-
JulkaisijaArtikkelit
-
Olen etsinyt älykelloa joka mittaisi unet, sykkeet jne. Ja samalla toimisi hyvänä golfkellona, näyttäen gps-seurannan, etäisyyden ja laskien lyönnit.
Akunkestosta plussaa ja tarkoitus siis käyttää kelloa kaikessa arjessa.
Mikähän oisi hyvä näihin kriteereihin?
Approach X40 mittaa sykkeet, mutta unista en tiedä, en ole viitsinyt niin syvällisesti paneutua ostamaani vempeleeseen. Ranteessa se pyörii kaiket päivät ja joskus yötkin. Sykettä en viitsi mitata, en sitä tarvitse. Matkat se mittaa, tosin kävellyt matkat eivät oikein vakuuta, en tiedä mistä se niitä repii. Lyönnit ja pisteet se laskee, jos niin haluaa. Kiinasta moisen vempeleen kopion saa alle kympillä, aito maksaa Suomessa kahdensadan molemmin puolin.
Laite on perin siro, muuten en moista viitsisi käyttääkään. On se silti tiellä aina välillä, kuten mikä tahansa rannekellokin.
Garmin Fenix 5 plus (600-1100 e), Näitä on erivarusteilla. Kooltaan kohtuullisen iso. Muut ovat leluja tai oli heinäkuussa 2019. Itse päädyin edulliseen golf kelloon (noin 120 e) ja toinen urheilun sekä unen mittaamiseen (300 e).
Unen mittaaminen vaatii kellolta kohtuullisen paljon, ainakin ranteensa.
Kelloon syötettävät lyönnit ovat pääsääntöisesti haasteellisia verrattuna puhelinsovelluksiin.
Ainut neuvo testatkaa ennen ostoa, muuallakin kuin vain myymälässä.
Tuttava kehui Gobran nastoja ja sovellusta. Varsinkin, jos pelaa samalla kentällä.
Sami SarpakunnasModeraattoriSeuraavassa Golflehdessä julkaistaan testi muutamasta Garminin kellosta. Muilla valmistajilla ei ole markkinoilla sopivia tuotteita, Garminilla useita.
Sami Sarpakunnas, tuottajaMinulla on toiminut hyvin, että Polarilla (Vantage) mitataan sykkeet, kuljetut matkat ja sensellaiset jokaisesta urheilulajista mukaanlukien golf, Gamebookiin taas kirjataan golfiin liittyvät asiat ja mitataan etäisyydet kentällä. Gamebook toimii siinä paremmin kuin kello, koska satelliittikuvapohjalla on helppo mitata matkaa mihin tahansa kohteeseen, eikä ainoastaan griinille. Kiikaria en ole viitsinyt hommata vielä yhdeksi erillislaitteeksi, koska Gamebook kulkee joka tapauksessa kierroksella mukana ja sen tarkkuus matkoissa on minun peliini oikein riittävä.
Polar taas on hyvä urheilu-, aktiivisuus- ja hyvinvointikello (jatkuva sykkeenmittaus, unet, palautuminen ym) noin ylipäänsä, jossa ei ole tehty kompromisseja yksittäisen lajin ehdoilla. Ainakin jos muutakin urheilua kuin golfia harrastaa, ja erityisesti jotain sykettä nostavaa, niin suosittelisin ”oikeaa” urheilukelloa. Toki sillä alueella jokaisella merkillä on oma kannattajakuntansa, ei sen nyt erityisesti Polar tarvitse olla.
Gamebookiin taas kirjataan golfiin liittyvät asiat ja mitataan etäisyydet kentällä. Gamebook toimii siinä paremmin kuin kello, koska satelliittikuvapohjalla on helppo mitata matkaa mihin tahansa kohteeseen, eikä ainoastaan griinille.
Totta, jos haluaa mitata etäisyyttä johonkin erityiseen kohteeseen, vaikkapa yksittäiseen puuhun tai kiveen. Kellossa kuitenkin on (tai ainakin pitäisi olla…) kaikki bunkkerit ja estealueet, joiden etu- ja takareunaan saa etäisyyden kellolla, joten kaikki normaalisti tarvittavat mitat löytyvät. Tarkkuus on sitten ihan oma lukunsa kaikilla GPS-tekniikkaan pohjautuvilla laitteilla.
Gamebookiin taas kirjataan golfiin liittyvät asiat ja mitataan etäisyydet kentällä. Gamebook toimii siinä paremmin kuin kello, koska satelliittikuvapohjalla on helppo mitata matkaa mihin tahansa kohteeseen, eikä ainoastaan griinille.
