-
JulkaisijaArtikkelit
-
Onko se kaupunkilegendaa, että talven yli metsään tai veteen jääneitä palloja ei kannata käyttää? Eräs kaverini väitti että pallot menevät jotenkin pilalle. Kun kysyin perusteluja, niin ei tiennyt.
Tietääkö joku muu?
Laita muutama upouusi pallo talveksi pakastimeen ja vertaa ensi kesänä lämpimässä säilytettyihin. Veikkaan, ettet huomaa mitään eroa.
Jonkun testin mukaan pallot imevät itseensä 1-2% vettä. Tuotakin voi talven ratoksi testata.
Palloja, jotka ovat olleet mutaisessa vedessä jonkin aikaa vaivaa pinnan kiillon häviäminen eli ilmeisesti mutainen vesi on syönyt jotenkin pintaa. En ole kuitenkaan itse huomannut, että tällä olisi mitään vaikutusta peliin (pallon löytyminen hieman vaikeutuu, kun ei kiillä raffissa samalla tavoin kuin uusi).
Nyt kun asiaa tarkemmin muistelen, niin eikös joku tällä forumilla tehnyt jotain testejä veden imeytymisestä golfpalloihin? Oli vieläpä melko perusteellinen testi.
Jokin aikaa sitten oli jokin robottotesti, jossa ei löydetty mitään eroa järvipallojen ja uusien pallojen kesken. Mutta tuo pakkaskestävyys sinäänsä onkin jo toinen juttu. En ole testannut, mutta epäilen kovasti golfpallon kjäyttäytyvän pakkasessa samoin kuin venäläisen jääpallonkin. Niistä minulla on kokemusta. Reippaassa pakkasessa kunnon swingi räjäytti pallon palasiksi pitkin pelikenttää. Uskon myös golfpallolle käyvän näin. Rinnalla palloa alasotettaessa, pallon kuvio näkyi pari päivää ihossa. Jofan pallot pysyivät pehmeämpinä.
Tässä ei käsittääkseni ole kyse jäätyneillä palloilla pelaamisesta, vaan siitä onko pallon säilyttämisellä pitkään pakkasessa vaikutusta sen ominaisuuksiin kesällä.
Eikö ne golfpallot ole kumia sisältä? No eihän ne silloin miksikään muutu talven aikana. Viittaan tässä hyviin kokemuksiin auton renkaista, jotka eivät ole pakkasesta moksiskaan. Ja uskonpa pallon kuorimateriaalin olevan myös tunnottoman sään vaihteluille.
En minäkään usko muutosten olevan tavan pelaajan havaittavissa, mutta vertaus autojen renkaiden kumiin ei taida olla aivan paras mahdollinen. Kumimateriaalin käyttäytymiseen vaikuttavat perin monet seikat alkaen kumin vulkanointiasteesta ja paistolämpötiloista päättyen kumin ja kopolymeerien suhteeseen ja näiden laatuun ja kemialliseen rakenteeseen. Uskoakseni golfpallon ytimeen käytettävän kumin ominaisuudet ovat varsin erilaiset pohjoisen oloihin tarkoitettujen talvirenkaiden vastaaviin verrattuna.
Asia on kuitenkin helppo selvittää, pallot pakkaseen, mars! Kesäkuussa sitten kuulemme tulokset ketjun aloittajalta, eikös vain?
Aihetta tutkiessa löytyi tämä, kattavaa tietoa kaikkinensa golfpalloista.
http://www.golfdraivi.fi/2015/12/mita-golfpallon-valinnassa-pitaisi.htmlAikanaan kun käytössä olivat balata-pallot, niin ne menivät vedessä todella nopeasti pilalle. Olivat pelikelvottomia, balata meni vedessä ”rokkoiseksi”.
Balatat menivät pilalle ihan kaikenlaisista lyönneistä… veteen tai ei veteen…
Kylkkäri: pallo halki.
Täydellinen PW satasesta: pinta aivan ruvella.
Hyvä lähipelituntuma niissä tosin oli, sitä ei parane lainkaan moittia.
Uskoakseni golfpallon ytimeen käytettävän kumin ominaisuudet ovat varsin erilaiset pohjoisen oloihin tarkoitettujen talvirenkaiden vastaaviin verrattuna.
Minä artikkelissani tarkoitin kesärenkaita, joita säilytin talven yli kesämökin ulkovarastossa, jossa lämpötila laski pahimmillaan alle -30 C-asteen. Myös itse mökki oli kylmillään talven yli ja siellä oli hyllyssä syksyn alennusmyynneistä ostettuja golf-palloja. Molemmat, sekä renkaat että pallot, pelittivät keväällä käyttöönotettaessa moitteettomasti.
Sitten yhtenä talvena ryssät kävivät pöllimässä renkaat. Koska on poliittisesti epäkorrektia epäillä pelkästään ryssiä, laajennan epäilykseni myös baltteihin. OT, sori siitä.
Yritin löytää googlella vastausta asiaan. Selvää vastausta en löytänyt. Mielipiteitä löytyi vaikka kuinka paljon, puolesta ja vastaan. Yhden tutkimuksen (Golf Digest 1996) mukaan mitä pidempään pallo on vedessä, sen lyhyemmälle se lentää. Onkohan 1996 ollut vielä käytössä noita balata-palloja?
Löytääkö joku tuoreemman testin?
-
JulkaisijaArtikkelit
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)