Lyö elämäsi lyöntejä! Koppaa vinkit talteen seuraavan draiverin hankintaan

Kaikki haluavat lyödä suorempia ja pidempiä draiveja bägin kuninkuusmailalla. Dormyn välineasiantuntija Jonathan Pykälistö johdattaa sinut kohti huippuiskuja.

Teksti
Dormy
Julkaistu

Uutta draiveria miettiessä on muutamia olennaisia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Alla olevien kysymysten kautta pääset paremmin selville millainen draiveri voisi sopia omaan peliin. Dormyn välineasiantuntija Jonathan Pykälistö avaa kysymyksiä ja antaa ideoita uuden lempimailan hankintaan.

1. Millainen draivipelaaja olet?

”Onko sinulla jokin tyypillinen epäonnistuminen draiveissa? Meneekö pallo joka kerta samaan suuntaan vai oletko niitä harvoja, jotka osuvat aina väyliin? Tee lyhyt analyysi avauspelistäsi ja ole rehellinen itsellesi. Mitä paremmin tunnet oman pelisi, sitä paremmin tiedät, mitä olet hakemassa. Esimerkiksi asennon muuttaminen epätavalliseen suuntaan tai tuntuman uudelleen hakeminen voi lopulta suoristaa ja pidentää lyöntiä. Mieti myös onko sinulla jotain, mitä haluat draiveillasi saavuttaa."

2. Millaisia mieltymyksiä sinulla on draiverin tuntumaan ja ulkonäköön?

”Draiverin valinnassa tärkeä asia on, millä tavalla se istuu silmään. Hyvännäköinen maila tuo luottamusta sekä antaa rohkeutta lyödä vapaammin ja luonnollisemmin. Tuntuma on henkilökohtaista, mutta mieti, miltä haluat draiverisi osumassa tuntuvan. Jokaisella on erilaisia mieltymyksiä, joten kokeile rohkeasti erilaisia draivereita!”

3. Minkälaisesta äänestä pidät?

”Mitä oikeastaan on oikea ”tuntuma” lyönnissä? Usein se tarkoittaa osumahetken ääntä. Eri valmistajien draiverit poikkeavat toisistaan reilustikin, mitä ääneen tulee. Mitä itse haluat kuulla? Hiljaisen, kovan vai poksahtavan äänen?

4. Mikä on budjettisi?

”Uusi draiveri maksaa jotain 300–800 euron väliltä riippuen valmistusvuodesta, valmistajasta ja mallista. Joskus voidaan ajatella, että draiveri on vain draiveri, mutta niissä on reilustikin eroja. Uudemmissa malleissa on enemmän vaihtoehtoja vaikkapa varsiin ja grippeihin. Vanhemmissa ei ole niin paljoa mahdollisuuksia räätälöidä mailaa itselleen sopivaksi, mutta niistä voi silti löytää täydellisen ’matchin’.

Hyvä draivi lähtee hyvästä alkuasennosta, jossa lapa istuu mukavasti pallon takana.

5. Onko svingisi tai kykysi lyödä palloa muuttuneet?

”Jotkut tekevät kovasti töitä tullakseen paremmaksi pelaajaksi. Toiset menettävät golfillisia ominaisuuksiaan ikääntyessään. Draiverin valinnassa on lukuisia muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy ottaa huomioon. On eri asia etsiä draiveria säännöllisesti valmentajan opetuksessa käyvälle aktiiville kuin satunnaisesti rangella vierailevalle pelaajalle."

6. Uskalla kieltäytyä machoilusta!

”Monet pelaajat tarvitsevat kevyemmän ja ikään kuin ystävällisemmän varren, millä he tällä hetkellä pelaavat. Monet kuvittelevat, että heidän varsi on liian löysä, jos lyönnit slaissaavat. Usein se on vielä pelikavereiden kertomaa. Asia ei välttämättä ole näin, ja kysymys on enemmänkin svingitekniikasta. Alhaisen tasoituksen pelaajilla on monesti vääränlainen varsi, mutta se on vain niin kova juttu näyttää, että pelaa stiffillä tai x-stiffillä. Toki se voi tehdä huonoista lyönneistä vähemmän huonoja, mutta joka tapuksessa silloin uhrataan haluttua pituutta ja uuden draiverin hankinta pyörii mielessä. Hyvä yleisvinkki on tiputtaa macho-meininkiä ja vaihtaa pehmeämpään varteen. Jos haluat napakampaa tuntumaa, niin voit valita löysempään varteen painavamman vaihtoehdon (esimerkiksi 60-grammaisen tilalle 70-grammainen).”

7. Millaiselta haluat varren tuntuvan?

”Tämä voi kuulostaa liioittelulta heille, jotka haluavat vain ’hyvän’ tuntuman. Silti varren eri ominaisuuksilla voi saada lisää luottoa tiiboksiin ja sen myötä parempaa fiilistä lyönteihin. Osaatko pukea sanoiksi, mitä olet etsimässä? Kuten helpommin svingaavan mailan tai ettei varsi tunnu pyörähtävän kädessä heikon osuman jälkeen. Nämä ovat asioita, jotka nousevat esiin sopivaa vartta hakiessa.”

Erinomaisella draivipelillä pystyy luomaan useammin parempia paikkoja lähestymisiin ja tekemään sitä kautta kovempaa tulosta.

8. Haluatko säädettävän draiverin?

”Suurin osa pelaajista haluaa apuamme draiverin säädöissä, joilla he pelaavat sen jälkeen niin pitkään kuin kyseisellä mailalla pelaavat. Jotkut haluavat mahdollisuuden muuttaa säätöjä, mikä on mahdollista useimmissa uusissa draivereissa. Se on täysin sopivaa, kun tiedostaa millä tavalla muutokset vaikuttavat pallon lentorataan.”

9. Miten haluat pallon rullaavan alastulon jälkeen?

”Mailatehtailla on tiukat säännöt draivereiden valmistuksessa, joten vallankumouksellisia muutoksia niiden ominaisuuksiin ei ole helppo keksiä. Siitä huolimatta uudemmilla draivereilla pallot lentävät muutaman metrin pidemmälle. Se johtuu korkeuden ja spinnin kautta paremmin optimoidusta pallon lentoradasta. Siksi mailan nostokulma on äärimmäisen tärkeä. Monet sanovat, että draivit nousevat liian korkealle ja pallot eivät rullaa niin pitkälle kuin pelikavereilla. Sen jälkeen kysymys kuuluu, että halutaanko lyönneiltä mahdollisimman pitkää lentomatkaa vai kokonaismatkaa. Millaisessa kaaressa haluat pallon lentävän ja mikä on lyönnin lopputulos?"

10. Mitä olet etsimässä draivipelistä?

”Viimeisin, mutta ei vähäisin kysymys on, mitä haluat todella saada irti draiveristasi? Jos pohdit kaikkia edellä käytyjä kysymyksiä, voit saada ajatuksen siitä, millainen uusi draiverisi voisi olla. Niiden lisäksi on lukuisia erilaisia vaihtoehtoja riippuen siitä, mitä haluat. Haluatko maksimoida pituuden draiverilla, jossa on pieni nostokulma ja vähän spinniä? Vai sopiiko sinulle paremmin anteeksiantavampi draiveri isolla nostokulmalla, millä osuu tarkemmin väyliin? Vaikka kaikki toivoisi näiden olevan samassa paketissa, niin valitettavasti se ei aina ole mahdollista."