Opi varsista ja ota vinkit talteen!

Oikeanlaisella varrella saa kaiken irti golfmailasta. Hyppää mukaan Dormyn välineasiantuntija Jonathan Pykälistön opastamalle matkalle varsien mystiseen maailmaan!

Teksti
Dormy
Julkaistu

Perinteinen totuus on, että ei ole olemasssa standardivartta, joka sopisi kaikille. Olet sitten aloittelija, klubipelaaja tai tour-ammattilainen, niin tarvitset nimenomaan sinulle sopivan varren. Lähdetään liikenteeseen varren valitsemisen alkeista.

MATERIAALI

Teräsvarret

Nykyään monet miehet suosivat teräsvarsia raudoissa ja wedgeissä. Teräsvarret ovat erittäin vakaita, eivätkä kierry osumahetkellä, vaikka pelaajalla olisi todella voimakas svingi. Kevyemmät teräsvarret ovat myös käyttökelpoisia esimerkiksi lujaa lyövillä naispelaajilla. Näin teräsvarsi voi sopia monille pelaajille, kaikki riippuu siitä miten mailaa heilauttaa.

Grafiittivarret

Yleisesti ottaen grafiittivarret ovat kevyempiä kuin teräksiset. Kevyemmällä varrella mailaa on mahdollista svingata lujempaa. Juuri sen takia niitä käytetään draivereissa ja väyläpuissa. Kevyt grafiittivarsi toimii mukavasti alhaisemmilla mailanpään nopeuksilla, kuten junioreilla, senioreilla ja naisilla. Grafiittivarsien tuotantokustannukset ovat korkeammat kuin teräsvarsilla, minkä takia grafiittivartisesta rautasetistä saa pulittaa hieman enemmän.

JÄYKKYYS (Flex)

Flex kertoo, kuinka jäykkä varsi on. Mailanpään nopeus on merkittävin tekijä oikean jäykkyyden valinnassa. Mitä nopeammin svingaa, sitä vähemmän varren pitäisi taipua ja sama päinvastoin. Tällä tavoin varresta on saatavissa irti niin sanottu katapulttiefekti. Varsien jäykkyydet on jaoteltu viiteen kategoriaan.

Lady/Light

Pehmeä varsi, jonka pituus on yleensä naisille sopiva. Matala taipumiskohta auttaa saamaan pallon ilmaan ja pidemmälle.
Lady-varren nimityksiä: L, Lite, Ultra Lite, 4.0, 4.5

Senior

Pääasiassa alhaisilla mailanpään nopeuksilla lyöville miehille. Sopii myös naisille, jotka haluavat hieman pidemmän ja jäykemmän varren kuin lady-varsi.
Senior-varren nimityksiä: A, SR, 5.0

Regular

Perusvarsi miehille. Kaikista yleisin varren jäykkyys.
Regular-varren nimityksiä: R, 5.5

Stiff

Varsi kovaa lyöville pelaajille. Kiertojäykkä varsi auttaa pitämään pallon paremmin kontrollissa, eikä lyönti lähde niin herkästi taivaan tuuliin.
Stiff-varren nimityksiä: S, 6.0

X-Stiff

Kaikista jäykin varsi. Sopii pelaajille, jotka lyövät palloa todella lujaa.
X Stiff-varren nimityksiä: X, 6.5

Alla olevan kuvan perusteella saa ajatusta, mikä varsi sopii itselle.

Slaissista eroon löysemmällä varrella

Varsien valmistajia on paljon ja varsinkin erilaisia malleja on lukuisia. Jäykkyydet voivat vaihdella merkin ja mallin mukaan. Muistisääntö on, että kevyempi varsi taipuu painavampaa enemmän.

Opetus- ja fittaustunnit ovat osoittaneet, että noin 70 prosenttia golfareista kärsii slaissista. Monet luulevat, että jäykempi varsi korjaisi kyseisen ongelman, mutta se ei pidä välttämättä paikkaansa.

Kevytvartisen mailan lavassa on osumahetkellä enemmän nostokulmaa, ja se on suljetumpi jäykkävartiseen verrattuna. Jos kärsit slaissista, hyvä neuvo on vaihtaa löysempään varteen. Jäykkävartisen mailan lapa on osumassa auki pienemmällä nostokulmalla, joka tuottaa matalan oikealle kääntyvän lyönnin (oikealta puolelta pelaavilla). Jos olet kovaa lyövä pelaaja ja pallon lentorata on korkea hook, sinun pitäisi pelata jäykemmällä varrella.

Joka tapauksessa on tärkeää muistaa, että pelaajan oma tuntuma määrittää lopulta sopivimman varren jäykkyyden. Jotkut pelaajat pitävät vähän liian jäykästä varresta, joka antaa vakaan tuntuman, vaikka mitassa hieman häviäisikin. Silti näin jäykkä varsi voi myös tuntua kylmältä ja epämiellyttävältä.

Lisää varren ominaisuuksia

Taipumiskohta (kick point)

Kick point tarkoittaa sitä kohtaa, jossa varsi taipuu eniten. Kick point on yhteydessä lentorataan. Matala kick point tuottaa korkeamman lentokaaren. Korkea kick point antaa matalamman kaaren. Vaikka vaikutus voi olla pieni, se on silti mahdollisesti merkittävä. Alle 95mph lyövillä pelaajilla ei tarvitse kiinnittää huomiota liikaa kick pointiin.

Paino

Varren paino vaikuttaa eniten mailan nopeuteen. Jos haluat lyödä lujempaa ja saada lisää pituutta, pitää valita kevyempi varsi. Jos haluat paremman kontrollin, silloin täytyy valita painavampi varsi.

Alle 100-grammaiset teräsvarret ovat yleisesti ottaen suunniteltu keveiksi, kun 120-130-grammaiset ovat painavia. Draivereiden grafiittivarret ovat tavallisesti 50-60 gramman painoisia. Perussääntönä bägin pitkälyöntisimmissä mailoissa on 10 gramman ero varsien painoissa. Esimerkiksi 60-grammainen draiveriin, 70-grammainen väyläpuuhun ja 80-grammainen hybridiin.

Naisilla varsien painoissa ei yleisesti ole samanlaisia eroja. He voivat pelata 40-50-grammaisilla varsilla kaikilla väyläpuilla, hybrideillä ja draivereilla. Viime aikoina mailanvalmistajat ovat alkaneet käyttämään kevyempiä varsia näissä mailoissa, mikä auttaa saamaan enemmän vauhtia mailanpäähän tuoden lisää pituutta.

Termiä swing weight ei pidä sekoittaa varren painon kanssa. Yksinkertaistettuna swing weight tarkoittaa, millä tavalla mailan paino on jaettu koko mailan pituudelta lavan kärjestä varren alkuun saakka. Swing weight on välillä A0 (kevyin) ja G10 (painavin). Välit (esimerkiksi D2->D3) menevät kahden gramman välein. Normaalisti draivereissa on matalampi swing weight kuin raudoissa ja wedgeissä. Jos et ole varma, mikä sopii itsellesi parhaiten, suosittelemme pysymään standardissa, koska se on suunniteltu sopimaan mahdollisimman monelle pelaajalle.

Vastapainoiset varret voivat sopia joillekin. Näissä varsissa painoa on siirretty reilusti varren yläosaan, jolloin mailan lapa tuntuu kevyemmältä. Jotkut tuntevat, että silloin on helpompaa svingata mailaa vauhdikkaammin hyvällä kontrollilla.

Pituus

Rautaseiskan standardi pituus on 37”, mutta merkkien välillä voi olla eroja. Naisilla rautaseiska on yleensä tuuman lyhyempi. Kyseiset varsien pituudet sopivat normaalipituisille ihmisille. Pelkkä pituus ei kerro minkä mittaiset varret ovat parhaat, vaan siihen vaikuttaa käsien pituus, alkuasento ja lyöntityyli.

Draivereiden standardipituus on 45”, mutta sitä pidemmätkään eivät ole epätavallisia. Pidemmällä varrella saa enemmän vipuvartta, jolloin mailanpäähän saa lisää nopeutta ja lyöntipituutta. PGA Tourilla draiverin varren maksimipituus on 46”, joka on kaksi tuumaa vähemmän kuin aiemmin.

Monelle olisi suotuisampaa pelata lyhyemmällä draiverin varrella hyvän kontrollin säilyttämiseksi. Veisikö se lyönneistä pituutta? Ei, sillä joskus päinvastainen on totta. Draivereista on tullut helpompia käsitellä, joten tuloksena voi olla parempi osuma palloon ja enemmän pituutta.

Pidä mielessä, että varren lyhentäminen tai pidentäminen vaikuttaa swing weightiin. Se voidaan tehdä custom fittingin jälkeen, kun varret tilataan normaalista poikkeavilla pituuksilla. Swing weightin saa korjattua toki jälkeenpäin, kun maila on jo valmis.

Tempo

Svingin tempo vaikuttaa varren painoon. Nopeatempoinen svingi tarvitsee painavan varren ja sama päinvastoin. Paino on yksi tärkeimmistä tekijöistä joita ottaa huomioon valitessa uutta vartta. Kevyt varsi on hyvä rauhallisemmin svingaavilla pelaajilla, sillä näin mailanpäähän saadaan vauhtia. Nopeasti svingaavat eivät tarvitse apua vauhtiin, mutta kontrolliin tarvitsevat, jolloin painavampi varsi tulee kyseeseen. Jon Rahm on hyvä esimerkki tällaisesta pelaajasta, jonka svingitempo ja suunnanmuutos on nopea, jolloin hän hyötyy painavista varsista.

Yhteenveto

Varsista puhumista voisi jatkaa loputtomiin, ja emme vielä päässeet termeihin kuten torque/torsional, tapered/parallel ja hardstep/softstep, mutta halutessaan niistäkin löytyy paljon mielenkiintoista tietoa.

Joka tapauksessa alla muutama vinkki, jotka kannattaa painaa mieleen.

Jos haluat lisää pituutta
- käytä kevyempää vartta
- testaa löysempää vartta
- löysempi varsi saattaa korjata slaissin suoremmaksi

Jos haluat suorempia lyöntejä
- koita painavampaa vartta
- vaihda jäykempään varteen

Jos haluat lyödä korkeampia lyöntejä
- käytä vartta, jossa on matala kick point

Jos haluat lyödä purevampia kaaria
- käytä vartta, jossa on korkea kick point

Svingi, lapa ja nostokulma ovat kaikkein tärkeimpiä asioita eri golflyönneissä. Varsi voi silti olla palapelin viimeinen palanen täydelliseen lyöntiin!

Lue lisää Dormysta osoitteessa www.dormy.com/fi