Uusi hinnoittelumalli käänsi jäsenmäärän Porissa kasvuun - Golfpiste.com

17.12.–23.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Uusi hinnoittelumalli käänsi jäsenmäärän Porissa kasvuun

Seuran jäsenyys on Porissa paketoitu osaksi erikokoisia pelipaketteja. Pelaaminen on edelleen varsin edullista ja lajilla onkin kaupungissa paljon vetovoimaa.

Porin Golfkerholla menee hyvin. Jopa niin, että se palkittiin Satakunnan Vuoden Urheiluseurana 2017 ja Vuoden golfseurana vuonna 2014.

Tuoreimman palkinnon voi nähdä olevan huomionosoitus paitsi seuralle itselleen myös koko golfalalle, sillä golfseuran palkitseminen nimenomaan urheiluseurana legitimoi ja rinnastaa sen toiminnan perinteisempiin lajeihin, joiden ulkopuolelle golfin on usein katsottu Suomessa kuuluneen.

”Se tuntui aika hyvältä, että meidät palkittiin nimenomaan urheiluseurana. Se on aika kova juttu, että saimme pytyn ennen Porin Ässiä, joka on tällä alueella kuitenkin se ykkösjuttu”, Porin Golfkerhon toiminnanjohtaja Ville Tuovinen sanoo.

Ennen Porin Golfkerhoa palkinnon ovat saneet mm. Lauttakylän Luja, Segelföreningen i Björneborg ja Rauman Lukko.

Tämänhetkinen hyvä tilanne on Porin Golfkerhossa kuitenkin kaikkea muuta kuin itsestäänselvyys. Menestys pohjaa oikeisiin, monella tapaa rohkeisiinkin päätöksiin, joita PGK:ssa on etenkin 2000-luvun aikana tehty.

Yksi suuri tekijä on investoiminen oikeaksi osoittautuneisiin asioihin. 2000-luvun alussa kenttä laajennettiin 27-reikäiseksi. Investointipäätös tehtiin oikeaan aikaan, ja nykyisin 27 reiän käyttöaste on hyvä. Muutama vuosi sitten rakennettiin jokamiesperiaatteella toimiva par 3 -kenttä sekä laajennettiin harjoitusalueita tuntuvasti.

Samassa yhteydessä kentälle tehtiin futisgolfkenttä sekä vapaassa käytössä oleva kuntoilualue kuntolaitteineen. Kentän laitamilla kulkee Kirjurinluodon kahdeksan kilometrin pituinen ulkoilureitti ja golfkentän alue on siten luonteva osa Porin kansallista kaupunkipuistoa ja myös muiden kuin golfareiden hyödynnettävissä.

Golfyhteisö tekee seutukunnassa kiinteää ja toimivaa yhteistyötä kunnan ja muun julkisen hallinnon kanssa. Varsinais-Suomen ELY-keskus esimerkiksi myönsi PGK:lle harjoitusalueiden uusimiseen 99 000 euron avustuksen.

”Näen, että viimeaikaiset ratkaisut ja se, että kenttää on avattu enemmän ulospäin esimerkiksi ulkoreitin ja futisgolfin muodossa, ovat olleet oikeita ratkaisuita. Jos näitä ei olisi tehty, oltaisiin varmaan jo lirissä. Tämä on tarkoittanut sitä, että talouden kanssa on ollut tiukkaa, mutta nyt näyttää hyvältä”, Tuovinen pohtii.

Seurapohjaisuus on pakottanut muuttumaan

Porissa golfyhteisöä pyöritetään seurapohjaisesti. Osakekentiltä tuttuja vuosittaisia vastiketuloja ei ole, vaan kassavirta täytyy rakentaa jäsen- ja pelimaksujen varaan. Tuovisen mukaan asiassa on kaksi puolta. Yhtäältä toiminnalla ei ole samanlaista selkänojaa kuin osakepohjaisilla kentillä, toisaalta seurapohjainen yhteisö on ketteräliikkeisempi ja pakon edessä usein innovatiivisempi.

