedgeä käyttävistä harrastajista. Moni pähkäileekin sitä, milloin wedget on syytä vaihtaa uusiin. Tai, onko kuluneille lavoille tehtävissä jotain? Kyllä on, ja kannattaakin.

Teroittaminen tehdään käsin eikä se onnistu ilman asianmukaisia työkaluja.

Wedgen urien teroittaminen ei ole erityisen hankala homma, mutta se kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi. Ajattelin itse, että hoidan kyllä homman siinä missä mailaseppäkin, mutta nähtyäni kaikki työvaiheet alusta loppuun Gripsterin Mika Saastamoisen tekeminä päädyin myöntämään, että parempi antaa ammattilaisen tehdä työnsä.

”Mailan lavan urat saattavat painua umpeen, jos pallon ja lavan välissä on pieniä kiviä. Urat avataan taltan avulla naputtelemalla. Tämä on siis ihan perinteistä käsityötä”, Saastamoinen kertoo.


Tee-se-itse-miehille varoituksen sana tähän väliin, taltta on tähän kyseiseen työhön tarkoitettu erikoistyökalu, ei Starkin hyllystä poimittu versio.

”Sen jälkeen urat teroitetaan. Tähän on saatavilla erilaisia työkaluja, mutta minusta yksi on ylitse muiden. Sen jälkeen pinta hiotaan ja kiillotetaan. Kiillotus ei ole ihan pakollista, mutta en osaa jättää tätä tekemättäkään”, Saastamoinen kertoo naureskellen ja työn jälki puhuu puolestaan.

Mailasepän mukaan wedgejen lavan pinnassa olevat mikrourat kuluvat käytössä väistämättä, eikä niitä voi palauttaa teräänsä mailaseppäkään. Mikrourilla on iso merkitys etenkin harrastajille, jotka lyövät palloa hiljempaa kuin huippupelaajat eivätkä osumatkaan ole aina ihan puhtaita, sillä mitä enemmän lavan pinta tuottaa palloon kitkaa, sitä paremmin se alakierteen ansiosta pysähtyy viheriöllä.

Vaikka tämän 54-asteisen mailan lapa näyttää melko kuluneelta, ei ammattimies vielä nähnyt tarvetta huollolle, sillä urat ovat kelvollisessa kunnossa. Saastamoinen kertoo aina asiakkaalle, näkeekö hän toivotut toimenpiteet tarpeellisina ja hintansa arvoisina.

Moni ammattilainen jopa suosii hieman kuluneita wedgejä, sillä kovaa lyöville pelaajille karhea lapa saattaa tuottaa liiankin paljon kierrettä. Esimerkiksi Mikko Ilonen ei ottanut kisakäyttöön kuin jo hieman kulutettuja wedgejä, eikä Mikko Korhonen uusi wedgejä kuin pari kertaa kaudessa, vaikka kierroksia tulee valtavasti.

Teroittamalla wedgeille voi antaa uuden elämän ja jopa tuplata niiden käyttöiän – tosin vain harrastuskäytössä.

”Kisoissa teroitetut urat eivät välttämättä ole sääntöjen mukaisia, sillä urien syvyys ja leveys on tarkkaan säädelty. Harrastajan käytössä ne palvelevat kuitenkin hyvin”, Saastamoinen sanoo.

Kiillotus menossa. Samalla koneella Saastamoinen tekee wedgen pohjaan tarvittaessa uuden muotoilun eli grindauksen.

Wedgen huollon hinta määräytyy työmäärän mukaan ollen tyypillisesti parisen kymppiä. Kaikkia mailoja Saastamoinen ei sentään rupea kunnostamaan, jos katsoo työkalun olevan liian huonokuntoinen kunnostettavaksi.

”Minulle voi laittaa vaikka sähköpostillakin kuvan mailasta, niin kerron sen perusteella, kannattaako mailalle enää tehdä mitään”, hän vinkkaa.

Syksyn tullen Saastamoisella on hyvin aikaa myös wedgejen kunnostukselle. Kesällä häntä työllistävät varsien ja grippien vaihdot. Gripster tekee takuuhuoltoja lähes kaikille merkeille Pingiä lukuun ottamatta ja vastaa Wilsonin huolloista virallisena yhteistyökumppanina.

Vasemmalla huollettu maila ja oikealla riittävän hyväkuntoiseksi havaittu wedge.

Wedgen urien teroittamista ei Saastamoisen mielestä tehdä niin paljon kuin olisi järkevää ja usein tarpeellista. Syksyn märkiin keleihin hänellä on toinenkin vinkki harrastajalle.

”Kauden kummassakin päässä grippien merkitys korostuu. Kyllä mä niistä lähtisin liikkeelle. Kun mailaa joutuu puristamaan, niskan lihakset jäykistyvät ja juuri niiden pitäisi olla svingissä rentoina. On aika erilaista pelata, kun välineet on huollettu kuntoon.”

Yhteystiedot ja lisätietoa osoitteesta www.gripster.fi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje