Monet Muurame Golfin viheriöt tarvitsevat remonttia tulevaisuudessa. Kierrätysmulta voi tarjota ympäristöystävällisen ja kustannustehokkaan vaihtoehdon.
Kotimaa |
23.11.2017

Muurameen rakennetaan viheriö kierrätysmullasta – uutta käyttöä valimohiekkajätteelle

Jos teollisuuden sivutuotteena syntyneestä hiekasta ja biojätteestä valmistettu multa osoittautuu toimivaksi, sitä käytetään kentällä todennäköisesti jatkossakin.

Muurame Golfiin rakennetaan tiettävästi Suomen ensimmäisen golfviheriö, jolla käytetään kokonaan kierrätysaineksista valmistettua multaa. Muurame Golfin Mustankorkea Oy:n, Valmet Oyj:n pilottikokeella selvitetään valimoteollisuuden sivutuotteen hyödyntämistä mullan valmistuksessa.

”Mustakorkea lähestyi meitä ja esitteli multaa, jonka rakeisuuskäyrä ja muut ominaisuudet näyttivät sopivilta. Golfkenttien kasvualustoille ja niiden ominaisuuksille on tarkat kriteerit. Mustankorkean kenttämulta täyttää kokeiden perusteella kaikki laatuvaatimukset”, Muurame Golfin toimitusjohtaja Hannu Ahvenjärvi sanoo.

”Yksi arvo on se, että tämä on paikallinen tuote. Pari vuotta sitten meillä tehtiin viheriöremonttia ja hiekka tuotiin Heinolasta asti. Siitä syntyy päästöjä ja rahtikuluja tietenkin myös”, Ahvenjärvi sanoo.

Kustannussäästö on ympäristöasioiden ja paikallisuuden lisäksi merkittävä arvo Muurame Golfille. Kentällä avattiin ensimmäiset väylät 2002. Moni väylä, ja etenkin viheriö kaipaa jo remonttia.

”Kenttä on aikoinaan tehty kustannustehokkaasti ja omista materiaaleista ihan kustannussyistäkin. Sen takia sen kanssa on välillä ollut vähän haasteitakin. Meillä on joitain remontteja tulossa tulevaisuudessa ja kierrätysmultaa voidaan hyödyntää , jos se käytännössä toimii.”

Ahvenjärvi arvioi, että yhden viheriön uusimisen kustannukset nousevat helposti viisinumeroisiksi. Mullan ja kasvukerroksen osuus kokonaiskustannuksista on merkittävä, arviolta noin puolet.

Viheriön on jo rakennettu, mutta kylvö jää todennäköisesti ensi kevääseen.

Ensimmäinen koeviheriö toteutetaan Muurame Golfin kentälle. Nykyisen harjoitusalueen viereen rakennettava viheriö on laajuudeltaan vajaat 400 neliömetriä. Maanrakennus- ja kylvötyöt on tarkoitus tehdä vielä tämän vuoden puolella, jolloin koeviheriö olisi valmis ja pelikunnossa ensi kesänä.

”Muut harjoitusviheriöt ovat vähän matkan päässä, joten on hienoa saada tuohon klubin ja ykköstiin lähelle chippiviheriö. Samalla vanha harjoitusviheriö voidaan pyhittää pelkkään puttiharjoitteluun”, Ahvenjärvi kertoo.

Viheriön rakennustyöt ovat jo käynnissä, mutta kylvö jää todennäköisesti kevääseen lumen jo sadettua maahan. Muuramessa laskeskellaan, että viheriö olisi käytössä viimeistään kauden puolivälin tienoilla.

Mullan viheriölle on tuottanut Mustankorkea oy. Se on tänä vuonna valmistanut koe-eriä multaa, jossa yhtenä ainesosana on käytetty Valmetin Rautpohjan valimolta peräisin olevaa hiekkaa. Valimohiekka on tasalaatuista ja soveltuu tehtyjen tutkimusten perusteella mullan valmistukseen erinomaisesti.

”Teollisuuden sivuvirtojen tuotteistaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan. Kenttämultamme valmistuksessa käytetään läheltä tuotua jätehiekkaa sekä seutukunnan biojätteistä valmistettua kompostia. Lopputuote on siis sataprosenttinen kierrätysmulta”, Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen tiivistää.

Valimohiekkaa käytetään valuprosessissa muottiaineena ja sitä kuluu valimoilla paljon. Kaikkea ei pystytä käyttämään uudelleen, vaan sitä päätyy myös loppusijoitettavaksi tai muulla tavoin käsiteltäväksi jätteeksi.

”Kiertotalous on arkipäivää kaikessa Valmetin toiminnassa ja hiekkajätteemme käyttö paikallisen mullan valmistuksessa sopii erinomaisesti kestävän kehityksen arvoihimme. Uuden yhteistyön myötä saamme jatkossa merkittävän jäte-erän kiertoon”, kertoo valimonjohtaja Hannu Nikula Valmetilta.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.