28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
mainos Opetus

Golfarin terveys: mihin kiinnittää huomiota? Minea Blomqvist-Kakko kertoo suunnitelmistaan golfareiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja vinkkaa Puhdin terveystarkastuksista

Golfilla on paljon terveyshyötyjä, mutta runsas liikunta puolestaan asettaa keholle normaalia enemmän vaatimuksia. Miten golfari voi edistää terveyttään ja jaksamista kentällä? Lue jutusta myös Minea Blomqvist-Kakon ja Roope Kakon uusista suunnitelmista golfvalmennuksen saralla!

Vuonna 2018 perustettu Minni&Roope Golf School on kasvanut parissa vuodessa kahden opettajan golfkoulusta neljän huippuvalmentajan tiimiksi. Golfkoulun valmennukset on suunnattu kaikenikäisille. Opetuksen ytimessä on golfsvingi, mutta kokonaisvaltainen hyvinvointi on kaiken tekemisen pohjana. Ensi talvena tavoitteena on tarjota kumppaneiden kanssa golfareille kokonaisvaltainen konsepti, joka huomioi niin fyysisen terveyden, mentaalipuolen sekä golfvalmennuksen.

“Tärkeintä meille on, että voimme tarjota kumppaniemme kanssa luotettavaa ja ammattitaitoista apua golfareiden peliin”, Minea kertoo.

Keväällä 2021 Minni&Roope Golf School on myös laajentanut toimintaansa perustamalla uuden naisten golfiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvän Minni&Friends -golfyhteisön. Yhteisön tavoitteisiin lukeutuu naisgolfareiden määrän lisääminen kansallisella tasolla, lajin uudistaminen ja eteenpäin vieminen sekä naiseuden edistäminen kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla, jossa sisältönä toimii golf.

Näiden lisäksi Minealla ja Roopella on kaksi lasta, ja kotona arki on tavallista lapsiperheen hulivilinää. Minea kertoo, että urheilu-uran jälkeen keho on kaivannut uudenlaista huomiota kaiken kiireen ja golfareiden uusien palvelujen ideoinnin keskellä. Hyvässä kunnossa ja jaksavana pysyminen ei tule kenellekään – edes entiselle ammattiurheilijalle – automaattisesti.

Minea kertookin, että tässä elämänvaiheessa on ollut luontevaa kartoittaa, kuinka keho jaksaa. Hän on seurannut jaksamiseen ja terveyteen liittyviä arvoja Puhdin tutkimuksilla. Erityisesti Minea on seurannut muun muassa rauta-arvojaan. Jatkossa henkilökohtaisena tavoitteena Minealla on liikkumisen ja työn ohella myös uneen ja ruokavalioon panostaminen.

Golf vaikuttaa terveyteen positiivisesti

Golf on siitä hyvä laji, että se auttaa palautumaan muista arjen haasteista kuten työkuormituksesta. Golfharrastus voi auttaa psykologista palautumista työstä ja golfkierroksella mieli lepää viheriöllä liikkuessa. Luonnon helmassa liikkuminen ja matalasykkeinen liikunta edistävät terveyttä.

Liikkuminen vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi kolesteroli- ja verensokeriarvoihin sekä helpottaa painonhallintaa. Nämä puolestaan vaikuttavat elintapasairauksien, kuten aikuistyypin diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiin.

Riittävän paljon ja tarpeeksi monipuolisesti syöminen voi olla haastavaa aktiiviliikkujalle

Terveyttä, palautumista ja suorituskykyä voidaan edistää hyvällä ravitsemuksella. Liikunta nostaa energiantarvetta ja aktiivisesti harjoittelevan elimistöön kohdistuu keskimääräistä suurempia vaatimuksia. Yleisesti ottaen golfarinkin ravitsemus kannattaa muodostaa perinteisten lautasmallien ja säännöllisen ruokailurytmin varaan. Eväät ovat usein tarpeen, varsinkin jos taukoa aterioiden välille syntyy yli neljä tuntia.

