Tästä tiedät, että mailasi ovat vaihdon tarpeessa - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
mainos Golf Center - MAINOS - Välineet

Tästä tiedät, että mailasi ovat vaihdon tarpeessa

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että jotkin mailoistasi eivät toimi, kuten odotat niiden toimivan? Käymme tässä jutussa läpi yleisimmät mailojen viat, joihin törmäämme golfkaupassa.

Usein mailat päivitetään uusiin, koska pelaajan lyönti on muuttunut, eikä maila ole enää optimaalinen. Tasoitustaan ahkerasti laskeva miettii usein, milloin kaipaa lyönteihin tarkempaa kontrollia. Lyhyistä lyönneistä kärsivän kannattaa taas pohtia, saisiko lyöntiinsä sopivimmilla mailoilla enemmän vauhtia palloon. Lyöntiasento, voima ja nopeus vaikuttavat mailan valintaan – kaikki näistä voivat myös muuttua.

Aina pelaajan lyönti ei muutu, ja voi olla samanlainen jopa vuosikymmeniä. Vaikka svingi ei kehittyisi suuntaan tai toiseen, mailat yksinkertaisesti kuluvat ja vanhenevat, joka näkyy lyönneissä.

Jos et luota mailoihisi, on niistä helpompi hakea syitä huonoon lopputulokseen

”Psykologinen osa peliä on merkittävä tekijä myös lyöntien onnistumiselle”, sanoo välineasiantuntija Ville Itkonen. ”Olemme huomanneet, että mailansa mitoittaneet asiakkaat ovat erittäin tyytyväisiä välineisiinsä, vaikka kierrostulokset vaihtelisivat.”

”Kun tiedät mailojesi olevan sinulle sopivat ja hyvässä kunnossa, on myös pelaaminen sujuvampaa”, jatkaa Itkonen. ”Epäonnistumisen syitä on haettava muualta, kuin välineistä.”

Golfin mentaalisen puolen vaikutuksen lisäksi mailat kuluvat monella eri tavalla, ja useimmat niistä kertovat jo tarpeesta vaihtaa maila uuteen. Kulunut maila menettää suorituskykyään ja voi ikävästi vaikuttaa pallon lähtösuuntaan sekä -nopeuteen. Rikkinäinen maila on käyttökelvoton.

Välineteknologia kehittyy vauhdilla, ja mailojen suorituskyky paranee vuosi vuodelta.

Viisi vuotta on jo merkittävä aikaväli, jonka jälkeen mailojen päivittämistä kannattaa viimeistään pohtia saavuttaakseen parhaan mahdollisen teknisen kehityksen hyödyn.

Grippien vaihdolla lisää kierroksia

Kuluneet gripit on helppo vaihtaa uusiin, jolloin muuten hyväkuntoisista mailoista saa lisää tehoja irti. Grippien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain, ja vaihtaa uudet parin–kolmen vuoden välein. Vinkki: tarkastele eniten käyttämäsi mailan grippiä. Se kuluu eniten.

Grippien kunnon lisäksi keräsimme Gripster välinehuollon Johan Laaksosen avulla kasaan viisi vikaa, vaikuttavat mailan suorituskykyyn merkittävästi.

Viisi syytä, joiden takia maila kannattaa korjata tai vaihtaa:

 1. Halkeamat
  Asiakas ei ole välttämättä huomannut ongelmaa tullessaan hakemaan paremmin toimivaa puumailaa. Halkeamat (pienet ja suuret) ovat merkittäviä mailan suorituskyvyn kannalta, ja tekevät siitä käyttökelvottoman. Puumailan lavan halkeamisen mahdollisuutta voi pienentää käyttämällä mailasuojuksia bägissä, lyömällä palloa vain lyöntipinnalla, ja pelaamalla puhtaalla pallolla. Mailan kruunu (kansi) ei kestä kovia osumia. Halkeamat eivät ole korjattavissa, joten vaihda mailasi uuteen.
 2. Kolhut ja lommot
  Kolhut vaikuttavat usein harmittomilta pelaajan silmään. Niiden syntymistä kannattaa kuitenkin varoa pelaamalla puhtaalla pallolla ja suojelemalla puumailoja suojahupuilla. Kolhut vaikuttavat merkittävästi pallon nopeuteen, lähtösuuntaan ja mailan aerodynamiikkaan. Ne eivät ole useinkaan korjattavissa. Vaihda mailasi uuteen.
 3. Vääntynyt varsi
  Rautamailoissa teräsvarsi ei aina mene poikki, kun se on jo rikki. Varren vääntyessä sen ominaisuudet muuttuvat ja varsi menettää voimaansa. Teräsvarret voivat vääntyä liian kovista osumista maahan, puuhun tai ruostumisen vuoksi. Säilytä mailoja kuivassa ja lämpimässä tilassa etenkin talvella. Vääntynyt varsi katkeaa helposti, ja voi aiheuttaa vaaratilanteita. Vaihda vääntynyt varsi välittömästi uuteen.
 4. Murtunut varsi
  Grafiittivarret eivät väänny. Jos niihin ilmestyy murtumia, on varsi syytä vaihtaa uuteen. Kuten teräsvarren vääntyessä, myös grafiitin murtumat vaikuttavat varren tuottamaan voimaan. Varsi voi murtua mistä kohtaa tahansa, ja grafiitti voi alkaa kuoriutua. Kun vika on näkyvä, on varren katkeaminen lähellä. Vaihda rikkinäinen varsi välittömästi uuteen.
 5. Kuluneet urat
  Yleinen syy, miksi mailat eivät enää käyttöiän puolesta toimi kunnolla, johtuu lyöntipinnan urien kulumisesta. Kun urien reunat kuluvat, ei maila tuota palloon tarpeeksi kierrettä ja lyönneistä häviää kontrolli. Uria voi teroittaa, mutta se on kuin tekohengitystä – hyvin lyhytaikainen apu. Wedge -mailojen urat kuluvat muita nopeammin, ja ovat vaihtokunnossa jopa 100 kierroksen jälkeen. Vinkki: Puhdista lyöntipinta huolella jokaisen lyönnin jälkeen, ja pelaa puhtaalla pallolla. Kun lyöntipinnat alkavat näyttää kovin kuluneilta, vaihda viimeistään mailat uusiin.

Ammattilaisesi välineostoksissa

Me teemme golfvälineiden ostamisesta helpompaa. Välineasiantuntijamme Golf Center TAGi:ssa ja Golf Balance Vantaalla ovat koulutettuja alan ammattilaisia ja osaavat ratkoa jokaisen pelaajan välinehaasteet.

Autamme intohimoisesti jokaista golfin harrastajaa tasoon katsomatta ja myymme markkinoiden parhaita golfvarusteita kilpailukykyisin hinnoin. Voit varata mitoituspalvelun verkkosivuiltamme tai myymälöistämme. Myyjämme auttavat sinua henkilökohtaisesti sopivien välineiden löytämiseksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje