Testissä jokamiehen lyöntitutkat Garmin Approach G80 ja Swing Caddie SC300 - Golfpiste.com

27.11.–3.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Testissä jokamiehen lyöntitutkat Garmin Approach G80 ja Swing Caddie SC300

Testasimme, kuinka tarkkoja jokamiehen lyöntitukat tositilanteessa ovat, ja tutustuimme myös niiden käytettävyyteen ja muihin ominaisuuksiin, joita etenkin Garmin G80 tarjoaa.

Ehkä eniten golfharjoittelua viimeisen vuosikymmenen aikana muuttanut harjoittelun apuväline on ollut lyöntitutka. Markkinoilla on useita toimivia ja laadukkaita vaihtoehtoja, joista TrackMan lienee tunnetuin. TrackManin hankkiminen edellyttää kuitenkin todellista tarvetta ja vähän paksumpaa lompakkoa, sillä vempeleen hinta kipuaa lähelle paria kymmentä tuhatta euroa.

Joissain sisäharjoittelupaikoissa lyöntitutkaa voi käyttää harjoittelun ajan erillisellä veloituksella, mutta ulkona tapahtuvassa harjoittelussa se on harvoin mahdollista.

Viime vuosina markkinoille on tullut myös ns. jokamiesmalleja, tyypillisesti noin viisisataa euroa maksavia lyöntitutkia, joiden tarkoitus on sama kuin kalliimmissakin lyöntitutkissa: antaa tietoa lyönnistä.

Swing Caddie on laitteista suurempi. Se helpottaa käytettäyyttä.

Tärkeimmät arvot, joita TrackManissakin usein tuijotetaan, ovat mailanpäännopeus, pallon lähtönopeus ja lyönnin mitta. Niihin jokamiehen lyöntitutkakin keskittyy. Sen sijaan ne eivät pysty analysoiman mailan liikettä lyönnissä. Ne siis eivät sano mitään esimerkiksi mailan lavan asennosta osumahetkellä tai lavan tulokulmasta palloon. Toisin kuin vaikkapa Track Man, laitteet eivät siis kerro mitään mailan liikkeistä lyönnissä.

Testasimme kaksi laitetta: Garminin Approach G80 -mallin sekä Swing Caddien SC300 -mallin. Ne eroavat toisistaan sekä toimintojen, että käytettävyyden osalta.

Garmin Approach G80

G80 on laitteista monipuolisempi. Se ei ole puhdas lyöntitutka, vaan toimii kentällä golfkellon tapaan. Sisäänrakennettu GPS mittaa etäisyyden laitteelta lippuun, joten sitä voi käyttää kierroksella mittalaitteena. G80 sopii hyvin niille pelaajille, jotka vierastavat kellon käyttämistä golfkierroksella eivätkä syystä tai toisesta pidä laser-etäisyyskiikarin käyttämisestä. G80 hintalappu on 539 euroa.

G80 mahtuu housun taskuun. Suuri näyttö on selkeä ja sitä pystyy lukemaan auringonpaisteessakin. 3,5 tuumainen kosketusnäyttö on riittävän suuri heikkonäköisellekin. Lisäksi sitä on huomattavasti helpompi ohjata kuin kelloa. Esimerkiksi lipun paikkaa voi viheriöllä siirtää sormella liikuttamalla, jolloin mittaustulos on tarkempi. Suurella viheriöllä mitta viheriön keskustaan voi poiketa kymmenenkin metriä mitasta lippuun, joka sijaitsee esimerkiksi viheriön takalaidassa. Esiladattuna on 41 000 golfkenttää ympäri maailman.

G80:n mukana tulee kärrypidike, muita kiinnikkeitä sekä latauspiuha.

Laitteen mukana tulee myös kärrypidike, jonka avulla laitteen saa asennettua bägin kahvaan. Siinä laitetta on helppo lukea ja käyttää. Kentän lainakärryyn yli viidensadan euron hintaista vempelettä ei ehkä kuitenkaan kannata ankkuroida, sillä ennemmin tai myöhemmin vehkeen voi ennustaa unohtuvaan kahvaan kiinni kierroksen jälkeen. Telineen virittely kuminauhojen avulla kestää hetken ja vaatii pientä opettelua, joten ihan joka kierrokselle telinettä ei ehkä jaksa viritellä kiinni ja pois lainakärryyn. Jos pelaa omalla kärryllä, on kärrytelineen käyttö erinomainen vaihtoehto.

Kun Garmin Approach G80:ä käyttää lyöntianalysaattorina, asetetaan laite maahan, korkeintaan yhden jalan eli noin 30 senttimetrin päähän pallosta. Ohjeissa kerrottaan, että laite pitää sijoittaa pallon ja lyöjän väliin. Käytimme itse laitetta pallon toisella puolella, emmekä havainneet mittaustarkkuudessa eroa olipa laite sijoitettu kummalle puolelle tahansa.

Laite on melko lähellä palloa joka tapauksessa ja saattaa hieman häiritä lyömistä aluksi. Pallon ja lyöjän väliin sijoitettuna se häiritsee enemmän, joten siihen emme suosittele vehjettä sijoittamaan.

Laite mittaa myös svingin tempon. Lisäksi siinä on pelimode, jonka avulla voi pelata haluamansa kentän. Laite ilmoittaa, minkälainen lyönti odottaa seuraavana, käyttäjä lyö ja laite kertoo tulokset, jonka jälkeen peliä jatketaan siitä, mihin kuvitteellinen lyönti päättyi. Harjoitteluun toiminnallisuus voi tuoda lisää ulottuvuuksia.

Swing Caddie SC300

SC300 on puhdas lyöntitutka. Se on selkeästi Garminin laitetta suurempi, ja koon ansiosta käytettävyys on parempi. Käytettävyyttä parantaa myös pieni kaukosäädin, jolla laitetta voi ohjata. Ensi alkuun kaukosäädin tuntui hieman liioittelulta, asetetaanhan laite vain noin puolentoista metrin päähän lyöjästä, mutta käytännössä se osoittautui yllättävän toimivaksi ja mukavaksi käyttää. Äänitoiminta lisää käytön helppoutta ja halutessaan laitteen voi yhdistää omaan puhelimeen tai tablettiin Bluetoothin avulla.

Tukeva ja varsin toimiva kantolaatikko on iso plussa.

SC300 on muutama toiminnallisuus, joita Garminin G80:stä ei löydy, nimittäin pallon lähtökulma ja apex (pallon lakikorkeus lentoradalla). Se on hinnoiteltu 589 euron arvoiseksi.

Laite asetetaan suoraan pallon taakse, noin 1,5 metrin päähän pallosta. Se on riittävän kaukana, eikä se häiritse lyömistä millään tavalla.

Laite toimitetaan näppärässä, vankkatekoisessa säilytys- ja kantolaukussa. Kaikki tarvittava kulkee mukana, eikä laitteen rikkoutumista tarvitse pelätä, vaikka laukku hieman kolahtaisikin tai tippuisikin.

Kaukosäädin on helppo käyttää, tarpeeksi riisuttu. Mailanvaihto ja nostokulman säätö toimivat nopeasti ja helposti. Niiden määrittäminen vaikuttaa mittaustulosten arviointiin, joten säätämiseen kannattaa käyttää tovi aikaa. Näyttö on suuri ja informatiivinen, joskin ulkoasultaan hieman vanhahtava, ja sitä pystyy lukemaan kirkkaassakin kelissä.

Näin testasimme

Käytettävyyden ja monipuolisuuden merkitystä ei kannata aliarvioida, mutta vähintään yhtä merkityksellistä on laitteiden tarkkuus. Epätarkalla lyöntitukallahan ei käytännössä tee mitään.

Testasimme laitteet Tapiola Golfin GolfCenterissä. Löimme sisästudiosta ulos ja apuna käytimme TrackMan-lyöntitutkaa, jonka tarkoiksi tiedettyihin tuloksiin vertasimme laitteiden antamia lukuja.

Testaustilanteessa aurinko paistoi lähes kohtisuoraan meitä kohti, ja se tuntui aiheuttavan ongelmia etenkin SC300:lle. Testiä ei pystytty toistamaan toisenlaisissa olosuhteissa, joten tuloksiin kannattaa suhtautua pienellä varauksella. Toisaalta on sanottava, että laitteen on pystyttävä selviytymään säässä kuin säässä ollakseen aidosti hyödyllinen. Harvoin rangeilla on mahdollisuutta valita lyöntisuuntaa auringon sijainnin mukaan.

Testissä oli kaksi lyöjää, jotka vuorottelivat 3–5 lyönnin välein. Mitattavat mailat ja lyönnit olivat sand wedgellä lyödyt lyhyet, noin 30–70 chipit ja pitchit, rauta-7, hybridi ja draiveri. Jokaisella mailalla pyrittiin lyömään kymmenen onnistunutta lyöntiä. Onnistumisen mittari oli se, että laite pystyi mittaamaan lyönnin, ja lyöjä pystyi arvioimaan sen suhteellisen laadukkaaksi itselleen.

Tulokset

Garmin Approach G80

G80 yllätti tarkkuudellaan. Pallon lentomatkan mittaus ontuu vain lyhyimpien chippien kohdalla. Pallon lähtönopeuden laite mittaa tarkasti, eikä mailanpäännopeuskaan juuri heitä. Osuman tehokkuutta kuvaavaa Smash-lukua laite liioittelee säännönmukaisesti hitusen ylöspäin.

Pitkissä lyönneissä mitta heittää, jos lyöntiin tulee tavallista enemmän tai vähemmän kierrettä, sillä laite ei pysty määrittämään pallosta kierteen määrää. Kierteen määrä vaikuttaa merkittäväsi pallon lentopituuteen, mutta laite laskee sen vain pallon lähtönopeuden perusteella, jolloin heittoa tulee helposti enemmän. Pituuden mittauksessa heitto jää tarkkuudeksi ilmoitetun 4–5 metrin haarukan sisään.

Kenelle sopii?

Garmininin G80 on hyvä valinta golfareille, jotka haluavat pienikokoisen lyöntitutkan, ja tyytyvät perustietoihin, kuten mailanpäännopeuteen, pallon nopeuteen ja lyöntimittaan.

Koska laite toimii myös GPS-mittarina golfkentällä, on se huomattavasti monikäyttöisempi kuin kilpailijansa.

Helppokäyttöisyydestä G80 saa hyvän arvosanan. Pienestä koostaan huolimatta näyttö riittää hyvin myös lyöntiharjoitteluun. Mittaustarkkuuden kohdalla G80 yllätti. Laite oli ihailtavan tarkka ja luotettava kaikenlaisissa lyönneissä.

Swing Caddie SC300

Swing Caddie ei yltänyt testissä aivan Garminin tarkkuuteen. Pallon lähtönopeuden laite mittaa tarkasti, mailanpäänopeuden se taas näyttää TrackManiin verrattuna hieman liian suurena.

Lyönnin mitan suhteen laite oli tarkka lyhyissä lyönneissä ja pärjäsi hyvin vielä rautaseiskankin kanssa, mutta jostain syystä mittaustulokset eivät draiverilla lyötäessä enää olleet yhtä tarkkoja, vaikka pallon lähtönopeuskin oli vielä hyvin hallussa. Osaltaan tähän saattoi vaikuttaa se, että pallon lähtökulman mittaus ontui pahasti, eikä apex-lukukaan ollut kovin tarkka.

Swing Caddie seisoo tukevasti oman jalkansa varassa.

Oikean mailan määrittäminen on SC300:lle tärkeää. Väärä maila asetuksissa lisää huomattavasti epätarkkuutta. Laite mittaa mm. ilmanpaineen, ja arvioi sen vaikutuksen lyönnin mittaan. Kun palloa lyötiin testitilanteessa sisältä ulos, saattoi tällä olla vaikutusta mittaustuloksiin. Voimakas vastavalo aiheutti sekin laitteelle ilmeisiä ongelmia.

Kenelle sopii?

Laite on helppo kuljettaa ja käyttää. Näyttö on suuri ja sitä on helppo lukea. Swincg Caddie sopii niille harrastajille, jotka haluavat selkeä, ja helppokäyttöisen lyöntitutkan harjoittelunsa tueksi, ja haluavat laitteelta hieman enemmän tietoja kuin useimmat kilpailijat pystyvät tarjoamaan.

Tarkkuudessa SC300 yltää jotakuinkin ilmoitettuun tarkkuuteen, joskin testitilanteessa havaittu pienoinen epätarkkuus jäi arveluttamaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)