Isoilla markkinoilla läpilyöneet suomalaistuotteet ovat golfsektorilla harvinaisia. Timo Haapaniemellä saattaa olla hallussaan nyt sellainen.
Timo Haapaniemi on suunnitellut Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevan toimistonsa uumenissa järjestelmän, jonka tarkoituksena on hyödyttää sekä golfkenttiä että niiden käyttäjiä. Tuote on uunituore ja se on tällä hetkellä testikäytössä yhdellä kotimaisella kentällä.
TH Innovations Oy kehitteli aluksi laserteknologiaa ja älypuhelintekniikkaa sisältävää etäisyysmittaria, mutta tästä luovuttiin kovan kilpailutilanteen vuoksi sekä osittain myös GPS-teknologian kehittymisen johdosta. Uusien suunnitelmien lopputulemana jalostui tuote, jonka kansainväliseen menestykseen Haapaniemellä on vahva usko.
”Laserteknologiaa käyttävien osuus golfsektorilla pienenee nopeasti, ja samalla huomasimme, että etäisyysmittareilla on paremmat markkinat toisilla sektoreilla. Päädyimme kenttien sovellusjärjestelmään hieman sivuraiteita pitkin, mutta parhaat ideat syntyvät usein puolivahingossa”, Haapaniemi sanoo.
Yrityksen luomaan Caddieye-sovellukseen perustuva automatisoitu järjestelmä tarjoaa golfkentille arvokasta tietoa pelaajien liikkeistä ja sääolosuhteista. Sen perusteella ne osaavat rytmittää kentänhoitotyönsä oikeille alueille käymättä etukäteen paikan päällä.
Järjestelmän avulla saadaan viheriökohtaisesti tietoon lämpötila, viheriöajat sekä tarkka lipun sijainti viheriöllä. Lisäksi sensorit tunnistavat lipun liikkeet, joiden avulla voidaan tarkkailla kentän käyttöastetta väyläkohtaisesti.
Käsittääkseni missään päin maailmaa ei ole samanlaista tuotetta käytössä vastaavassa laajuudessa.
”Kyseessä on monipuolinen kokonaisuus, joka selvittää myös peliryhmien viheriökohtaisia aikoja ja isommassa kuvassa koko kentän käyttöastetta. Tarkan GPS:n avulla saadaan puolestaan viheriökohtaista tietoa lippujen sijainnista, jonka avulla voidaan selvittää lipun sijainnin vaikutusta viheriöaikaan.”
”Käsittääkseni missään päin maailmaa ei ole samanlaista tuotetta käytössä vastaavassa laajuudessa. Palvelun käyttö ei sido pelaajia käyttämään tiettyä sovellusta, vaan tieto saadaan jokaisesta pelaajasta automaattisesti kentältä.”
Toimintavalmiuteen asennetussa järjestelmässä kentän jokaisen viheriön lipputangon päähän on ruuvattu tietoa välittävä sensori, jolla ei ole vaikutusta pelattavuuteen. Tunnistimet ovat sään- ja iskunkestäviä ja niiden akun kesto on peräti 12 kuukautta. Kauden päätteeksi sensorit kytketään laturiin seuraavaa kevättä varten, eikä muuta huoltotoimenpidettä tarvita.
Noin 7000–10 000 euroa maksavan sovellusjärjestelmän elektroniikka tulee Suomesta ja Intiasta, kokoonpano ja muotoilu ovat sen sijaan täysin kotimaisissa käsissä.
Emme halua haalia alkuvaiheessa liian paljon kenttiä.
Haapaniemi kertoo, että järjestelmään on saatavana myös maahan asennettavia sensoreita, jotka välittävät dataa väyläkohtaisista sääolosuhteista. Suomalaiset kentät ovatkin hänen mukaansa olleet eniten kiinnostuneita väylien säädatasta. Mitä etelämmäksi Eurooppaa edetään, sitä enemmän kiinnostus näyttäisi kohdistuvan väyläkohtaisiin peliaikoihin.
Järjestelmä on osittain testikäytössä Ypäjällä Loimijoki Golfin kentällä. Haapaniemi arvelee, että kauden päättyessä testikenttiä on jo useampia.
”Tavoitteenamme on kymmenkunta sopimusta Suomessa vuonna 2018, emme halua haalia alkuvaiheessa liian paljon kenttiä, jotta pystymme varmistamaan tuotteen ja palvelun laadun. Muutamien kanssa on neuvottelut meneillään, joitakin ennakkotilauksia on myös tehty. Heinäkuun aikana on tarkoitus kerätä ensi vuodelle halukkaat yhteistyökentät, jotta heidän kanssaan päästään jo tämän vuoden aikana tekemään suunnitelmia.”
Katseet suunnataan kansainvälisille markkinoille
TH Innovations Oy:n toimitusjohtaja tietää, että kotimaan markkinat ovat varsin rajalliset hänen luomalleen tuotteelle. Järjestelmän idea on kuitenkin sen verran toimiva, että sillä lienee kysyntää myös Suomen ulkopuolella.
”Lisäämme panoksia markkinointiin loppuvuodesta, mutta keskitymme ensi vuonna vain joihinkin kotimaisiin kenttiin. Sen jälkeen satsaamme Ruotsin ja Saksan markkinoille. Uskon, että pystymme operoimaan isolla kapasiteetilla vuodesta 2019 alkaen”, hän sanoo.
Haapaniemi on tehnyt alustavia tunnusteluja myös Atlantin taakse, mutta hän ei halua esitellä sovellusjärjestelmää Yhdysvalloissa laajemmassa mittakaavassa ennen kuin tuotteen vetämässä oleva patenttihakemus on hyväksytty.
Arvelisin, että olisimme valmiita Yhdysvaltain markkinoille kolmen vuoden kuluttua.
”Ilman muuta olemme kiinnostuneita Pohjois-Amerikasta, hallitseehan USA noin puolta koko maailman golfmarkkinoista. Toisaalta juuri tästä syystä sinne ei kannata hätiköiden lähteä. Kapasiteetin on oltava siinä valmiudessa, että pystymme vastaamaan kysyntään.”
”Elektroniikka kehittyy ja sen ympärillä käydään kovaa kilpajuoksua, pitää olla ajan hermolla. Arvelisin, että olisimme valmiita Yhdysvaltain markkinoille kolmen vuoden kuluttua.”
Euroopan suurimmat markkinat ovat Isossa-Britanniassa, mutta saarivaltakunta ei kuulu Haapaniemen mukaan yrityksen ensisijaisiin suunnitelmiin.
”Isossa-Britanniassa on pitkät ja vanhat golfperinteet. Ensin pitäisi juurta jaksain perehtyä sikäläiseen järjestelmään, ennen kuin alamme kohdistaa resursseja siihen suuntaan.”
”Tällaisella näyttäisi olevan enemmänkin tilausta”
Timo Haapaniemi, 25, on laittanut sanan varsinaisessa merkityksessä tuulemaan. Hämeen Ammattikorkeakoulusta vuosi sitten valmistunut liiketalouden tradenomi perusti yrityksensä vuonna 2015, ja jo nyt nuorella miehellä saattaa olla käsissään tuote, joka tuo leivän pitkäksi ajaksi pöytään.
”Olen teknologiafriikki ja aina ollut kiinnostunut sovelluspuolesta sekä data-analysoinnista. Tässä työssä saan olla sellaisten asioiden kanssa tekemisissä, jotka tunnen kaikkien eniten omakseni.”
Golfia hän kertoo pelanneensa vasta kolme vuotta. Kenties juuri siksi hän on osannut hieman ulkopuolisin silmin katsoa, minkälaisia teknologisia palveluita golfkentät tarvitsevat.
”Vaikka golfin ympärillä pyörii jatkuvasti monenlaisia innovaatioita, ne liittyvät yleensä enemmän pelaajiin ja välineisiin. Kenttien golfteknologia laahaa hieman jäljessä, ja sillä puolella tällaisella näyttäisi olevan enemmänkin tilausta.”
Järjestelmän tilaajan pitää luonnollisesti uskoa, että tuote maksaa itsensä ajan kuluessa takaisin. Mitä järkeä siihen olisi huvikseen investoida, Haapaniemikin kysyy. Suurin hyöty lienee tehokkuuspuolella, jolloin järjestelmä voisi palvella koko golfyhteisöä.
”Kun dataa kerätään kentältä aktiivisesti, pystytään pitkällä tähtäimellä tarkastelemaan eri asioiden vaikutuksia toisiinsa. Miten säätilojen muutokset vaikuttavat kentän pelattavuuteen ja kierrosaikoihin? Kuinka paljon viheriöajat muuttuvat päivän aikana? Esimerkiksi näihin kysymyksiin tuomme vastauksen.”
”Uskomme, että laitteiden hankkimiseen käytetyt eurot tulevat kentille takaisin hyvin nopeasti, koska saatu tieto mahdollistaa tehokkaampaa kentänhoitoa ja lisää kenttien pelattavuutta.”
Haapaniemi toteaa, että harrastajilla on nykyään käytössään monenlaisia teknisiä laitteita, mutta samalla hän toivoo, ettei lajin perimmäistä tarkoitusta unohdettaisi.
”Pelaaja voi katsoa kentällä GPS-kellosta tai kiikarilla etäisyyttä ja jotkut valmistajat tarjoavat mailoihin sensoreita, jotka kertovat lyönnin pituuden, pallon lähtökulman, kierteen suuruuden ynnä muuta. Edistääkö se reipastahtista kentän kiertämistä, jos golfari on valjastettu monenlaisilla laitteilla? Uusien innovaatioiden pitäisi nopeuttaa ja helpottaa pelaamista, tällä hetkellä kaikkien tuotteiden osalta ei näin voida sanoa.”
TH Innovations Oy:ssä työskentelee Haapaniemen ohella kolme muuta työntekijää, joskin yhtiön toiminnassa on mukana kaikkiaan kahdeksan henkilöä. Osaajia tarvitaan teknologia-asiantuntijoiden ohella myös muotoilupuolella.
Toiminta tämän(kään) kokoisella henkilöstöllä ei ole halpaa lystiä, minkä vuoksi yritys käynnistää pikapuoliin toisen rahoituskierroksen. Rahoittajista Haapaniemi toivoo saavansa myös sparraajia, näkemystä toimintaan oman ydinjoukkonsa ulkopuolelta. Tekes puolestaan on antanut yritykselle hankerahoitusta tuotekehitykseen. Uuden rahoituskierroksen avulla pyritään lisäämään tuotekehityksen nopeutta sekä myynnin etenemistä kohti kansainvälisiä markkinoita.
TH Innovations muutti vastikään lähemmäs kaupungin ydinkeskustaa nykyistä avarampiin tiloihin, mikä tarkoittaa, että kaiken muun kiireen ohella ”noin tasoituksella kymmenen” pelaavan Haapaniemen oma ehtiminen väylille jää tällä hetkellä varsin vähäiseksi.
”Pelasin kahtena ensimmäisenä vuotena yhteensä parisataa kierrosta. Tänä vuonna olen kiertänyt kentän vain kymmenkunta kertaa; aikaa pelaamiselle ei tahdo riittää, kun työpäivät venyvät 10–12 tunnin pituisiksi.”