”Toimialalla on tapahtunut paljon muutoksia. Tilannehan on ihan erilainen kuin edes vielä 10 vuotta sitten. Edelleen tarvitaan paljon muutoksia. Joskus tuntuu, että ala ei edelleenkään reagoi tarpeeksi nopeasti ja voimakkaasti. Monesti kyse on rakenteista. Kun osakeyhtiöissä halutaan tehdä muutoksia, ne ovat yhtiöjärjestyksen takia hankalia hoitaa”, hän sanoo.

”Seurapohjainen yhteisö on joustavampi ja monesti nopealiikkeisempi.”

Pelipaketit käyvät kaupaksi

Tuorein esimerkki rohkeista ja innovatiivisista ratkaisumalleista on Porin Golfkerhon päätös paketoida jäsen- ja pelimaksu yhteen.

Taustalla vaikuttaa nimenomaan seurapohjaisuus ja verotustekniset asiat, joiden johdosta seuran jäsenmaksu näyttäytyi monille liian korkeana, vaikka matala pelimaksu puolestaan tasasi vuotuiset kokonaiskustannukset hyvinkin maltillisiksi. Tämän seurauksena seuran jäsenmäärä alkoi hiljalleen laskea, kun ihmiset etsiytyivät jäseniksi naapurikentille.

Kuva: Matti Kyytinen.

PGK reagoi asiaan ja on viime kaudesta alkaen tarjonnut kolmea erilaajuista pelipakettia, joihin kaikkiin kuuluu mukaan jäsenyys. Edullisin, 180 euron hintainen ”Mini” sisältää neljä kierrosta yhdeksänreikäisellä kentällä, sekä par 3 -kentän käyttöoikeuden.

”Tuote palvelee tosi hyvin aloittelijoita ja sellaisia harrastajia, jotka haluavat pysyä mukana, mutta eivät pysty pelaamaan syystä tai toisesta paljon”, Tuovinen näkee.

”Medium”-paketissa yhdeksänreikäisen kentän sekä par 3 -kentän käyttöoikeus on rajaton. Paketti kustantaa 490 euroa. Large-pakettiiin kuuluu täysi pelioikeus sekä kauden mittaan vaihtuvia etuja. Sen hinta on 665 euroa. Junioreille kaikki hinnat ovat edullisempia.

Täysi pelioikeus sisältäen jäsenyyden irtoaa siis 665 eurolla, jota voi pitää hyvin huokeana. Ratkaisua voi pitää toimivana, sillä sen seurauksena seuran jäsenmäärä kääntyi kasvuun ja ylitti taas 1500 henkilön rajan.

”Tämä on ollut toimiva ratkaisu. Lisäksi olemme rakentaneet paketin niin, että jos pelioikeutensa haluaa päivittää Large-tasolle, aiemmat maksut hyvitetään hinnassa”, Tuovinen kertoo.

Uusi hinnoittelumalli on osoittautunut hyvin toimivaksi. Paljolti kyse näyttää olevan hintamielikuvista ja onnistuneesta tuotteistamisesta, sillä kokonaiskustannukset eivät ole muuttuneet merkittävästi. Yhtä kaikki, rohkea ratkaisu on soittautunut oikeaksi ja tällä hetkellä tulevaisuus näyttää hyvältä.

”Meillä on aina ollut mukana hyvin myös junnuja, mutta uutena ryhmänä laji ovat selkeästi löytämässä myös 20–30-vuotiaat. Etenkin par 3 -kentällä heitä on näkynyt entistä enemmän. Toisaalta junnuina täällä pelanneita golfareita on palannut takaisin omien lasten myötä harrastuksen myötä”, Tuovinen sanoo.

”Näkymät ovat positiiviset. Mutta vaatii se hereilläoloa jatkuvasti.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje