Ehdotettu muutos on tarkoitus ottaa käyttöön tammikuussa 2026.
R&A ja Yhdysvaltain Golfliitto USGA julkaisivat tiistaina odotetusti ehdotuksen, jolla pyritään suitsimaan huippugolfin merkittävästi kasvaneita lyöntipituuksia. Golfin kattojärjestöt tekivät ehdotuksensa golfpallojen testaamiskäytäntöjen muuttamisesta. Läpimennessään ehdotus käytännössä pakottaisi välinevalmistajat kehittämään huippugolfiin uusia palloja, jotka lentävät nykyisiä palloja lyhyemmälle.
Nykyisin pallot testataan lyöntiroboteilla, joiden mailanpäännopeus on 120 mailia tunnissa. Pallo ei saa robottitesteissä lentää yli 320 jaardin (317 jaardia + 3 jaardin ylitystoleranssi) etäisyydelle pallon rullausmatka huomioiden. Järjestöjen ehdotuksessa testirobottien mailanpäännopeus nostettaisiin 127 mailiin tunnissa, mutta sallittu lentomatka pysyisi edelleen samana, 320 jaardissa. R&A:n ja USGA:n arvion mukaan pitkälyöntisimpien huippupelaajien draivit lyhenisivät noin 13–13,5 metriä. Testistandardeja on viimeksi muutettu 20 vuotta sitten.
PGA Tourilla keskimääräinen mailanpäännopeus on ollut kuluvalla kaudella 115,1 mailia tunnissa. Kun kiertue tilastoi nopeuksia ensimmäisen kerran vuonna 2007, kiertueen keskiarvo oli 112,37 mailia tunnissa. Viime kaudella draivien keskipituus Yhdysvaltain kiertueella oli 274,1 metriä. Vuoden 2003 tilastoihin verrattuna draivit olivat pidentyneet keskimäärin 12,7 metriä.
”Ehdotuksemme on helppo toteuttaa, eikä sillä ole vaikutusta harrastegolfiin.”
Ratkaisulla halutaan isossa kuvassa hillitä tarvetta golfkenttien pidentämiseen. Esimerkiksi PGA Tourin tunnetuimpien kenttien joukkoon kuuluvaa Riviera Country Clubia on pidennetty 366 metrillä sitten vuoden 1999.
Muutosta ovat tukeneet lajin vaikutusvaltaiset hahmot, kuten Tiger Woods, Jack Nicklaus sekä Augusta Nationalin puheenjohtaja Fred Ridley.
”Jos kehitys jatkuu samanlaisena, meillä voi olla kohta tarve 8000 jaardin (7315 metriä) pituisiin huippukenttiin. Se on aika pelottavaa”, Woods sanoi jo vuosia sitten.
Käytännössä muutos olisi tarkoitus toteuttaa paikallissääntönä vuoden 2026 alusta lukien. Kiertueet ja tiettyjen turnausten järjestäjät, kuten Mastersia isännöivä Augusta National Golf Club, voisivat ottaa sen halutessaan käyttöön ja tehdä itsenäisesti ratkaisun vanhan ja uuden käytännön välillä.
USGA:n toimitusjohtajan Mike Whanin mukaan huippugolfin huomattavasti kasvaneisiin lyöntipituuksiin on viimein puututtava.
”Asiasta tulee merkittävä ongelma seuraavalle sukupolvelle, ellei siihen puututa nopeasti. Ehdotuksemme on helppo toteuttaa, eikä sillä ole vaikutusta harrastegolfiin”, Whan sanoi.
R&A ja USGA korostivat ehdotuksessaan, että suunnitteilla olevat muutokset eivät ulotu huippugolfin ulkopuolelle. Muutos olisi kuitenkin toteutuessaan golfille fundamentaalisesti iso, sillä sen myötä ammattilaisten huippugolfissa otettaisiin käyttöön eri pallot kuin harrastegolfissa sekä amatöörien huippukilpailuissa. Yhdenmukaisten sääntöjen ja välineiden periaatteesta on golfissa haluttu toistaiseksi pitää tiukasti kiinni, ja moni taho haluaa yhä niin.
Tehtyä ehdotusta seuraa nyt puolen vuoden lausuntokierros. On selvää, että kaikki eivät katso muutosta hyvällä. Äänekkäimmät vastalauseet tulevat arvatenkin välinevalmistajilta. Isojen kiertueiden eniten käytetyn pallon valmistaja, Titleist, julkaisi jo viime syksynä 19-sivuisen vastineen suunnitteilla oleville muutoksille.
Titleist katsoi, että pallojen lentopituuden karsiminen lyhentäisi myös harrastajien lyöntipituuksia, ja että tulevaisuuden pallot muistuttaisivat 1990-luvun balata-palloja. Välinevalmistaja myös näki, että pallomarkkinoiden ”jakautuminen” hillitsisi pelin kasvua ja maailmanlaajuista vetovoimaa.
Lue seuraavaksi: Tiger Woods kertoi ratkaisunsa lyöntipituuksien hillitsemiseen
Tämän artikkelin lukeminen ja ymmärtäminen olisi huomattavasti helpompaa, mikäli nuo mittajärjestelmien muunnokset toisiinsa olisi tehty johdonmukaisesti. Nyt ehdotettu robottitestien pisin matka ilmoitetaan jaardeissa mutta lyhennyksen vaikutus sekä nykyisten ammattilaisten lyöntipituudet metreissä.
Erinomaista. Tätä on vatvottu täällä Foorumillakin jo vuosia. On itse asiassa hassua, jos muutos ei tulisi golfin sääntöihin ja sitä mukaan koskisi myös harrastelijagolfiakin. Onhan muutkin välineitä koskevat rajoitukset yhtenevät – kuten mailojen kimmoisuus, wedge-urat tai varren pituus.
Samanlaisia päätöksiä on tehty muissakin lajeissa, joista tutuin lienee keihään lento-ominaisuuksien muuttaminen. Riskinä oli se, ettei nykyisillä stadioneilla pystyttäisi turvallisesti järjestämään kilpailuja. Ihan analoogisesti golfissa kentät käyvät liian lyhyiksi ja samalla riskitilanteet kasvavat. Eikä keihäänheiton kiinnostavuus yhtään siitä kärsinyt, vaikka keihäsmallit muuttuivat.
Toureilla on käytössä monenlaisia määräyksiä, jotka eivät koske harrastepelaajia. Pallojen valmistajat voisivat tehdä ihan oman pallosarjan miesten toureja varten ja pitää muut pallot ennallaan. On aivan selvää, ettei esimerkiksi Titleist tao rahaa ammattilaisten käyttämistä palloista, vaan suuren yleisön. Pallon lyöntipituuden lyhentäminen on kuitenkin varsin helppoa, ei siihen tarvitsisi edes upottaa tutkimusrahoja.