Näillä Dormyn vinkeillä golfvälineiden hankinta luistaa kuin unelma - Golfpiste.com

Näillä Dormyn vinkeillä golfvälineiden hankinta luistaa kuin unelma

Golfvälineisiin liittyy useita uskomuksia ja totuuksia. Mikä pitää paikkaansa ja mikä on legendaa? Dormyn välineasiantuntija Jonathan Pykälistö vastaa kymmeneen usein esitettyyn kysymykseen, joiden avulla välineviidakossa pystyy kahlaamaan sujuvasti.

Teksti
Dormy
Julkaistu

1. Onko totta, että wedge on kulunut puhki 75 kierroksen jälkeen?

”Kun puhutaan wedgeistä, puhutaan yleensä siitä, kuinka paljon ne pystyvät tuottamaan alakierrettä palloon. Tätä ei pidä sekoittaa unelmalyönteihin, jotka laskeutuvat nätisti griinille ja spinnaavat muutaman metrin taaksepäin, mikä on toki siistiä. Ennemminkin kysymys on siitä, kuinka hyvin palloa pystyy kontrolloimaan. Wedgen urien syvyys ja terävyys vaikuttavat siihen, kuinka paljon palloon tulee osumahetkellä alakierrettä. Mitä terävämmät urat, sitä enemmän palloon tulee spinniä. Ja sitä wedgeiltä halutaan, kun pallon toivotaan jäävän griinille.

Noin 75 kierroksen kohdalla (riippuen luonnollisesti lyödyistä lyönneistä) wedgen urat alkavat kulumaan puhki. Parhaan kontrollin ja spinnin saa aina uusilla urilla. Tour-pelaajat vaihtavat wedgejään muutaman kerran kaudessa. Klubipelaaja ei huomaa eroa samalla tavalla ammattilaisiin verrattuna, joten wedgejen käyttöikä on pidempi. Silti ei pidä ihmetellä, jos vuodesta 2003 käytössä olleella wedgellä ei saa pysäytettyä palloa griineille.”

2. Mikä on bounce, ja miten se pitäisi valita?

”Yksinkertaistettuna bounce tarkoittaa mailan kykyä 'pompata' pelialustalta. Käytännössä bounce estää mailan lapaa kaivautumasta maahan. Bounce määräytyy sen mukaan, miten mailan lapa on suunniteltu. Teknisesti bounce-kulmalla tarkoitetaan lavan pohjan ja etureunan välistä kulmaa. Suurempi bounce tarkoittaa isompaa 'pomppua'. Korkeammalla bouncella varustetulla wedgellä on hankala päästä pallon alle, jos lyöntipinta on kova. Pehmeällä pinnalla pieni bounce kaivautuu helpommin maahan. Wedgen nostokulma vaikuttaa bounceen. Bounce on harvoin sama 48-asteisessa ja 60-asteisessa wedgessä.

Matala bounce (4–7 astetta) toimii, kun:
-svingi on loiva ja lyödessä ei lähde isoa divotia
-pelipinta on napakka
-bunkkereissa on vähän hiekkaa tai se on pakkaantunut kovaksi

Keskiluokan bounce (8–11 astetta) toimii, kun:
-lyödessä lähtee normaalin kokoisia divoteja
-wedgeä käyttää monipuolisesti eri lyönteihin
-bunkkerissa on normaalisti hiekkaa

Korkea bounce (12–16) toimii, kun:
-svingi on jyrkkä ja lyödessä lähtee iso divot
-wedgeä käyttää paljon pehmeisiin pitch-lyönteihin
-bunkkereissa on paljon hiekkaa

3. Miten golfhanskan pitää istua käteen?

”Hanskan pitäisi olla kuin toinen kerros ihoa kämmenen päällä. Hanska ei saa jäädä ryttyyn eikä sormien päähän saa jäädä tyhjää tilaa. Hanskan täytyy olla napakasti kiinni kämmenessä. Kannattaa huomioida, että tarrakiinnitystä ei pidä vetää niin tiukalle kuin mahdollista, koska hanska venyy hieman käytettäessä. Yleisesti voisi sanoa, että golfarit käyttävät liian isoja hanskoja.

Hanskan käyttöikää saa pidennettyä käyttämällä kierroksen aikana vaikka kahta eri hanskaa. Kierroksen jälkeen hanska on syytä laittaa kuivumaan ennen kuin sen pistää takaisin bägiin. Huomioi, että hanskaa ei kannata kuivata auringossa.”

Golfhanskaan kannattaa panostaa, sillä sopiva ja hyvä hanska helpottaa ottamaan kunnon otteen mailasta. Hanskoja on aina hyvä olla muutama kappale, millä saa pidennettyä niiden käyttöikää.

Varsinkin wedgeillä halutaan osua mahdollisimman lähelle lippua. Omaan svingiin sopivalla wedgellä pystyy helpottamaan tuloksen tekemistä.

4. Mistä tietää millainen putteri sopii itselle?

”Puttaamisessa on kyse paljon fiiliksestä ja luottamuksesta! Putterin valinnassa on helppo ylianalysoida erilaisia asioita, joten kannattaa luottaa omiin vaistoihin! Sen jälkeen puttereissa on samalla tavalla valinnanvaraa kuin draivereissa tai rautaseteissä. Dormyn asiakaspalvelu auttaa mielellään monissa teknisissä kysymyksissä. Yleistäen, kannattaa kääntää katseet isolapaisiin mallet-puttereihin. Tour-pelaajat ovat ottaneet käyttöön mallet-puttereita yhä suuremmissa määrin.”

