Putterin valinta on ollut pitkään kahden kauppa: joko blade tai mallet. Mizunon M Craft X -putterissa yhdistyvät molempien parhaat puolet.
Putterin valinta on ollut kompromissi herkkyyden ja anteeksiantavuuden välillä. Molempia ei voi saada – paitsi että nyt voi. Mutta aloitetaan perusasioista, eli blade- ja mallet-lapamallien eroista. Blade-putteri on perinteinen, pienilapainen putteri, mallet taas selkeästi suurilapaisempi vaihtoehto. Molemmilla malleilla on etunsa.
Blade-putteri on tunnokkaampi ja sillä on helpompi hallita pituuskontrollia. Blade antaa tarkan palautteen siitä, miten palloon osutaan. Erityisen hyvä tuntuma on putterissa, jonka osumapinnassa ei ole inserttiä, vaan lapa on valmistettu yhdestä metallinkappaleesta ja osumapinta on tarkkuusjyrsitty. Valmistustapa on ominainen Mizunolle, ja sillä tavoin on valmistettu myös uutuusmalli M Craft X.
Mallet-putterin suuri lapa on helpompi tasapainottaa niin, että se antaa anteeksi huonot osumat. Suuren lavan moi-arvo (moment of inertia) on korkea. Termi kääntyy huonosti suomen kielelle, mutta kyse on siitä, miten paljon maila vastustaa lavan kiertymistä keskikohdan ulkopuolelle kohdistuvissa osumissa. Käytännössä kyse on anteeksiantavuudesta ja siitä, että malletilla on helpompi putata suoraan.
Puttereiden tuotekehityksen tavoitteena on ollut tasoittaa molempien mallien heikkouksia kadottamatta niiden vahvuuksia. Paljon on saatukin aikaan, mutta pisimmälle menee Mizuno, joka jälleen kerran kulkee omia teitään ja ajattelee rohkeasti yhdistellen perinteistä osaamista uusiin teknologioihin. Mizunon uusi M Craft X -putteri onnistuu yhdistämään bladen tunnokkuuden ja malletin anteeksiantavuuden kokonaan uudella tavalla.
Idea on lopulta varsin yksinkertainen. M Craft X -putterin lapa, tarkemmin sen osumapinta, runko ja kaula, on valmistettu yhdestä metallinkappaleesta. Ratkaisu takaa bladen tunnokkuuden ja pituuskontrollissa vaadittavan herkkyyden. Kun teräksestä valmistettuun lavan runko-osaan yhdistetään alumiininen lavan takaosa, pystytään lavan anteeksiantavuus ja vakaus nostamaan malletin tasolle, mutta kadottamatta lavan tunnokkuutta ja herkkyyttä.

Runko ja lavan takaosa liitetään toisiinsa säätöpainojen avulla. Säätöpainot ovat vaihdettavia.
Takaosan liittäminen tapahtuu kahden painoruuvin avulla, ja niiden painoa säätämällä lavan painotusta voi hienosäätää omien mieltymysten mukaan. Putterin voi valita kolmesta kaulavaihtoehdosta ja myös lavan takaosaan on kolme vaihtoehtoa.
M Craft X on täysin uudenlainen tapa tehdä putteri. Siinä yhdistyvät perinteet ja uudet innovaatiot, herkkyys ja vakaus. Tyypillistä Mizunoa.
Uudet rautamallit kaudelle 2025
Mizunon maine golfmailojen valmistajana nojaa vahvasti takomalla valmistettuihin rautamailoihin. Käsitys istuu syvässä, vaikka merkin puut, hybridit ja wedget ovat keränneet lukuisia palkintoja viimevuosina.

Uudesta JPX 925 -tuoteperheestä löytyy takuulla hyvä vaihtoehto jokaiselle.
Laajentaessaan tuotevalikoimaansa Mizuno on pitänyt huolta myös rautamailojen kehityksestä. 2000-luvulla merkki on tuotekehityksessään panostanut tavallisten golfareiden tarpeiden ymmärtämiseen ja tyydyttämiseen. Ratkaisu kantaa hedelmää ja uudesta JPX 925-tuoteperheestä löytyy loistava vaihtoehto jokaiselle pelaajalle. Hot Metal -mallit – Hot Metal, HL Pro ja HL HL – tarjoavat ennennäkemätöntä tulivoimaa, lyöntipituutta ja anteeksiantavuutta siinä missä JPX 925 Forged tarjoaa Mizunolle ominaista herkkyyttä ja tuntumaa.
JPX 925-perhe on suunniteltu tavallisille harrastajille. Pro-sarja puhuttelee parempia pelaajia. Uutuuksista ehkä kiinnostavin on kuvankaunis Pro S3 -malli. Sen minimalistinen muotokieli ja klassinen ulkonäkö viittaavat huippupelaajan työkaluun, mutta ominaisuuksiltaan uutuus sopii muillekin kuin scratch-golfareille.
Perinteinen käsityö ja modernit teknologiat lyövät kättä Mizunon tarinassa
Rihachi ja Rizo Mizuno alkoivat valmistaa baseball-välineitä Japanin Osakassa vuonna 1913. Joitakin vuosia aikaisemmin veljekset olivat perustaneet baseball-välineitä myyvän liikkeen, mutta päätyivät pian valmistamaan välineet itse taatakseen niiden korkean laadun ja halutut ominaisuudet. Sama filosofia elää Mizunon tuotteissa vahvana yhä.
Mizunon aloitti golfmailojen valmistamisen 1933. Yritys löysi nopeasti oman markkinarakonsa myös rautamailojen kohdalla, koska niiden laatu oli aivan muuta kuin mihin oli totuttu.
1900-luvun alussa rautamailat olivat hyvin epätasalaatuisia. Hyvän mailan löytääkseen pelaajan oli testattava lukuisia mailoja, ja hyvän löydettyään hänen oli vielä hienosäädettävä pelivälinettä mieleisekseen. Mizunon mailat olivat tasalaatuisia, eikä testaamista tai virittämistä siksi tarvittu niin paljon. Ei ihme, että kysyntä nousi kohisten.
Mizuno on valmistanut rautamailansa alusta asti takomalla. Kun valutekniikka 1990-luvulla kehittyi, suurin osa valmistajasta siirtyi käyttämään sitä taonnan sijaan. Valaminen on halvempaa ja nopeampaa, mutta sen avulla ei ylletä samoihin ominaisuuksiin kuin taottujen mailojen kohdalla.
Mizuno eteni vastavirtaan ja panosti omaan patentoituun taontateknologiaansa, joka nimettiin Grain Flow Forging -prosessiksi. Siinä rautamailan lapa valmistetaan takomalla yhdestä ainoasta metallinkappaleesta. Näin valmistetun golfmailan tuntuma on poikkeuksellisen herkkä.
Suosio huippupelaajien keskuudessa on suora osoitus tuotteiden laadusta. Vaikka Mizuno ei maksanut ammattilaispelaajille mailojensa käytöstä pitkään aikaan, valitsi moni pelaaja Mizunot työkaluikseen yksinkertaisesti siksi, että olivat tuntumaltaan ja suorituskyvyltään niin hyviä. Esimerkiksi sir Nick Faldo otti kaikki kuusi major-voittoaan Mizunon mailoilla.
Vaikka valmistusteknologia on pysynyt samana, on Mizuno pystynyt nostamaan tuotteidensa suorituskykyä kehittämällä mailoissa käytettäviä metalliseoksia entistä paremmiksi. Jälleen hyvä osoitus siitä, miten sujuvasti Mizuno yhdistää perinteitä ja modernia teknologiaa.
Lue lisää jaa tutustu Mizunon tuotteisiin osoitteessa https://mizunogolf.com/uk/