Totta, jos haluaa mitata etäisyyttä johonkin erityiseen kohteeseen, vaikkapa yksittäiseen puuhun tai kiveen. Kellossa kuitenkin on (tai ainakin pitäisi olla…) kaikki bunkkerit ja estealueet, joiden etu- ja takareunaan saa etäisyyden kellolla, joten kaikki normaalisti tarvittavat mitat löytyvät. Tarkkuus on sitten ihan oma lukunsa kaikilla GPS-tekniikkaan pohjautuvilla laitteilla.
No, kommenttini kellosta oli heitetty ihan täydellisen tietämättömyyden tuomalla itsevarmuudella, koska en ole golfkelloa koskaan henkilökohtaisesti käyttänyt 😀 Mulla ne muut kuin griinin keskelle otetut mitat ovat bunkkereiden ja esteiden lisäksi varmaan useimmiten doglegin takareunan etäisyys, tai sitten välilyönnilä tavoitellun paikan mitta keskeltä väylää valittuna pisteenä. Puhelimella tarkkuus tuntuu olevan hyvinkin parin metrin luokkaa, kun olen kiikarikaverin lukemiin verrannut. Lyöntisuorituksissa on kuitenkin niin paljon hajontaa, että 10 metrin tarkkuuskin kertoo jo aivan riittävän hyvin, millä mailalla tällä kertaa haluan epäonnistua… Ja kotikentällähän lyönti on tullut käytyä lyömässä jo melkein jokaisesta mahdollisesta ja mahdottomasta paikasta, joten loppujen lopuksi ihan kauhean montaa mittaa ei tule kierroksella edes otettua.
Kentällä mittailua en ehkä koe niin tarpeelliseksi, mutta työ lyöntien automaattinen laskeminen ja kartalle piirtäminen jälkikäteen vaikuttaa aika hienolta jutulta. Voi sit tehdä analyysiä missä kohtaa lähdettiin menemään pieleen.
Täytyypä tutustua noihin Garmineihin. Hintaa on mutta, toisaalta sillä taitaa saada ihan fiksuja paketteja.
Tuo vanhempi 5-malli oli hitusen edullisempi, täytyy tutkia onko paljon eroja uusiin. Ainakin tuo rannesykkeen mittaus on kuulemma uusissa merkittävästi tarkempi. Tosin en muista koskiko tämä minkä merkkisiä, mahdollisesti Polarista oli puhe.
Hei
Rannesykemittauksessa on eroja kellojen välillä.
Asia johon itse kiinnittäisin erityistä huomioita on miten numerot ja tekstit näkyvät.
Onko vaalealla taustalla tumma teksti vai tummassa vaalea teksti sekä miten kontrastia kellossa voi säätää.
Eroavaisuudet akunkestossa tai tarkkuudessa ovat samassa hintaluokassa pieniä
Itsellä Apple Watch, koska tuolloin nuo kaikki tarvittavat apit on jonkin kolmannen osapuolen tekemiä ja jos niistä haluavat rahaa, niin olisi hyvä, että toimisivat. Golfiin on useampi erilainen ja toinen toistaan parempi vaihtoehto yksinkertaisesta vaikeakäyttöiseen. Lähtökohtaisesti kyllä vain helppoja tullut vastaan ja tuloksen syöttäminen on tehty sellaiseksi ettei se häiritse pelaamista. GPS-mitat on toki mitä on, mutta omalla kohdalla on lyönnitkin. 😀 Unet ja sykkeet saa myös mitattua. Toki ei ole ehkä Suunnon kaltainen treenin ohjaaja vakiona, mutta itselle sopiva vaihtoehto ja akunkestokin on riittävä. Mutta mielipiteitä on yhtä paljon kuin niitä persimonneja… Garmin Fenix 5 Plus olisi kiva, mutta siinä lähtee itselle kyllä hinta lapasesta.
Itse olen nyt kallistumassa Garmin Fenix 6x Pro malliin. Minullahan on ennestään Garmin Approach S40 ja S60 kellot. Vanhin on S60, mutta S40 hommasin paremman akunkeston vuoksi. Nyt himottaa multisport mallia, kun olen vähän palaillut juoksuharrastuksen pariin. Nuo Golfkellot ovat hyvin rajoittuneita juoksuominaisuuksien suhteen. Arkikellona käytän Apple Watchia, mutta omalla ikänäöllä ja nakkisormilla en ole huippumiellyttävään golfsoftaan törmännyt. No, toki itse olen käytellyt Garminia monet vuodet, joten painaa vaakakupissa sekin – siellä on entiset datat tallessa.
Listailin jotain fiiliksiä ensimmäiseltä Feneix 6x Pro ulkoilutukselta…
https://landgolf.blogspot.com/2019/10/garmin-fenix-6x-pro-golf.html
Aiheen vierestä… ainakin jos oikein muistan niin S40 ei kykene sykkeitä mittaamaan, mutta täällä jotain kommenttejani siihen liittyen…
https://landgolf.blogspot.com/2019/04/garmin-approach-s40.html
Kiitos LandG, tosi hyvää vertailua S40 ja S60 välillä. Itselläni kellon osto tulossa ja näistä jompaa kumpaa olen miettinyt. Miten koet S60 ranteessa koon puolesta verrattuna S40? Kuitenkin isompi niin huomaako eroa mitenkään? häiritseekö swingiä?
