Yksi golfin ikuisuuskysymyksistä kuuluu: Pelaatko sopivilla varsilla? Valinnassa voi osua harhaan, jos hankkii mailansa ilman custom fit -palvelua, joskin huomattavasti suurempi ansa kytkeytyy käytettyjen mailojen kauppaan. Kuva: True Temper
Välineet |
18.5.2018

Varsi on rautamailan sielu – kun valitset viisaasti, pelaat paremmin

Varren valinnassa tulisi ottaa huomioon neljä erilaista kriteeriä. Moni pelaa tietämättään liian jäykillä varsilla tai päinvastoin.

Monet golfin pelaajat käyvät mietteliääksi, kun heiltä kysellään yksityiskohtaisempia tietoja rautamailojensa varsista. Jäykkyys tunnetaan kohtalaisen hyvin, mutta sen jälkeen alkaa tulla jo varsin hiljaista.

Pelaamisen onnistumisen kannalta tärkeintä on ehjä väline, mutta optimaalista suorituskykyä ei voi saavuttaa ilman omaan lyöntiin parhaiten istuvaa mailanvartta.

Rautamailan varret voidaan luokitella painonsa mukaan seuraavassa järjestyksessä: junior, lady, grafiitti, kevyt teräsvarsi, keskiraskas teräsvarsi ja raskas teräsvarsi. Valinnan on oltava oikeassa mittasuhteessa kykyyn tuottaa voimaa lyönnissä, joten pelkkään mielikuvaan ei ratkaisussaan pidä luottaa.

Muita huomioitavia asioita ovat varren jäykkyys, balanssi ja kickpoint, joista kaksi jälkimmäistä heijastavat enemmän tai vähemmän pelaajan omia mieltymyksiä.

”Erilaisilla lyöntityypeillä on sopivaa vartta etsiessä keskeinen merkitys. Mikäli svingi on pehmeä ja suunnanvaihto hidas, pelaajalla toimii paremmin kevyempi varsi. Nopeasti svingaavan kannattaa sen sijaan etsiä itselleen oikea vaihtoehto painavampien varsien joukosta”, Golf Balancessa maila-asiantuntijana työskentelevä Henri Pyykölä sanoo.

Satunnaisia hyviä lyöntejä voi lyödä millä tahansa varrella ja mailalla, mutta mailojen sovituksessa käytettävä analysaattori selvittää aukottomasti varren toimivuuden. Varsien rakenteesta ei pelaajan sen koommin tarvitse tietää.

”Monet ammattilaisetkaan eivät tunne varren teknologiaa. Tärkeintä on tiedostaa, että varsi on omaan lyöntiin ja peliin sopiva. Epäsopivallakin varrella on mahdollista tulla toimeen; kaikkeen tottuu ja pelaaja oppii muokkaamaan lyöntiään varren mukaan. Ideaalitilanne se ei kuitenkaan koskaan ole.”

Kovaa lyöville jäykkä ja raskas – vai eikö sittenkään?

Pyykölä kertoo, että paremmissa mailoissa on tyypillisesti hieman painavammat varret. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tasokkaiden pelaajien tarvitsisi automaattisesti pitää raskaammista varsista.

”Dustin Johnson on käyttänyt koko uransa ajan draiverissaan kevyttä vartta, ja hän on yksi isokokoisimmista ja pitkälyöntisimmistä huippupelaajista. Joissakin valinnoissa – kuten juuri painon osalta – henkilökohtaisilla preferensseillä on iso merkitys.”

Asiaan perehtynyt väline-ekspertti löytää pelaajalle kuin pelaajalle sopivat varret. Kuva: Getty Images

Mistä sitten näkee, että varsi on pelaajalle sopiva?

”Tärkeimmät indikaattorit ovat lyönnin toistettavuus ja tarkkuus. Liian jäykkä tai notkea varsi ei aiheuta automaattisesti slaissia tai hukkia; määräävin rooli sivuttaiskierteiden kannalta on varren balanssilla.”

Varren balanssityypit on jaettavissa kolmeen kategoriaan. Yleisistä varsista Dynamic Gold saa lavan tuntumaan raskaammalta ja esimerkiksi KBS Touria käyttävä tuntee, että massaa on ylhäällä käsien alla. Project X asettuu kahden edellä mainitun välimaastoon. Kyseisten tyyppien erot ja toimivuus omassa lyönnissä on havaittavissa jo muutaman pallon jälkeen.

Oma lukunsa on kickpoint. Alhaalta taipuva varsi vapautuu aggressiivisemmin, jolloin pallo – lähtökohtaisesti – kaartaa helpommin vasemmalle. Ylhäältä taipuva varsi vastaavasti suosii oikealle vievää kierrettä.

Yksikään varsi ei ole toistaan tarkempi tai epätarkempi. Jos pallo lentää suoraan ja lyönti pysyy kontrollissa, varsi on pelaajalle sopiva. Taitavalla pelaajalla on mahdollisuus lyödä palloa kontrolloidusti sekä jäykällä että notkealla varrella. Vähemmän voimaa tuottava ei kuitenkaan saa liian jäykällä varrella riittävästi tehoa lyöntiinsä, ja tämä näkyy pituuksissa.

”Yleistäen, sopivuus on kohdallaan silloin, kun pelaaja vie mailaa, eikä maila pelaajaa.”

Kuuntele ammattilaista!

Pyykölä sanoo toisinaan törmäävänsä myös tilanteisiin, jossa pelaaja haluaa itselleen hittivarren riippumatta sen ominaisuuksista. Tämä onkin ymmärrettävästi mahdollisimman huono lähtökohta valinnalle.

Meillä kävi hiljattain asiakas liikkeessä kahden rautamailansa kanssa; toisen lie-kulma oli standardi ja toinen oli kolme astetta flat.

Mailan ominaisuudet saattavat muuttua vartta vaihdettaessa epäsuhtaisiksi verrattuna setin muihin rautoihin. Kun rautojen pituusero numero numerolta on noin kymmenen metriä, johdonmukaisuuden säilymisen voi varrenvaihdon jälkeen parhaiten tarkistuttaa analysaattorilla.

”TrackManin Smash Factor -luku kertoo, kuinka hyvin mailan tehon saa siirrettyä palloon. Jotta varrenvaihdossa ollut maila käyttäytyisi jatkossakin johdonmukaisesti, Smash Factor -lukeman tulee olla toistettava. Muussa tapauksessa mailaan kannattaa kiinnittää toinen varsi, mieluiten mahdollisimman samanlainen kuin setin muissa raudoissa.”

Dynamic Gold on jo pitkään ollut suosituin teräsvarsi kilpapelaajien ja vaativien harrastajien keskuudessa. Varsi tukee matalaa lentorataa ja sopii hieman nopeammalle lyöntitempolle. Kuva: True Temper

Käytettyjen mailojen kaupassa voi tulla toisinaan tehneeksi ongelmallisia hankintoja. Klassinen esimerkki on verkkokaupasta standardina ostetut mailat, joiden lie-kulmat (lavan ja varren väliset kulmat) ovat edellisen omistajan tarpeisiin sopivat.

”Meillä kävi hiljattain asiakas liikkeessä kahden rautamailansa kanssa; toisen lie-kulma oli standardi ja toinen oli kolme astetta flat. Asia on kuitenkin niin kauan hallinnassa, kun pelaaja ymmärtää käydä tarkistuttamassa asian.”

Myös vakioina myytyjä puumailoja on saatettu lyhentää tai pidentää. Tällaiset toimenpiteet muuttavat aina mailan kokonaisominaisuuksia, eikä maila täytä enää standardin välineen kriteerejä.

Sopiva varsi löytyy yleensä suoraan hyllystä

Suotuisimmat lähtökohdat hankinnan onnistumiselle on mailansa uutena liikkeestä ostavalla pelaajalla. Vaikka ei haluaisi käyttää valintansa tukena custom fit -palvelua, kovin dramaattista harhalaukausta hyllystä suoraan kaupan tiskille mailansa kiikuttava asiakas ei Pyykölän mielestä tätä nykyä voi tehdä.

”Hyllyversiot ovat lähentyneet kuluttajan tarpeita. Merkeillä on tarjolla yhä useampia mallistoja eri pelaajaryhmille, joten täysin pieleen menneitä valintoja syntyy enää harvoin uusia rautoja hankkiessa.”

Grafiittivarret yleistyivät raudoissa 90-luvulla, mutta varsinaista läpimurtoa ne eivät ole kyenneet miesten mailoissa tekemään.

”Teräsvarsi on ollut vuosien varrella grafiittia muuntautuvampi. Sen vuoksi grafiitti ei ole löytänyt paikkaansa hyvien pelaajien rautamailan vartena, lukuun ottamatta utility-rautoja. Teräkseen on kehitetty lisäksi kevyempiä variantteja, mikä antaa sille entistä vahvemman etulyöntiaseman. Kuluttuja hyötyy tästä myös taloudellisesti, koska teräs on edullisempi materiaali kuin grafiitti.

Uusinta uutta varsirintamalla ovat vastapainotetut varret, joita nähtiin ensimmäisen kerran Masters Tournamentissa muun muassa Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn draiverin lavassa. Molempien käyttämä Mitsubishi Tensei CK Pro Orange -varsi tarjoaa matalamman lähtökulman ja spinnin sekä kovemman mailanpään lähtönopeuden.

”Se myös edistää mailan työstettävyyttä, mistä etenkin taitavat pelaajat ovat kiinnostuneita”, Pyykölä tietää.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.