Monipuolinen ruokavalio auttaa yleensä takaamaan kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saannin. Tarvittaessa ruokavaliota voidaan täydentää ravintolisillä, mutta toisaalta ravintolisien turhaa käyttöä on syytä välttää. Laboratoriokokeet auttavat seuraamaan terveyttä ja selvittämään esimerkiksi vitamiinitasot sekä elimistön rautavarastojen tilanteen.

Urheilu lisää raudan tarvetta

Rautaa on välttämätöntä saada ruokavaliosta päivittäin. Rautaa on runsaasti esimerkiksi maksa- ja liharuoissa, mutta sitä saadaan jonkin verran myös kasviperäisistä lähteistä. Runsas urheilu kuluttaa rautaa tavallista enemmän, ja aktiiviurheilijat ovatkin alttiita raudanpuutokselle. Raudanpuutetta esiintyy usein esimerkiksi hedelmällisessä iässä olevilla naisilla, iäkkäillä, urheilijoilla sekä verenvuotojen tai verenluovutuksen yhteydessä. Ferritiini on ensisijainen rautavarastojen mittari ja alhainen ferritiini viittaa raudanpuutteeseen.

Muista myös D-vitamiini ja auringolta suojautuminen

D-vitamiini vaikuttaa muun muassa kalsiumin imeytymiseen sekä luuston terveyteen, ja se edistää immuunijärjestelmän ja lihaksiston normaalia toimintaa. Aurinko on merkittävä D-vitamiinin lähde. D-vitamiinin esiastetta muodostuu ihossa ja auringonvalon vaikutuksesta se muuttuu aktiiviseksi D-vitamiiniksi elimistön käyttöön. Voitaisiin siis olettaa, että viheriöllä tulisi kyllä tankattua D-vitamiinia kierroksen aikana.

Iho tulee kuitenkin suojata kierroksen aikana auringon haitoilta vaatteilla ja aurinkovoiteilla, varsinkin keskipäivällä. Auringolta suojautuminen kuitenkin myös vähentää D-vitamiinin muodostumista ihossa. Ihon palaminen auringossa ja rusketuksen hankkiminen paitsi vanhentavat ihoa, myös lisäävät ihosyövän eli ihomelanooman riskiä. Golfarin tulee siis suojautua auringolta kunnolla.

Monelle saattaa myös tulla yllätyksenä, kuinka nopeasti elimistön D-vitamiinivarastot tyhjenevät. Kesällä auringosta saatu D-vitamiini ei riitä kattamaan tarvetta edes pitkän syksyn, saati talven, yli. Kehon D-vitamiinitason voi mitata laboratoriokokeella.

Omaa terveydentilaa voi kartoittaa Puhdin tutkimuksilla

Puhdin kautta pääset laboratoriokokeisiin helposti ilman lähetettä. Terveystarkastukset auttavat saamaan käsityksen omaan hyvinvointiin ja vireystilaan vaikuttavista tekijöistä sekä näkemään helposti, mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia. Liikkujille suunnattu paketti sisältää perusterveyden mittareiden lisäksi suoritus- ja palautumiskyvyn kannalta tärkeitä testejä. Näytteenotto ympäri Suomen, tulokset nopeasti, selkeä tulosraportti. Tarvittaessa Puhdin tulosraportilta voi tilata erikseen lääkärin tai hoitajan etäkonsultaation testien jälkeen.

Etukoodilla MR-GOLF saat 10% alennuksen Puhdin testipaketeista. Lisää valitsemasi testipaketti ostoskoriin, syötä koodi kohtaan “Lisää lahjakortti tai koodi” ja siirry tilaamaan.

Ilmoittaudu mukaan Minni & Roope Golf Schoolin opetuksiin: www.mrgolfschool.fi 

Laita seurantaan Minni & Friends: www.minnifriends.fi 

Tilaa Puhdin terveystarkastus: www.puhti.fi

MR Coaching Support Team: http://www.mrgolfschool.fi/mr-coaching-support-team/

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje