-
JulkaisijaArtikkelit
-
Ensi kaudelle voimaan tulevat sääntöjen muutokset ohjaavat pelaamista selkeämpään suuntaan. Jo pienen kokeilun jälkeen on selvää että pelaaminen sekä selkiytyy/helpottuu ja varmasti jossain määrin myös nopeutuu. Tässä tilanteessa sääntöuudistus on varmasti hyvä askel oikeaan suuntaan.
Toisaalta lajia pidempään harrastaneet ovat ehkä panneet merkille toisenlaista kehitystä. Viime aikoina varsinaisen pelaamisen rinnalle on tullut paljon sellaista ylimääräistä ”krääsää” ja ”säätämistä” joilla on myös kielteisiä vaikutuksia. Kenties nykyajan tekniikan, välineteollisuuden sekä kaikenkattavan kaupallisuuden vaikutukset ulottuvat jopa itse alkuperäiseen golf’in ideologiaan.
Perimmiltään golf on pelaajan itsensä kilpailua kenttää ja sen tarjoamia haasteita vastaan. Samaan lähtökohtaan perustuu myös kilpailu jossa verrataan omaa lyöntitulosta muiden pelaajien tuloksiin.
Mutta, missä määrin nähdään tarpeelliseksi tuoda kentälle mukaan varsinaiseen pelaamiseen/pelisuoritukseen kuulumattomia, kaikenlaista uuttaa tekniikkaa, apuvälineitä, aikaa vieviä greeni-maneereita, jne.?
Olisiko jopa tarvetta palata takaisin perinteiseen pelaamiseen?
– siis pelattaisiin ilman muita apuvälineitä kuin pallo, mailat/bägi jne. (ehkä nyt tii-tikut)
– pallo pelattaisiin aina sieltä mihin se on lyöty.
– etäisyyden arvioinnissa saisi käyttää vain silmiään (ei mitään teknisiä mittalaitteita jne.)
– greenilläkään palloa ei saisi nostaa, merkkailla tai asetella (siirtää saisi ainoastaan siinä tapauksessa jos pallo haittaa/estää toisen pelaajan suoritusta)
– palloa ei saisi nostaa greenillä edes puhdistettavaksi.
– pallon nostamisesta ja koskettamisesta tulisi aina yhden (1) lyönnin rangaistus. Toki huomioiden normaalilla tavalla säännöt pelaamattomista paikoista, tilapäisistä vesistä jne.
– lippua ei saisi poistaa reiästään kuin enintään alle mailan(putterin varren) pituuden mittaisia putteja varten.
– mitään pelaamisen apuna käytettävää teknistä laitetta ei saisi olla edes mukana kierroksella.
– suorituksen maksimiaika (esim. 40 s/lyönti) kaikialla kentällä. (Yhdellä rankulla saa minuutin lisää säätämisaikaa.)Voitaisiin järjestää myös kilpailut siten ettei mitään apuvälineitä ja turhia merkkailuja saa käyttää kierroksen aikana.
Ainakin osan em. asioista voisi ottaa mukaan uusien sääntöjen myötä myös kenttäkohtaisiin paikallissääntöihin. Eikä mikään nykyään voimassa oleva sääntö kiellä edellä esittämieni pelitapojen noudattamista tavan normaalissa pelaamisessa.
Suuri Sääntökomitea golfin pääkallopaikalla pyysi jokin aika sitten kommentteja kaavaltuihin sääntöuudistuksiin. Lähetithän gloffare ehdotuksesi oikeaan osoitteeseen?
Bunkkeripete:
Suuri Sääntökomitea golfin pääkallopaikalla pyysi jokin aika sitten kommentteja kaavaltuihin sääntöuudistuksiin. Lähetithän gloffare ehdotuksesi oikeaan osoitteeseen?Tuostahan ehdotuksen helposti kopsaa..
Sinällään en itse tarvitse uusia sääntöjä sillä noudatan jo käytännön pelaamisessa tekemiäni ehdotuksia.
Tästä huolimatta olisi tervetullutta että ensikaudelta alkaen kenttien paikallissäännöissä huomioidaan se kuinka tulisi toimia esim. lipputangon poisottamisen suhteen.
– ei liene tarkoituksenmukaista että peliryhmässä jatkuvasti otetaan lippua pois ja asetataan edes ja takaisin reikäänsä.Hyvä paikallissääntö olisi vaikkapa sellainen jossa todetaan että:
”Lipun voi ottaa pois reiästä enintään alle mailanvarren (putterin) mittaista puttia suoritettaessa.”
– näin olisi mahdollista ottaa lippu pois lyhyttä ja suoraa puttia varten (useimmat toki ymmärtänevät miksi)
– toisaalta lippua ei olisi myöskään pakko ottaa pois reiästään ko. tapauksessakaan.
– tällaisella paikallissäännöllä vältyttäisiin pelaajien keskinäiseltä kiistelyltä ja ylimääräiseltä hankaluudelta.Toinen paikallisääntö voisi koskea esim. pallojen nostelua ja (turhaa)merkkailua greenillä:
”pallon saa nostaa ja merkata greenillä vain siinä tapauksessa jos sen sijainti haittaa toisen pelaajan puttaamista.”
– toisaalta häiritsevän pallon voinee myös pelata ensin – alta pois.
– toki tällainen paikallissääntö saattaa olla jo hieman kyseenalaisempi tapaus..siinä syntyy helposti kiistaa varsinaisten sääntöjen kanssa. Mutta ainakin harjoituskierroksilla näin voisi toimia.Kuten myös paikallissäännöissä voitaisiin kieltää erikseen mittalaitteiden käyttäminen.
Golf’iin kuuluu perinteisesti ja oleellisena osana lyöntipituuksien silmämääräinen arviointi. Tätä periaatetta tulisi kunnioittaa ja säilyttää tarve ylläpitää/kehittää pituuden arviointia osana pelitaitoja.
– Useimmilla kentillä on jo käytössä merkkipaalut (tai merkkipisteet) 200m,150m,100m matkoille, helpottamaan silmämääräistä arviointia.
– Samalla tavalla monilla kentillä on myös osoitettu lipun paikka/sijoittuminen greeneillä.
– silmämääräistä arviointia varten on myös säännöissä osoitettu määräyksiä merkkipaalujen osalta jne.Ei ole mitään järkevää syytä sille että luodaan uusia ja aikaa tuhlaavia teknisiä mittausjärjestelmiä perinteisen ja käytännössä riittävän (ja oleellisena osana suoritukseen/kilpailuun kuuluvan) etäisyyden arvioinnin lisäksi.
Ei kai mikään estä gloffarea noudattamasta noita periaatteita (ainakin ensi vuonna, kun lipun saa pitää reiässä). Muutama kohta tosin hieman ontuu
– ”pallo pelattaisiin aina sieltä mihin se on lyöty” on toki mahdollista, jos pallo löytyy, mutta esimerkiksi vesiesteestä ei aina järkevää
– ”etäisyyden arvioinnissa saisi käyttää vain silmiään” on ihan hyvä, mutta miksi mittamerkkejä. Etäisyysmittarin käyttö ainakin minulla nopeuttaa peliä ja kaikkein hitaimmat pelaajat ovat niitä, jotka askelin mittaavat matkaa mittamerkiltä pallolle
– ”suorituksen maksimiaika (esim. 40 s/lyönti) kaikialla kentällä” on ihan hyvä periaate, mutta kuka mittaa aikaa. Ainakin minä haluan pelata kentällä ilman, että pelataan kelloa tuijottaen. Tähän voisi tietenkin ottaa mukaan ajastimen, jonka nappia painetaan, kun ollaan omalla pallolla ja joka piippaa, kun 40s on kulunut.
– myös pallon nostaminen on monesti ihan käytännöllinen seikka. Ei liene järkevää, jos palloa pitäisi putata mutapaakun kanssa syyskeleissä. Entä jos pallo on vaikka bunkkerissa toisen pallossa kiinni. Entä tilanteissa, jossa pallo on kiinteässä haitassa, esim asfaltilla (proshop tykkäisi tästä rajoitteesta). Entä pallon tunnistaminen, vai lyödäänkö sillä riskillä, että saataa olla kaverin pallo?
– kaikenlainen ”mittaaminen” esimerkiksi onko pallo lipputangon/putterin päässä reiästä on peliä hidastava ajatus, ellei sitten griinille piirretä ympyrää kuvaamaan tätä etäisyyttä. Peliä muuten voisi nopeuttaa ulkomailla nähty ympyrä, jonka sisällä putit on annettu.Vastauksena Putti-Possulle..
En suinkaan ole tarkoittamassa että normaaleita estesääntöjä (vesi-, pelaamaton paikka jne.) muutettaisiin. Tottakai pelattaisiin samoilla säännöillä kuin tähänkin asti.
Myös multapaakkujen jne. vuoksi palloa voisi puhdistaan kuten asiaan kuuluu. Järjenkäyttö on ihan ok.
– mutta turha ja täysin tarpeeton, kuivilla greeneillä tapahtuva pallon liikuttelu ja merkkailu on turhaa ajanhukkaa.
– merkkausta toki tarvitaan erikoistapauksissa (pallot vierekkäin jne.) mutta se on aika harvinaista ja turhaan merkkailuun ei ole tarvetta.
– usein voi myös poiketa puttausjärjestyksestä..jos edessä oleva pallo estää/haittaa niin aivan hyvin sen voi putata pois vaikka olisikin lähempänä lippua jne.
– juuri näinhän on tapana ”täpätä” pallo kuppiin kun se päätyy reiän viereen ja muilla pelaajilla on vielä puttejaan jäljellä.Kun säännöt muuttuu lipun osalta ensikaudella olisi tarvetta määritellä jollain tavalla (esim. paikallissäännöllä) kuinka sitä nostellaan ja/tai asetellaan takaisin. Saattaa syntyä jopa kiistaa ja väittelyä pelaajien kesken kun ryhmässä on pelaajia jotka ehdottomasti haluavat pitää lipun paikoillaan ja toisaalta jotka haluavat suorittaa puttinsa ilman lipputankoa. Mutta yksinkertaiseen asiaan riittänee myös yksinkertainen ratkaisu.
Itse tulen noudattamaan yksinkertaista, helppoa ja nopeaa tapaa:
– en enää ensi kaudella nosta lippua kertaakaan kupista.
– joka sen sieltä nostaa olkoon velvollinen myös laittamaan takaisin.
– koska lippu saa sääntöjen mukaisesti olla reiässään poistuu samalla tarve näyttää reiän paikkaa lipputangolla pitkissä puteissa.Muiden mukana myös lippusääntö on erinomainen uudistus.
Itse tulen noudattamaan yksinkertaista, helppoa ja nopeaa tapaa:
– en enää ensi kaudella nosta lippua kertaakaan kupista.
– joka sen sieltä nostaa olkoon velvollinen myös laittamaan takaisin.
– koska lippu saa sääntöjen mukaisesti olla reiässään poistuu samalla tarve näyttää reiän paikkaa lipputangolla pitkissä puteissa.Minusta lippusääntö uudessa muodossaan on epäonnistunut. Se lisää nopeiden ja hitaiden pelaajien eroja, kun nopeat puttaavat bägi selässä lipputanko kupissa ja vastaavasti hitaat haluavat aina alamäkiputtiin lipun reikään ja ylämäkiputissa sen pois.
Ryhmässä on aina eri lailla asiaan suhtautuvia ja jos mukaan sattuu vielä ”jääräpäitä”, jotka tekevät omia peliä hidastavia manööreitään, kuten ”joka sen sieltä nostaa olkoon velvollinen myös laittamaan takaisin”, niin hitaat ryhmät ovat entistä hitaampia.
Uusi sääntö vaatii ennen muuta ryhmältä joustavuutta ja lipun huoltoa mahdollisimman nopeasti, kun pelaajalla on kuitenkin aina oikeus valita kahdesta vaihtoehdosta. Ehkä rutiinit ja pelinopeus ajan kanssa hoitaantuu, uskon niin.
Gloffare, kun et aio kertaakaan nostaa lippua reiästä, ja jos muutkin alkavat noudattaa samaa tapaa, niin helppo on pelata kentälläsi iltakierroksia. Silloin nimittäin reiät ovat halkaisijaltaan sentin pari suurempia, kun isonyrkkiset pelaajat pitkin päivää nostavat palloa reiästä lipun kanssa.
Dr No:
Gloffare, kun et aio kertaakaan nostaa lippua reiästä, ja jos muutkin alkavat noudattaa samaa tapaa, niin helppo on pelata kentälläsi iltakierroksia. Silloin nimittäin reiät ovat halkaisijaltaan sentin pari suurempia, kun isonyrkkiset pelaajat pitkin päivää nostavat palloa reiästä lipun kanssa.
Hyvä huomio..
Olen jo puttaillut suurimman osan tämän kesän harjoituskierroksista lippu tyylikkäästi reiässään. Kokemusta on karttunut. Ei tule ongelmia, eikä reiän reunoille tapahdu mitään vauriota. Toki joskus tuulen taivuttaessa tankoa pitää sitä nostaa juuri sen verran että pallon saa helpommin poimittua kupista.
Putti-Possulle vielä sanoisin että olen samaa mieltä. Asiat mukautuu ajan myötä.
Olen 100%:en varma että varsinkin kilpailuissa tullaan jatkossa puttaamaan lähestulkoon aina lipun kanssa. Nimittäin olen käytännössä havainnut että paljon pienmmätkin (jopa pelaamista haittavat ja täysin kuvitteelliset) ”hyödyt” on poimittu omiin maneereihin.
Lipun kanssa puttaamisesta koituu suoranaista etua puttaajalle. Voisin veikata että vaikutus saattaa olla jopa lyönnin verran per kierros. Aikaa myöten suurin osa pelaajista ottanee käyttöönsä tämän, ikäänkuin ”ilmaiseksi” saatavan tulosedun. (En lähde kiistelemään tästä kysymyksestä, kokeilkoon jokainen ihan itsekseen miten ”lipputangon kanssa” puttaaminen sujuu).
Vaikea sanoa kuka tässä lopulta on se syyllinen ”jääräpää”? Kaikkien näiden tulevien sääntömuutosten tarkoituksena on helpottaa pelaamista sekä samalla sopeuttaa kaikenlaisia käytännön rutiineita meidän, kenttiä kiertävien, yhteiseksi hyödyksi.
Henkilökohtaisesti toivoisin että vielä enemmän palattaisiin perinteiseen pelaamiseen ja jätettäisiin turhat tekniikkahärpäkkelit kotiin/autoon kierroksen ajaksi. Kuten myös TV:stä opitut ja pelaamista hidastavat naurettavat maneerit jne.
Onko Gloffare kenties Tilander Seniorin lehtolapsi vai miksi nuo ajatukset kuulostavat juurikin kuin suoraan tuon golfin Grand Old Man’in suusta..?
Gloffare, sinä saat pelata golfia juuri niin kuin itse haluat, kunhan et vaurioita kenttää etkä vaaranna muiden pelaajien turvallisuutta. Omalta kannaltani nuo ehdotuksesi kuitenkin kuulostavat lähinnä lapselliselta yritykseltä palata 1900-luvulle ilman mitään järkevää syytä. Golf on aivan riittävän vaikeaa muutenkin, turha sitä on vaikeuttaa kieltämällä pelaajilta etäisyyden mittaaminen, pallon puhdistaminen viheriöllä tai lipputangon poistaminen reiästä, jos se pelaajaa suorituksessaan auttaa.
Tämän suuren sääntöuudistuksen tarkoitus ei suinkaan ole sitoa pelaajan käsiä, vaan antaa hänelle lisää vapauksia ja sen myötä vaihtoehtoja. Gloffaren ehdotusten tarkoitus on päinvastainen. En kannata.
Gloffare: Lipun kanssa puttaamisesta koituu suoranaista etua puttaajalle. Voisin veikata että vaikutus saattaa olla jopa lyönnin verran per kierros.
Jos näin on, niin miksi ammattilaiset järjestään poistattavat lipputangon reiästä, vaikka pallo on vielä viheriön ulkopuolella?
Ensi vuonna nähdään pitääkö Gloffaren väite paikkansa. Jos pitää, niin jatkossa ammattilaisetkin jättävät lipputangon reikään myös viheriöltä putatessaan.
KL1:
Golf on aivan riittävän vaikeaa muutenkin, turha sitä on vaikeuttaa kieltämällä pelaajilta etäisyyden mittaaminen, pallon puhdistaminen viheriöllä tai lipputangon poistaminen reiästä, jos se pelaajaa suorituksessaan auttaa.
Pelinä golf on vaikea ja antaa juuri siksi pelaajille käytännössä loppumattoman haasteen. Mutta tavallisten harrastajien pelaamiseen liittyy hyvin paljon muutakin kuin pelkkä tuloksen tekeminen.
Omassa ajatuksessani pelaajan tulisi ottaa golf’in tarjoama haaste vastaan kehittämällä ensisijaisesti omaa henkilökohtaista osaamistaan. Vierastan pyrkimyksiä menestyä käyttämällä kaikenlaisia ulkoisia ja itse pelaamiselle tarpeettomia apuvälineitä. Varsinkin jos/kun niiden myötä aiheutuu ylimääräistä haittaa, turhia maneereita sekä pelin hidastumista jne. Eikä kysymys ole suinkaan siitä että haluaisin palata esim. mailojen, pallojen tai kenttienkään osalta vuosikymmenien taakse. Ymmärrän hyvin kehityksen väistämättömyyden ja jopa kaupalliset tarpeet uusiutumiselle. Mutten hyväksy tarpeettomia juttuja, ainakaan kritiikittömästi.
Ehkä juuri viime vuosina (lue=viimeisen parinkymmenen vuoden aikana) pelaamisen yhteyteen tulleen ylimääräisen ”säätämisen” (elektroniikka, ylimääräiset maneerit jne.) vuoksi joudutaan uusimaan sääntöjä jotta saataisiin pelaamista joustavammaksi ja samalla paremmin/ripeämmin eteneväksi. Joka tapauksessa sääntöuudistuksia perustellaan juuri pelin nopeuttamisella.
KL1:
Jos näin on, niin miksi ammattilaiset järjestään poistattavat lipputangon reiästä, vaikka pallo on vielä viheriön ulkopuolella?
Ensi vuonna nähdään pitääkö Gloffaren väite paikkansa. Jos pitää, niin jatkossa ammattilaisetkin jättävät lipputangon reikään myös viheriöltä putatessaan.
Olen varma että tästä asiasta (siis puttaaminen lipun kanssa vai ilman) tullaan varsin pian tekemään monenlaisia tutkimuksia ja selvityksiä.
Tuo kertomasi ammattilaisten tapa chippailla/puttailla greenien ulkopuolelta ilman lippua on jossain määrin eri asia kuin puttaaminen greenillä. Ainakin eräiden tutkimusten pohjalta on testattua näyttöä siitä että lipun pitäminen reiässä jonkin verran parantaa mahdollisuutta pallon upotukseen. Uuden säännön osalta kyseessä on kuitenkin puttipelin kannalta huomattavasti kokonaisvaltaisempi asia. Tähän liittyy paljon muuta kuin se yksittäinen seikka, kuinka greenillä putatun pallon osuminen lipputankoon vaikuttaa onnistumiseen. Tämän voin todeta jo pelkästään oman (vähäisen)kokemukseni pohjalta.
Muutokset tulevat olemaan mielenkiintoisia.
Olen varma että tästä asiasta (siis puttaaminen lipun kanssa vai ilman) tullaan varsin pian tekemään monenlaisia tutkimuksia ja selvityksiä.
On tehty jo ja monta. Yhden tutkimuksen tulokset julkaistiin Golf Digestissa pari vuotta sitten, myös Suomessa.
Tuo kertomasi ammattilaisten tapa chippailla/puttailla greenien ulkopuolelta ilman lippua on jossain määrin eri asia kuin puttaaminen greenillä.
Ammattipelaajilta kuulemieni kommenttien perusteella ei ole. Miksi kummassa olisikaan? Kerro, Gloffare, valista meitä!
Vierastan pyrkimyksiä menestyä käyttämällä kaikenlaisia ulkoisia ja itse pelaamiselle tarpeettomia apuvälineitä
Mitäköhän ”ulkoisia” apuvälineitä mahdat tarkoittaa:
– mikäli tarkoitat etäisyysmittaria, voin valuuttaa sinulle, että se on omiaan NOPEUTTAMAAN peliä, ei siis hidastamaan
– mikäli tarkoitat kärryä, on sen kieltäminen ongelma kaikille niille, joilla on jaloissa rasitusvammoja
– mikäli tarkoitat tiitä, hiekkakasan sijaan, on se ollut apuvälineenä jo melko monta tovia eikä ehkä ”pelaamiselle tarpeeton”
– bägeissä näkee aika ajoin suuntaustikkuja, mutta en ole nähnyt kenenkään käyttävän niitä pelikierroksellaEli mikä mahtaa olla se tekninen apuvälinen, jonka käyttämistä pitäisi välttää pelin nopeuttamiseksi?
KL1:
Ammattipelaajilta kuulemieni kommenttien perusteella ei ole. Miksi kummassa olisikaan? Kerro, Gloffare, valista meitä!
Kuten jo kerroin aiemmin tilanne on kokonaisuudessaan jossain määrin erilainen kuin silloin kun puttaillaan palloja itse greenillä. Jää nähtäväksi ryhtyykö kukaan (tai kuinka moni) puttailemaan lipputanko paikoillaan. Toki tähän saattaa tulla myös jonkinlainen yhteinen käytäntö/ohjeistus ammattilaisten kilpailuissa.
Uskoisin että suurin osa ammattilaisista hyödyntää sääntöjen suomia mahdollisuuksia juuri sen mukaan mistä on (tutkittua ja todellista) hyötyä tuloksellisesti.
Kun säännöt antavat mahdollisuuden molempiin vaihtoehtoihin (puttaaminen lipun kanssa tai ilman) tullaan tämä asia selvittämään, testaamaan ja tutkimaan perusteellisesti. Veikkaisin että tulemme vielä näkemään monia testejä sekä tutkimuksia aiheesta.
Asiaan saattaa vaikuttaa ammattilaisten osalta jossain määrin myös se että
– kilpailuissa on pelaajia avustamassa caddiet (pelaajan itsensä lisäksi)
– jo tällä hetkellä heillä on käytettävissään monenlaista erikoistietoa griinien kaltevuuksista sekä lukemisesta.
– lisäksi peliparilla on myös tavan tuuppareita enemmän kokemusta ja aikaa linjojen lukemiseen, nopeuksien arviointiin jne. jne.
– myös televisiointi saattaa omalla tavallaan vaikuttaa ammattilaisten tekemisiin/valintoihin greenityöskentelyssä.
– sponsorit/mainostajat haluavat TV-näkyvyyttä mainoksilleen jne.
– huippuammattilaisilla on jopa kymmenien vuosien mittaan opitut rutiinit nykyiselle peli-/puttaustavalleen.
– Uusien juttujen käyttöönotolle saattaa olla jonkin verran kynnystä tunnetusti muutoksien suhteen herkässä puttaamisessa.Edellä mainitut ja monet muutkin seikat saattavat vaikuttaa siihen missä tahdissa muutoksia otetaan käyttöön huippuammattilaisten kilpapelaamisessa.
Tavalliselle harrastajalle lipun pitämiselle kupissa koko greenityöskentelyn ajan on monenlaista konkreettista hyötyä. Eräitä on tullut esille oman kokeilun puitteissa. Niistä ei suinkaan ole toistaiseksi tieteellisissä kriteereillä vahvistettua tutkimustietoa. Ehkä sellaista saadaan tulevien kausien mittaan.
Joitain esimerkkejä:
– pystyssä oleva lipputanko helpottaa jo ensi silmäyksellä greenin kaltevuuksien arviointia kaikilta mahdollisilta puttaussuunnilta.
– usein jopa ammattilaisten näkee roikottelevan putteriaan puttilinjan yläpuolella, nähdäkseen greenin kaltevuuksia puttilinjallaan.
– tällainen ”tiirailu” helpottuu kun jo lipunvarresta näkee peruslinjatLisäksi:
– pelaajan asettuessa puttausasentoon lipputanko tarjoaa ikäänkuin yhtenäisen vertikaalin linjauksen silmän-pallon-puttilinjan yhteydessä.
– kannattaa kokeilla greenillä em. tilannetta niin ymmärtää helposti/paremmin mitä tarkoitan.
– tässä kokonaisuudessa näkee selkeästi (aikaisempaa huomattavasti paremmin)puttilinjan sivuttaiskaltevuuden juuri siinä tärkeässä vaiheessa kun lähettää pallon liikkeelle.
– kyseessä on todella iso apu verrattuna puttaamiseen ilman lippua
– kokeilkaa niin varmasti ymmärtää hyödyn aikaisempaan.
– myös lyhyissä (alle 2 metrin) puteissa on helppoa katsoa lipunvarresta se pieni ennakko jonka tarvitsee ottaa kaltevuuden vuoksi.
– lipputanko antaa muutenkin erinomaisen ”targetin” tarvittavalle ennakolle.Tämäkin vielä:
– lipputanko auttaa hahmottamaan aikaisempaa paremmin myös putin pituutta, pelkkä reikä griinillä ei anna yhtä kattavasti visuaalista informaatiota.
– myös puttilinjan ylä-/alamäki kaltevuuden näkee lipputangon antaman vertikaalin linjan johdosta helposti yhdellä silmäyksellä.Ja se perimmäinenkin hyöty:
– normaalivahtisissa puteissa ei lipputanko mitenkään haittaa upotusta.
– kun lippu on reiässään se pysäyttää liian pitkäksi reiän yli menevät pallot
– näissä tilanteissa on tangosta enemmän hyötyä kuin haittaa.
– vaikka pallo ei osuman jälkeen menisikään suoraan reikään se jää yleensä lähemmäksi kuppia kuin ilman lipputankoon osumista.
– kenenkään ei tarvitse käyttää aikaansa lipputangon hoitamiseen
– jokainen voi heti greenille saavuttuaan keskittyä oman pallonsa linjaan ja varsinaiseen puttisuoritukseen.
– todennäköisesti puttausvaihe sujuu ryhmältä nopeammin kuin keskimäärin tapahtuu lippua nostellessa.
– ehkä myös reiän reunat säilyy paremmin kuosissaan kuin niitä ei ”tökitä” lipun varrella.
– todennäköisesti myös greeniä sekä lippua/tankoa vaurioitetaan vähemmän kun sitä ei jatkuvasti tarvitse pudotella greenille.Eikä tuossa liene likimainkaan kaikki. Eiköhän käytännön kokemuksia ala karttumaan lisää viimeistään ensi kauden alkaessa.
Ugh, olen valistanut!
Putti-Possu:
Mitäköhän ”ulkoisia” apuvälineitä mahdat tarkoittaa:
– mikäli tarkoitat etäisyysmittaria, voin valuuttaa sinulle, että se on omiaan NOPEUTTAMAAN peliä, ei siis hidastamaanTarkoitan ensisijaisesti kaikenlaisia elektronisia härpäkkeitä joita on alkanut ilmaantua lähes jokaiselle pelaajalle. Eräillä on kaiken aikaa nenä kiinni laitteessa enkä osaa sanoa mitataanko siinä etäisyyttä griinille tai jonnekin muualle. Ehkä pelataan jotain nettipeliä samalla tai päivitetään facebook’ia jne.
Ehkä usko että tavan tuuppareille olisi mitään erityistä hyötyä tai nopeutusta pelaamiseen etäisyysmittareistakaan. Näkeehän etäisyyden (sekä lipun paikan) melko tarkasti jo kentällä olevista merkinnöistä. Varsinkin kun 90% kierroksista pelataan sillä tutulla kotikentällä jossa etäisyydet/mailavalinnat on yleensä pelaajan tiedossa jo etukäteen.
Tarkat metrimäärän (siis alle 3 metrin tarkkuudella) tietäminen tulee käytännössä tarpeelliseksi siinä vaiheessa kun lyöntipituudet ja spinnit on hallinnassa. Mutta kun/jos kykenee mittailemaan etäisyyksiä ilman viivyttelyä niin mitäpä siitä, ok…
Eniten aikaa tuhlaantuu nykyisellään greenillä pallojen merkkailussa. Eräillä on tapana merkata ja asetella palloaan ennen jokaista puttia ainakin kahteen-kolmeen kertaan. Aina välillä noustaan tähystämään palloon merkattua viivaa ja sitten taas noustaan uudella tähtäämään..jatketaan pienellä korjailulla jne. Sitten pallo kuitenkin putataan väärään suuntaan. Tätä samaa vääntämistä näkee jopa ammattilaisten puttaamana (takaa otetuissa TV-hidastuksissa). Kaipa tähän on ammattilaisilla omat syynsä, ehkä pallon valmistajat haluavat TV-lähetyksiin lähikuvia jne.
Ehkä myös sääntöjen muutoksella tavoitellaan hieman ripeämpää pelaamista. Ilmeisesti se on kokonaisuuden kannalta parempi keino kuin opetella pelaamaan joustavammin.
– pystyssä oleva lipputanko helpottaa jo ensi silmäyksellä greenin kaltevuuksien arviointia kaikilta mahdollisilta puttaussuunnilta.
Niin…. jos se tanko on aivan kohtisuorassa vaakatasoon nähden, ei siis griinin pintaan nähden. Näin kun ei läheskään aina ole ihan johtuen menetelmästä, jolla reikä maahan kairataan.
– usein jopa ammattilaisten näkee roikottelevan putteriaan puttilinjan yläpuolella, nähdäkseen greenin kaltevuuksia puttilinjallaan.
Ei nykyään enää onneksi kovin usein, tuon menetelmän kun on todettu antavan tasan ei mitään hyötyä.
– tällainen ”tiirailu” helpottuu kun jo lipunvarresta näkee peruslinjat
Ei välttämättä näe, kuten edellä totesin.
Eräillä on kaiken aikaa nenä kiinni laitteessa enkä osaa sanoa mitataanko siinä etäisyyttä griinille tai jonnekin muualle. Ehkä pelataan jotain nettipeliä samalla tai päivitetään facebook’ia jne.
Se on varmaan eBirdie, ja siihen integroitu Gamebook – siis se Golfliiton nykyinen tuloskortti. Ei siinä mitään erityisen juhlallista ole, jos tulokset merkitään pahviseen tuloskorttiin sen sijaan että käytettäisiin ”elektronista härpäkettä”.
Minä en laske kännykässä olevaa eBirdietä elektroniseksi apuvälineeksi ja edelleen jäi askarruttamaan, mikä sellainen on muu kuin etäisyyttä mittaava laite (kello, kiikari tai gps-laite).
KL1:
Niin…. jos se tanko on aivan kohtisuorassa vaakatasoon nähden, ei siis griinin pintaan nähden. Näin kun ei läheskään aina ole ihan johtuen menetelmästä, jolla reikä maahan kairataan.
Juuri näin.. Kun olen jo hieman puttaillut ottamatta lippua reiästä niin tähän kyseiseen seikkaan on tullut kiinnitettyä huomiota. Toisaalta myös tuuli taivuttelee lipputankoa..eikä kaikki osaa edes laittaa lippua takaisin reikään huolellisesti/oikealla tavalla jolloin se saattaa jäädä ”kenottamaan” johonkin suuntaan.
Mutta kenttähenkilökunnan kunniaksi täytyy todeta että kaikesta huolimatta reiät on lähes aina kairattu melko tarkkaan 90 asteen kulmassa horisonttiin nähden. Näin lipputanko sojottaa pystyssä suoraan zeniittiin. Tämä lienee myös homman tavoitteena.
Useimmilla kentillä on reiän tekoa varten hankitty erityinen poraustyökalu. Yleensä se on varustettu vesivaa’alla tai ns. vatupassin tapaisella laitteella. Tällaisella päästään jo varsin hyvään tarkkuuteen reiän suuntauksen osalta.
Lisäksi kuvittelisin että kun jatkossa lipputankoa saa pitää reiässään puttailun ajan, tullaan myös reiän ja tangon suuntaukseen kiinnittämään jopa aikaisempaa enemmän huomiota.
Putti-Possu:
Minä en laske kännykässä olevaa eBirdietä elektroniseksi apuvälineeksi ja edelleen jäi askarruttamaan, mikä sellainen on muu kuin etäisyyttä mittaava laite (kello, kiikari tai gps-laite).
Onhan niitä laitteita tuossa jo sen verran että käyttämisestä saattaa aiheutua ylimääräistä ja aikaa vievää pähkäilyä. Varsinkin kun kännyköissäkin lienee nykyään jos minkälaisia, ihmispoloisille täysin välttämättömiä, reaaliaikaisesti käytettäviä sovelluksia.
Kehitys kulkee tekniikan osalta niin nopeasti että jatkuvasti tulee uusia sovelluksia..Mikäpä tietää vaikka joku toisi ensi kaudella kentälle kännykän jossa olisi samanlaisia paikannus- ja puheominaisuuksia kuin navigointilaitteissa.
Tarkoitan laitetta jossa olisi ns. ”eletroninen caddie” (El-Caddie) joka osaisi tarkan paikannuksen lisäksi kertoa pelaajalle(en) kuinka pitkä matka on lipulle, mitä mailaa ja lyöntiä tulee tässä paikassa käyttää. Sopivasti kalibroituna laite osaisi ottaa huomioon tuulen vaikutuksen (laskea paikkatietojen perusteella voimakkuuden ja suunnan) jne. Näin se osaisi kertoa kuinka paljon pitää ottaa sivuennakkoa tähtäyksessä. Deluxe-mallissa olisi lisäksi pelaajan lyöntiasennon tunnistin jolloin se voisi ohjata (puhumalla/kertomalla pelaajalle) myös stanssin prikulleen oikeaan suuntaan. Lyöntiasennon tunnistavat anturit löytyy tietenkin kaikkein parhaimmista golf-kengistä. Pelaajan liiveissä olisi puolestaan hartialinjan tunnistimet.Kaikki tarvittava tekniikka on jo olemassa..ja varsin kohtuullisella ohjelmoinnilla olisi mahdollista luoda em. toimintoihin kykenevä sovellus. Ja paljon, paljon muuta.
Edellisellä kuvailin vain esimerkin siitä mihin ollaan menossa tekniikan kehityksen myötä. Osa pelaajista varmasti haluaa ottaa reaaliaikaiseen käyttöönsä kaiken mahdollisen pelaamista/tuloksen tekoa helpottavan tekniikan.
Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että jo tällä hetkellä ollaan joiltain osin jo hieman liiankin kaukana alkuperäisestä golf-pelaamisen lähtökohdista. Ehkä esimerkkini on hieman liiankin lennokas mutta siihen suuntaan ollaan kovaa vauhtia menossa.
Juuri siksi aloitin tämän topic’in. Siis ei tehdä tekniikan antamien keinojen myötä ihmisestä (=golf’in pelaajasta) tietokoneen ohjaamaa robottia.
P.S. Toisaalta esittämäni tietotekniikan ideat ovat vapaasti käytettävissä. Paljon tyhmemmilläkin on luotu kannattavaa liiketoimintaa.
Gloffare, kyseisen kaltainen laite on nykysääntöjen mukaan kielletty.
Kovasti perustat vaatimuksiasi pelinopeuden kautta. Itse käytän kiikaria ja puhelimella näpyttelen tulokset. Samoin puttaan ilman lippua. Eli olen pahin mahdollinen. En ole nopein kentällä, mutta tänään pelattiin nelistään 3.45, kävellen, mukana yksi >80v pelaaja, 10min tauon kanssa ja pari kertaa palloja oikeasti etsien.
Nopein tapa pelata olisi varmaan noin kolmella mailalla miettimättä mitään. Sen kun vain löisi ja kävelisi ja sitten löisi uudestaan. Mutta olisiko se oikeasti golfia vai lätkyttelyä?
Mod Q8:
Gloffare, kyseisen kaltainen laite on nykysääntöjen mukaan kielletty.
Kovasti perustat vaatimuksiasi pelinopeuden kautta. Itse käytän kiikaria ja puhelimella näpyttelen tulokset. Samoin puttaan ilman lippua. Eli olen pahin mahdollinen. En ole nopein kentällä, mutta tänään pelattiin nelistään 3.45, kävellen, mukana yksi >80v pelaaja, 10min tauon kanssa ja pari kertaa palloja oikeasti etsien.
Nopein tapa pelata olisi varmaan noin kolmella mailalla miettimättä mitään. Sen kun vain löisi ja kävelisi ja sitten löisi uudestaan. Mutta olisiko se oikeasti golfia vai lätkyttelyä?
Tiedän toki että kyseisen kaltaista (El-Caddie) laitetta saa ainakaan kisa-/tasurikierroksilla käyttää..mutta tulevaisuudesta emme tiedä.
Tuskinpa tänne kirjoittelevilla on mitään erityistä ongelmaa pelikierroksen nopeuden kanssa. Hieman kauemmin/enemmän harrastaneille on kertynyt kokemusta ja osaamista. Pelinopeudessa kysymys on suurimmaksi osaksi siitä miten osataan ennakoida omia suorituksia ja valmistautumisia ryhmän mukana. Tuollainen 3.45 tunnin kierros täydellä ryhmällä edellyttää toki hyvää toimintaa koko porukalta. Muttei siihen tarvitse mitenkään hätiköidä. Asiallista meininkiä.
Kaikki eivät kuitenkaan osaa toimia samalla tavalla. Eikä kysymys liene pelkästään suomalaisesta ilmiöstä. Todennäköisesti joistain erityisistä syistä pelaajien kierrosajat ovat pidentyneet kaikkialla maailmassa. Tottahan minulla on myös oma näkemykseni siitä mistä tässä lisääntyneessä ajankäytössä on kysymys.
Nimittäin jotain on muuttunut tälle vuosituhannelle tultaessa. Päätellen jo pelkästään siitä että lajin kansainvälisen hallinnon piirissä on koettu tarpeelliseksi muuttaa golf’in sääntöjä varsin merkittävällä tavalla. Keskeisimmältä syyltään siksi että saataisiin pelikierroksia nopeutettua.
Sanoisin että golf’in pelaamiseen on viimeaikojen myötä tullut mukaan sellaista (ylimääräistä ja aikaa vievää näpräämistä?) mitä siinä ei aikaisempina vuosikymmeninä ollut. Jokainen voi miettiä itsekseen mitä?
Kun joskus aloittelin pelaamista kavereiden cäddienä oli pelaajien nahkabag’issä wiskipullon lisäksi persimmonsseja sekä blade-mailoja. Lisäksi jokunen pallo ja tee-tikku eikä niitä tikkujakaan kaikki käyttäneet. Tee-paikalla jokuset löivät nurmikkoa hieman kasaan ja asettivat pallon siihen kasan päälle.
Niistä ajoista kaikenlaisten suorituksiin liittyvien rutiinien määrä on kasvanut moninkertaiseksi. Ehkä myös televisiolla on oma vaikutuksensa. Nykyään jo ensimmäisiä pallojaan lyövät aloittelijat hallitsevat likimain kaikki ammattilaisten käyttämät kikat, temput ja maneerit. Joskus jopa lyöntien jälkeistä elehtimistä myöten.
Vanhoja aikoja on joskus kiva muistella mutten silti mitenkään erityisesti kaipaile takaisin menneeseen maailmaan. Nykyään on kaikki paremmin niin välineiden kuin kenttienkin suhteen. Hyvä näin. Odottelen innolla ensi kautta ja uusia juttuja. Olen myös testaillut uusien sääntöjen mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja havainnut ne asiallisiksi.
Näillä mennään.
Käyttäjä poisti turhan viestin.
Sanoisin että golf’in pelaamiseen on viimeaikojen myötä tullut mukaan sellaista (ylimääräistä ja aikaa vievää näpräämistä?) mitä siinä ei aikaisempina vuosikymmeninä ollut. Jokainen voi miettiä itsekseen mitä?
Minä luokittelisin tämän ryhmään ”ennen vanhaan aurinko paistoi ja ihmiset hymyilivät aina”. Ihan samalla tavoin ennen vanhaan oli niitä, jotka pelasivat hitaasti ja ottivat sen kymmenen harkkaswingiä sekä lukivat griinejä neljältä ilmansuunnalta.
En tiedä onko jossain dataa kierrosnopeuksista, mutta muistan joistain kisoista, jotka myös ennen vanhaan kestivät yli 5 tuntia. Ainakaan elektroniikan käyttö ei minusta ole olennaisesti muuttanut kierrosnopeuksia. Sen sijaan kenttien reunukset on nykyisin vähemmän risuisia, jonka vuoksi pallot löytyvät helpommin. Mutta jos jollain on dataa esim kisojen kierrosnopeuksista vuosien varrelta, niin kiva olis kuulla
Käyttäjä poistanut viestin.
Omaperäisesti:
-
JulkaisijaArtikkelit