Tuo S40 vs. S60 painoero ei ole itsellä käynyt edes mielessä (9 g). Minulla on siis tuo kevyempi S60 perusmalli. S60 mallien toiminnoissahan ei ole mitään eroa, ainostaan materiaaleissa on eroa ja perusmalli on 9 g keveämpi.
S40 43 g
S60 perus 52 g
S60 premium 61 gFenix 6X Pro 93 g painon jo huomaa, mutta itse en ole tuota sen kummemmin ajatellut, joskin vain pari syyskierrosta sen kanssa takana.
Kiitoksia vastauksesta. Lähinnä minua mietitytti koossa se, että S60 kellotaulu on kooltaan isompi ja paksumpi kun S40, että tuntuuko se häiritsevämmältä ranteessa. Mutta vastauksesi perusteella taitaa olla turha pelko 🙂
slaissiarska: Kiitoksia vastauksesta. Lähinnä minua mietitytti koossa se, että S60 kellotaulu on kooltaan isompi ja paksumpi kun S40, että tuntuuko se häiritsevämmältä ranteessa. Mutta vastauksesi perusteella taitaa olla turha pelko 🙂
Epäilin, että kello häiritsee golfia. Kesä on nyt pelattu S60:lla ja tämä koko ei ole minua häirinnyt. Muutaman eka kiekan aikana kellolle löytyy ranteesta sopiva kohta mikä tuntuu miellyttävältä. Minulla se on pari tuumaa ranneluusta kyynärpäätä kohti. Ranneluun päällä tai hyvin lähellä sitä ei sopinut minulle.
NahkaSauli: Ellet vielä ehtinyt kelloa ostaa niin kannattaa myös tutustua Garmin Forerunner 935. Multisport-kello, painoa 50g, eli asettuu S40 ja S60 väliin. Toiminnot oikeastaan samat kuin Fenix 5:ssä. Nyt myös todella kilpailukykyiseen hintaan 1.12. asti. En viitsi linkata mistä, kun en ole varma foorumin politiikasta koskien mainostamista, mutta Googlella nopeasti löytyy. Itse ajattelin myös että golf-ominaisuuksien lisäksi haluaisin muitakin ominaisuuksia ja tähän olen nyt päätynyt.
Löytyyköhän sellaista golfkelloa/mallia jolla voisi helposti todentaa mm.
1. Pallon etsimiseen sallittu enimmäisaika (=3 min)
– esim. niin että nappia painamalla kello alkaa mittauksen (ja varoittaa esim. 30 s ennen ajan päättymistä piippauksella (5 s välein ja viimeinen 10 sekuntia sekunnin välein)
– kun 3 minuuttia tulee täyteen kello antaa jatkuvan äänimerkin..etsintäajan ylityksestä.2. Varoittaisi pelaajaa hitaasta lyöntisuorituksesta (eräillä kentillä on jo paikallissäännöissä mainittu ettei lyöntiin saa käyttää yli 45 s/lyönti. Sekä tähän liittyen rangaistusmääräykset kilpailuissa)
– kellon pitäisi helpolla tavalla kyetä mittaamaan ja todentamaan 45 s ylittyminen (mahdolliset varoituspiippaukset 40 s jälkeen jne.)
– kilpailuissa tällainen ominaisuus tarjoaisi merkkarille paremmat mahdollisuudet todentaa tapahtuma sekä antaa (paikallissääntöjen mukaisiin) varoitukset sekä rangaistukset.Toki rankkujen osalta pitäisi todennköisesti konsultoida myös kilpailun tuomaristoa.
Harjoistuskierroksilla em. tilanteiden ajankäyttöä mittaava ominaisuus olisi tarpeellinen hitaasti pelaavalle.
– hidas pelaaja oppisi huomioimaan omaan suoritukseen käyttämänsä ajan mikä puolestaan auttaisi nopeuttamaan pelirutiineita.
– aikaa mittaavasta toiminnosta voisi olla muutenkin hyötyä. Pelaaja oppisi mahdollisesti paremmin vakioimaan omaa suoritustaan (poistamaan turhia maneereita sekä ylimäärisiä turhia rutiineita)Parhaassa tapauksessa älykkäästi toimiva golfkello voisi automaattisesti tunnistaa tilanteet (esim. lyöntiin valmistautumisen ja lyönnin välisen ajan jne.).
1. Pallon etsimiseen sallittu enimmäisaika (=3 min)
– esim. niin että nappia painamalla kello alkaa mittauksen (ja varoittaa esim. 30 s ennen ajan päättymistä piippauksella (5 s välein ja viimeinen 10 sekuntia sekunnin välein)
– kun 3 minuuttia tulee täyteen kello antaa jatkuvan äänimerkin..etsintäajan ylityksestä.Ei nyt täsmälleen tuota, mutta itse käytän välillä apple watchin timeria pallon etsinnästä, kytketään päälle napista ja sanomalla rallienglannilla ”trii minits”. Onnistuu kelloa katsomatta koska käytän kyseistä timeria muihinkin asioihin. Kello sitten värisee ja piippaa kun aika on täysi. Käytännössä oma kärsivällisyys loppuu usein jo ennen kolmea minuuttia.
2. Varoittaisi pelaajaa hitaasta lyöntisuorituksesta (eräillä kentillä on jo paikallissäännöissä mainittu ettei lyöntiin saa käyttää yli 45 s/lyönti. Sekä tähän liittyen rangaistusmääräykset kilpailuissa)
– kellon pitäisi helpolla tavalla kyetä mittaamaan ja todentamaan 45 s ylittyminen (mahdolliset varoituspiippaukset 40 s jälkeen jne.)Kodariaivoilla mietin tämän toteuttamista, niin vaikeutena on ainakin sen tunnistaminen, että ollaan pallolla JA on lyöntivuoro. Vaikea erottaa tilanteessa missä ollaan pallolla, ehkä vähän haetaan harjoituslyöntiä, mutta lyöntivuorossa on joku muu. Ylipäätään ”ollaan pallolla”, on hankala ennen lyöntiä. Helpompi tunnistaa tapahtumat jälkikäteen ”nyt se löi” on ongelmana helpompi kuin, ”kohta se lyö”. Asiaa helpottaisi se, että koko ryhmällä on sama laite ja laitteet vielä juttelisivat keskenään.
NimetönKun lehti taas tulee niin kuin tuota testiä.. Siinä sanotaan että Vivoactive 3 tarvitsee yhteyden puhelimeen ja se saattaa olla ongelma etenkin ulkomailla ja kentillä joilla puhelinverkko ei ole tarpeeksi vahva..
Haloo! täältä ranteesta soitetaan! ei ei ei.. tuota en kyllä usko. Ettäkö puhelinverkkoa pitkin? Ei Bluetoothilla eikä wifillä? Ehkä ei ihme ettei puhelimeen saatu yhteyttä.
Kun lehti taas tulee niin kuin tuota testiä.. Siinä sanotaan että Vivoactive 3 tarvitsee yhteyden puhelimeen ja se saattaa olla ongelma etenkin ulkomailla ja kentillä joilla puhelinverkko ei ole tarpeeksi vahva..
Kentät ainakin ladataan puhelimella ja sitten siirretään bluetoothilla kelloon.
Itselläni on tälläinen Vivoactive, joka tarvitsee yhteyden puhelimeen toimiakseen. Nyt vuodenvaihteessa tuli ensimmäinen kerta, kun kentällä ei ollut verkkoa (klubilla oli) ja kellon golfohjelmaa ei voinut käyttää. Tämä tapahtui Tunisiassa.
NimetönItselläni on tälläinen Vivoactive, joka tarvitsee yhteyden puhelimeen toimiakseen. Nyt vuodenvaihteessa tuli ensimmäinen kerta, kun kentällä ei ollut verkkoa (klubilla oli) ja kellon golfohjelmaa ei voinut käyttää. Tämä tapahtui Tunisiassa.
Mielenkiintoista. Notta bluetooth vaati puhelinverkon kenttää.. Sim korttia tuossa kellossa ei ole. No jätän tän tähän. Uskotaan mitä halutaan, jokainen.
Minulla on Galaxy watch active2.. Lähdetään reissuun ja tarvitsisin golf sovelluksen kelloon.. millaista sovellusta suosittelisitte? Osa on ainakin maksullisia, joten en viitsisi kokeilla montaa eri sovellusta.
Lähinnä matkat lipulle/ esteisiin pitäisi näkyä.
”Mielenkiintoista. Notta bluetooth vaati puhelinverkon kenttää.. Sim korttia tuossa kellossa ei ole. No jätän tän tähän. Uskotaan mitä halutaan, jokainen.”
Jos oikein ymmärsin netistä löytyvää ohjeistusta, niin tuo systeemi on niin pönttö, että kännykällä pitää olla nettiyhteys (=kenttää) jotta kännyssä oleva sovellus toimii. Eli kello kyllä yhdistyy puhelimeen, mutta kun puhelimella ei ole kenttää niin se sovelluskaan ei toimi.
Ja tämä puhtaasti oma tulkintani netin sirpaletiedon perusteella, omaa kokemusta ei ole tippaakaan 🙂 -
JulkaisijaArtikkelit