23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Garsen tasoitti Stensonin tietä tähtiin – ja päinvastoin

Entisen vaatemallin suunnitteleman putterigripin tilauskanta nousi pilviin, kun Henrik Stenson esitti jäätävää viheriötyöskentelyä Open Championshipissä.

Vaikka Bernerd Garsen teki menestyksekkään uran Versacen ja Armanin vaatemallina, hänen suurin nuoruuden haaveensa oli elättää itsensä golfammattilaisena. Nyt se on tavallaan toteutumassa, sillä Henrik Stensonin Open-voiton myötä Garsenin suunnittelema putterigrippi on tekemässä vahvaa jalansijaa välinemarkkinoilla.

Kyseessä ei ole aivan tuoreesta innovaatiosta, sillä tätä kolmionmuotoista grippiä on nähty pääkiertueilla jo kolmisen vuotta. PGA Tourilla Garsenin putterigrippi on siivittänyt ennen Stensonia ainakin J.B. Holmesin ja Tony Finaun turnausvoittoihin.

Käsivarret kontrollissa

Malliuransa jälkeen assistenttiprona toiminut Garsen alkoi miettiä, kuinka saisi muotoiltua sellaisen gripin, jossa kädet manipuloisivat mahdollisimman vähän lyöntisuoritusta. Lopputulemana oli kädensija, jossa peukalot asettuvat ”toisiaan vastustaen” kahdelle tasaiselle kohdalle. Samalla ranteet menevät luonnostaan asentoon, mikä eliminoi niiden ei-toivottua taivutusta puttisivingin aikana.

Stenson on käyttänyt Garsenin oversize-kokosta G-Pro Max -grippiä Odysseyn White Hot XG#7H -putterissaan sitten vuoden 2014 Houston Openin. ” The Ice Man” tutustui grippiin, kun hänen valmentajansa Pete Cowen testasi niitä Garsenin tarpeisiiin.

Bernerd Garsen luonnosteli grippiään viisi vuotta ennen tuotannon aloittamista. Kuva: Golf Digest USA

Bernerd Garsen luonnosteli grippiään viisi vuotta ennen tuotannon aloittamista. Kuva: Golf Digest USA

”Henrik oli käyttänyt alkuperäistä pienempää versiota joissakin wedgeissään treenausapuna, ja pyysin häntä sitten kokeilemaan muutamia erilaisia grippejä myös puttereissa. Ei mennyt kuin muutama viikko, ja hän otti putterigripin vakituiseen käyttöönsä”, Garsen sanoi Golf Digestille.

Garsenin mukaan Stenson käytti samaa grippiä pari vuotta, sillä nykyinen on vaihdettu vasta hiljattain.

Sadoissa televisiomainoksissa ja tienvarsimainoksissa mallivuosinaan näkynyt Garsen kertoi putanneensa aina hieman avatuilla käsivarsilla, jolloin ne nojautuvat paremmin ylävartaloon ja lisäävät kontrollia.

Kun kehitin tämän tuotteen, minulla ei ollut aavistustakaan, mitä olen luomassa. Tiesin vain, että se on hyväntuntuinen. – Bernerd Garsen

Hän joutui esittelemään keksintöään neljä kertaa USGA:lle, kunnes se hyväksyi gripin listoilleen.

”En oikeasti tiennyt mitään kulmista, ja vaikka olisin yrittänyt luoda tietynlaisen kulman, olisin epäillyt sen toimivuutta. Lähtökohtana oli vain suunnitella jotain sellaista, mikä tuntui hyvältä.”

Garsen opetti asiakkailleen suosimaansa puttaustekniikkaa, ja kehitti siinä sivussa viisi vuotta gripin prototyyppiä. Aluksi hän leikkeli paloja tavallisista gripeistä ja liimasi niitä yhteen, saadakseen version, jota voisi käyttää opetuksen apuna.

Runyan esikuvana

Lopullinen muoto sai Garsenin mukaan perustansa tekniikasta, jota yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä lähpelilegendoista, Paul Runyan käytti.

”Runyanin metodissa peukalot asetettiin siten, että kyynärvarret saatiin 45 asteen kulmaan. Tämä grippi laittaa kädet samaan asentoon automaattisesti.

Garsen sanoi vastaanottaneensa noin 300 uutta tilausta muutaman tunnin sisällä Stensonin sunnuntaisesta voitosta, ja että Euroopan tilauskanta moninkertaistui hetkessä.

”Stensonin menestys on asettamassa toimintamme uudelle tasolle. Hänen voittonsa osoitti, että tuotteemme on laillinen ja että se todellakin toimii.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)