5. Kuinka pitkä putterin pitäisi olla?

”Itse asiassa haluaisin sanoa, 'lyhyempi kuin luulet'. Syystä, että näen miehiä, joilla on liian pitkiä puttereita, ja naisia, jotka pelaavat miestensä vanhoilla puttereilla. Näistä lähtökohdista griineillä menestyminen on haastavaa. Yleisesti sanottuna miehille sopii monesti 34-tuumainen ja naisille 33-tuumainen putteri. Toki niin sanotut 'armlock-putterit', joissa grippi tulee käsivarteen kiinni ovat 40–42-tuumaisia.

Putterin valintaan vaikuttavat tietenkin henkilön pituus, hänen käsiensä pituus ja puttityyli. Ehkä merkittävimpänä myös se, miltä putteri tuntuu. Kannattaa ehdottomasti kokeilla erilaisia, niin löytää itselleen sen kaikista sopivimman.”

6. Täytyykö pelatessa käyttää golfkenkiä?

”No ei se tietenkään pakollista ole, mutta erittäin suositeltavaa! Joskus menneisyydessä golfkengät olivat raskaat ja kankeat. Nykyään ne ovat suunniteltu siten, että niillä kävellään paljon vaihtelevassa maastossa, ja samalla ne pitävät hyvin svingin aikana. Monet kengät ovat vedenpitäviä, mikä on hyvä asia. Vaikka keli olisikin kuiva, voi eteen tulla märkiä kohtia vaikkapa vesiesteiden läheisyydessä.”

7. Miten valita oikea pallo?

”Sopivat golfvälineet löytyvät usein testaamisen kautta. Sama pätee palloihin. Kaikilla on omat mieltymyksensä, joita he arvostavat pallon ominaisuuksissa. Sellaisen vinkin voisi antaa, että kannattaa panostaa sellaisiin palloihin, joihin itsellä on maksimissaan varaa. Toinen vinkki on, että kannattaa pysyä samassa tai lähes samanlaisessa pallossa, kun sopivan on löytänyt. Hyppely koko palloskaalan välillä tuskin tuottaa pitkässä juoksussa parhaita tuloksia. Pallot on syytä ostaa uutena entä käytettynä, sillä ikinä ei voi olla varma, mitä kaikkea käytetyt pallot ovat läpikäyneet ja miten niitä on säilytetty.”

Palloja on tarjolla joka lähtöön niin aloittelijoille kuin enemmän pelanneille. Itselleen parhaan pallon löytää testaamalla.

Kengät ovat golfarin yksi tärkeimmistä varusteista. Perusvarma vinkki on omistaa vähintään kahdet kengät, joita vaihtelemalla niiden kunto ja ominaisuudet pysyvät kuosissa pidempään.

Mallet-puttereiden (kuvassa) suosio on kasvanut maailman huippujen keskuudessa. Uuden putterin valinnassa kannattaa ainakin testata malletia, niin tietää sopiiko se omaan puttityyliin.

8. Mitä eroa on hybridillä ja väyläpuulla?

”Sana hybridi tarkoittaa rautamailan ja puumailan sekoitusta. Hybridissä on pienempi lapa ja lyhyempi varsi kuin väyläpuussa. Hybridi auttaa pelaajaa saamaan pallon ilmaan, ja se on käyttökelpoinen maila raffista. Väyläpuulla, nostokulmasta riippuen, lyödään hybridiä pidemmälle, ja sitä käytetään usein avauslyönneissä. Hybridi on erinomainen työkalu griinin lähettyvillä, kun sen kanssa vain jaksaa harjoitella riittävän paljon erilaisia lyöntejä.”

9. Pitääkö omistaa kello tai kiikarit etäisyyden mittaamiseen?

”Me suosittelemme tavallisesti kellon käyttämistä. Ranteesta pystyy nopeasti katsomaan etäisyyden griinille. Kello näyttää etäisyyden griinin eteen, keskelle ja taakse sekä mitan esteisiin. Kellosta saa hyvän kuvan koko väylästä, mikä ei ole kiikareilla mahdollista. Mitat eivät välttämättä ole metrilleen yhtä tarkkoja kuin kiikarilla, mutta riittävän hyviä useimmille pelaajille. Jos taas ei halua jättää mitään sattuman varaan etäisyyksien kanssa, on kiikarit silloin ehdoton valinta!”

10. Lopuksi: Mitä pitää ehdottomasti kantaa bägissä mukana?

”Henkilökohtaisesti minulla on mukana muutama pulla, joilla juhlistaa birdieä… Vakavasti puhuen, bägissä on hyvä pitää mukana hedelmiä ja pikkusnacksejä, että virtaa riittää koko kierroksen ajan. Griinihaarukan pitää kuulua jokaisen golfarin varustukseen. Kaikkien täytyy pitää yhdessä huolta griinien hyvästä kunnosta. Jonkinlainen harja, jolla saa pidettyä mailojen urat puhtaana, on hyvä olla mukana. Ja totta kai kunnon vesipulloon kannattaa panostaa, että juoma pysyy kylmänä ensimmäiseltä reiältä viimeiselle!”

Katso lisää Dormysta osoitteesta https://www.dormy.com/fi